Egész könnyen beazonosítható az átlagos munkavállaló viselkedése, amikor állást keres. Az elhatározás meghozatala két részre osztható, ha feltételezzük, hogy nem kényszer szülte helyzetről van szó. Gyors és lassú, mint a táncban. Azaz pl. valakinél "betelik a pohár" vagy épp "kiborul a bili" és amennyiben ez nem egy szokásos hiszti, akkor gyorsan eldönti, hogy elmegy a cégtől. Aki megteheti, illetve aki kellően hirtelen, felmond és csá, szabadon kereshet állást. Aki nem teheti meg, ill. nem ég a segge alatt a szék, szépen csendben, munkaidőben elkezd állást keresni.

Vannak sokan, akik alapvetően bejárogatnak, dolgozgatnak, annyira nem kibírhatatlan a dolog, de azért jó lenne valami mást, valami érdekesebbet, valami jobban fizetőt, valamilyen más környezetben, esetleg közelebb a lakhelyhez, esetleg valami stabilabb cégnél, nagyobb szervezetben találni egy állást, és különben is, ha már csukott szemmel, tapintásra felismered a kolléganők hátsóját, akkor ideje lehet a váltásnak. Viszont nem annyira sürgős a dolog, megválogatja az ember, illetve dolgozik benne a lelkiismeret, hogy mégiscsak az átélt élmények, sok-sok együtt töltött év, meg a felmondás macerája, új helyen ki tudja milyen a főnök, itt már kiharcoltam magamnak, hogy ne kelljen szólni, ha kiszaladok elintézni valamit, stb. Szóval ennél az embertípusnál jelen van még erősen a vívódás.

A történetbe ott kapcsolódunk bele, hogy a vívódás még megvan, de már elindult az álláskeresés. Amellett, hogy a munkában való lelkesedése és bevonódása jelentősen lecsökken, első lépésként regisztrál a karrieroldalak hírleveleire, és elkezdi szigorúan munkaidőben böngészni a hirdetéseket, esetleg ki is nyomtatja. Óvatos azért, CV-t nem tölt fel, ki tudja, a HR-esnek lehet hozzáférése a karrieroldalak adatbázisához. Egy-két ismerősnek, üzleti partnernek elhinti, hogy "nézelődik", "nyitva tartja a szemét". Megírja utána az önéletrajzát, amihez már nem nyúlt évek óta. Megpályázza szigorúan csak azokat az állásokat, amelyek érdeklik, azaz válogat. Itt megfigyelhető az ellentét azzal, akinek úgymond nincs vesztenivalója, vagy úgy gondolja, hogy nincs - ő szétszórja mindenhová a CV-jét, ha megtudja a főnök, még nevet is a markába, hiszen mindenképpen el akar jönni, sőt, ha kiteszik, még végkielégítést is kaphat, ha már annyi ideje a cégnél van.

De visszakanyarodva a vívódó állásváltó egyénre, a pályázatok beadása után jönnek az első telefonok. Gyanús kiszaladás valamilyen elhagyott irodahelységbe, folyósóra, utcára, telefonban csend, csak az ajtónyitást/csukást és a cipőkopogást, a sietős léptek neszét lehet hallani. Utána gyors és lényegre törő interjú időpont egyeztetés, reggelre, vagy késő délutánra, esetleg az ebédidő jöhet szóba. Utána zavart mosollyal visszatérés az irodába, "csak anyám volt", "a vízszerelő volt" ha netán bárki kérdezné, ill. akkor is, ha nem. Gyanús még, ha indokolatlanul visszahívást kér/ígér, vagy ha nem úgy veszi fel a telefont, hogy bemondja a nevét. Ekkor az alábbi mondatok lehetnek gyanúsak:

Állással kapcsolatos telefonnál a hívó általában megkérdezi, hogy azzal beszél-e, akit keres, amennyiben nem mondja be a nevét a hívott fél a telefon felvételekor. Ekkor jön a válasz, hogy "Igen én vagyok.". Ugyebár ha pl. ügyfél hívja az adott embert, akkor nem kérdez rá, hogy tényleg azzal beszél-e, akit hívott. Ha főnöke, kollégája keresi, akkor szintén nem. Ha családtag, barát, akkor sem.
 
Állással kapcsolatos telefonnál a hívó általában megkérdezi, hogy alkalmas-e az időpont a beszélgetésre. Lehetséges válaszok:
- Igen, most tudunk beszélni. (itt a folytatásnál ha mormogás, rövid válaszok, főleg igen-nem, és naptárlapozgatás van, akkor gyanús)
- Most nem alkalmas, tudna később hívni / visszahívhatom? + pirulás :) (itt az indokoltság a kérdés: ha meetingen van, érthető, ha épp beszél a másikon, akkor érthető. De ha csak épp vannak a szobában, vagy beszél egy kollégával/főnökkel, akkor gyanús...

Interjú napjára szól a főnöknek, hogy "később érek be/hamarabb kell elmennem/kint ebédelek egy ismerőssel". Aki nem öltönyös rabszolga, annak az átöltözést is menedzselnie kell, vagy aznapra szervezni valami tárgyalást, hogy legyen indok. A beszaribb szabit kér, és akkor nincs erre gondja, továbbá lehetőleg 3-4 interjút igyekszik beszervezni egy napra. A pofátlanabbja beteget jelent, és úgy megy el az interjúkra.

Összegezve, ha az alábbiak nagy részét bárki tapasztalja kollégáján/beosztottján, akkor várhatóan az adott személy állást keres:
- 4-kor kiesik a toll, nincs lelkesedés, van nemtörődömség, csak a szükséges minimumot végzi el a munkából, csak minimális főnöki baszogatást kockáztat meg (szemben azzal, aki gyorsan és végérvényesen elhatározta, hogy lelép)
- gyanús odaszaladás a közös nyomtatóhoz, a papírok nem az asztalra, hanem a táskába kerülnek
- gyanús elvonulások telefonnal (ill. extremitások: egész nap lenémítva, mindig magával viszi, pedig korábban nem tette)
- telefonálás közben mormogás és a naptár/határidőnapló lapozgatása
- később jövés/korábban menés, gyanúsan hosszú ebédszünet
- korábbinál többször jelent beteget
- korábbinál elegánsabb öltözet egyes napokon

Természetesen vannak a szerencsések, akiknek külön irodája van, vagy az "irodájuk" a céges autó, netán munkaidejük jó részét irodán kívül töltik amúgy is, így a fentieket könnyen tudják palástolni. Továbbá vannak, jóval kevesebben, akik az álláskeresést diszkréten, munkaidőn kívül, otthonról, az interjúkat pedig a szabadság terhére oldják meg. Illetve vannak a pofátlan profik, akik tökéletesen tudják palástolni és menedzselni a munkaidőben történő álláskereséssel járó helyzeteket.

 


+ erre a korábbi - szerintem érdekes következtetésekre okot adó - felmérés kapcsán is kérem, hogy szavazzon, aki még nem tette meg:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr751160892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szörp epe · http://szorpepe.blog.hu 2009.06.04. 11:35:58

Azért az álláskeresős honlapokat, önéletrajz kitöltögetést inkább az esti órákra hagyom, akkor biztosan nem áll senki feltünés nélkül mögém, hogy ez miez.

