A munkahelyi terror blogon volt legutóbb egy post arról, hogy a multik meghatározzák az életkort, a nemet, kinézetet, stb. az egyéb publikus elvárások mellett. Emiatt döntően a 20-30 éves, utána a 30-40 éves korosztályt preferálják.

Igen, van ilyen, de azért nem ez az általános. Ugyanakkor, ha józan ésszel belegondolunk, ennek nem csak földtől elrugaszkodott diszkriminatív okai vannak:

- a legtöbb 90-es évek közepén, vagy később bejött multinál az átlagéletkor 30-35 év, a szervezet köztudottan, nagy átlagban inkább keresi a hasonló élethelyzetben lévő, hasonló gondolkodású, életritmusú, stb. munkavállalókat, VAGY a még nyitottabb, formálhatóbb pályakezdő fiatalokat (de mivel ők sokan vannak, és a felsőfokú képzés híg, csak az igazán tehetségesekre van valós igény most),

- az 1990-2004 között bejött multik vezetőségében már döntő részben olyan tehetséges magyar vezetők ülnek, akik vagy a cégnél, vagy másik multinál fiatal tettrekész pályakezdőként helyezkedtek el, léptek felfelé a ranglétlán, majd amikor bizalmat kaptak, vezetői pozícióba kerültek. Életkoruk kb. 33-40 év közötti, beosztottjai között nyilván ekörüli, vagy ennél fiatalabb munkavállalókat képzel el,

- a 20-40 év közötti korosztály rendelkezik inkább a napjainkban elvárt szintű nyelvtudással, teljesítménycentrikus hozzáállással, rugalmassággal, gyors munkavégzéssel, kellő szintű és spektrumú számítógépes ismerettel,

- a 25-35 évesek nőnemű része gyermekvállalás miatt kiesik, így pótolandó erre a 2-3 éves időszakra (nyilván pótlásnál hasonló korosztály, vagy fiatalabb merül fel, pl. amikor előléptetnek / áthelyeznek valakit, akit aztán egy kezdő fiatallal pótolnak),

- UPDATE: (szörp epe bölcs meglátása alapján) vannak olyan munkakörök, amelyek nem léteztek még 10-15 éve, így ezekre a pozíciókra is nyilván a fiatalabb korosztály pályázik sikerrel.

A fentiek kevésbé igazak a KKV szektorra, ill. a magyar tulajdonú vállalkozásokra, valamint a közszférára. Természetesen tisztelet a kivételnek, legyen bármelyik oldalon.

Egy sokatmondó és világos képet ad viszont az alábbi diagram, mely saját statisztika, és a multik szempontjából reprezentatívnak mondható, és igazolja az életkorra vonatkozó elképzeléseket. Igen, ez alapján kijelenthető, hogy 35 év felett drasztikusan esik az elhelyezkedés esélye, kivéve felsővezetői pozícióban, ott ez a határ kitolódik 45-50 évre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr451573842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nils_Holgerson 2009.12.04. 17:15:24

Nem akarok belegondolni, hogyan néz ki ez a torta fogyatékkal élők, cigányok, egyéb hátrányokkal küzdő rétegek esetében!

Nekem van egy kedves ismerősöm, 52 éves, munkát keres, nem talál. Több diplomája van, de most már ott tart, h elmenne jobb sorsú családokhoz takarítani.

Néha azt gondolom, h nem akarok olyan világban élni, ahol az ember nem érték. Néha meg azt, h indítok egy blogot, ahol az emberek leírhatják, hogyan sikerült megoldaniuk kilátástalannak tűnő helyzeteket.

Nem írnál néhány biztató emberi példát, amivel találkoztál, amibe bele lehet kapaszkodni, és felröpít az égbe, mint a Micimackó lufija?:)

A Tyne folyó déli partja 2009.12.05. 22:03:51

@Nils_Holgerson: én mondok pozitív példát, de kicsit sántítani fog. de azért pozitív. először is, még a válság előtt volt, szóval itt az első sántítás. Anyukám ötven éves volt kb. mikor új munkahelye lett pár hónap (vagy év, már nem emlékszem) munkanélküliség után. Azalatt elvégzett egy számítógépkezelői tanfolyamot, ahol megtanult gépírni is, meg járt egy középfokú német nyelvtanfolyamra. azután lett munkája a rendőrségnél, ötvenesként. amúgy csak gimnáziumi érettségije van. (az is 1970-ből) a másik sántítás, h. régi ismerős volt valami nagy ember a rendőrségen. mindenesetre azóta is ott van, és lassan nyugdíjba megy.
a másik a keresztanyám, (anyukám nővére), aki szintén évekig munkanélküli volt (közgazdasági érettségi, sokéves vendéglátói tapasztalat, ahol mindent csinált, felszolgált, meg könyvelt is, üzletvezető-helyettes is volt - lebontották a kocsmát, azért szűnt meg a munkahelye),és próbált mindent ő is, még takarítani is. Végül sikerült elhelyezkednie egy gyárban, szalagon, (szintén ötvenvalahány évesen), aztán mikor egyszer jöttek a német tulajdonosok, és gyorsan kellett valaki, aki tud velük beszélni, őt küldték. és emiatt (az anyanyelvi némettudás miatt) felkerült az irodába, sokkal kényelmesebb és jobban fizető munkakörbe (mondjuk, annyiban nem votl kényelmes, h. folyton haza kellett vinnie a munkát). de lényeg, h. onnan ment nyugdíjba.

Nils_Holgerson 2009.12.06. 12:15:24

Köszönöm, ezek a történetek most nagyon jól jöttek!:)

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.12.07. 14:45:31

@Animacs:
Örülök, hogy a pozitív példákat megosztottad!
Klassz lenne, ha mások is megtennék ezt! :) :)

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.12.07. 14:49:43

A korcsoport szerinti megoszlásra visszatérve....

Egy releváns tapasztalttal rendelkező szakember nem a 20-30 éves korosztályból fog kikerülni... ;)

szörp epe · http://szorpepe.blog.hu 2009.12.07. 21:58:47

Attól függ melyik területen. Vannak olyan munkák, amik 10 éve nem is léteztek.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.12.10. 08:25:12

@szörp epe: nagyon jó meglátás! ez is egy komoly ok, amiért sokszor a 40-50 éves korosztályból nem találnak/nem választanak ki jelölteket

gzumm 2009.12.10. 15:56:16

Kicsit fura hogy az 51% 20-30-ból lett 14+44% 20-30 az új diagrammon :)

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.12.10. 16:41:57

@gzumm: jogos :) utánanéztem, a második diagramm a helyes, le is veszem az elsőt
süti beállítások módosítása