"........-ben végeztem gépészmérnökként. A ......-hoz kerültem ösztöndíjszerződéssel, de otthagytam őket tényleg fájó szívvel. Az ellenem indított pert megnyertem.
4 hónapot dolgoztam kb. gépésztechnikusként egy halódó cégnél. Utána kis feketemunka, majd 3 évet dolgoztam gyorsétteremben, üvh-ként jöttem el. Karrieremet az angoltudásomnak köszönhettem, egyébként öregnek számítottam.
Egy kis szoftvercéghez mentem, de nem jött be az üzletük és 3 hónap után kirúgtak. Munkanélküliség, házépítés és pénzügyi/számviteli(?) végzettség megszerzése után 1996-ban kezdtem a .......nál.
2 és fél évig költségelemzéssel, az elszámolás szabályozásával foglalkoztam és kisebb projekteket vezettem, később beruházásokkal és szerződésekkel, amivel tele lett a hócipőm.
....-ben hagytam ott a céget, és majdenm egy évig saját házunk építésével foglalkoztam. ..-ben 3 hónapot dolgoztam egy bankban. Úgy kerülhettem oda, hogy a szintén velem együtt kezdő (kockázat!) osztályvezető mellé olyat akartak felvenni, aki nem egy másik munkahelyet hagy ott. Az utódomat már az új osztályvezetővel együtt választották ki.

Azután az építőiparban szürkéztem meg önállóskodtam, de egy betegség megijesztett, és az áruházba volt protekcióm, ahol most is dolgozom.
Szívesen jöttem ide, kívülről érdekesnek tűnt. Aztán rájöttem, hogy mennyi spanyolviaszt lehetne ide importálni korábbi munkahelyeimről, ami a cégnek lenne jó, de nem vevők rá.
Pályázataim nem sikerültek, és legutóbb olyan csúf módon maradtam alul, hogy most már csakazértis el akarok innen menni. Különben is, amivel én szívesen foglalkoznék - spanyolviaszimporttal - arra nincs is pozíció. Itt nincs tovább.
Sajnos visszahallok dolgokat, ha ismerősök révén jelentkezem. Amikor 92 táján jártam interjúkra - akkor még elég gyakran külföldiekkel beszéltem angolul - meg kellett volna (még jobban, máshogy?) magyaráznom, hogy miért akarom otthagyni a jó nevű étteremláncot.
Később gyanús volt, hogy miért hagytam ott (egy másik "jó nevű") cégett. Utálok korrupcióban részt venni, ez nem jó válasz. Jelenlegi munkahelyemen egy pályázatnál gyanús volt, hogy miért nem kaptam szerintük nekem megfelelő állást. Ha valahol elmondom, milyen próblémáim vannak jelenleg a munkahelyemen - spanyolviaszhiány - , akkor megkeseredett ember vagyok.
Ha elmondom, mégis miben lelek örömet - spanyolviasz-magánimport - akkor álmodozó vagyok. Gyanús, hogy sok kétkezi munkát végeztem, biztos nem menne egy irodai munka. (Lehet)
Gyanús, hogy sokat dolgoztam egyedül, hiába utáltam, biztos nem tudnék másokkal együtt dolgozni.
Gyanús, hogy sokat oktattam és adtam elő, biztos hiányozna a szereplés.
.......
Vettem már igénybe tanácsadást pénzért. Olyan tanácsokat kaptam, hogy mit titkoljak el, és hogy ne használjam a családnévdoménes emailcímem, az is baj lehet.
Általában hallok olyat, hogy nem tudok kellő "vágyat" mutatni arra, hogy azt akarom csinálni, amire jelentkezem. Ezt még el is hinném, ha itt véget érne a magyarázat.
Az viszont biztos süt rólam, hogy csak anyagiakkal nem lehet motiválni.
Tehát arra kell ötlet, mit is akarhatnék én csinálni? Miről akarjam, miről érdemes megpróbálni elhitetni, ha már ezen kezdenék dolgozni?
Mit is kérjek eddig fel nem használt ismerőseimtől? Ezt mindenképp megfontolnám, mert találkoztam már eleget valakinek a valakijével, és én nem szívesen lennék az."

Nem könnyű a helyzet. Most írhatnám, hogy tudatosabban kellett volna odafigyelni a karrierre, de utólag persze mindenki okos. Most meg, egyrészt nem vagy már 30, másrészt túlképzettnek találnak, vagy saját maguk általt gyártott sablonokba próbálnak besorolni (sokat váltottál, miért hagytad ott, ahogy írod ez mind "gyanús"). Családnévdomaines e-mail cím eltüntetése mint tanács? Tök gáz. Semmi gond nincs a családneves e-mail címmel, hacsak nem papcimapci van a @ előtt.