Eddig két munkahely váltásom volt, mindkettő döntő részben e-mail-ben ment le. Ezekben meg kértem, hogy inkább 17h után hívjanak fel (a fejvadásznak ez nem jelentett gondot).

Lehet, h pofátlanság, de olyan is volt, hogy nem vettem fel, és később hívtam vissza, amikor nekem alkalmas volt (jó, olyan is volt, hogy pont ebédeltem).

Ha úgyis kellesz nekik, akkor ezek még beleférnek (nálam eddig ez volt).

Jacques Ucca (törölt) 2009.06.04. 13:29:17

Ez bizony igaz.. És ha esetleg a gyanús jelek folyományaként esetleg bepróbálkoznának egy fizetésemeléssel.?.? :-) Ugye nem...

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.06.04. 13:43:08

@Enrico Palazzo: van ilyen! viszont ha a belső motiváció kiveszett az emberből, ez csak pár hónapig ér valamit, csak tüneti kezelés

Balance Of Power 2009.06.04. 14:05:11

Aki menni akar, az menni fog. Megtartani az embereket, ehhez is erteni kell. Mennyire szanalmas az, amikor felmondas utan mennek oda az erintetthez, hogy figyelj, akkor nem maradnal megis, ha...
De a legszanalmasabb az volt, amikor egy spanomat "kiosztotta" a managere, amikor megtudta, hova megy, hogy "csoborvol vodorbe" kerulsz. Mikor pedig odament, megtudta, hogy a ugyanez a manager is interjuzott ugyanott...

Sok ujat mondjuk nem tartalmaz a szellemesen megfogalmazott iras, de jo osszefoglalasa a lenyegnek.

mr.editor 2009.06.04. 15:14:38

Na, én a cégautós vagyok hála istennek.
Így nem okozott gondot sosem az álláskeresés, sőt az interjúkra is simán elmentem munka előtt/után/közben, mivel rugalmas a munkaidőm.

Alapvető élelmiszer 2009.06.04. 18:40:56

Akkor én kivétel vagyok. :) Én mielőtt váltottam, mindig nagyon pedánssá váltam. Addig hagytam mindent elcsúszni 1-2 napot is akár, hiszen holnap is itt leszek. Ilyenkor viszont mindig kicsit lelkiismeret-furdalásom lesz, hogy félbe/negyedbe hagyok itt dolgokat. Ki lehet húzni azt a méregfogat, hogy "most akar elmenni? amikor úszunk a munkában?". Én nem főnök, én nekem minden percrkész. :)

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.06.04. 19:13:09

Az átlagos magyar munkakörülmények, az indokolatlan bérelvonások, kirúgások, baszogatások mellet a dolgozó tűrjön mint a birka? Esetleg a 12 órás munkanap mellé még vigyen pénzt is a főnöknek, hátha kell valami az újonnan vásárolt 20 milliós autóba?

Munkaidő van, amennyit valamilyen módon kifizet! (a magyar cégek 90%-ban ugye nem teljes fizut jelentenek be, tehát legtöbbeknek adócsalás kötelező)
Ha engem 8-tól 4-ig fizet, akkor nem dolgozom 8 előtt és 4 után!
Ha megfizeti igen!
Egyszerű!
Ugyanolyan kereskedelem, mint ahogy bevásárol a közértben. (jah ő ilyen helyre nem jár, mert van rá embere, az autószalonban meg lehet alkudozni... ennyit a realitásérzékről...)

Lényeg, hogy ha valaki állást keres, akkor nem jódolgában teszi.
Döntően azért, mert messzemenően inkorrekt módon viselkedtek vele, így ezt maximálisan jogos munkaidőben intézni. Nem tehet meg bármit a munkaadó, és ha bizonyos eszközökkel él a munkavállalóval szemben, akkor ne lepődjön meg, ha ilyen köszönetet kap.

közlekedési bűnöző (törölt) 2009.06.04. 19:15:39

Tetszettek volna olyan munkahelyi környezetet biztosítani, ahol a dolgozó nem csinál ilyent.

Jacques Ucca (törölt) 2009.06.04. 19:18:40

@hhunter: Én csakaszondom' egy próbát megér(ne) ha így történne. De nem fog..
Bírom amikor az állásinterjúkon megkérdezik hogy "Mivel lehet Önt motiválni.?" Még több munkával bazzeg, azzal..

smartdrive 2009.06.04. 19:41:36

ez rendkívül érdekes

freesleep 2009.06.04. 19:41:49

én a tökéletes profi vagyok ezek közül a típusok közül, olyannyira hogy nem is értem az egész problémázást. mintha a cégek jó része pár hónappal előre megbeszélné a kirúgást, vagy mintha a megcélzott cég hr-ese munkaidőn kívül - ami egyben a saját munkaideje is- szívesen hívogatna, de én kimondottan munkaidőben akarnám...
a céges eszközök felhasználása meg: ha a cég nem tiltja le a privát ímélt, akkor ez semmiben sem privátabb levél a többinél, ha meg bölcsen letiltja nincs miről beszélni.

changebug (törölt) 2009.06.04. 19:42:25

Szerintem meg nem pofatlansag munkaidoben allast miatt telefonalni.
Kereslet-kinalat. Ezt szajkozzak, hat ez erre is igaz. Egy alkalmazottnak is vannak igenyei, elkepzelesei es ha ezek nem egyeztethetok a ceggel/emberekkel - hat el. Ez szakmatol is fugg termeszetesen.
sem az ember nincs a cegert, sem a ceg az emberert. A ceg megveszi a munkaidomet vagy amihez ertek. Ennyi. Ha meg valahol nagy a fluktuacio (es nem minimalber van) ott a vezetot kene lecserelni. Ha meg valakit meg akarnak tartani akkor azzal "foglalkozni" kell.
A penz egy dolog, az meg, hogy mennyire kerik ki a velemenyed es cselekednek is e szerint az meg a masik dolog. Szerintem.

imre42 2009.06.04. 20:22:06

Nem látom, hogy mi ebben a pofátlanság. Sőt azt sem, hogy a ráérős körülnézés ill. új állás keresés az mitől lenne vívódás. Nekem valahogy soha nem voltak ezzel ilyen lelkiismereti problémáim. Ahogy feltételezem, hogy a cégnek se voltak álmatlan éjszakái, amikor munkaidőben gondolkodott azon, hogy egyik-másik kollégát kitegye-e, meg munkaidőben keresett a helyére jobbat.

W Joe 2009.06.04. 20:24:57

Ha az ember normál munkaidőben dolgozik, és hasonló munkakörbe jelentkezik, akkor valsz. ott is ugyanakkor dolgoznak.
Egy-két interjúnál meg lehet oldani a szabadságkivételt, de ha nincs szerencséje az embernek, akkor kell pár próbálkozás mire megtalálja az igazit.
Ahová pedig behívják interjúra, tesztre, stb-re, ott se akarnak 8 előtt vagy 18 után belekezdeni.

