Az előzmények itt olvashatók.

"Elolvastam a hozzászólásokat, úgy tűnik nem volt teljesen egyértelmű, amit írtam. (Az más kérdés, hogy nem mindenki olvasta el alaposan, de ezt úgyis tudjuk.)
Ez csak megerősítette bennem, hogy milyen sok félreértésnek alapot az a kép, ami a HR-esekről alakult ki - és ebben nem kis szerepe van annak is, hogy a HR-esek egy része tudatosan alakította így - miszerint a HR-es élet és halál ura, ő dönt arról, ki megy, ki marad, mennyiért és hogyan. Ezzel szemben a HR menedzser nemhogy nem döntéshozó, de a legtöbb helyen még csak nem is a menedzsment tagja, csak egyszerű munkaügyis végrehajtó funkciót lát el. Sajnos még ha egy multit nézünk sem változik nagyon a kép, inkább formálisan van jelen, mintsem aktív stratégiai döntéshozóként, tisztelet a kivételnek. Nem az USA-ban vagyunk. És ezt az emberek nem tudják, sokszor még cégen belül sem.
Az a baj, hogy a HRes szakma több sebtől vérzik: a gyenge színvonalú oktatás után (munkaügyet tanulnak kiegészítő nesze-semmi-fogmegjól-tárgyakkal) gyenge vállalati kultúrák következnek rossz beidegződésekkel fűszerezve, és ennek hatása tükröződik igazán az emberek hozzáállásán (hozzászólásain). Kis hazánkban a HR a sok nagyon sikeres ’selfmanagernek’ köszönhetően túlmisztifikálttá vált (mielőtt még megszületett volna; a szoci időkben a munkaügyis fontos ember volt, csókos és pártember… hullanak a csontvázak a szekrényből.)

Mindent összevetve, szerintem a HR-esnek valójában kettős a megítélése. Egyrészt csodálják és irigylik a ’hatalma’ miatt (a nagy döntéshozó, akitől mindenki fél), másrészt utálják, mert sokszor tényleg ostoba és alkalmatlan (önmagát rendkívül sikeresnek tartva). Emiatt van a közvélemény szemében billog azokon a kiváló szakembereken is, akik tényleg szeretik a szakmát (és nem a miért érdekel a HR? - szeretnék emberekkel foglalkozni – brr kategória).

Neked mi a véleményed erről? Hogy látja ezt egy fejvadász?"

Egyetértek veled, emellett én is úgy látom, hogy a HR-esek több, mint fele nem üti meg azt a szintet, hogy alkalmas legyen egy ilyen központi, döntéstámogatói munkakör ellátására. Alkalmatlan, mert nem empatikus, nem tud kommunikálni, istennek hiszi magát, nem korrekt, pontatlan, sokat hibázik, nem akarja/tudja megérteni a vállalat rajta kívül eső területeit. Volt olyan HR-es, akinek én magyaráztam el, hogy az az adott új pozíció a saját cégénél mit is takar. A HR alapvetően tanulható, de azok a személyes tulajdonságok, amitől jó lesz egy HR-es, azokat otthonról és a korábbi munkahelyeiről hozhatja az ember, vagy ha az első munkahelyén HR-es, akkor a vezetőn múlik még nagyon sok, de alapvetően a vezető is "hozott anyagból dolgozik".

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr931317324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2009.08.18. 12:30:46

Miért is nem a hr-es az élet-halál ura? Ő adja tovább vagy dobja el a cv-det. Nála lehet olyan, hogy "véletlenül" elveszlik a cv, másik kupac alá kerül, stb.

