"Február 1-től az üdülési csekk felhasználható lesz mozijegy és autópálya-matrica vásárlására, felnőttképzés finanszírozására, könyvtári és internet-szolgáltatás igénybevételére, sétarepülésre és egészségbiztosítási szolgáltatásokra is - mondta a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány elnöke pénteken tartott sajtótájékoztatóján.

Karácsony Mihály elmondta: a múlt évben 41 milliárd forintnyi üdülési csekket bocsátott ki az alapítvány, amelyet 2 millió állampolgár használt fel. Céljuk, hogy elősegítsék a lakosság életminőségének javulását, ezért folyamatosan bővíteni szeretnék azon szolgáltatók körét, akik elfogadják a csekket.

Pénteken a mozikat üzemeltető Palace Cinemas Kft., az Állami Autópálya Kezelő Zrt. és a felnőttképzést folytató Perfekt Zrt. képviselői írtak alá szándéknyilatkozatot, amelyben vállalták, hogy együttműködnek a kedvezményes üdülési csekk fizetési eszközként való elfogadhatóvá tételében.

Az üdülési csekket, az új szolgáltatások mellett, pihenéshez, üdüléshez, kikapcsolódáshoz, egészségmegőrzéshez, betegség-megelőzéshez és szabadidős sporttevékenységekhez lehet felhasználni." Forrás: www.udulesicsekk.hu

Nyilván, aki nem kap üdülési csekket, annak ez nem mond semmit, de azért a cégek egyre nagyobb hányada fedezi fel magának az adómentes juttatási formákat, így várhatóan egyre többen találkoznak majd vele. Az üdülési csekk persze alapvetően arra szolgál, hogy a munkában megfáradt magyar ember belföldön pihenéssel rekreálódjon, szép magyar szóval. Ugyanakkor látható, hogy az üdülési csekket sokan nem üdülésre, hanem teljesen másra használják. A felhasználási módok közül az egészségmegőrzés, az újabban felmerülő felnőttképzés, valamint az üdüléshez kapcsolódó szolgáltatások igénybevétele vállalható, és szerencsés. A felhasználók nagy része viszont utazásra (szülőkhöz haza, rokonokhoz), valamint étteremben való fizetésre használja el, legalábbis én így tapasztaltam a környezetemben. Régebben, amikor még tankolásra is lehetett használni, az volt a sláger, gyorsan meg is szüntették. Az új felhasználási módok közül az internet és az autópálya matrica biztosan népszerű lesz. Remélem, hogy a felnőttképzés is, viszont gyanítom, hogy könyvtári szolgáltatások igénybevételére kevesen fogják használni...

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr66890458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vaszilisza · http://maganorultekhaza.freeblog.hu 2009.01.20. 11:31:10

Egyrészt egyetértek, másrészt nem... üdülési csekk nélkül sosem lett volna megcsináltatva a fogsorom. Habár ez még felfogható rekreációnak, vesd össze: emésztési problémák, általános közérzet, munkamorál, termelékenység.
Az internetet már én sem igazán értem, főleg, mert arra ott van az internet-utalvány.
De ha megígérem, hogy könyvtárba meg uszodába is elmegyek, elengedsz tanfolyamra? ;-)

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.01.20. 12:09:44

@Vaszilisza: nálam a fogászat egészségmegőrzés kategória, amit én is jónak tartok, asszem így írtam a cikkben :) használtam is erre

zaragozaB410 2009.01.20. 13:16:53

Az internetet én sem értem mert már rég óta van rá megoldás.
Az oktatáshoz meg annyit még jó, hogy a perfekt olyan drága mint a rosseb.

Balance Of Power 2009.01.20. 14:07:22

Ha ennyi mindent lehet vele majd megint, igazan visszajohetne a tankolas is, mint opcio. Autopalya-matrica is OK, de mondjuk mozijegyre mar ott van a kultura-utalvany. Ami ugyanugy valaszthato a cafeteria-rendszerben, mint az udulesi csekk.
Mondjuk az is erdekes, hogy amikor meg Ticket Culture utalvanyt kert az asszony, akkor az Alexandraban nem tudtunk rajta konyvet venni. Mert ahhoz egy megint masfele Ticket kellett. Szoval tele van furcsasagokkal a rendszer, de ez meg mindig jobb, mint ha nem lenne semmi.

Amugy az emberek gyakran nem tudjak ertekelni az ilyesmit. Mert az egy dolog, hogy eladja a berletet, aki kocsival jar, de en olyat is lattam, hogy valaki a kajajegyet hirdette, mert nem tudta elhasznalni. LOL

zaragozaB410 2009.01.20. 15:30:37

@Balance Of Power: Ilyet én is olvastam és ámultam bámultam, de felvilágosítottak, hogy valszeg egészséges életmódot folytat. Csak levegő és napfény:)).

vilnius 2009.01.20. 17:20:33

Az adómentes jutattatásokat alapvetően jó ötletnek tartom; jó, hogy az állam arra ösztönzi a munkavállalókat, hogy hasznos dolgokra, mint meleg étel, kultúra, egészség, turizmus többet költsenek, pl. azért, mert adómentes (persze ÁFA azért ugyanúgy van rajta).

Másrészről viszont szerintem a rendszer kezd átláthatatlan lenni és rengeteg a kiskapu is; kisebb ABC-k néha elfogadják a hideg helyett a meleg étkezési jegyet is, némely utazási irodákban pedig a belföldi üdülési csekket elfogadják külföldi utakhoz is (csak tudnám, hol?). OTP Egészségpénztári kártyával már szinte nem merek semmilyen gyógyszert venni, mert rendszerint pár héttel később küldik a levelet, hogy ezt vagy azt fizessem ki külön, mert arra nem használhatom a kártyát, bezzeg ismerősöm simán vett vele mountain bike-ot. Aztán fél évig levelezgetek, telefonálgatok meg járok be hozzájuk személyesen, mire sikerül mindent elintéznem, katasztrófa az egész.

Ehelyett miért nem csinálnak valamilyen Általános Támogatott Utalványt, tudomisén havi szinten 50 ezer Ft-ig adómentesen, amit a tételesen felsorolt termékek és szolgáltatások közül bármire fel lehetne használni; étkezés, kultúra, internet, egészség-megőrzés. És akkor nem kéne azon agyalni, hogy melyik mire való és mennyi belőle az adómentes és hogy kultúra-utalvánnyal miért nem tudok könyvet venni, de azt miért támogatjék, hogy ajándék-utalvánnyal külső winchester-t vegyek...

zranora (törölt) · http://csoda-alga.shp.hu 2009.12.20. 15:15:17

vilnius, ez nagyon jó ötlet! én megszavazom az Általános Támogatott Utalványt :)
pont azon bajlódtam én is, hogy hogyan lehet az, hogy internetre elfogadják az üdülési csekket, a könyvtárra és a felnőttképzésre is működik, de könyvet nem tudok rajta venni, legalábbis a legfrissebb információim szerint. :)
mi ebben a logika? :)
de sajnos valószínűleg az ÁTU túl egyszerű lenne, ezért sosem fog létrejönni :D
szép napot, békés ünnepeket!
Nóri
süti beállítások módosítása