Miből állna, ha a HR-es egy nyamvadt e-mail erejéig billentyűzetet ragadna, és adna visszajelzést a 2 interjút is megjárt, általa szimpatikusnak vélt jelöltnek?

"A sztori még 2008-ban kezdődött, amikor jelentkeztem a zenetévék netvörkjének egy éppen a neten hirdetett adminisztrációs melójára. Fel is hívtak, de közbejött a nagybetűs Élet így az első körre nem tudtam elmenni (nem voltam bunkó, rögtön írtam nekik egy emilt, aminek majdnem minden második szava a 'bocsánat' volt).


A KedvesHRes (és most tényleg minden szarkazmus nélkül egy elbűvölően aranyos HRese van az mtv-nek) csakazértis levadászott később és egyenesen a második körbe betuszkolt. A 'head', akinek kellett éppen a friss husi szomorúan konstatálta, hogy nem vagyok igazán az az adminisztrátor típus. Sajnos megkaptam a végleges 'kreatív' bélyeget KedvesHRestől. Nem akartam mondani, hogy álláskeresőként olyan vagyok, mint a kaméleon és a túlélésért, na meg a havi betevőért szívesen leszek én akármi. Próbáltam védekezni, hogy úgyis egész nap a gép előtt ülök és nem fogok belehalni, ha nem valami 'kreatív' program szívja el az agysejtjeimet. De ezek szerint nem voltam túl meggyőző, mert pár nappal később hívott KedvesHRes, hogy bocsi, de ez most nem ment, de marhára tetszettem, és egész nap rólam beszéltek, és milyen érdekes emberke vagyok stb stb ezért körbeküldte az önéletrajzomat minden főszerkesztőnek, hátha.


Eltelt egy hónap, a második is szépen lassan. Aztán éppen aznap, mikor billentyűzetet ragadtam, hogy HR fordítást kérjek Hhuntertől KedvesHRes felhívott és izgatottan újságolta, hogy van új meló a vicces részlegüknél, másnap menjek be és gyorsan átszaladnak rajtam.


Szokásos kérdések, sok mosolygás és megint azt kellett bizonygatnom, hogy a 'kreatív' énem nem fog beledögleni az adminisztratív melóba. Igyekeztem kihangsúlyozni előző munkáimban is mennyi papírtologatást, excelezgetést és telefonzsonglőrködést végeztem, de sikertelenül, mert végül erre a melóra se vettek fel.


És itt lett a KedvesHResből EvilHRes (a magyar átlag HR-es mind evil=gonosz...kivéve Hhuntert persze :)) ). Eljutottunk oda, hogy az eddig azonnali telefonos értesítés helyett jött a mindennapos magyar HR kamu duma: 'majd hívunk'...egyszer biztos, de hogy nem ebben az életben az tuti. De Hhunter buzdítására írtam pár sort EvilHResnek (csak az emil címe van meg), amire viszont egy 'felejtsd el' üzenet se érkezett válaszul. Ha netán olvassa ezt, esküszöm, hogy nem perelem be, ha esetleg közölné őszintén, hogy ugyan mi a frász is történt.


Több, mint fél évet húztam le Londonban produkciós irodában asszisztensként, előtte itthon voltam vágó asszisztens, azelőtt meg EVS önkéntes egy gyerekotthonban Lettországban és pályám kezdetén pedig tolmácsoltam. Amióta itthon vagyok egy rakás sz@rnak érzem magam, mert válaszra se méltatnak a legtöbb helyről. Én hülye gondoltam itthon hasznossá teszem magam a médiában, de rájöttem, hogy ezt ha Tom Cruise lennék (nem szcientológus, hanem Ethan Hunt a Mission Impossible-ből) akkor se menne.


A sztori ott folytatódik, hogy február elején aztán megjelent egy újabb számomra tökéletes emtívís hirdetés. Ide már be se hívtak.


És mielőtt felmerülne a kérdés mi a lópintoért jöttem haza Angliából: a projekt, amin dolgoztam elhasalt, kerestem kint melót, de anyukám megbetegedett és inkább hazajöttem.


 

Finito."

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr88970822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alex.grabos 2009.03.03. 10:16:53

Kedves K.!

