"Szia Hhunter!

Ismét felmerült néhány kérdés...remélem, nem unod, hogy annyit kérdezek, dehát nem egyszerű manapság az álláskereső élete....

Mennyire érdemes a szokásostól kissé eltérő, figyelemfelkeltő motivációs levelet írni (már ha kérnek)? Vagy ezt csak a marketing/pr/reklám szakmákban díjazzák? (Olvastam valahol, hogy egy marketing állásra valaki egy filmplakát formátumú önéletrajzot küldött , a cégnek nagyon bejött és felvették.) Mondjuk ennyire nem extrém megoldásra gondolok, csak kicsit más legyen, mint a megszokott."
Jól gondolod, a normálistól eltérő motivációs levelet / pályázatot a túlnyomóan kreativitást igénylő munkaköröknél érdemes csak alkalmazni, vagy ha tudod, ki a hirdető / döntéshozó. Egy vaskalapos gazdasági vezetőnél nem biztos, hogy jól sül el egy ilyen pályázati anyag. Ugyanakkor a kreatív pályázat nem elég, ha mögötte az ember egy középszerű, átlag. Volt egy ilyen jelölt, mindenki el volt ájulva a pályázata ötletességétől, aztán a személyes interjú egy hatalmas csalódás volt, ráadásul kiderült, a pályázatot nem is egyedül találta ki...

"Emlékszem, régebben volt egy post, ahol a pályakezdők panaszkodtak, hogy nem találnak állást, mert mindenhová csak gyakorlattal rendelkezőket keresnek. Hát én meg sok pályakezdőket megcélzó állásba botlok bele, sőt gyanítom, hogy időnként azért nem keresnek meg a cégek, mert már 30+ évesen is idős vagyok?!
Egyébként miért keresnek egyes cégek kifejezetten pályakezdőket? A kevés fizetésért? Vagy csak a saját szájízük szerint akarnak nekik mindent betanítani és nem jó, ha kérdezget?"
Én úgy látom, hogy nincs sokkal több pályakezdő ajánlat. Gyakornokot azért keresnek, mert olcsó munkaerő, fél évig-1 évig ottmarad, aztán ha netán nagyon beválik, és van üresedés, akkor fel is veszik. Pályakezdőknek szánt Tehetség programokba/Trainee programokba beválogatják a pályakezdők krémjét. Normális munkaviszonyba pályakezdőt pedig akkor keresnek, ha a szervezet olyan, hogy van szükség és támogatás a fiatalításra/utánpótlás nevelésre. Ebben az esetben nyilván a formálhatóság és az alacsonyabb fizetés fő szempont, a tapasztalat hiánya nem annyira gond, mivel nem tűzoltásról, pótlásról van szó.

"Milyen iparágban díjazzák, ha valaki egyedibb, kissé kilóg a sorból, ne adj Isten, ötletekkel jön elő?"
marketing/pr/reklám, a tervezés-fejlesztés (legyen az szoftver/elektronika/gépészet) és természetesen a különböző folyamatfejlesztéssel, technológiafejlesztéssel foglalkozó területek

"Ahogy elnézem, egyre kevesebb az álláshirdetés - még kevesebb, mint a nyáron, a munkanélküli meg egyre több. Szerinted mikor fordulhat a helyzet jobbra? Mik a kilátások?"
Én legfeljebb egy kis mértékű csökkentést, leginkább stagnálást látok, ami szerintem jellemző lesz az elkövetkezendő fél évben, azaz legkorábban tavasszal várható nálunk a külpiacok javulásának köszönhetően egy exportvezérelt pozitív kimozdulás. Fellendülés nem lesz, hanem egy lassú visszarendeződés, és a munkanélküliség tavaszig kis mértékben növekedni fog még, szerintem.

"OFF topic - ez lehet, hogy egy kissé buta kérdés, de blogírással lehet valami pénzt keresni? Mármint a hirdetésekből? (Bocs, hogy ilyet kérdezek, dehát lassan valamit ki kell találjak, hogy folyamatos bevételhez jussak...)"
Biztos lehet :) ebben nem vagyok képben, asszem a hirdetési helyekkel te is gazdálkodhatsz részben, de erre családi költségvetést építeni szerintem nem érdemes.

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr641452139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szörp epe · http://szorpepe.blog.hu 2009.10.19. 10:21:41

Blogírásból pénzt keresni: Esetleg ha tudsz olyan témáról és olyan minőségben írni, hogy a napi oldalletöltésed 100 000, de inkább 1 000 000 fölé kerül. Magyarországon ilyet néha az index-en felajánlanak (de szerintem náluk is most költségcsökkentés van), de ahhoz már valamit le kell tenni az asztalra. Érdemes lehet kicsit nagyobb piacra gondolni, vagyis angolul nekiállni. Egyébként a hírdetési rendszerek (etarget, adsense) egy bizonyos méret alatt inkább csak zsebpénznek jók.

De ehhez tényleg nagyon kell érteni, amiről írsz, és/vagy Farkasházy és Fábry stílusát kell egyesítened magadban + még valami extrát. Meg persze a téma is érdekeljen sok embert.

Bár szerintem ha a fentieket teljesíted, akkor jó eséllyel az adott szakmában is elég jól el tudsz helyezkedni :)
süti beállítások módosítása