De ahol utcai öltözködés a megszokott, és valaki elegánsabban jön be, akkor mindenkinek az első kérdése fennhangon, elnyújtva: Na mi van, csak nem állásinterjúra mész? ;)

brodaclop 2009.06.04. 21:14:31

Es akkor mi van, ha a kollegam/beosztottam allast keres? Joga van hozza, hadd tegye.

Persze, en is munkaidoben kerestem allast, es en is kiszaladgaltam a telefonnal, de en a szokvanyos maganbeszelgeteseimhez is kiszaladgaltam(ok), szerintem igy illik.

Interju miatt logni a munkahelyrol nem fogok, kiveszek szavit, mert ugy tisztesseges.

Nyilvan nem fogom nagydobra verni, de ha valaki, akar a fonokom is megkerdezi, nem fogom azt hazudni, hogy nem keresek allast.

Az oltonyos temahoz viszont az egyik exkollegam esete jutott eszembe, amikor oltonyben jott be keso delelott a munkahelyre, es fonok jopofizva megkerdezte:
-Na mi van, csak nem interjun voltal?
-Nem, temetesen.

Aznap mar nem is jott tobbet arrafele a fonok, ugyhogy nyugodtan meg tudtuk beszelni, hogy ment az interju.

DeMarco 2009.06.04. 21:23:54

Én ebben nem látok különösebb problémát. Igaz, hogy alattam a cégek hullottak ki és nem én a cégből. Így probléma se volt, ha munkaidőben intéztük a dolgainkat, sőt még bíztattak is erre. Jópár beszélgetést folytattam le az irodából, vagy a kávézó sarokból.

selyemhegedu 2009.06.04. 21:29:34

1. Kinek mi koze van hozza hogy kivel beszelek telefonon, akarhol is csinalom. Telefonalashoz amugy is ki szoktam menni a szobabol ha vannak bent masok is, mert mast sem akarok zavarni, es semmi kozuk hozza hogy kivel mit intezek.
2. Aki nem talpig nyakkendoben jar dolgozni, miert oltozne ki az interjura?
3. Hogyan is lehetne munkaidon _kivul_ allast keresni? Nem hiszem hogy a kiszemelt cegnel hajlandoak lennenek az interjut egy hetvegi bbq partyval osszekotni.
4. Miert varna el a munkaado hogy tudjon arrol ha el akarok menni? O talan szol nekem letszamleepites elott? Nana hogy nem kotom az orrara mi jaratban megyek el.

"A beszaribb szabit kér, [...] A pofátlanabbja beteget jelent,"
Ertem, tehat akkor valaki vagy beszari vagy pofatlan. De leginkab hutlen suttyo amiert egyaltalan allast akar valtani.

Tudom, egyszer eletemben fogok talalkozni ertelmes HR-essel vagy fejvadasszal. De erre meg varni kell. Majd kibirom addig valahogy.

Trevi 2009.06.04. 21:43:50

„Lényeg, hogy ha valaki állást keres, akkor nem jódolgában teszi.
Döntően azért, mert messzemenően inkorrekt módon viselkedtek vele, így ezt maximálisan jogos munkaidőben intézni. Nem tehet meg bármit a munkaadó, és ha bizonyos eszközökkel él a munkavállalóval szemben, akkor ne lepődjön meg, ha ilyen köszönetet kap.”

„Ahogy feltételezem, hogy a cégnek se voltak álmatlan éjszakái, amikor munkaidőben gondolkodott azon, hogy egyik-másik kollégát kitegye-e”

Nem véletlenül épült be a magyar nyelvbe a háeres hülyepicsa szakkifejezés.
Egy fogyatékkal élő ember botladozásán sem röhögünk és nem írjuk le, hogy ő akkor most azt hiszi nem látják, miközben túr, vakar..
Jó lenne, ha megadatna a lehetőség a bloggernek, hogy megtapasztaljon valamit a valóságból, de amennyiben leírja a fentit és büszke a tapasztalatára, közreadja a többi pelyhes hasúnak, akkor nem sok esély van arra, hogy ezt a munka félét valaha elismerjék. Marad a falkába verődött elitista idióták boldog böfögése.
Szörnyű lehet, hogy még egy főnöke sem volt tehetségtelenebb nála és feszt felfelé lefetyel, de másokkal ez túlságosan gyakran megesik.
Ekkora nagy szakmai-, élettapsztalatokat minek megírni. 8 évesen jöttem rá az ideális seggtörlésre, nem adattam ki a receptet

lone 2009.06.04. 21:46:00

Nálunk le vannak tiltva az álláskereső oldalak, de mivel én vagyok/voltam a rendszergzda, így kerestem és találtam is. Állásinterjúra szabiból mentem, de mégis hogyan máshogy mennék?????
Nem tartom magam beszarinak.

BKV reszelő 2009.06.04. 22:13:41

@Enrico Palazzo: Én erre azt szoktam mondani, hogy európai fizetéssel és a hozzá kapcsolt juttatások rendszerével. Sosem vettem észre, hogy ez gond lenne.

bAnál Amál 2009.06.04. 22:40:17

hhunter: Dolgoztál már valaha? Gyesen lévő anyuka vagy? Esetleg nem nézel kissé sok sorozatot?

bAnál Amál 2009.06.04. 22:44:17

Különbenis! Aki ilyen későn kommentel, nem lehet valami sikeres ember vagy holnap nem dolgozik. Jó éjszakát kívánok!

A Tyne folyó déli partja 2009.06.04. 22:48:24

@selyemhegedu: a második pontot nem egészen értem. ha nem talpig nyakkendőben jár dolozni, miért öltözne ki az interjúra? azért, mert interjú...én még a takarítói állásra is kiöltözve mennék, mert állásinterjúra menni így illik, függetlenül attól, h. a munkát majd miben végzem. tulajdonképpen most van az első olyan helyem, ahol ki kell öltözni (pedig csak a számítógépet verem, a ügyfelekkel meg csak telefonon kommunikálok), mégis kiöltöztem az összes többi interjúra is.

A Tyne folyó déli partja 2009.06.04. 22:53:10

@bAnál Amál: jelentem, itt csak tíz óra lesz, és tök világos van...:)

bAnál Amál 2009.06.04. 23:00:44

@Animacs: A kedvedért egy óra múlva megismételném. De már alszok. Zzzzzzzzzz

balazsman 2009.06.04. 23:04:01

Nem kívánom a bloggernek, hogy átélje azt, amikor a leírtakhoz hasonló módon kell állást keresnie, de lehetne annyi empátiája, hogy átérzi olyan emberek helyzetét, akik nem tehetnek mást: másik állás kell, mert ami van az nem jó, és nem mondhatnak fel a régi és az új között - ez ugye Magyarországon nem kérdés, miért nem teheti meg a többség...
azt se kívánom az írónak, hogy az egyik napról a másikra történő leépítést élje át, azt a helyzetet, amikor azt a minimális kontrollt is elveszted saját sorsod felett, ami esetleg addig megvolt.

ha pedig azért olyan magas a ló, mert bebetonozott topmenedzser vagy saját céges vállalkozó/munkaadó a T. blogger, akkor inkább arra törekedj, hogy az alkalmazottaid/beosztottaid NE AKARJANAK elsunnyogni onnan, mert annyira tuti a munkahelyük.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.06.04. 23:19:31

