Egy rakás cikk jelenik meg a neten, hogy mire készülhetsz egy állásinterjún, milyen kérdések lehetnek, hogyan reagálj az idióta, pszichologizált kérdésekre, hogyan kezeld a stresszinterjút, mit mondjál, mit ne mondjál, hogyan legyél ügyes a bértárgyaláson, stb-stb. "Karrier guruk" könyveket írnak és adnak el a témában, ami azt az érzést adhatja, hogy felkészültél minden helyzetre. Általánosságban, a szimpla, felszínes interjúkra való felkészülésben ezek segíthetnek, de azt ne felejtsük el, hogy egyik helyen bejön a jegyzetelős komolykodós, másik helyen pedig nem. Az egyik helyen megkérdezik, hogy bibe vagy porzó lennél, a másik helyen megkérdezik, működtél-e már együtt interdiszciplináris projektteamekben a hibrid-rendszerek interfészének rendszerkomponens fejlesztése kapcsán. Ez utóbbit csak kitaláltam, a lényeg, hogy nem látsz az interjúzó fejébe, hogy neki mi a fontos, mire harap rá. Felkészülni kell persze, de magadból és a cégből, ahová mész, ahol esetleg dolgoznál. Ez utóbbi nagyon sokszor hiányzik.

Az interjúkról nagyon sok rossz tapasztalatot olvasni itt és a "bulvár jellegű" MH Terror blogon (az utóbbi napokban szinte csak álláskereséssel kapcsolatos post volt, ami felveti a kérdést, kell-e nekem még ezt a blog-ot írnom...eheh.. :). Viszont a "jó hír", hogy a különböző céges interjúkon tapasztalt kérdések, élmények, adatok megoszthatók, felrakhatók, összegyűjthetők, és egy megfelelő keretrendszer segítségével rendszerezhetők, lekérdezhetők. Egyelőre egy külföldi példát láttam erre, amiről a hvg.hu is beszámolt, de itthon is elkellne egy ilyen portál - ha van, szóljatok. Jó hír, hogy felkészülhetsz, rossz hír, hogy olyan is túljuthat az interjún, aki totál nem az adott posztra való.... Addig is, ide a blog-ra, vagy a mail címemre (a.sz@invitel.hu) továbbra is jöhetnek az infok, kérdések, interjú tapasztalatok, amiket szívesen gyűjtök, és megosztok a blog olvasói között.

"Legutóbb egy tíz hónapja útjára indított nemzetközi munkaközvetítő oldal indította be a furcsábbnál furcsább kérdésekre felkészítő szolgáltatását. Az interjú-tanácsadás a kölcsönösség elvén nyugszik, a portál felhasználói névtelenségüket megőrizve osztják meg tapasztalataikat és férnek hozzá sorstársaik élményeihez. 

Az oldalon eddig több mint ezer vállalattól közel kétezer benyomást gyűjtöttek össze, a rendelkezésre álló információk a folyamat leírásától a váratlanul felmerülő fogós kérdésekig, a nehézségi fokokig és a meghallgatás hangulatáig sok mindent elárulnak a felvételi beszélgetésekről. 

Az általános kérdésektől, mint a „Hogyan képzeli el az életét öt év múlva?”, „Miért hagyta ott előző munkahelyét?”, „Melyek az erősségei/gyengeségei?”,  pozíciótól függően a furcsa kérdéseket is összegyűjtötték az oldal felhasználói. Egy pénzügyi elemzői posztra jelentkezőtől megkérdezték, milyen gabonaféle lenne. Jövőbeli marketingesektől tudakolták, mihez kezdenének száz karácsonyfával júliusban, milyen könyvet olvasnak éppen, milyen volt a gyerekkoruk. Az egyik jelentkezőtől azt is megkérdezték, kér-e egy rágót."
Forrás: hvg.hu


 

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr21104545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Tyne folyó déli partja 2009.05.05. 19:22:09

a kér egy rágótra mi a jó válasz?:) hogy nem, mert interjún nem igazán illik?:)

váj mí 2009.05.05. 19:43:41

hhunter
Ne fújj már az mhterrorra, na ... ;)Azért nagyobb a látogatottsága, mert nem egy szaki szerkeszti, hanem gyakorlatilag "önszerkesztő".
A blogod meg folytasd, nanáhogy .. Én elolvaslak, ha nem is pofázok hozzá.
Apropo, mhterror blogtalira gyücc?

