A reálgazdasági válság miatt ugye tudjuk, rengeteg ember került és kerül majd még az utcára. Ha megszűnik a munkahely (azaz megszűnik a cég), akkor a munkaviszony megszűnésének az indoklása interjún egyszerű és világos. Ha nem szűnik meg a cég, akkor is nyilván a többség a válságnak tulajdonítja elsősorban munkaviszonyának megszűnését. Ezeknél az eseteknél viszont muszáj mélyebbre ásnunk, mert teljesen más a szitu, ha a cég felét elküldik, és megint más, ha "csak" egy 10-20%-os leépítésről van szó. Ez utóbbi esetben ugye mondanom sem kell, hogy a versenyszférában döntően azokat küldték el, akik gyengébben teljesítettek, vagy a hátterük alapján nem éppen kulcsemberek, ill. szakmai tudásuk nem különösebben értékes a cég szempontjából.

Természetesen az egyén saját szemszögéből ezt nem így éli meg, hanem úgy, hogy őt, aki kidolgozta a lelkét, és nem volt rá panasz, elküldte a cég, bezzeg X maradt, biztos azért, mert, és itt jön valamilyen "ki szopott - ki nyalt" sztori. Persze interjún ezt tálalni nem szerencsés, ezért jön a válság mint kapaszkodó, de kezd ez is lerágott csont lenni, ill. azoknál a cégeknél, ahol köztudottan csak egy kisebb karcsúsítás volt, ott ez az indok egyenlő azzal, hogy a gyengébbeket elküldték, hiszen nyilván nem a jó embereit építi le a cég. Manapság viszont a "below the line" munkavállalókra nincs igény.

Amíg "dübörgött a gazdaság", sok helyen, főleg a vidéki ipari körzetekben, fizikai és szellemi területen munkaerőhiány volt, így a cégek alábbadták, felvettek olyanokat is, akiket egyébként nem vettek volna fel. Nagyon jó példa erre azok a mérnökök, akik a gyártó vállalatoknál dolgoznak: minimális az elküldöttek száma, pedig a termelő szektort igen erősen érintette a válság. Akiket pedig elküldtek, azokkal általában valami nem stimmelt - rugalmatlanok, nehézkesek, gyenge nyelvtudással rendelkeznek, nehezen tanulnak, stb.

Na, de mi is a trükk, amit egyre többen kitaláltak magyarázatként? Az, hogy állást kerestek (a válság közepén, nyilván), és el is nyertek egy pozíciót, de sajnos csak szóban állapodtak meg, és felmondtak, viszont a leendő munkáltató visszalépett a válságra hivatkozva. Így két szék közül a padra estek, vagy mi, szóval ezért nincs állásuk, és most meg itt a válság ugye, és milyen nehéz állást találni. Biztos van ilyen, de annyi alkalommal hallom, hogy kezd gyanús lenni. Ráadásul ott sántít a dolog, hogy "szóbeli megállapodás". Még az aláírt munkaszerződés, mely tartalmaz próbaidőt, az sem ér semmit, hiszen akár az első munkanapon indoklás nélkül felmondható. Szóbeli megállapodás alapján épelméjű ember nem mond fel sehol, az a minimum, hogy írásban kapjon egy ajánlatot + munkaszerződés tervezetet.

Úgy gondolják, hogy ezzel a magyarázattal kiütik azt, hogy őt, mint gyengén teljesítőt elküldték, sőt, van egy pozitívum, hogy ő elnyert egy állást a válság közepén, egyúttal van egy együttérzést keltő motívum, hogy vele mennyire kiszúrtak, és most önhibáján kívül milyen nehéz helyzetben van. Ügyes, csak ésszel, mert nem mindenkit lehet ezzel megvezetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr481568831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

milena 2009.12.02. 22:41:53

Én az ismerőseim elmondása alapján azt hittem, hogy a legtöbben szóbeli megállapodás alapján mondanak fel, és reménykednek benne, hogy minden rendben lesz.

Az 'írásban' kapott ajánlat és munkaszerződés-tervezet mit jelent? Ímélt vagy papíralapú dokumentumokat?