Arra kell ötlet, hogy mit akarhatsz csinálni? Ezt neked kell tudnod, ill. nagyjából tudod is, csak ehhez kell pozíciót találni a piacon, vagy az ismerősök között. Nem biztos, hogy van ilyen. Az ismerősöktől szerintem infot kérj, ne feltétlenül ajánlást, kivéve, ha a cég direkt támogatja, hogy a dolgozók ajánljanak be ismerőst - van ilyen. (Van ahol bruttó 100e Ft-ot ér!)

A jelenlegi munkahelyedről azt írod, hogy szereted/szeretted. Próbálkozz a konkurensnél, hátha ott nyitottabb a menedzsment az ötleteidre. Hátha ott sikerülhez érdekesebb munkakörbe lépned idővel. Sajnos az idő nem neked dolgozik, ezt nyilván gáz így hallani.

A szellemi területen végzett munkásságodat, az előadásokat hagyd ki, amennyiben olyan munkakört pályázól meg, ahol ez nem szükséges. Egyébként meg legyél őszinte (ésszerű keretek között), a korrupció miatt jöttél el, ha ez valakinek nem jó válasz, az elmehet a picsába. Neki tökmindegy mit válaszolnál, nem emiatt nem kellesz.

Tehát, összegezve a végzettséged már nem ér sokat, mivel nem dolgoztál a szakmában. A nyelvtudásod nem a legerősebb, de meg tudod magad értetni. Sajnos elég sok a váltás az önéletrajzodban, és már nem vagy 30. Jelenleg is alacsonyabb szellemi színvonalú munkát végzel, mint amire hivatott vagy előéleted alapján. Sajnos ez így lefelé ívelő karrier, ami mindig "gyanús". Alulról kell kezdeni az építkezést. Szedd össze a gondolataidat, tisztázd le mit akarsz csinálni, utána járd körbe, hogy van-e arra lehetőség. Lehet-e ilyen/olyan munkáltató, van-e ilyen/olyan pozíció. Hogyan lehet bekerülni? Te be tudsz-e egyátalán kerülni? Hogy ne vetődjél árnyékra. Nem könnyű, tudom. 

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr45747729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balance Of Power 2008.11.07. 14:21:39

Kicsit kusza a level. Nem ertem azt a reszt, hogy 'fajo szivvel jottem el' es 'ellenem inditott per'.
Hazepitest hogy finanszirozta munkanelkulikent?

váj mí 2008.11.07. 15:45:46

Nem túl logikus a levélíró. Én hr-sként, egy ilyen levél alapján nem igazán táplálnék vele szemben, túlzott reményeket. Hogy miért?
Szagatott az életút, rengeteg a kérdőjel. Nem világos pölö a házépíteses sztori... mikor volt pontosan munkanélküli, miközben házat épített? (kétszer is előfordul a motívum). Ésatöbbi ugrás ...
Amúgy meg, nem hr-sként, csak józan paraszti ésszel annyit tudok hozzáfűzni, hogy mindig a megpályázott munkakör szerint alakítsa az önéletrajzát. Szóval, ha irodai melót pályáz, akkor felejtse el a nem iylen téren szerzett tapasztalatait. Vagy legalábbis ne emelje ki. És fordítva.

kannapanna 2008.11.08. 17:07:25

én ezt a spanyolviasz dolgot nem értem, vagy csak én nem?!?!?!?
számomra teljesen "unszimpi" az egész karakter így levélen keresztül is, nem csodálom, hogy nem veszik fel sehova...

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.11.09. 22:04:54

ez az ember sajnos elégedetlen azzal, amit visszatekintve lát, és ez nem túl jó érzés. a levél nem terjed ki minden részletre ez tény, de az alapvető problémák kijönnek: használhatatlan alapvégzettség, gyenge nyelvtudás, sok váltás, inaktív évek, visszalépés pozícióban, mindez egy értelmes, ötleteit nem véka alá rejtő, büszke, középkorú munkavállalónál. Álláskeresésben sok kudarc. Ezzel a mix-szel nem sok embernek sütne a leveléből a pozitív szemlélet...