@balazsman: & többiek: a blogger sok mindent átélt már, minden egyes írása kizárólag az általa tapasztaltakból és az általa jól ismert valóságból ill. elég tág környezetből táplálkozik. gy.k. átélt és látott már hasonlót, álláskeresést is, egyiknaprólmásikra kirúgást is. szóval nincs magas ló, meg kivagyokén, eltévesztetted a házszámot

@bAnál Amál: látszik, hogy elsőre ítélsz, mint az átlagmagyar. kurvára melléfogtál :)

bubuka_visszater (törölt) · http://facepalm.freeblog.hu/ 2009.06.04. 23:23:06

az átlag munkavállaló pont úgy és pont azért nem lojális, mert az átlag munkaadó sem az, ilyen egyszerű.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.06.04. 23:24:23

@lone: szabi helyett egy pár interjú munkaidőbe benyúlását lehet fedezni, pl.:
- fogorvos
- jön a víz/gáz/villany stb szerelő
- kábel TV/ internet bekötés
- távhő karbantartás
stb.

morbid, de nem kérdezősködnek tovább:
- urológia
- onkológiai szakrendelés
- temetés
- nőknek a nőgyógyász

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.06.04. 23:26:21

@imre42: van olyan cég, nem is egyet ismerek, ahol igenis lelkiismereti kérdést csinál a vezető/tulajdonos abból, hogy egy nem teljesítő kollégától meg kell válnia, ettől függetlenül nem gondolom, hogy pofátlanság munkaidőben állást keresni, ha ez nem megy az elvégzendő munka rovására

travis 2009.06.04. 23:36:56

Egy cég nem várhat lojalitást egy alkalmazottól. Milyen alapon?
A munkáltató fizetés ad, cserébe a munkavállaló elvégzi a legjobb minőségben a rábízott munkát. Az alku ennyiről szól, nem többről.
Az a kirúgógép HR-es, aki ezt sunyiságnak tekinti, az egy frusztrált pöcs, aki nem utolsósorban paranoiás. Nyilván oka van rá. Akinek ilyen dolgok járnak a fejében, az a szakmai tudásának hiányát próbálja kompenzálni ezzel. Azért mondom ilyen magabiztossággal, mert volt szerencsém ilyen főnökhöz.
Én kétóránként megyek ki az irodából a fülemen a telefonnal, mert nem akarom a kollegáimat zavarni a magánügyeimmel, és szeretek zakót viseli, hétvégén is. Akkor én most állást keresek?

balazsman 2009.06.04. 23:53:34

@hhunter: akkor végképp nem értem...
szerintem itt és most ez a magatartás tökre nem jellemző, hanem éppen az ellentéte...
de lehet, hogy nekem kicsi az ismeretségi köröm, vagy saját élményeim jelentőségét túlzom el.

amúgy a leírás tényszerű, én is csináltam, csak nem mostanában, hanem egy pár évvel ezelőtti álomvilágban, amikor még voltak is lehetőségek a munkaerőpiacon

most ha állást hirdet valaki, akkor azért teszi, mert tudja, hogy egy kétségbeesett állástalan majd úgyis elvállaja azt, amit a régi (ne adj' isten hűséges) alkalmazottja csinál, 20-30%-al olcsóbban

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.06.05. 00:09:40

Szpot on, tökéletes összeállítás.

Mi is tudjuk mindenkiről, ha "nézelődik", de senkiért nem kár, csak ők hiszik magukról, hogy pótolhatatlanok, és hogy ők többet érdemelnének a többinél.

Vörös Szonja, a tetovált lány 2009.06.05. 00:18:48

életünk elég jelentős részét munkával, munkahelyen töltjük. Sztem elég fontos, hogy a lehetőségekhez képest komfortérzem legyen, nemde? Jelenleg a felmondási időmet töltöm, mert nem vagyok kompatibilis a jelenlegi munkakörnyezetemmel, van ilyen. fél éve dolgozom ott, közben 7 kg-ot fogytam, úgy, hogy nem volt rá szükségem. Lelkileg is kivagyok. Ettől függetlenül munkaidőn kívül kerestem, szabi alatt interjúztam, az, hgy telefonon keresnének, kár volt aggódni, ui. nem használhatom a saját mobilom! Nem az NBH-nál dolgozom :) De előre jeleztem a pályázataimban, utóiratban, hogy előfordul, nem tudom felvenni a telefont, de feltétlenül visszahívok mindenkit. Szóval találtam egy remélem, sokkal jobb helyet.

félig nigger 2009.06.05. 00:22:56

Hm, ez a gondolatmenet vicc, ugyanis melyik az a munkaadó, amelyik a 'rabszolgától' elvárt lojalitáshoz hasonlóan jár el, és az éppen kirúgásra kinézett alkalmazottja érdekeire figyel? Elhangzik gyakran: tetszett volna okosabb lenni szerződéskötéskor, de ez mindkét félre érvényes. Ami nincs szerződésben, az nincs is. Már nehogy csak a munkavállalót tegyük felelőssé a csapnivaló magyar munkaadói-munkavállalói kultúrá(latlanság)ért. Az...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.06.05. 00:32:10

én sem értem ezt a magas lovat. A postoló úgy beszél a munkavállalóról, mint egy semmirekellő heréről, aki azért akar váltani, mert nem elég kényelmes a segge alatt a szék. Az gondolom teljesen elképzelhetetlen a postoló világában, hogy valaki azért keres új munkahelyet, mert a régi már nem nyújt elég kihívást, nem jelent előrelépési lehetőséget, esetleg nem használja ki minden kapacitását, kompetenciáját az illető.

félig nigger 2009.06.05. 00:33:36

S a hétszázát, ha egy cég elvárja, hogy alkalmazottja munkaidőn kívül is lojális maradjon munkahelyéhez, akkor miért is zavarja , ha fordul a kocka, és munkaidőben intézi személyes ügyeit a munkavállaló (mértékkel persze)?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2009.06.05. 07:47:48

"Óvatos azért, CV-t nem tölt fel, ki tudja, a HR-esnek lehet hozzáférése a karrieroldalak adatbázisához. "
Ebben a stádiumban a dolgozót már ez nem érdekli. Ha szóvá teszik, az legfeljebb megadja a szűkséges lendületet hozzá. Nagyon sok kollégám csinálta és aztán csoportosan, egyszerre mondtak fel...

Karachar Nevian (törölt) 2009.06.05. 08:30:19

@selyemhegedu:
Basszameg ez már nekem is szöget ütött a fejemben: miért csak iszonyú suttyó HR-esek vannak mindenhol? Ez előírás?
'Tapló parasztokat keresünk a Human Resourcing osztályra, angol nyelvtudás és tahóság előny..'
Ez pont olyan mint hogy miért csak baromi ronda emberek dolgoznak a BKV-nál jegyellenőrként... érthetetlen.

Ellenben érdekelne az irásnak a célja.
Most itt ki vannak okosítva az elismerten szar főnökök hogy hogy vehetik észre szar működésük eredményét hogy még időben tudjanak kibaszni a beosztottjaikkal?
Olyan utalás nem volt benne hogy 'gondolkodjunk el mit ronthattunk el, mi lehet az oka a távozási igénynek' ellenben olyan hogy 'pofátlan profik, beszarik vagy szerencsések' nem is egyszer.

kaprosjoghurt (törölt) 2009.06.05. 08:49:51

Szerintem az, hogy valaki kimegy az irodából telefonálni, abszolut nem jelenti azt, hogy másik munkát keres.

