kiket építenek le a cégek?

2008.12.12. 09:00

Beszéltem jó pár leépítés sorsára jutott emberrel a minap az egyik cégnél. Ők már a második turnus, az elsőben azokat küldték el, akikkel elégedetlenek, ill. azokat, akik kölcsönzöttként voltak ott. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kölcsönzésben való foglalkoztatás egy nagy rakás szar (lásd később), hanem a cég a megrendelés-állomány változásához kötött termelésingadozás kivédésére foglalkoztatott rugalmas állománytól válik meg először.

A második turnus tehát csupa olyan munkatárs, akiket abszolút ajánl a cég, de mivel most szinte senki sem vesz fel embert, nincsenek könnyű helyzetben. Kivételt jelentenek a menedzseri pozíciók, illetve most jöhet el a minőségi cserék ideje. Ez azt jelentené, hogy ahol nincs leépítés, de a piacról megszerezhető egy jobb ember, akkor elvi lehetőség megvan arra, hogy a jobb embert ültessük be a cégbe, a gyengén teljesítő helyére.

Ha pedig munka van, de nem vehet fel a cég embert, akkor a létszámstop kivédésére a munkaerő-kölcsönzés lesz a megoldás. Furának tűnhet, hogy a munkaerő-kölcsönzés a rugalmassága miatt a leépítések és a bővítés esetén is felmerül. Egyelőre úgy néz ki, hogy a leépítések a fizikai/direkt állományt érintik a gyártó cégeknél. A bővítés pedig inkább a szellemi/indirekt munkaerő igényeknél jelentkezik a szolgáltató szektorban, ahogy látom. Ennek az az oka, hogy globális fogyasztás visszaesése miatt nem kell annyi mindent gyártani a népnek, viszont a globális kivárás miatt a szolgáltató cégek is behúzták a kéziféket. Ez létszámstop formájában jelent meg, ugyanakkor munka van, amit el kell végezni. Erre jó a kölcsönzés.

Visszakanyarodva a leépítésre, nem volt jó érzés kit milyen élethelyzetben talált meg a boríték. Volt aki 2 hónapja vett házat a környéken, a friss lakáshitel mellé ez a bizonytalanság kellően megviseli az embert. Egy lány BAZ megyéből költözött ide, mert itt kapott munkát. Visszamenjen, maradjon? Egy másik arc idén jött a céghez, korábbi munkáltatója csődbe ment. Csőd és leépítés után alap lesz a gyomorideg ha munkát talál, vajon az új cég meddig húzza? Ugyanakkor az pozitív, hogy nem hőzöng senki, nem hibáztatja a céget, hogy miért pont ő. 

Nagyjából három dolgot néztek a saját állományú dolgozóknál, amikor az elküldendő embereket kiválasztották:

- mikor jött a céghez
- milyen a családi állapota
- mikor mehet nyugdíjba

Azaz, elsősorban az 1-2 éve a cégnél dolgozó, kisgyermekkel nem rendelkező, a nyugdíjtól még több, mint 1 évre távol lévő emberektől válnak meg. Nyilván a többi cégnél, ahol leépítés várható, szintén e szisztéma szerint fognak dönteni.

Mit lehet tenni? Nem szabad depresszióba süllyedni, ill. bűnbakot keresni, köpködni a cégre, vagy azokra, akik maradtak. Jó referencia (ha nem köpködünk, kapunk), pozitív hozzáállás, rugalmasság és mobilitás, valamint kitartás mindenképp kell ahhoz, hogy az esély meglegyen az elhelyezkedésre. Az, hogy ez az esély valós, vagy a "fekete péntek" után a lehetetlennel határos, ezt még nem látjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr20794129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2008.12.12. 12:49:51

Hallottam olyan nehézipari cégrôl, aki a munkavédelmi ellenôrzéseket szigorította meg, egészen a papírformáig. Akik ezen fennakadnak, azokat rúgják ki.
Minden reggel nulltoleranciás szondáztatás, kobak, bakancs, füles megvan -e. Kesztyû jó állapotban van -e.

Az elmélet az mögötte, hogy ilyen nehéz idôk kiválóan alkalmasak arra, hogy a megmaradó állomány hozzáállását javítsák. Ez is egy szempont.

mr.editor 2008.12.12. 13:33:36

Szerintem egy olyan országban ahol 260EUR a minimálbér, és az átlagbér 680EUR ott nehéz komoly elvárásokat támasztani a dolgozókkal szemben. Sok helyen mégis megteszik és ezért felmerül a kérdés: hogy dolgozzon-e rendesen a szerencsétlen melós és akkor majd megfizetik, vagy ha megfizetik akkor majd dolgozik rendesen. Nehéz erre jó választ adni, de az elbocsátások szerintem arra is jók a cégeknek, hogy a régóta ott dolgozó magasabb fizetésű emberektől szabaduljanak. A pár éve ott dolgozónak már van tapasztalata, de a bére még nem akkora teher a cégnek, így inkább őt választják ha eljön az ideje a kiszórásnak.
süti beállítások módosítása