Balance Of Power 2008.11.10. 09:13:48

A spanyolviasz az valami humor lehet. Szvsz utalas arra, hogy mindig minden helyen ujito otletekkel allt elo es mindenhol ezt akarta/akarja.

mrjake · http://mrjake.org 2008.11.10. 20:03:35

Spanyolviasz alatt én azt tudom így jelen esetben elképzelni, hogy a levélírónak bizonyos téma ismeretében (aka a cég profilja/tevékenysége), támadt néhány hasznosítható ötlete,de nem voltak rá vevők. Sajnos a munkahelyek többségénél nem díjazzák az önálló gondolatokat, sőt rossz szemmel nézik. Nem kevés szellemi tőke megy így veszendőbe.
Nekem is volt olyan helyem, ahol a létra alsóbb fokán állóknak is lehetett brainstormingolni, és néha volt is keletje. Adott esetben és cégnél az állandóan változó vezető személye meghallgatta az ötletet, és "visszapattanóból" elmagyarázta, hogy miért nem jó. Majd kisebb idő után előkerült újra, már mint a "vezető" önálló ötlete. (az valóban önálló ötletei meg rendre káoszt okoztak) Az a baj, hogy sok helyen féltékenységből, illetve az önös érdekek figyelembevételével a cég érdekével szemben ellene vannak ezeknek a dolgoknak. Persze át is lehet esni a ló túloldalára, és az eredményt, a karaktert az "Emesés" reklámokban láthatjuk viszont. Ebben az esetben viszont az illető, ha túl sok ötlete, van és erre látványosan nem vevők, talán rossz helyen dolgozik, és a túlzott ingerszegénység kergeti a túlzott kreativitás mezejére. A másik véglet ezzel kapcsolatban az a munkahely, ahol már az elején kiemelik, hogy itt mindenki beleadhat a közösbe, senki ne maradjon csendben, ez a világ legkreatívabb munkahelye (mondjuk egy reklámügynökségecske ;) ), azonban, mikor beleadnál a közösbe, kiderül, hogy ez csak a vezető pozícióban lévők csapatépítését szolgáló "cukorkaosztogatás" a legfelső vezetés részéről. Mert csak az a jó ötlet, ami elég magasról jön.. :D (innen vissza is csatolhatjuk a sztorit az első példához) Az én észrevételem szerint a "régi" berendezkedésű cégeknél kreatív vénával megoldott embereknek elég nehéz az élete, ha nem kapcsolati alapon jut be, és nem elég magasra, képtelen lesz kamatoztatni a tudását/ötleteit, sőt hátrányára válik. A legtöbbször a vezetők nemes egyszerűséggel nem is képesek objektív szempontok alapján szemlélni bármit is. Sajnos megfigyelés/tapasztalat, nem egy cégre vonatkozóan.

Üdv! :)

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.11.10. 21:18:29

ja, hihetetlen mekkora veszteség lehet egy cégnek, ha a jó ötleteken el sem gondolkodnak. egyrészt mert egy-egy ötlettel költséget tudnának csökkenteni, vagy hatékonyságot növelni, vagy komfortérzetet fejleszteni, stb., másrészt a leugatott ötletelő egy idő után továbbáll, pl. a versenytárshoz. jobb helyeken kezd kialakulni ennek a kultúrája, kezdetleges ötletládától a tudásmenedzsmentig széles a skála.
a gyártó cégeknél már jó ideje kitalálták ezeket a technikákat, a módszertant, hogyan kell egy alulról jövő kezdeményezést megvizsgálni, elemezni, végigvinni, dokumentálni, de a szolgáltató szektorban még nincs ennek kialakult technikája, csak marad a brainstorming vagy netán véletlenszerű ötletek bedobása a céges partyn, amit vagy lenyúl a menedzser, vagy elfelejt.

mr.editor 2008.12.09. 20:12:56

Kicsit kesze-kusza a levél, de azért szívesen megnézném a CV-jét amit bead egy-egy céghez. A leírtak alapján erősen kozmetikázott CV-re van szükség amit a megpályázott pozícióra kellene formálni. Nem lesz könnyű az tuti.

zaragozaB410 2008.12.14. 07:19:02

1989-ben lettem maszek, bocs vállalkozó. Amikor megkérdezik miért a válasz egyszerű, mert volt két gyerekem (születtek 1985 és 1988) és azt szerettük volna, hogy normális (nem anyagilag)csemetékként nőjenek fel a szárnyaink alatt. Mire felnőttek kicsit elment az idő, de tele volt már menetközben is a púpom a vállalkozói léttel és most is szeretnék egy lassan akármilyen cégnél akármit dolgozni. Ilyenkor a hr munkatárs következő kérdése: hogy tudna egy fix helyen, kötött munkaidőben dolgozni? Könyörgöm nem az űrből jöttem! Úgy kezdtem én is mint sok más ember, kötött munkaidő, fix hely. Én egyszerűen csak éltem a gyerekeimnek és melóztam a vállalkozásban annyit mint egy állat és azért tanulgattam is.
Aki a fenti levelet írta valószínű, hogy tudja mit akar, csak ez a világ nem az ő világa és még nem tanult meg se hallgatni se megalkudni. Szar is mindkettő, de most ennek van itt az ideje.
süti beállítások módosítása