A vezető arról az emberről dönthet, akit eléraktak. A hr-es meg arról dönt, kit rak elé.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.08.18. 12:38:23

@Bambano: ideális esetben a HR-es a vezető elé az elvárásoknak megfelelő önéletrajzokat rakja. vagy be kéne hívni mind a 400 embert személyesen?

továbbá, ha nincs HR-es, akkor a vezető asszisztense válogat. Ha nincs aszisztense, akkor a vezető választ. Mindegyik szereplő ember, azaz hibázhatnak, vagy elvesztik a CV-t, stb. Azaz ilyen alapon mindenki lehet "élet és halál ura", még te is, ha egyszer ilyen feladatot bíznak rád.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.08.18. 12:46:51

"Az asztalos szakma alapvetően tanulható, de azok a személyes tulajdonságok, amitől jó lesz egy asztalos, azokat otthonról és a korábbi munkahelyeiről hozhatja az ember, vagy ha az első munkahelyén asztalos, akkor a vezetőn múlik még nagyon sok, de alapvetően a vezető is "hozott anyagból dolgozik".

:)

Ez azért egy nagy-nagy lózung volt! :)

Alapvető élelmiszer 2009.08.18. 13:10:48

A HR lenézésének alapvető oka a mentalitás. Volt itt 40 év szocializmus, amikor az számított, hogy párttag vagy-e, kit ismersz, kivel vagy jóban. Aztán jött a váltás és hirtelen minden cégnél nagyon fontos lett a minőségi munkaerő, és ehhez kell egy színjáték, ez a HR. Csak az maradt ki a számításból, hogy jellemzően ugyanazok az emberek ülnek ugyanebben a székben ("aranyoskám, itt dolgozom 21 éve..." és hasonló), akik ugyanúgy működnek, csak most nem elvtárs, hanem uram/hölgyem. Szóval egy alapvetően keleti (balkáni) mentalitású országba behoztuk a nyugati vállalati kultúrát. Ezért nincs tisztelete pl. a csapatépítésnek. (Aki így sem érti, az nézze meg pl. a Hyppolit, a lakájt. Schneider Mátyás, aki egy egyszerű kispolgár, nem tud mit kezdeni a felesége révén hirtelen nyakába szakadó nagypolgári létre. Ő a pörkölthöz szokott és nem a lazachoz.)

Bambano 2009.08.18. 15:34:07

@hhunter: ha a hr-es munkamódszere lehetővé teszi, hogy akár egy önéletrajzot is kihagyjon, akkor de facto élet és halál ura. A főnöke biztosan nem fogja azt mondani, hogy leraktál elém 5 jónak tűnő jelöltet, de meg akarom nézni a kiszelektált másik 395-öt is, hátha.

És mivel nyilvánvalóan így működnek a hr-esek, ezért ők élet és halál urai, akár a biztonsági őrrel bezárólag, aki esetleg nem enged be időben egy interjúra.

A valódi kérdés nem az, hogy élethalál urai-e (mert definíció szerint azok), hanem az, hogy a hr szakma képes-e ezt a szerepkört a szükséges mennyiségű empátiával betölteni. A választás jogköre mindig ott lesz a hr kezében, mert nem működhet másképp a dolog, de a választás közben történő dolgokban azért van alternatíva.

A válasz pedig az, hogy a jelenlegi hr többsége nem képes megfelelő empátiával és rugalmassággal kezelni a rá kiosztott döntési jogkört.

Az a meglátás, hogy mindenki kerülhet halálura helyzetbe, igaz.

@Alapvető élelmiszer: A hr lenézésének alapvető oka az, hogy néha lát az ember ellenpéldát, nagy ritkán össze lehet futni jó hr-essel. És utána jön a mérce, hogy hát az ilyen, de te???

A felülről jövő csapatépítő tréning meg nem csapatépítő tréning, hanem valami más. Az igazi csapatépítés mindig alulról jön minden olyan közösségben, ahol az átlagiq túllép a csipszzabáló, hamburgerező, mindent juharsziruppal meglocsoló, U betűvel kezdődő országot nem ismerő szintjén.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.08.18. 15:56:35

@Bambano: azért a csapatépítést sem kéne túlmisztifikálni, illetve a munkahelyi közösséget a helyén kéne kezelni.