Évkkel ezelőtt olyan helyen dolgoztam, ahol ha megcsörrent a telefonom, a kolleganőim nagy kíváncsian hallgatták mit beszélek, képesek voltak arra az időre a klaviatúra püffölését is abbahagyni, hogy jobban informálódjanak. A pofátlanabbja még utána rá is kérdezett, hogy ez, vagy amaz van-e, vagy megjegyzést fűzött hozzá.
Nem vagyok maratoni teleofonbeszélgetős, hozzátartozóm nagyon beteg volt, az ő ápolását, kezelését próbáltam szervezni, szükséges volt azidőtájt többet telefonálnom, ellenben nem szívesen kötöttem kollegáim orrráa az otthoni helyzetet.

Amikor már lakáseladás volt folyamatban...stb, akkor már rutinosan felkeltem és kimentem az irodából mobilommal a kezemben, ha érdeklődtek emiattt. Ha az ügyvéd hívott, akkor neki általában mondtam, hogy később vissza fogom hívni.

Vannak olyan élethelyzetek, hogy szükségszerű munkaidőben is nem feltétlen csak munkával kapcsolatos néhány telefont lebonyolítani. Sokszor magánjellegű dolgok, amihez semmi köze a kollegáknak, munkáltatónak. Néhány telefonhívás meg nem megy a munka rovására, azt így is úgy is el kell végezni, tök mindegy, hogy pl. egy irodában egy tételt 3 perccel előbb, vagy később könyvelnek le.

Én nem azt látom problémának, ha valaki pár percre távozik az irodából telefonálni, hanem azt, hogy mások képesek az illetőre időnként nagy vélt, de nem igaz baromságokat emiatt kivetíteni. Miért fáj embereknek, ha nem tudnak mindent részletekbe menően a másik magánéletéről..stb. Sokkal jobb néhányaknak merő "jóindulatból" sugdosva elterjeszteni, hogy biztos állást keres...stb. A hülyeség, pletykák meg futótűzként terjednek.


Amúgy, az tényleg a pofátlanság netovábbja, ha valaki betegszabi alatt keres más munkahelyet. Vegyen ki sima szabadságot az interjúkra...stb.

báró Csekonics 2009.06.05. 08:56:34

Érdekes post, csomó dologra tényleg rá lehet ismerni: előző helyemen, ha valaki friss emberként 'lebetegedett' már sejtettük hogy nem is fog visszajönni - sőt, volt olyan is a végén, hogy az új kollégára fogadást kötöttünk, hogy meddig marad :-)

Másrészt viszont kettőn áll a vásár: ha valaki el akar menni, akkor hadd menjen, épeszű munkaadó inkább segíti a gyors és kényelmes (mármint mindkét félnek kényelmes) váltást. Egyszerűbb, fájdalommentesebb és senkiben nem marad tüske utána.
Ha meg valaki stabil csapatot akar, akkor persze olyan feltételeket kell teremteni (pozitív motivációval, nem kötöttségekkel!), hogy ne akarjon váltani az ember.

Berix 2009.06.05. 08:57:28

Jelenleg is dolgozom, de állást keresek, mert a körülmények ezt kívánják (fizetés csúszás 2-3 héttel, napi 10-11 óra munka). Nem értem a poszt íróját, komolyan gondolja, hogy a kollégák előtt fogom megbeszélni az interjút?

mocc 2009.06.05. 09:07:28

Beszari, meg pofátlan fajta, mi?! Mintha bizony a munkavállaló egy sunyi szemét lenne, mert normálisabb állást szeretne!Mert a vezetőség szól, hónapokkal előre, hogy el fognak küldeni, mi!? Ha a főnök pofátlanul a munkavállaló szeme láttára munkaidőben intézheti a magántelefonjait, magánügyeit, "most elmegyek kicsit korábban (fél napra), mert hivatalos ügyeket intézek" (házibulit szervez), nekünk meg a fél órákat is számonkéri (kötetlen munkaidővel, miért is ne keresne az ember állást munka közben?! Korrekt főnök, juttatások és munkakörülmények mellett vsz. ez nem túl gyakran fordul elő... a fent említettek megteremtése/biztosítása pedig a főnökség feladata. Nem csodálom, hogy állást keresnek suttyomban azok, akik a postíró és hasonló szemléletű főnökökkel dolgoznak.

nem várt fordulat 2009.06.05. 10:00:10

a probléma ezzel csak az, hogy nem engem vettek meg, amikor felvesznek valahova, nem rabszolgának szerződtem, hanem a munkaerőmet vették meg.

ha én el tudom látni úgy a rám bízott feladatokat 8 órában, hogy minden órában kimegyek cigizni 10 percre, akkor nekem ne ugassanak be, hogy miért dohányzom minden órában.

ha kimegyek telefonálni magánügyben, akkor senkinek semmi köze hozzá.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.06.05. 10:16:06

látom a többség nem értette meg, hogy a post nem arról szól, hogy a cég szemét, és ezért el akar valaki jönni, és akkor ő is szemét, természetesen ha a cég inkorrekt, akkor a munkavállaló is legyen inkorrekt - adok-kapok. ugyanakkor számos esetben a cég korrektségével szemben is megnyilvánul a munkavállalói tahóság. a post egyfajta mosolyogtató megállapítás a jelekről, egyes tételei rajtam is felismerhetőek voltak, amikor állást kerestem, a fenti kiakadások alapja így a figyelmetlen olvasás és csak olcsó előítélet lehet

nem várt fordulat 2009.06.05. 10:20:51

@hhunter: ha a munkáltató korrekt, és ezt tudom, akkor odamegyek a főnökhöz, és azt mondom. nézze, váltani szeretnék, mert nekem ebben már nem igazán van szakmai kihívás, kevés a fizetés, nincs motívációm, akármi, elmondom őszintén a problémát. ha meg tudunk egyezni, megegyezünk, ha nem, akkor erre van a felmondási idő, és akkor nem kell sunnyogni.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2009.06.05. 10:24:42

@hhunter:
Talán kissé túl szárazan és tényszerűen tálaltad, mint egy "használati utasítás beosztottakhoz" kiskönyv kisfőnököknek....
Azt hiszem jelen körülmények között, amikor elszállt, teljesíthetetlen, és az alkalmazottaktól teljesen független célokat meghatárzó főnökök hónapokig a fizetéscsökkentés és a kirúgás rémével fenyegetik a munkavállalót (miközben két kézzel szórják magáncélra a cég pénzét)nem meglepő, ha egy ilyen tipusú írásban sokan - köztük én is - úgy látják, hogy "lám még egy valami, amivel akár ok nélkül is megszívhatom".

A magyar foglalkoztatás mocskos és romlott! Emberhez méltatlan körülmények és követelések, a kevés munkahely miatt pedig fokozódó kiszolgáltatottság!

Ez az, amiről sokan 150000 nettó fölött megfeledkeznek. De az emberek legnagyobb részének ez a 150000 még csak bruttó...

