Begyűrűzött a mi piacunkra is a válság, ez nyilván várható volt. Létszámstopp jó pár multinál, van, ahol leépítés is sajnos. Főleg autóipar, ill. nagyvállalatok által igénybe vett szolgáltatást nyújtó cégek, bank szektornak gyártó/szolgáltató cégek, illetve az elektronika is lassuló termelésről számol be. Ezen cégek beszállítói egyrészt az alapanyag és alkatrész gyártó cégek, akiknél szintén nagy a gáz (műanyagipar, acélipar, stb.), de beszállítóik vagyunk mi is, szolgáltatás oldalról. Nem kell nagyon magyarázni, hogy ez miért érinti érzékenyen a munkaerő-közvetítő és kölcsönző cégeket, akiket ugye hazánkban az executive search cégekkel összemosva nemes egyszerűséggel fejvadász cégeknek hívunk.

Kevesebb megbízás, elhúzódó engedélyeztetés, cost cutting. Eredménye lehet a pár fős cégecskék megszűnése, a feketén munkaerőt kölcsönbe adó cégek bedőlése, de a nagy multi fejvadász cégeket is megrázhatja (főleg ahol több ezer főt kölcsönöznek), hiszen a válság, és ezáltal a munkaerő áramlás lelassulása, visszaesése globális probléma. Mit lehet tenni? Nyilván fel kell készülni, és a változásra változással kell reagálni. Hogy mivel, azt nem kötöm a konkurencia orrára :)

A jelöltek száma részben több lesz, hiszen menekülnek a süllyedőben lévő, vagy bizonytalan iparágban működő cégektől, pláne, ha a leépítésbe is bekerülnek. Egyelőre a leépítés főleg a fizikai (direkt) munkaerőt érinti, de van olyan cég, ahol szellemi (indirekt) állomány is állás után nézhet így karácsony előtt. Kiket küldenek el: akik annyira nem jók, akik annyire nem rég óta vannak a cégnél. Munkájukra ott lehet szükség, ahol minőségi cserében gondolkodnak. Ez viszont kényes, mivel nem hirdethet egy olyan cég, ahol nincs felvétel, kissé gyanús lenne. Megbízhatna fejvadászt, de ugyebár cost cutting...

Ugyanakkor a jelöltek száma kevesebb is lesz. Akinek a cégét nem érinti (annyira) a válság, marad a valamennyire biztos, vagy annak tűnő helyén, kivár, nem ugrik egy bizonytalanabba. Hogy miként lábal ki a világ ebből, meddig tart, és mennyire lesz mély a recesszió, még nem látni. Viszont érdemes felkészülni, és nyitott szemmel járni. Ti hogy látjátok?

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr49741581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.10.31. 09:45:17

Szia,
Pont tegnap voltam egy hr konferencián, ahol többek között ez is téma volt. Az egyik előadó javasolta is valami kerekasztal indítását ebben a témakörben. Volt néhány elgondolkodtató megmozdulás, de természetesen a végkövetkeztetés az, hogy vannak de tippek, de most mindenki "kivár".

humornyomor 2008.10.31. 10:19:36

Nos, úgy látszik, egyik oldalnak sem könnyű.
Amit én, a munkakereső látok, hogy kevesbedik az álláshirdetések száma, pláne az értelmeseké.
Ami kérdés viszont bennem felmerült, az az, hogy most érdemes lehet-e annak váltani, aki állami cégnél dolgozik kevés fizuért, egy magáncéghez nagyobb fizuért? Magyarán, hogy mekkora lehet a kockázata annak, hogy a nem állami cégek becsődölnek?
Nyilván függ ez az adott cégtől is.
Szóval, mi a jobb? Ülni és kivárni, vagy azért próbálkozni?

tökcsősz 2008.10.31. 10:35:10

Mi is megérezzük picit. Elsősorban az autóipari beszállítók húzták be a kéziféket, de az amerikai érdekeltségű szoftverfejlesztők is leállítottak minden keresést. Olyannyira, hogy a felmondási idejét töltő jelöltet sem veszik fel... :(

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.10.31. 14:00:30

Tökcsősz, ez nagyon gáááz... ilyenkor mit tudtok tenni? Jelölt akár perelhet is ezért :(

rakavili 2008.10.31. 14:46:19

Nálunk a közvetítés lassan mintha kilábalna a válságból. Csak az amerikaiaknál volt létszámstop, de már vége, az európaiak nem változtattak a létszámigényeiken. Bár rebesgetnek dolgokat...

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.10.31. 16:59:30

Nálunk két német és három amerikai cégnél van "hiring freeze", mindegyik cég neves, nagy világcég. Szektorok: IT, autóipar, elektronika. Emellett kisebb magyar, valamelyik érintett iparághoz kapcsolódó szolgáltató cégek jeleztek létszámstoppot. Én remélem, hogy itt megáll, de tartok tőle, hogy nem (főleg, ha kifullad a karácsonyi, átlagnál magasabb fogyasztás), ill. kell legalább 2-3 hónap, amíg helyreáll ismét minden.

Viszont hátha végre Magyarországon meglépik, amit meg kellett volna már 10 éve.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.10.31. 17:07:46

humornyomor

"Ami kérdés viszont bennem felmerült, az az, hogy most érdemes lehet-e annak váltani, aki állami cégnél dolgozik kevés fizuért, egy magáncéghez nagyobb fizuért? Magyarán, hogy mekkora lehet a kockázata annak, hogy a nem állami cégek becsődölnek?"
Iparágtól függ, végig kell gondolni józan ésszel az összefüggéseket a gazdaságban, lásd egy másik post, minnyá :)
Egyébként meg az állami szektort is el fogja érni további leépítés, szerintem.

tökcsősz 2008.11.03. 13:25:59

Hunter Milo: szerencse a szerencsétlenségben, hogy maradhat a jelölt a régi helyén, így nem esett két szék közt a pad alá... de okozott a helyzet pár rossz napot...
süti beállítások módosítása