Máris megjelent egy cikk az fn.hu-n a témában, és gondolhatnánk, hogy mire ez a hiszti. Hogy hiszti lesz, vagy sem, kiderül hamarosan, mindenesetre a multik elkezdték behúzni a kéziféket: lásd a cikkben a GM, és az SAP (ez utóbbi nincs még a cikkben :). A GM visszafogja a termelést, az SAP globál szinten befagyasztotta az összes keresést - egy negyedévig nem vesznek fel senkit. Ez utóbbi info azért sokatmondó, mert egy olyan cégről van szó, amely termékeit és szolgáltatásait globális szinten, nemzetközi vagy nemzeti nagyvállalatok felé nyújtja. Ha ők visszafogják a megrendeléseiket (lefújnak SAP bevezetési projektet) annak már oka van. Minden mindennel összefügg, és ez most nem jó hír - bár inkább ne legyen igazam.

na és akkor a cikk: http://www.fn.hu/allas/20081008/meginognak_allasok_valsagtol/

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr58705447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paroma 2008.10.09. 17:41:46

Vilag szinten lesz recesszio, legalabbis technikai minimum (kevesebb mint 3% novekedes). A munkanelkuliseg novekedese meg most for igazan kezdodni a fejlett ipari allamokban, tehat nem sok jot josolok a magyar exportnak. Lesz egy kis faziskeses amig a lancban a megrendelesek csokkenese ertzodik + nagy cegeknel minden idobe telik mint a Titanicnal.
Igazabol a tulelesrol van szo bizonyos szektorokban (penzugyi, auto, legikozlekes esatobbi), tehat durva dolgok tortenhetnek. Nem hiszem hogy a magyar gazdasag volt ilyen korulmenyek kozott miotta a kommunizmusbol valtott.

meita 2008.10.09. 21:07:50

Remek, egyre jobban félek, most már minden téren :S

bocsánat, OFF
Ha van kedved, írhatnál a 25-30 körüli, szülés előtt álló nőkről valamit. Tudom, az állandó picsogás, de hát ultra szívás az egész mindkét oldalnak.:(
Köszönöm.

kannapanna 2008.10.09. 21:51:31

meita, tudom nem nekem intézted a kérdést de egy vélemény: az ebbe a korosztályba tartozó szülés után álló nőknek sem jobb a helyzete.mert már van egy aki miatt hiányozni fog,és még majd biztos el fog menni szülni mégegyet minimum, a szemétje!!!hogy nem a cégért él hal,inkább leköjkeddzik( nem is beszélve a szülési szabadságról,és a terhességgel járó hacacáréról...), beteget ápol, szülőire jár, orvoshoz visz és még sorolhatnám.
az ideális munkavállaló meddő, szingli, és csak a termelés meg a cég előremenetele érdekli:))) ha meg nem, és esetleg élné az életét, akkor meg potenciális veszteség a cégnek, és inkább keresnek mást. ez csak feltételezés, és remélem tévedek, bár sztem elég életszagú.

humornyomor 2008.10.09. 22:13:46

Nagyon jó ez a blog! Törzsolvasó leszek már látom :)

meita 2008.10.09. 22:35:47

niicky, tudom, tudom...:(( (Már előre szétgörcsölöm magam, hogy tudok majd mindent összehozni, hogy a kecske meg a káposzta is. Nem vagyok optimista.)
A munkaerő-piacon nőnek lenni szívás (kivéve, ha 19 vagy, csinos, nem akarsz gyereket és szeretsz kávét főzni).

váj mí 2008.10.09. 23:24:22

Meg kivéve, ha kifogsz egy "nő-barát" munkahelyet, esetleg egy női főnököt vagy tulajt ...:)

meita 2008.10.09. 23:29:34

Hát igen, csak a fentebb említett okok miatt ezekből értelemszerűen kevesebb van.:)

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.10.10. 10:34:35

a szülő korban lévő nőknél nehezebb a szülés után lévő nőké, ugyanakkor megállapítható, hogy általánosan azok a cégek, akik munkaerő-közvetítő céggel dolgoznak, képviselnek egyfajta szintet - stabilitásban, anyagi helyzetben, hozzáállásban. Ez utóbbi pedig azt jelenti, hogy csak ritka esetben döntő szempont a ponteciális szülő kor, ill. a gyerek otthon.