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.06.05. 10:30:07

@karacsi_maci: ez így is lenne normális, csakhogy ez ritka

TH 2009.06.05. 10:33:35

@hhunter: hát a mondanivalód nem jött át a posztból. De ha a cég korrekt, akkor én miért nem válthatok melót? Abban valami inkorrekt? Amikor odamentem, akkor is otthagytam egy másikat. Akkor az korrekt volt, most meg nem az? Mi a faszom ez, házasság? Én munkahelyen, munkaidőben szoktam állást keresni, és különösebben nagy titkot sem csináltam belőle sohasem. Nem azért mentem el azoktól a cégektől, mert olyan hű de inkorrekt vagy gonosz lett volna, hanem mert szakmai fejlődést szerettem volna.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.06.05. 10:34:13

@maxt: tényszerűen fogalmazok, ez tény :)
de megnyugtatok mindenkit, a szemét vezetők nem olvasnak ilyen blogokat, csak a normálisak :)

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.06.05. 10:36:29

@TH: "De ha a cég korrekt, akkor én miért nem válthatok melót? Abban valami inkorrekt?" írtam én bármi ilyet? hol olvastál ilyet a post-ban?

TH 2009.06.05. 10:41:04

@hhunter: hát a posztból ez jött át. Hogyan HELYES munkát keresni szerinted?

TH 2009.06.05. 10:44:58

@hhunter: úgy is kérdezhetem: a fenti viselkedésben mi a tahóság?

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.06.05. 10:55:36

@TH: szerintem elfogadható, ha a cég korrekt:
- munkaidőben megnézni az állásajánlatokat, de nem órákig
- egy-két telefont és e-mailt elintézni ezzel kapcsolatban,
- 1-1 órával hamarabb elmenni / később bejönni interjú miatt (nyilván nem kell bejelenteni, hogy interjú miatt), vagy hosszabb ebédszünet, de max heti 1-2 alkalommal (gy.k. ha valaki nagyon kapós, és heti 5-6 interjúra behívják, akkor szerintem úgy korrekt, ha ezt egy napra szervezi, és kivesz 1 nap szabit - nem beteget jelent)
- álláskeresés közben a munkáját úgy végezze, hogy a cég hírneve, a kollégái érdekei ne sérüljenek (ne kelljen másnak többet dolgoznia, mert ő már szarik bele)
- alakítsa úgy a saját területét, hogy az átadás-átvétel gördülékeny legyen,
- ha van rá lehetősége, és a vezetőség hozzáállása olyan, közölje váltási szándékát (ez nyilván nem kötelező, de korrekt)

ha a cég inkorrekt (nem fizet, valóban szemét a főnök, stb.) akkor bármi megengedett

TH 2009.06.05. 11:15:57

@hhunter: ja, akkor egyetértünk. Amikor eljártam interjúra, akkor az időt bepótoltam azért (illetve elsősorban a munkát, az időt nem nézték túl szigorúan).

Balance Of Power 2009.06.05. 11:50:02

Hat nemtom, en tokeletesen ertettem az ironikus hangvetelt, pont ezert tettem hozza az elejen, hogy a poszt egvilagon semmi ujat nem mond. De nem is akar. Mifele baromsag ez, hogy "magas lo" stb.? Lazitsatok...

Betegszabin munkat keresni meg csak akkor nem etikus, ha amugy korrekt a munkaltato. Ha azert mentel betegszabira, mert annyit szemetkedtek veled, hogy kiborultal, akkor kicsit mas a helyzet.

Balance Of Power 2009.06.05. 11:51:20

@Balance Of Power: AC-re meg igy is-ugy is kell egy nap szabi.

(Csak nem cimlapos lett a poszt egyebkent?)

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.06.05. 12:22:54

@Balance Of Power: köszi :)
címlapos volt egyébként tegnap este

Bankersbox 2009.06.05. 12:32:29

Szerintem ezek a jelek, csak azt jelentik, hogy a munkavallalo munkat keres, nem feltetlenul azt, hogy el is hagyja a ceget hamarosan. Foleg akkor, ha adott esetben honapokig is elhuzodik egy egy kivalasztas.

'Mindig van jobb munkahely' nevu kozhely alapjan anno akkor is elmentem interjura, cegekkel beszelgetni, amikor nem kerestem munkat, mondvan, hogy soha nem lehet tudni. Azert jobb alkupozicioban van az ember, ha van munkaja, mint amikor nincs. Szerintem.

Voltam olyan interjun, ahol a vezeto megjegyezte, hogy o vagy a hr-esuk rendszeresen szondazza az allaskeresok adatbazisat en meg erre azt mondtam en meg rendszeresen frissitem itt-ott az eletrajzomat, hogy adott esetben ne kelljen sok idot eltolteni azzal, hogy az inaktivitas miatti torlesnel ujra feltoltsem. Akkor is, ha nem keresek allast, de ha felhivnak, attol meg elbeszelgetek.

Egyebkent nem kellene igy susmusolni, ha adott esetben a vezeto is korrektul el tudja fogadni azt, hogy az alkalmazott allast keres es ebben akar rugalmas is tud lenni. De nem ez a jellemzo, de volt mar olyan, hogy bejelentettek a letszamleepitest, es a ceg hivatalosan is elfogadta azt, hogy az alkalmazottak a ceg infrastrukturajat hasznalta fel munkakereseskor. De gyanitom nem ez a jellemzo.

A Tyne folyó déli partja 2009.06.05. 13:50:10

ezt a telefonmizeriat itt kint megoldottak. a mobilt nem hasznalhatom, a munkahelyi vezetekest igen, csak epp nem csak en vagyok rajta, egyreszt, masreszt nem igazan szeretem megbeszelni az osszes kollega fule hallatara, h. allast keresek.
viszont itt nem szokas telefonalni, ha behivnanak interjura, hanem kuldenek egy levelet, ahol megirjak az idopontot, te meg felhivod oket, h. jo-e.

A Tyne folyó déli partja 2009.06.05. 14:05:21

amugy jut eszembe: en is keresek, de nem azert, mert nem jo a mostani, hanem mert szeretnek egyreszt a vegzettsegemnek megfelelo munkakorben (kb. ketszer annyit keresve) dolgozni. multkor voltam allasinterjun (mivel rugalmas munkaidom van, csak el kell keretozni, nem kell kozolni, h. miert) de megkerdezte a mellettem ulo, neki mondtam. mondtam azt is, h. de ne terjessze. mire azt mondta, nem kell am titokban tartani, senki nem fog megszolni erte, elfogadjak, kesz...

selyemhegedu 2009.06.05. 19:09:47

@Animacs: nos, en azert megyek egy interjura hogy a leendo munkaado meg en minel tobbet megtudjunk egymasrol. eleg sok tapasztalatot lehet gyujteni abbol az 1 orabol amit az ember ott tolt, hogy milyen alakok kerdeznek, es miket kerdeznek. Hogy olyan ember tartja-e az interjut aki valoban fel tudja merni a kvalitasaimat, vagy HR-es tyuk, vagy ami meg rosszabb tesztet iratnak.
Nos, miutan en is ennyi mindent megtudok roluk, alap, hogy en is magamat adom. Nem all erdekemben hogy olyan kepet fessek magamrol, amirol kesobb kiderul hogy hamis. Ebbe nalam beletartozik az oltozkodes is.

