Nagyon gyakran hallom, hogy a pályázók más munkaerő-közvetítő cégektől, illetve a vállalatoktól sem kapnak semmilyen visszajelzést. Ez tényleg gáz. Vegyük először a vállalatokat. Mivel volt szerencsém tapasztalni a vállalati HR oldalon lévő technikai, informatikai és egyéb feltételeket, elmondható, hogy ennek a fő oka az, hogy nincs egy olyan rendszer, ami támogatná a pályázatok egy rendszerben történő átlátható kezelését, és a levelezést. Persze a HR-es kreálhatna egy Excel táblát, ahol ez kezelhető, csak:
1. kis cégnél nincs HR-es, aki pedig megkapja ezt az áldásos feladatot az évben 5-15 alkalommal, nem gondol erre, hogy a napi munkája mellett ezzel is görcsöljön
2. nagy cégnél annyi a pozíció és a pályázat, hogy nincs idő feltölteni az Excel táblát
3. van egy pár kivétel :)
 


Az Excel tábla persze egy alap, léteznek már korszerű recruitment szoftverek erre a részterületre, de ez nyilván egy költségesebb, bár sokkal hatékonyabb és elegánsabb megoldás. Nekünk ilyen van, juhú! :)


Munkaerő-közvetítő (nevezhetjük fejvadásznak, bár az egy másik kategória) cégeknél pedig már igénytelenség kategóriája, ha nincs visszajelzés. Ismerek egy céget, ahol 2 éve még papíron, dossziékban volt minden. Na, onnan kikeresni bármit...

Érthető módon a pályázó pedig ül és vár, és bepöccen, ha nem kap visszajelzést, és neki kell utánatelefonálni mindennek. Én annyit tanácsolok, hogy azután az állás után érdemes csak utánajárni, ami nagyon tetszene, és minden elvárásnak megfelelünk. Ez nagyon fontos megértenie a kedves pályázóknak, mert nem a szájbabaszott szórakozásukból rakják össze a hirdetők az elvárásokat, nem viccből várnak el adott szintű nyelvtudást és munkatapasztalatot. Itt bejön a korábban említett idő faktor. Bizonyos állásajánlatoknál a beérkezett önéáletrajzok 85%-a szemét, mert asszinkronban van az elvárásokkal. Ugyanakkor ezeket is meg kell nyitni, meg kell nézni, ill. iktatni kell, és ha valami, akkor az adminisztráció kurvára elviszi az időt. Konklúzió: ha a pályázók is csak azokat az állásokat pályáznák meg, amire megfelelnek, akkor több idő jutna a korrekt visszajelzésekre.

Az a cég, ahonnan legalább a "köszönjük, megkaptuk, majd szólunk" visszajelzés megjött, már eljutott egy alap szintre. Náluk is csak akkor érdeklődjünk, ha abszolut magunknak érezzük a pozíciót a leírtak alapján. Egy udvarias érdeklődés nem árt, ha eltelt a pályázat óta 1-2 hét. Ha utána sincs visszajlezés, hagyni kell a picsába. Miért?
1. Mégsem téged akarnak, ezen egy újabb telefon sem fog változtatni
2. Már rég megvan az ember
3. Bár te lennél a legjobb rá, töketlen a HR-es. Ne telefonálj megint, mert ha ilyen a HR-es, akkor milyen lehet a többi kolléga? Nem érdemes ilyen cégnél dolgozni.

Ha kapsz értesítést, az általában elutasítás. Érdemes-e reklamálni? Semmiképp. Érdeklődni azt lehet, de egy percig se gondold, hogy elmondják neked, "azért nem Önt válaszottuk, mert Ön fiatal / öreg / nő / férfi / csúnya / roma / arab". Ha más oka volt viszont az elutasításnak, akkor arra tudsz reagálni, pl. ha azt mondják, hogy ez nem egy vezetői pozíció, te elmondhatod, hogy tudod, és nincsenek is ilyen ambícióid, mert. És itt érvek kellenek persze. Nyilván nem változtatják meg a döntésüket, de legközelebb eszükbe juthatsz, ill. munkaerő-közvetítő cégnél jó esetben rögzítik ezt a preferenciát.