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.05.05. 21:01:23

@váj mí: nem fújok, megértem, hogy a "bulvárnak" nagyobb a keletje :)
hogy ott sokan "sírnak", megértem, és sajnálom, de csak piciny hányaduk jutott el odáig, hogy pl. elgondolkozzon: talán valamit én nem csinálok jól? (pl. CV, megpályázott terület, stb.) félre ne értsd, simán lehet, hogy minden OK, és én is széttárom a kezem, de eddig mindenkinek tudtam 1-2 ötletet adni, és volt akinek bejött, és talált állást :)

blogtalálkozót kihagyom egyelőre, de kíváncsi vagyok a beszámolókra :)

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.05.05. 21:09:18

@Animacs: ja :), vagy az, hogy "inkább a nyalókát szeretem" :)
hülye kérdésre mondjuk nehéz jó választ adni, mivel aki felteszi, az sem normális :)

Angel.Lilith · http://angellilith.wordpress.com/ 2009.05.05. 21:40:56

hhunter!
"az utóbbi napokban szinte csak álláskereséssel kapcsolatos post volt, ami felveti a kérdést, kell-e nekem még ezt a blog-ot írnom...eheh.. :). "

Kell!

flora.a 2009.05.06. 07:26:42

Más miatt olvassuk a blogodat, mint a MHterrort, az egy kicsit tényleg bulvárosabb. Minden újságnak az olvasói levelei a legviccesebbek, de a komoly cikkek számítanak igazából:)
A témához kötődve, én már nem olvasom el ezeket a kérdés-válaszokat, mert csak összezavarnak, feszengek azon hogy mit is kéne mondani? Így aztán pont az nem derülne ki hogy valóban milyen vagyok > idióta kérdés = hülye válasz... a keresés minőségét kérdőjelezi meg az akármilyen különleges kérdésnek tűnő, de mégis sablonok használata, ha mindenki a betanult választ adja, mi alapján döntenek mégis...

váj mí 2009.05.06. 10:05:21

@hhunter:
Beztos nagy az egy főre eső idiotizmus a cv-kben, meg a nem megfelelő területeken landoló cv-k száma is... No ládd, ezért (is) szükség van a blogodra, hogy utat mutass, vidd a fáklyát meg a fényt meg ilyenek ;)
Ha még emléxünk majd valamire a sörök után, talán lesz beszámoló ;)

Despota 2009.05.07. 10:45:42

@hhunter:

Kedves hhunter!

Mindenek előtt a blogodra igenis szükség van!!! A headhunter.blog.hu és az mhterror profilja, célja, "küldetése" különböző, de nem gondolnám, hogy csak a látogatottság alapján le lehetne szűrni, melyik fontosabb, értékesebb.


Szent igaz, "bulvár" jellegűek vagyunk, de Erynnis csatlakozása óta a munkajogi vonalon is próbálunk lavírozni és igyekszünk túllépni az egyszerű "panaszkodós" blog kategórián. Majd meglátjuk mi sül ki belőle...

A kezdetektől fogva, amikor is Email-ben megkerestél, mindenféle együttműködésre nyitott voltam (lásd link elhelyezés) és a jövőben is szívesen segítek a headhunter.blog.hu oldal látogatottságának növelésében, csak a technikai részleteket kell Neked megvalósítanod (banner, stb.)!

Nem konkurenciája, partnere szeretnénk lenni blogodnak.

Üdvözlettel: Despota

ps: Sajnálom, hogy nem leszel ott a blogtalálkozón!

A Tyne folyó déli partja 2009.05.07. 14:33:21

szerintem se zard le a blogot, en szeretem olvasni, meg a masikat is. (amit a nagyokos IT-sek leblokkoltak a munkahelyemen, par hete. gondolkodtam, hogy felhivom oket, es megkerdezem, ugyan meseljek mar el nekem, hogy honnan tudjak, hogy az "personal and social" vagy mi site - ezt irtak oknak), mikor nem is ertik...

A Tyne folyó déli partja 2009.05.07. 14:34:23

social networking and personal site, szerintuk. de eddig jo volt, par hete hirtelen nemkivanatos lett...(hogy ebedszunetben megnezzem...)

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.05.07. 18:18:35

Köszi mindenkinek a biztatást :)

@Despota: félre ne értsd, nem "irigykedem" az MH terror látogatottságára - egy blog látogatottságát úgyis az index.hu-ra történő kikerülés rendszeressége dönti el. A szerkesztők meg nyilván azt rakják ki, amitől több kommentet/látogatást várnak. A szakmai jellegű post-ok meg pont nem ilyenek, egy szaftos munkáltatói mellfogdosásra nagyobb réteg vevő :)

szóval a lényeg, hogy aki valóban tanácsot/megoldást szeretne, megtalál (persze simán lehet, hogy én sem tudok mit hozzátenni). de mivel nem ez jellemző, ezért írtam, amit: azoknak szól, akik csak panaszkodnak.

A munkajogi erősítés meg tök jó, és teljesen adekvát.
süti beállítások módosítása