Persze lehet, hogy ez azert van mert olyan szakmaban dolgozom ahol az ugyfellel is lehet lazan targyalni hetkoznapi cuccban, nem tudom. De engem nem a kulsom, stilusom, vagy a ruhazatom alapjan vettek fol eddig, es zavarna is ha ez szempont lenne.

selyemhegedu 2009.06.05. 19:13:37

@hhunter: hat nem gyakran olvasom a blogodat, majd ha lesz kedvem akkor visszaolvasok. De teny hogy a fenti post nagyon magas lorol lett irva.

Esetleg ha megmagyaraznad hogy ertetted pontosan a beszari vs pofatlan kerdest, biztos megvaltozna a velemenyunk.

Amugy meg dolgoztal mar olyan munkahelyen ahol effektiv munkat is vegeztek? Semmi eloitelet, csak kivancsisag.

selyemhegedu 2009.06.05. 19:31:51

@Karachar Nevian: jo kerdes, nyilvan van ellenpelda is, csak meg nem talalkoztam az illetovel.

En eddig ketfajta HR-essel talalkoztam. Az egyik egy nagyon laza cegnel gyakorlatilag a sracok anyja helyett az anyja volt es a titkarnojuk egyszerre. Segitette a cegen kivuli probelmak megoldasat, remekul komunikalt a cegvezetes fele, besegitett a fonoknek a jelentkezok osszegyujtesenel, de sosem ment volna odaig hogy szemelyes interjun probalja felmerni a jelentkezo alkalmassagat mert tudta magarol hogy ahoz o keves, max az alany nyelvtudasat ellenorizheti le. Programokat szervezett, gondoskodott rola hogy a csapat neha kieressze a gozt, hozza lehetett menni panaszkodni. Persze o nem ellenpelda, amit csinalt annak csak a keves koze volt a HRhez.

A masik, jellemzobb fajta a bolcseszlany, akinek fingja nincs mit kezdjen a diplomajaval, de nagy dumasnak gondolja magat, hat elmegy "kommunikalni" vagy "hr"-ni. Marha nagy felsobbsegtudata van, leveszi a vezer vallarol a terhet - majd megtartja o az interjut. Miutan a szakmahoz fingja nincs, pszichologiaban meg szakbarbar, ezert random urlapokkal es tesztekkel probalja potolni a hianyossagait. Nalam remek indikator ez a fajta, ha ilyen fogad a kapuban, udvariasan vegigulom az interjut majd a kijaratnal baszom a kukaba a nevjegykartyajat es huzom ki az adott ceget a listamrol.

Egy kulonosen elkorcsosult valfaja ez utobbinak, aki par ev valamelyik multinal eltoltott szanalmas probalkozas utan ugy erzi hogy o a szakma kiralya, megirigyli a fejpenzt amit a multik a gyakorlatilag semmi munkara kifizetnek egy-egy alkalmazott utan, kilep es csinal sajat fejvadasz ceget, ahol aztan a fenti modszert alkalmazza sokkal kovetkezetesebben. Sajnos a fejvadaszok megkerulhetetlenek, sok cegnek irgalmatlan mennyisegu ember kell es ezert csak fejvadaszokkal dolgoztatnak, ezert minden allaskeresonek le kell nyelnie a gombocot ha ilyen helyekre akar bekerulni.

Az en szemelyes tapasztalatom viszont az, hogy fejvadasz ertelmes helyre meg nem juttatott be, mert szerencsetlen meg ahhoz is hulye, hogy felfogja mi az amivel foglalkozni szeretnek a szakmamon belul. Minden munkahelyemet magam talaltam, szorgalmas keresgelessel - tobbnyire munkaidoben :)

selyemhegedu 2009.06.05. 19:40:22

@hhunter: marhasag, mar bocs. nem tartozom a munkaadomnak beszamolassal. ha van olyan toketlen hogy nem veszi eszre hogy kifele all az arboc, magara vessen. majd beszamolok a munkaadomnak, ha talaltam allast. ezzel teljesen korrekt voltam, hisz a munkaado erdekeinek a vedelmet a _felmondasi ido_ szavatolja, amit - nyilvanvaloan - betartok, amennyiben erre a munkaado igenyt tart.

meg sosem szoltam a munkaadomnak a tavozasi szandekomrol mielott megallapodtam volna az uj helyen. erdekes, a mai napig joban vagyok az osszes volt munkaadommal.

selyemhegedu 2009.06.05. 19:42:53

@hhunter: latom le tudod ezt irni normalisan is. persze, ugy nincs meg az index cimlap, igaz? :)

A Tyne folyó déli partja 2009.06.05. 19:51:25

@selyemhegedu: na, én ezzel baromire nem értek egyet. az állásinterjú egy üzleti megbeszélés, úgy illik, h. kiöltözve megyek el rá, akkor is ha mondjuk tesitanárnak jelentkeztem, és a munkámat melegítőben fogom végezni.

A Tyne folyó déli partja 2009.06.05. 19:56:15

@Animacs: arról nem is beszélve, h. a ruha, az öltözködés úgymond "szerep", attól függően, h. épp milyen szerepben vagy. felnőttkorban azért elég sokféle van már, az, h. az utcán hogy öltözöm a hétköznapokban, nem feltétlenül jelenti, h. a más helyzetben is úgy fogok. én pl. farmeros-sportos típus vagyok, viszont munkahelyi elvárás, h.kiöltözzek (pedig csak sima ügyintéző vagyok jelenleg. mellesleg, országtól, kultúrától is függ, otthon simán járhattam tanítani farmerben, itt a tanárnak nagyon ki kell öltöznie, farmert még akkor se vehet fel, ha amúgy csinos felső és cipő van rajta. )

vagy vegyük pl. egy ismerősömet, business akármi beosztásban dolgozik, ügyfelekkel, tárgyal, a munkaruháaja az öltöny, nyakkendő, de közben meg amatőr rockzenész, fellépésre nyilván nem egészen ugyanaz az öltözködése...

mr.editor 2009.06.05. 21:53:37

A munkahely olyan, mint a sakk. Ha alacsonyabb beosztásban vagy, akkor csupa paraszt vesz körül és járhatsz gyalog. De ha előléptetnek, akkor egyből mindenki téged akar leütni.

selyemhegedu 2009.06.05. 23:57:34

@Animacs: nem baj, nem muszaj egyetertenunk :). en uzleti targyalasra sem szoktam kioltozni, de mondom ezt a mi szakmankban nem is varjak el nagyon. szerencsesen valasztottam, ugy tunik :)

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.06.06. 00:25:32

@selyemhegedu: és ha a kérdésre a válasz igen, akkor elhiszed? :)
egyébként egyik kedvenc emberfajtám az öntörvényű informatikus, jól sejtem, hogy ebbe a kasztba tartozol?