Amellett, hogy a magyar médiát, a magyar HR-eseket pedig még inkább elítélem, bizony, elkövetted a legnagyobb interjún elkövethető hibát! Kreatív, értelmes ember vagy, de megpróbáltad magad másnak beállítani. Ezt nem szabad, ez messziről látszik, sugárzik valakiről, ha megjátsza magát. Ugyanakkor teljes mértékben megértelek, én annak idején egy reklámügynökséghez jelentkeztem account asszisztensi pozícióba, ami ugye nem sok kreatívitást igényel (tudom, mert csináltam). A tulajdonos egyből látta rajtam, hogy minden, csak ez a munka nem való nekem, és kb. 2 hét után halálra unnám magam, de hozzád hasonlóan, annak idején én is nehéz helyzetben voltam, és mindent elkövettem, hogy végre dolgozhassak (persze visszadobtak, igaz, kaptam visszajelzést - mondjuk ennél a cégnél nem is volt senki HR-es...). Egyszóval, inkább légy önmagad, és akkor azok a melók is megtalálnak, amikről nem is gondolnád!

Ami a HR-eseket illeti, mint gyakorló fejvadász én három típust tudok megkülönböztetni:

1) buta, sötét, fiatal HR "maca", akit kiköpött a főiskola, van egy igazából semmit nem érő humán erőforrás diplomája, és azt hiszi, hogy ő izélte a spanyol viaszt
2) átlagos, se nem buta, se nem okos HR "koordinátor", aki végülis jó fej, de semmi extra - jól elvan a langyos vízben
3) az a HR-es, aki korábban dolgozott tanácsadói/fejvadász oldalon - rugalmas, gyors észjárású, megérti a másik oldal problémáit, meg tudja védeni az osztálya és a jelöltek érdekeit, időben visszajelzést ad, ésatöbbi.

Sajnálom, hogy neked sikerült az 1-s és 2-s kategória ötvözetét kifognod.

Üdv,

Alex

Balance Of Power 2009.03.03. 11:21:23

@alex.grabos: A 3-as pont te leszel majd, ha majd atulsz vallalati oldalra? :))) A fejvadasz/tanacsado mult nelkul nem lehet profi hozzaallasu? Tapasztalatom szerint ez 90%-ban common sense meg emberi tenyezo...

alex.grabos 2009.03.03. 11:50:45

@Balance Of Power: én ezt tapasztaltam, de biztos vannak egyéb HR-esek is, akik jó fejek és profik. Csak a mai magyar viszonyok nekem nem ezt tükrözik. A 2-esek sem rosszak, csak az ordít róluk, hogy nem érdekli őket a szakmájuk.

Kérdésedre válaszolva én sosem ülnék át a HR-es oldalra, mert nem érdekel ez a szakma. Max. belső fejvadászatot csinálnék.

Balance Of Power 2009.03.03. 12:00:33

@alex.grabos: Csak mert kiegett fejvadaszok altalaban nagyon vagynak a "nyugis", fix loves masik oldalra. Egyebkent oda-vissza is hasznos lehet a dolog, csak hat egy vallalati HR-es mar tobbnyire hozzaszokott a biztoshoz. Rekrutalni meg ugye ott is lehet.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.03.03. 14:00:55

alex.grabos: a HR-esek osztályozásával nagyjából én is egyetértek, nyilván kivételek vannak mindegyik oldalon, de halmazképző elveknek tökéletesek a fentiek.

@Balance Of Power: én úgy látom, hogy csak azok vágynak a "nyugis" vállalati oldalra, akik nem elég ügyesek fejvadászként, azaz nem keresnek kétszer-háromszor annyit, mint recruiter (specialist/manager tök mindegy) társaik a másik oldalon. És/vagy tévesen azt gondolják, hogy nyugis. Vagy szülni akarnak :) Kis százalékukat pedig szakmai szempontok vezérelik, bővítenék az ismereteiket, de ők nagyon megválogatják, hová mennének, mert a multik többségénel szarhabarás van csak, rugalmatlansággal, tele adminnal, gyenge kezű HR vezetővel.
Emellett egyre ritkább a tisztán jutalékos bérezés, így a vállalati oldal fix fizetési, mint vonzerő is csökken. Más kérdés, hogy most, hogy nagy szarban van a szolgáltatói oldal, teljesen átértékelődik a kérdés, pl. fizetés szempontból.

Hófehérke hét kicsi törpéje 2009.03.03. 14:18:15

Szerintem az is belezavart a képbe, hogy az első interjút lemondtad. Nem tudom, miért, de nekem az a tapasztalatom, hogy ezt a HR-esek nagyon rossz néven szokták venni. Velem is fordult már elő, hogy influenzás lettem, így halasztást kértem, még egy időpont lett, aztán az egész interjú alatt érezhető volt, hogy ez már lefutott kör, de ugye a policy. :(

tökcsősz 2009.03.03. 16:03:10

hh: nagyon átértékelődött. Én most azt látom, hogy a tanácsadó cégek többsége kínlódik rendesen.

