Kérdezte ezt tőlem Miskin Herceg itt, és gondoltam lerántom a leplet: kb. ugyanazt, mint minden egyes egyéb irodai alkalmazott, amikor nincs más dolga: magánügyet intéz, cseveg a fénymásoló mellett vagy a recin, illetve internetezik. Persze ha a mélyére ásunk, azért nem ennyire vegytiszta a kép. Egyrészt a fejvadász / személyzeti tanácsadó / munkaerő-közvetítő más, mint a HR-es, esete egyszerűbb: feladata, hogy megfelelő jelöltet találjon, válasszon ki és prezentáljon lehetőleg minél hamarabb a megbízójának. Ha ehhez minden eszközt megragadott és kihasznált, átnézte a szóba jöhető pályázókat, behívta az interjúzandó jelölteket, visszajelzést adott mindenkinek, az interjúkról megírta a riportot, stb., azaz mindennel végzett, akkor jöhet az ügyfélkapcsolat ápolás és a szakmai-piaci információk beszerzése különböző weboldalak és újságok átolvasásával. Ha ezt is kimerítette, akkor jöhet a kikapcsolódás, ténfergés. Ha mindez nem tölt ki napi 6-8 órát, akkor meg nem indokolt a foglalkoztatása, eheh, de ez egy másik kérdés.

A HR-es, ha általános személyügyi munkatárs, azaz nem specialista (pl. kompenzációs specialista, toborzási specialista), hanem pl. HR generalista, akkor a CV nyálazáson túl mit is csinál? Pl. gondoskodik arról, hogy meglegyen a kajajegyed időben, megnézi, hogy a részmunkaidős Tamara helyesen töltötte-e ki a jelenléti ívet, figyel arra, hogy Ilonka Ödönkéje iskolába megy, így kapjon iskolakezdési támogatást, szervezi a júliusi pörköltfőzős-pónisimogatós-tenyérjóslós-IhosJózsefes vállalati ünnepséget, Tibi elvesztett öltözőkulcsa helyett rendel egy újat, diákmunkásokat szervez a raktárra dobozokat pakolni, felviszi az új belépők adatait a 86. informatikai rendszerbe, szerződést nyomtat, kilépő papírok után telefonál, a nyári nyelvtanfolyamot szervezi át a szabadságolások miatt, az anyacég külföldi menedzsereinek készíti a napi, heti, havi statisztikát az állományról, a távollétekről, a kilépőkről, Jürgennek, a német expat-nak lakást, autót, takarítónőt, fuvolatanárt intéz, figyelemmel kíséri a próbaidős Klára beilleszkedését, válaszol a munkavállalók munkajogi és egyéb természetű kérdésire, közvetítőként részt vesz az IT vezető és a minőségbiztosítási vezető között kialakult konfliktus enyhítésében, de nem felejti el azt sem, hogy a soron következő raftingos csapatépítő tréningen megint a nagymellű tréner csaj kerüljön a menedzsment csónakba. Egyébként persze csak netezik, és kávézgat, mint tudjuk :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr461191292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miskin_Herceg 2009.06.17. 21:37:19

Köszönöm a kimerítő választ. :) Körülbelűl ilyesmire számítottam.
Igazándiból az fog meg engem a HR-es / személyzetis / fejvadászos munkában (tudom, hogy ezek különböző állatfajták - bocs Headhunter!), hogy
éppolyan dolgozói a cégnek, mint bárki más (éppúgy dolgoznak, néha lébecolnak
és fontoskodnak). Nagy különbség ugyanakkor, hogy ők döntenek arról, hogy valaki megkapja-e élete állását vagy sem. És ilyenkor felmerül bennem a kérdés, hogy vajon tudatában vannak-e ezen szerepüknek és felelősségüknek.
Munkavállalóként abban szeretnék reménykedni, hogy ez a döntési hatalom
felelősségteljes munkával párosul, és gondosan elemzik a beérkezett pályázatokat, hogy a legjobb jelentkezőt válasszák ki. Ezért a kérdésfeltevésemben az a hiú ábránd bújt meg, hogy talán nem csinálnak mást a HR-esek, mint hogy önéletrajzokat olvasnak és interúztatnak. És hogy a szemük előtt az optimális jelölt kiválasztása lebeg, nem pedig az dönt, hogy hogyan néz ki valaki a CV-hez csatolt fotón, milyen betűtípussal szerkesztette a CV-jét, vagy hogy egyáltalán van-e kedve elovasni
a CV-t vagy inkább "hengeresen iktatja" (a szemétkosárban). Márpedig, ha
tényleg ennyi teendője van a HR-esnek, mint ahogy Headhunter írja, akkor nemigen van ideje a jó kiválasztáshoz szükséges megalapozott mérlegelésre.

Egyetemista koromban is mindig kiváncsi voltam, hogy mit gondolnak a vizsgáztatók, amikor arról döntenek, hogy valaki megbukjon vagy átmenjen. Most már tudom, hogy teljesen közömbös nekik, és a sokadik vizsga alatt már csak az esti program jár a fejükben. Valószínüleg ez éppolyan esetleges és nem megalapozott döntés, mint a HR-esnek az, hogy kit vegyen fel a munkára.

Ennyi. És bocs, hogy ilyen bő lére eresztettem...

Balance Of Power 2009.06.18. 08:41:41

@Miskin_Herceg: Azert nem art tudni azt se, hogy atlag HR-es (akit a cikk bemutat) baromira nincs dontesi pozicioban, o csak a donteshozok keze ala dolgozik. Bizonyos cegeknel a HR vezeto/igazgato, aki kvazi a management resze, esetleg hoz donteseket (szemelyit is), de o meg nemigen vegzi a posztban taglalt tevekenysegeket.