Nagy Munkanélküli 2009.06.06. 08:43:05

Ki mit ért kiöltözésen. Nincs egyetlen normális kosztümöm sem, interjúkra elegánsan, de nem puccosan öltözöm fel. Jópárszor mégis találtam már állást. Szerintem az a döntő, hogy milyen állásra jelentkezünk, mert én már jártam úgy, hogy a többi interjúra váró nálam is topisabban öltözött fel, még én éreztem rosszul magamat emiatt, s mivel valamelyiket felvették, hiszen engem nem, gondolom, nem volt probléma az öltözködésükkel.
Ha pedig van ismerősöd a cégnél, már végképp mindegy, miben mész...

selyemhegedu 2009.06.08. 20:52:04

@hhunter: miert ne hinnem? azert a kerdesemre meg mindig nem valaszoltal.

re ontorvenyu: nyilvan, ez a kommentjeimbol is latszik. informatikus nem vagyok, de neked lehetek az, ugysem tudod mi a kulonbseg :)

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.06.09. 10:03:03

@selyemhegedu: ilyen típusú kérdést általában csak az tesz fel, aki már előre elhatározta magában, mi valójában a válasz. persze te gondolom kivétel vagy :)

az informatikus gyűjtőkategória sztem, tehát egy unix rendszerüzemeltető, egy IBM websphere, egy Oracle DBA szakember, egy J2EE fejlesztő, valamint egy PIC mikrokontrolleres vezérlők programozásában járatos hardverfejlesztő is informatikus a munkaterületet tekintve.

selyemhegedu 2009.06.09. 21:24:47

@hhunter: "Semmi eloitelet, csak kivancsisag." Meg oda is irtam a kerdes moge.

Nem tudom nem eszrevenni, hogy a masik kerdesemre meg mindig nem valaszoltal. Bizonyara okkal.

A gyujtokategoriad meg kb annyira adekvat, mint egy kalap ala venni egy egyetemi kutatoorvost egy korhazi segedapoloval, majd erre mint mintara illeszteni az eloiteletedet (ontorvenyu informatikus). De maradjunk annyiban hogy az "egeszsegugyben" dolgozom :)

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.06.10. 00:09:10

@selyemhegedu: attól, hogy odaírtad, nem változtat azon, hogy ilyen kérdést akkor tesznek fel valakinek, ha úgy gondolják, hogy még nem végzett normális munkát, hanem pl. csak egy HR-es :) de ne ragozzuk, szerintem tudjuk, miről van szó.

melyik másik kérdés?

egyébként elég sok, talán már több száz informatikussal találkoztam, és alterülettől függetlenül nagyon sokan úgy viselkednek, mintha a seggükből világítana a nap, vagy a létüktől és tudásuktól függne a világ sorsa, és a többi ember csak pondró. fantasztikus a tudásuk, ezt senki sem vitatja, de ezt a tudást lehet kulturáltan is "viselni", szerencsére vannak kivételek. ilyen szempontból a párhuzam az egészségüggyel nagyon jó, ott is a többség istennek képzeli magát.

selyemhegedu 2009.06.20. 23:33:27

@hhunter:
"de ne ragozzuk, szerintem tudjuk, miről van szó."
nekem megis ugy tunik hogy kettonk kozul neked vannak eloiteleteid. de oke, hagyjuk.

Amugy szo sincsen arrol hogy _mindenki mast_ pondronak tartanek. Csak az eppen erdemi munkat vegzo termelo ember altalaban nehezen viseli el, ha a munkajat olyanok probaljak meg minositeni akik egyfelol nem ertenek hozza, masfelol a maguk reszerol meg sosem tettek hozza semmit a nagy kozoshoz. Ezen nem kell megsertodni, csak belatni hogy ez a helyzet es megfelelo alazattal "kulturaltan" kozeliteni. Esetleg megprobalni valami kevesbe fabol vaskarika dologgal foglalkozni amire te is buszke lehetsz.

Volt szerencsem nekem is sok HReshez es fejvadaszhoz is, munkavallaloken es munkaadokent is. Fizettunk sok penzt nagy neves fejvadaszoknak, de a vege mindig az lett hogy a kollegaink megkereseset es kivallogatasat inkabb mi vegeztuk el helyettuk. Szornyu belegondolni hogy a tudatlansagukkal milyen csiszolatlan gyemantokat szurtek ki pusztan azert mert random felteteleknek nem felelt meg a CVjuk, vagy eppen nem tudtak jol eladni magukat.

Jartam fejvadasznal minden allasvadaszatom alkalmaval, mert az ember adja meg mindenkinek a lehetoseget. Keptelenek ertelmesen megfogalmazni hogy milyen munkakorbe keresnek eppen embereket a megbizojuknak, a legtobbrol csak a konkret interju soran derult ki hogy abszolut erdektelen es idopazarlas volt a talalkozo. Persze kozben megy a nagy titkozlozas, nem aruljak el a ceg nevet (pedig a legtobb esetben mar az is eleg a donteshez), nehogy megkeruld oket, de ezzel csak azt erik el hogy tobb idejet raboljak el a munkavallalonak es a munkaadonak egyarant.

Ahol HResunk volt, par ev alatt belattuk hogy nem hoz a konyhara semmit a munkaja, ellenben elvisz, igy megszabadultunk az illetotol. Azota is remekul megvagyunk.

Szoval furamod az a tapasztalatom, hogy egesz jol mukodik az egeszsegugy HR nelkul, viszont orvos nelkul mar kevesbe.

Re masik kerdes: Oke, akkor visszakeresem neked.
'A beszaribb szabit kér, [...] A pofátlanabbja beteget jelent,'
Ertem, tehat akkor ha valaki allast keres akkor vagy beszari vagy pofatlan?
Vagy felreertettem valamit?

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.06.21. 22:36:52

@selyemhegedu: "nehezen viseli el, ha a munkajat olyanok probaljak meg minositeni akik egyfelol nem ertenek hozza, masfelol a maguk reszerol meg sosem tettek hozza semmit a nagy kozoshoz"... "megfelelo alazattal "kulturaltan" kozeliteni."

ezzel teljesen egyetértek, számos esetben minősítik így a HR-es/fejvadász munkáját... tehát ennek oda-vissza kellene működnie

elhiszem, hogy negatív tapasztalataid voltak HR-rel/fejvadásszal, feltehetően én is így gondolkodnék, ellenben én láttam ellenkező példát számos esetben, ahol a HR jól működik, és tevékeny részese a vállalat sikeres működésének. ezért nem tartom helytállónak azt a megközelítést, hogy a HR-es/fejvadász egy szükségtelen, improduktív senkiházi.

a kérdésedre a válasz: a kettő között van átmenet, ill. a beszarit nevezhetjük korrektnak is. nézőpont kérdése.

selyemhegedu 2009.06.23. 20:40:55

@hhunter: a tapasztalataimat e teren lasd fent, mint emlitettem nem negativ tapasztalataim voltak, hanem egyaltalan nem voltak pozitivak, pedig szeles spektrumbol meritettem.

ezert is vagyok oszinten kivancsi az elleniranyu tapasztalatokra.

"a kettő között van átmenet"
nem kicsi.

"nézőpont kérdése"
egyaltalan nem.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.06.23. 21:40:43

@selyemhegedu: OK, ez is egy vélemény, köszönöm, hogy leírtad.
süti beállítások módosítása