Nekem az volt az érzésem, hogy ha az ember ilyet kér az új cégtől, az a bizalmatlanság jele, és ezért kerülendő. De akkor úgy látszik, mégsem :)

Nils_Holgerson 2009.12.02. 23:56:20

Sok helyen nem csak a teljesítményről szól a mese. A képet tovább színesíti, h emberek, és nem gépek dolgoznak, van szakmai féltékenység, átláthatatlan kapcsolati hálók, önző, egyéni érdekek, miegy. Szerintem felesleges gyanakodni, inkább rá kell kérdezni.:)

Heisenberg 2009.12.03. 01:40:15

Na ezt eléggé túlkomplikáltad.
Mondjuk a munkavállalók helyében ilyen sztorikat sem találnék ki.
Eleve nem beszélnék erről de ha rákérdeznek:
"Nem tudom miért, a lényeg hogy most szabad vagyok és pont hozzátok jelentkeztem." :)

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.12.03. 09:41:38

@Nils_Holgerson: nyilván rákérdezek, de nyilván nem mondják el az igazat :)

@Heisenberg: és ez a válasz elég is lesz... ez kb olyan szintű interjúztatás lenne, hogy:
- Ön jó?
- Igen.
- Köszönöm, fel van véve! :)

Nils_Holgerson 2009.12.03. 10:15:48

Ebben az egész toborzási, kiválasztási folyamatban mindig is voltak számomra érthetetlen elemek.

A nagyüzemi HR-nek van egy "ideális munkavállaló" mézeskalács sütőformája, ami "mikulás-alakú". Minden felnőtt ember tudja, h a Mikulás nem létezik, mi mégis beöltözünk, a HR meg várja, h a kéményen keresztül megérkezzünk.

Nem lenne sokkal egyszerűbb őszintének lenni?

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.12.03. 10:46:00

@Nils_Holgerson: de, egyszerűbb lenne. a kérdés, hogy melyik oldal kezdje?

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.12.03. 11:36:59

Állást hírdetni, és állásra jelentkezni egészen máshogy néz ki a fax két végén.

A cégnek rutin, illetve nyilván szükségszerűség, a pályázónak élet-(éh)halál.

A cég abból indul ki, hogy úgyis lesz egy csomó jelentkező, akik lehazudják a csillagot az égről, és ha valahogy aljasul mégis bejutnak, és menet közben derül ki, hogy mennyire semmirevalók.

Ezért aztán jönnek a szívatásokkal, a körítéssel, meg a végzettségek/tapasztalatok hosszú felsorolásával a legtucatabb fogaskerék-pozíciók esetében is.

Ezzel szemben a munkakereső/pályázó a megélhetését akarja biztosítani, viszont jól tudja, hogy a felsorolt hosszas képesítéslista, sokszor a nyelvismeret, meg az egész csak egy színjáték, egy látványos zsibvásári alku a bazárban, ahol az eladó az egekbe dicsér, a vevő meg ócsárol, és a végén kiegyeznek az elsőként közölt ár 1/10-e körül.

Szóval én azt látom, hogy ha cégek rendszert csinálnának abból, hogy korrekt álláshírdetéseket adjanak fel, akkor nem volna létkérdés hazudni sem a pályázat során.

Ha meg tényleg bekerül valami nem odavaló, akkor a próbaidő alatt meg lehet tőle válni.

Mivel a cégnek kisebb a vesztenivalója, kezdje ő a korrekt eljárást!

Balance Of Power 2009.12.04. 11:20:24

"Ez utóbbi esetben ugye mondanom sem kell, hogy a versenyszférában döntően azokat küldték el, akik gyengébben teljesítettek, vagy a hátterük alapján nem éppen kulcsemberek, ill. szakmai tudásuk nem különösebben értékes a cég szempontjából."

Ezt nyilvan nem gondolod komolyan. Pont hogy a kozepszert tartjak meg sok esetben, mert hogy a melot ok is elvegzik, nem is pofaznak (gondolkoznak), a tehetsegesek viszont "majd ugyis talalnak valamit". Az viszont mindig nagyon erdekes, hogy kozepvezetoktol a legritkabb esetben valnak meg, noha megszunt az o csapata is es a fizetese 4 hangya beret kiteszi. Inkabb kitalalnak neki valami mondvacsinalt pozit. Ne mondd, hogy nem lattal mar 100 ilyen esetet...
Persze kozben a kulcsemberek megtartasa minden szakmai eloadason a legfontosabb szempontok kozott szerepel. Talan vannak is cegek, akik igy gondolkodnak, szoval tisztelet a kivetelnek!