Zs. 2008.11.04. 18:26:23

Ha az SAP hájöring frízt rendel el, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy SAP bevezetési projektet fújnak le. Pláne, hogy az elmúlt 3 évben kishazánkban a legtöbb embert a fejlesztőközpontba vették fel, és nem konzulensnek. De javíts ki, ha tévednék. :)

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.11.04. 22:01:22

Zs. 2008.11.04. 18:26:23

global hiring freeze, tehát nem csak Mo-t érinti. vonatkozik fejlesztőközpontokra, ill. a consulting szekcióra is egyaránt. a fejlesztők továbbá nem csak új fejlesztésekkel, hanem testreszabásokkal is foglalkoznak. ezáltal (és nem csak ebből az okból, hanem mert egy SAP bevezetés nagy beruházásnak minősül a nagyvállalatoknál) érzem jogosnak a következtetést.

Zs. 2008.11.05. 13:00:20

Maradjunk annyiban, hogy nem feltétlenül azért nem vesz fel új embereket egy cég, mert kevesebb a munka. Hanem például azért, mert ilymódon kíván költséget csökkenteni. Legnagyobb bánatomra nem találom azt a cikket, melyben a múlt héten szépen elmagyarázták, hogy egy nagy vállalat vagy költséget csökkent, vagy szinte biztosan becsődöl.
Persze a cost cutting sokféle lehet, olyan is, mint annyi más cégnél, ahol most százával rugdossák ki a dolgozókat.
Úgy is lehet ezt mondani, hogy én nem szívesen dolgoznék olyan helyen, ahol még most is van felvétel. (Persze jelenleg nehéz olyan helyre bekerülni, ahol hiring freeze van. ;))

Zs. 2008.11.05. 13:09:17

Amúgy gratulálok a bloghoz, nagyon klassz, jó stílusban vezetett, érdekes témákat boncolgató. :)
Hálisten' én éppen nem keresek állást, de mindenképpen ajánlom azon ismerőseimnek, akik ilyen cipőben járnak.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.11.05. 16:38:44

Zs, köszi a gratulációt, ajánlást :)

a témához annyit, hogy igazad van, lehet arról is szó, hogy a költségstopp miatt nem vesznek fel, nem a munkamennyiség csökkenése miatt. De az SAP esetében azért gondolom, hogy a megrendelés is csökken, mert nagy értékű, a vállalat működéshez nem alapvetően szükséges terméket (a rendszer maga, újonnan vagy upgrade-ként) és szolgáltatás (testreszabás, consulting) nyújtanak. Egy SAP tanácsadó napidíja kb. 70-120e Ft + ÁFA. Nem kis pénz, amin lehet spórolni. És ez csak a tanácsadó díja.

zaragozaB410 2009.01.08. 06:00:53

A magyar munkaerő piaci válság nem elsősorban a mostani pénzügyi válságnak köszönhető elsősorban, hanem 20 évvel ezelőtt kezdődött. Ezt nem szívesen látja be sok okos, de így van. Rossz döntések sorozataként ez csak hab a torán, de most megint van mivel takarózni így nem kell feleslegesen magyarázkodni. Most legalább úgy beszélnek el a dolgok mellet, hogy egyes szegmensek fejet tudnak hajtani, hogy jaj szegény kormány az is milyen szarba van.

vilnius 2009.01.08. 18:59:33

@zaragozaB410:
"jaj szegény kormány az is milyen szarba van"
Nem akarok politizálni, de ez nagyon lol :)
süti beállítások módosítása