Sajátzsíron · http://sajatzsiron.blog.hu 2009.03.04. 00:00:42

@alex.grabos:
Kedves Alex,

Én lennék K., aki még mindig reménykedik azért :P...még naív kislány vagyok, na

Hát bizony igazad van, lehet látszott rajtam, hogy nem az általuk vázolt munka volt az álom melóm, de nemigen van más választásom, mint az ilyenekre is jelentkezzek, mert bizony próbáltam én kreatívabb pozíciókra is jelentkezni, de azok mind nem meghirdetett állások voltak így még egy sablon választ se szült nekem egyik hely HR üdvöskéje se.

Engem az egész sztoriban az zavart egyébként, hogy a második interjúra nem jelentkeztem, hanem be lettem hívva. Na most, ha tudja, hogy az is adminisztrativ meló és már rám égette a 'kreatív, papírtoszigálásra alkalmatlan' bélyeget mi a frászért hív be egy aktakukacoskodó melóra???

És igen HRes 1 és 2 :)

üdv,
K

@Hófehérke hét kicsi törpéje: Én nem is számítottam rá, hogy felhív megint, mert nem egyeztettünk új időpontot végül és lecsúsztam az első körről így. De aztán mégis csörgött a telefon, hogy emléxem-é rá és becammognék-e egy interjúra, mert szépen kérnek és ki vagyok én, hogy nemet mondjak, amikor levadásznak? :)

tökcsősz 2009.03.04. 11:14:10

@hhunter: egyelőre nem látom az alagút végét... :(

alex.grabos 2009.03.04. 12:17:57

@tökcsősz: igen, nálunk sem egyszerű a helyzet, de tudod mit?! legalább a gyenge mezőnyt megrostálja ez a válság, remélem jó pár olyan cég eltűnik, akik amúgy csak rontották a szakma hírnevét. A másik oldalról pedig tőlünk is mentek el emberek, de senki olyan, akire igazán szükségünk lett volna, sőt...

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.03.04. 12:48:16

@alex.grabos: egyetértek. a karcsúsításnál nem a high potential-t küldik el :)
persze van/lesz, aki magától elhagyná a sűllyedő hajót, de nincs nagyon hová ugrani...

jövőkép szerintem: kisebb, nem minőségi szolgáltatást nyújtó cégek/irodák eltünnek, nagy cégek takaréklángon, visszafogottan, a legjobbakkal átvészelnek. lesz némi fúzió, lesz kivonulás a magyar piacról.
ami nem jó, hogy a pénz visszaosztós, mutyizós cégek is túlélhetnek, mivel teljesítményük döntően eddig sem érdemeiknek volt köszönhető

tökcsősz 2009.03.04. 13:29:40

HH, alex:

az a baj, hogy azok a cégek, amik visszaosztanak, azok maradni fognak ezután is.

A nagy cégeknél pedig ugyanúgy maradni fog a kevésbé jó tanácsadó gárda is, merthogy kell a létszám a kinti menedzsment felé.. a veszteséget meg ráfogják a gazdasági válságra. Így maradnak az inkompentens, önmagukat fejvadászoknak hívó dilettánsok is.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.03.04. 13:43:42

@tökcsősz: szerintem meg pont a nagyoknál hamarosan jön az ukász kintről, hogy 10-20-30% downsize. a veszteség nem kérdés már, csak annak mértéke.
persze a dillettánsok maradnak, ha magasabb szinten vannak, és jól tudják magukat menedzselni belül

alex.grabos 2009.03.05. 09:54:00

@hhunter: Ha a nagyok alatt pl. egy Korn/Ferry-t értünk, nos ott világszinten a dolgozók 20%át elküldik. De ugyanez a helyzet a Heidrick&Struggles-nél is, igaz, ők nincsenek bent nálunk (tényleg, tudja valaki ennek az okát?!). Ha recruitment szintet vizsgálunk, Grafton elküldött embereket, ProfiPower ugyanúgy, szóval szűkűl a mezőny. Már csak azt szeretném megérni, hogy a Horton International meg a Manager Contact lehúzza a rolót :-) Ugye, tudjátok ki áll e "cégek" mögött?! ;-))

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2009.03.09. 11:33:36

@alex.grabos: Hmm, a Hortont nem is tudtam, hogy "A fejvadász" irányítása alatt áll. Nekem eddig egyszer sikerült beszélni vele, épp elég volt. No comment.
süti beállítások módosítása