Akikkel programra vágyok, azok a barátaim, meg a családom.

Akikkel dolgozni akarok, azok a munkatársaim. El lehet velük menni sörözni, de az nem csapatépítés, a munkahelyi ismerősből lett barátom meg nem a "csapat"-om.

Bambano 2009.08.18. 16:10:13

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: nem én misztifikálom túl, hanem a mostani menő managerek meg vállalatok. Én elszabotálni szoktam, rendszerint sikerrel.

Bambano 2009.08.18. 16:22:55

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: nem vagyok jó véleménnyel róluk.

És ezt csak rontja, hogy az a privát magánvéleményem, hogyha az utóbbi 8-10 év háborúra költött pénzét fejlesztésre költötték volna, most kicsit másképp festene a válság. Na mindegy, biztos én nem vagyok evilágra való...

flora.a 2009.08.18. 17:51:55

@Alapvető élelmiszer: Szerintem a csapatépítésnek azért nincs becsülete, mert nem idevaló - valóban nem az USA-ban vagyunk, a hülyeségeiket sem kéne tolni.
Másrészt azért nincs becsülete, mert a "csapatépítésen" az egyedülálló, vagy magát annak tartó (...) huszon-harmincas éveiben járó menedzsment mulat, a többieknek meg jut valami konc=addig igyál amíg bírsz - már ahol fizeti a cég a fogyasztást. Sajnos van az a réteg, akinek ez megfelelő, sőt vonzó, igényelt szórakozás. Na ők azok, akik kb. fél év után dobbantanak - velük miért barátkozzon az az ember, aki éveket tölt egy munkahelyen? Eleinte lelkes persze mindenki, még akár el is hiszi ezt a kamut, de idővel belefárad. Szerintem az a csapatépítés, amit egy kisebb kollektíva szeretne megtartani, nem az az ábránd a vezetőségtől, hogy (mivel ez amúgy trendi, és viszonylag könnyen szerezhető rá keret) majd közösséget fog építeni nekik a semmiből.

Bambano 2009.08.18. 23:57:48

@flora.a: a csapatépítés gyakran arról szól, hogy a hazánkba száműzött főnök unja magát és parancsszóval kivezényli a beosztottakat a saját hobbijához asszisztálni.

Ehhez még nem ritkán társul az a kényszerképzet, hogy csak extrém sport lehet csapatépítő hatású, ez sem biztos, hogy mindenkinek alkalmas.

hummingbird · http://allasfoglalas.blog.hu/ 2009.08.19. 08:40:44

@Bambano: Szerintem a HR-esek többsége még abban sem dönthet önhatalmúlag, hogy mely CV-ket adja tovább... értem ez alatt, hogy nagyon konkrét szempontrendszer alapján várják el tőle a CV-k szűrését, és lehet, hogy neki személy szerint szimpatikus a Tied, még esetleg alkalmas is lennél az adott pozícióra, de ha nem felelsz meg mind a 348 kritériumnak, amit a HR-esnek kiadtak, akkor a CV-d megy a kupac aljára... A gond szerintem inkább a kiválasztási rendszerben keresendő, ahol nem a tényleges kompetenciák alapján keresnek alkalmazottakat, hanem egy idealizált képet festenek és aki abba legjobban beleillik, azt fogják kiválasztani.