KZsuzsa · http://deepindata.com 2009.06.18. 09:42:13

@Miskin_Herceg: szerintem ahogy @Balance Of Power is írja, nem arról döntenek, hogy ki kapja meg élete állását, vagy legalábbis nem ennyire direkt formában. Ők csak azt döntik el, ki kerülhet a döntéshozók elé, ha már egyetemmel hasonlítgatjuk, mintha a vizsga előtt egy tanársegéd beugrót íratna veled, és csak akkor mehetsz a profhoz, ha azon megfeleltél.

És mivel a HR-es /fejvadász is ember, naivság azt hinni, h teljesen objektíven képes megítélni a jelentkezőket...
gyanítom, ebben hasonlít az újságírásra. törekszik az ember rá, törekszik, de elérni soha nem lesz képes :)

Balance Of Power 2009.06.18. 10:22:35

@KZsuzsa: Jo, az igaz, hogy azt eldonti, kit enged tovabb, de sose hasrautes-szeruen, hanem a donteshozok ukaza alapjan. Tehat, ha a donteshozo azt mondja, adj nekem 5 CV-t a 100-bol es mind 22 eves lany legyen, akkor max. leallhatsz vitatkozni, hogy ez marpedig nem igy megy, szerinted ez es ez tunik megfelelonek. Hogy ez vezet-e eredmenyre, azt egyene/donteshozoja valogatja. Valamifele tekintelyt minden HR-es meg kell probaljon kiharcolni maganak, de gyakori az olyan vezetes, ahol az "en vagyok a fonok es kuss" az allaspont.

KZsuzsa · http://deepindata.com 2009.06.18. 11:13:22

@Balance Of Power: nem is mondtam, hogy hasraütés szerűen. ha normális a főnök, várhatóan a megadott szakmai feltételek szerint, ha meg "5 22 éves lány"-os, még akkor is ott van, hogy ha 15 22 éves lány van a kupacban, akkor abból kell választania.
aztán meg embere válogatja, hogy azt az 5öt teszi oda, aki tudja, hogy a főnöke ízlése, vagy azt az 5öt, akit szakmailag is elfogadhatónak tart...

mindenképp valamilyen kritériumrendszer alapján válogat, ahogy írtam, remélhetően minél objektívebben. legalábbis ideális esetben :)

egyébként rokonsági példából, multi cég, a HR-es csaj meg huszonegykét éves, láthatóan a szakmai kérdésekhez nem ért, valamilyen módon mégis megválasztja, kit hív be... nos, még a pályázónak is nehéz volt komolyan venni, nem tudom a főnökei mennyire tudják, vagy csak elő-CV olvasó, meg kávéfőző (és kajajegyosztogató)

Miskin_Herceg 2009.06.18. 15:12:22

Érdekesek a kommentek. :)
Akkor elmondhatjuk, hogy a HR-es valójában a titkárnő egyik fajtája? Mégpedig az a fajta, aki a CV-ket tartalmazó dossziékat kezeli?
Mert ha jól értem Headhunter leírását és a többiek kommentjét, akkor nem csinál mást, mint meghatározott szempontok szerint merít az adatbázisból néhány önéletrajzot, és beviszi őket a főnöknek.
Mindezek alapján szerintetek nekem mint főnöknek érdemes alkalmaznom egy humánerőforrásmenedzsert, vagy inkább egy irodástát bízzak meg a CV-k kezelésével? (ez persze szándékos provokáció!)

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.06.18. 15:37:39

@Miskin_Herceg: ne kenjük össze a dolgokat, a toborzás-kiválasztás / CV nyalogatás csak egy kis szelete a HR-es munkakörének. Ebben a kis szeletben tényleg nem emberi sorsokról dönt, hanem előszűr a vezetőnek. az előszűrés szempontjait a vezető határozza meg, a HR-es javasol adott esetben ettől eltérő szempontokat, vagy kiegészíti ezeket. ideális esetben a HR-es (munkakörének kis szeleteként) a "vállalat tehetségekre éhes szemeként" tekint a jelentkezőre, és nem csak cheklist jelleggel fut át a CV-n. ez utóbbi a titkárnő kategória.
interjún pedig a HR-es bemutatja a vállalatot (kvázi eladja a jelentkezőnek) illetve mivel ideális esetben nagyobb tapasztalattal rendelkezik, kvázi objektív szemmel nézi a jelöltet és a beilleszkedés minkéntjére, a csapattal való együttműködésre, illetve a távolabbi karrierútra is tekintettel van, ami hasznos lehet, ha egy elvakult szakmai vezető csak "itt és most" valamint "én és ő" gondolkodású.

A Tyne folyó déli partja 2009.06.18. 16:26:11

@hhunter: na, most nekem eszembe jutott egy kis gonoszság, egy ezeréves, munkahelyiterroros topikra vonatkozólag...ahol vki azt írta, h. a tanár meg tudná tanulni a HR szakmát, ott írtál valami olyasmit,h. a te idődben a tanár tanított, stb. Látod, az a munka se annyiból áll, h. bemegy az órára, meg leadja az anyagot...az ugyanakkor kis szelete az ő munkájának, mint a tiednek a CV nyalogatás.Csak a többi laikus számára nm látható.

DéeRGé 2009.06.26. 10:27:38

Hhunter, már a lista elolvasásától elkezdett bennem integetni a gyomorfekély :D
süti beállítások módosítása