Nem tudom ki fogja olvasni ezt a blogot, azt sem tudom, hogy fog bekerülni a köztudatba. Azért próbálkozom. Biztos ha teleraknám celebbel, pornóval és vérrel, politikával és vallással, jobban pörögne :)

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr83678315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

váj mí 2008.09.27. 16:04:14

Tetszik a blog, tényleg hiánypotló a nagy blogtengerben, és sajna személyesen is érint. Azt már rég megszoktam, hogy a cégek és állásközvetítők a legritkább esetben jeleznek vissza, még akkor is, ha szent esküvéssel fogadják az ellenkezőjét.
A béna indokok már inkább kiakasztanak. Mint például az, hogy "A cv-d alapján megfelelsz, de szerintem te egy aktív ember vagy, és nem biztos, hogy pár hónapnál tovább bírnád végezni ezt a munkát." Brrr! Instállom alássan, ne nézzük már egymást hülyének. Meg köll ám mondani, hogy "Figyu, a cv-d oké, megfelelsz a kiírásnak, de nem vagy állampolgár, és a f@sz fog pluszmunkát végezni miattad". Több értelme lenne ... :(

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.09.27. 21:44:44

Köszi a hozzászólást, jó látni, hogy valaki rátalált a blogra :)

Na igen, a béna indokok... de az a gáz, hogy sokszor nem mondhatjuk meg, mi a valós indok. Hiszen ugyebár esélyegyenlőség, diszkrimináció. Aztán meg perel a jelölt, vagy jön Pimasz Úr, (TV2 Napló) táskába rejtett kamerával, bedrótozott 50-es, nyelvtudás nélküli állástalannal, és kapunk a fejünkre. Lennénk mi őszinték, csak nem lehetünk. Helyette mindenki "mosolyog", de a pályázó nem tudja meg, miért került lemondásra (feltételezve, hogy az elvárásoknak megfelelt). Milyen fasza lenne, ha a hirdetésben már le lehetne írni minden olyan feltételt, ami alapján dönteni fog a munkáltató... erről szól a következő post.

aGinger 2008.11.21. 14:18:42

Ó, látom, már sokan rátaláltak, most én is :)...azt hiszem, át is rágom magam az egész eddigieken, igen aktuális a téma...és sajnos a fent említett jelenség is. 10ből 3 helyről ha kapok visszajelzést, a negatív körbe ismert cégek is tartoznak..akik nem hiszem, hogy külföldi leányvállalatiknál is így járnak el, gondolom a hiba a magyar HR-mentalitásban van (tisztelet persze a kivételnek). Sok sikert a bloghoz a továbbiakban is :)

zaragozaB410 2008.12.13. 13:52:07

Óh, rögtön beszarok. Egyszer érdeklődtem egy hr-nél, hogy Bébi most megint mé nem hítatok be, nem a miniszterelnöki pozíciót pályáztam mondjuk ezredik alakalommal. Ő nem tudja, hogy mi lehet velem a baj pedig a cv oké.Hát vaze!

Másik élmény: három fordulón túl jutottam oszt semmi. Na hát akkor érdeklődjünk okosan emilbe, hogy aszongya mik a hírek. Jön is a válasz telefonon, hogy jaj, meg izé meg bigyó és facsiga szerdára lesz eredmény.
Eredmény: mellékletként becsatolt dokumentum mely tartalmazza, hogy a képzettségemnek és gyakorlatomnak megfelelő pozíciót nem tudnak biztosítani. Egyszerre sírtam és röhögtem.

2009.05.29. 16:44:54

Szerintem szuper a blog!

Hát én elhiszem hogy az adminisztráció nagyon sok egy-egy pályázat esetében, de egy-egy cég meg tudja csinálni a visszajelzést. (30 fős kisvállalkozás) egy -egy cég meg nagyon nem. (200 fős középvállalat)
És van olyan is amikor kiderül valahova elkeveredett az anyag (2000 fős multi), tehát figyelembe se vették.

Én azt mondom ez a mai "gyakorlat" ezen a területen jól tükrözi a felfogást ezzel kapcsolatban.
A HR-es alapjában véve gyakran azaz állatfajta amelyik kurvajól elvan, élvezi a hatalmát, tárgyalgat, kávézgat, beszélget, aztán bszik visszajelzést küldeni, mert DOLGOZNI a pályázatokkal már BÜDÖS.

TISZTELET A KIVÉTELNEK!
Nem sok olyan HR-esel találkoztam eddig akin látszódott a szakértelme, elkötelezettsége, elhivatottsága a szakmai iránt és értő szemmel nézte volna a jelölteket!

Akik viszont ilyenek azokra nagyon is felnézek, egy életre megjegyzem őket a velük folytatott beszélgetést, mert inspirálnak.
De a többség nem ilyen!
süti beállítások módosítása