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.12.04. 13:11:22

@Balance Of Power: nem értek veled egyet, én nem így tapasztalom. a tehetségesek, akik "visszapofáztak", elégedetlenek voltak már a válság előtt is, és könnyedén találtak mást már akkor. ha eddig nem tették meg, most pláne nem keresnek, most kivárnak ők is. ha meg jók, akkor nem is küldik el őket. abban az esetben keresnek, ha a cég megszűnés közelben van, vagy besokalltak a fizu csökkenésen. vezetők leépítésére is bőven akad példa, van ahol pont a középvezetői szintet emelték ki a szervezetből, van, ahol a felsővezetőket tették ki. Mindenre van példa, de trendként az rajzolható fel, hogy a gyengébbeket küldik el, akinek meg van állása, most nem ugrál.

Balance Of Power 2009.12.04. 14:16:22

@hhunter: Akkor te idealis cegekkel/megbizokkal dolgozol, szerencses vagy. En viszont rengeteg ellenpeldat lattam, velemenyem szerint a legtobb helyen muveszi szinten muvelik a tehetseges emberek eluldozeset es meg nem tartasat, noha a "talent pool" meg hogy ki mit tesz le az asztalra, allitolag fontos dolog. Papiron valoban az.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.12.04. 16:51:09

@milena: "Az 'írásban' kapott ajánlat és munkaszerződés-tervezet mit jelent? Ímélt vagy papíralapú dokumentumokat?"

Manapság ez e-mailben szokott menni.

isaac 2009.12.05. 10:26:51

Nekem (legutobb 6 honapja, azelott pedig 4 evvel valtotam), mindig az utolso interjun odaadták a szerződést. Amikor a fizu ajanlat nem tetszett, akkor ok helyben megtanacskoztak igenyemet (amig en korulneztem irodaban), es kinyomtattak az uj szerzodest.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.12.07. 13:12:35

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: bár érvelésed eléggé egyoldalú, jó lenne, ha elindulna valamilyen változás.

a cégek jó része nem viccből tesz olyan elvárásokat a hirdetésbe, amilyeneket, csak sajnos az elvárásoknak a munkaerőpiacon lévő álláskeresők nem felelnek meg az oktatási rendszer ill. az önképzés hiánya miatt, viszont ezt úgy élik meg, hogy a gonosz cégek önmaguk ellenségeiként futtatják a felesleges köröket irreális elvárásokkal. több sebből vérzik a rendszer, és azon hosszasan lehet vitázni, ebben ki mennyire sáros (egyén, állam, cégek)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.12.07. 16:15:20

@hhunter: A vesztenivalója - továbbra is fenntartom - a cégnek kisebb. Ő lehet nagyvonalú (hisz ha mellényúl, rövid úton megválik a delikvenstől), az állam lassú, akár egy évtized is kell, hogy valami változás első eredményei megmutatkozzanak pl. a képzés gyökeres átalakítása esetében - ahol viszont amúgy sem történik semmi, csak helybenjárás 20 éve. Az egyénnek meg állás kell, most.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.12.07. 17:19:10

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: "(hisz ha mellényúl, rövid úton megválik a delikvenstől" és elszámolja a meg nem térült befektetéssel járó költségeket, és adott esetben az okozott "kárt" (elvesztett üzlet, hibás eljárás miatt felmerült plusz költség, kieső munkaidő)

de OK, ez benne van egy kiválasztásban, ccsak azt nem fogadom el, hogy van az egyén, akinek most állás kell, alanyi jogon, úgy, hogy ő maga nem tenne érte, eddig sem tett, mert a pénzt plazmatv vagy újsuzuki részletre költötte az önképzés helyett. demagóg voltam, de az "állás kell most, csak mert éhenhalunk" kijelentés is az. tisztelet a kivételnek, nem általánositok, de az egyén gyarló ilyen szempontból, a saját rövidtávú érdekeit nézi. mert önző az emberi természet, ill. így szocializálódott több korosztály, hogy az állam majd elintézi.
süti beállítások módosítása