Csapatépítés: én az elmúlt években 2 csapatépítésen vettem részt, nem multi környezetben, hanem olyan cégeknél, ahol külsősként dolgoztam (ahogy rajtam kívül mindenki más is), így nem voltak "főnökök", akik előtt jópofizni kellett. Innentől kezdve pedig borítékolva volt a siker. :D Persze megfelelő csapat is kell hozzá, akik felnőtt létükre szeretnek játszani, bulizni, beszélgetni - vagy ha nem, akkor hagyják őket kicsit visszavonulni. Vagy, ami még jobb: a "kívülállókat" be lehet vonni a szervezésbe, a háttérmunkákba, és akkor még esetleg ők is élvezik. A csapatépítésnek is úgy kellene működnie, hogy minden résztvevő számára a legalkalmasabb feladatot osztják - mert ha teszem azt, mindekinek raftingolni kell, akkor nyilván lesznek, akik jobbak benne, és lesznek, akik kevésbé. Ellenben a kevésbé jó raftingos esetleg kitűnő harcsapaprikást tudna főzni egyik este. :D

rsrcs 2009.08.19. 09:12:48

Ha a HR-es olyan helyen dolgozik, ahol tényleg számít a teljesítménye és nem csak munkaügyis, akkor arra fog törekedni, hogy a legrövidebb idő alatt a legjobb embert találja meg. A munkáját ugyanis többek között ez alapján ítélik meg, így már csak anyagilag is személyes érdeke, hogy jól dolgozzon (bónusz...), és nem fog jó jelölteket kiszelektálni, mert ezzel csak a saját sikerét hátráltatná.

Balance Of Power 2009.08.19. 09:34:57

Regota szajkozom, amit hhunter is emlit, miszerint tulnyomoreszt a hozzaallas, az empatia es az EQ szamit, minden mas tanulhato es idovel rutinna valik. De a legfontosabb a HR-es megiteleseben az, mennyire tesz jo benyomast a dolgozokra/vezetokre/jeloltekre. Ezek ugyanis az o klienturaja.
Ha nem jon meg idoben a berlet vagy nincs visszajelzes a vezetosegtol az interju utan, a leginkabb hozongo dolgozok/jeloltek is megnyugszanak egy jo szotol. Na, ez az, amit kurvara elfelejt sok kollega! Es az is biztos, hogy mind ezt, mind a MH Terrort is kotelezoen olvastatnam veluk.

Balance Of Power 2009.08.19. 09:37:58

@rsrcs: "Ha a HR-es olyan helyen dolgozik, ahol tényleg számít a teljesítménye és nem csak munkaügyis"

Hat ez sajnos nem mindig rajta mulik. Torekedni persze lehet akkor is, ha elnyomo a vezetes.

@hummingbird: Na igen, legtobbszor azt mondja a vezeto: "az ilyen es ilyen parameteru jelolteket add nekem oda." Lehet persze vitatkozni, hogy jo a tobbi is es nezze meg azokat is, de az ilyen vita altalaban parttalan.

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.08.19. 11:52:52

@Bambano:
Az "élet-halál" kérdésnél érdemes megemlíteni azt is, hogy a pályázó is hibázhat ;)
Gondolok itt a nem átlátható életrajzra, helyesírási hibákra, illetve arra, ha valaki túl gyakran vált munkahelyet.

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.08.19. 12:05:51

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
Csapatépítés kapcsán csak személyes tapasztalataimra tudok hagyatkozni. Kis létszámú cég vagyunk, s egy nagy létszámú céggel/multival nem lehet összehasonlítani.
A csapatépítést mindannyian élveztük és aktív résztvevői voltunk annak. A vezetők épp úgy, mint mi, dolgozók. A problémák felvetése, átbeszélése és az ötletbörze épp úgy belefért, mint a játékok és a kacagás.
Létezik ilyen is :) :)

@hummingbird
A kínált pozícióval szembeni elvárások több esetben irrelevánsok, más esetekben viszont a nem megfelelő hirdetés miatt szinte bárki megpályázhatja azokat.
A szakmaiság mellett a személyiség igen fontos tényező, de egy életrajzból az nem derül ki.
Többek között ezért jó a fejvadászat, mert ott a megszólított hangjából és kommunikációjából hasznos információkat lehet megtudni :)

Bambano 2009.08.19. 12:29:57

Az élethalál kérdés nem arról szól, amikor rossz cv-t vagy gyenge motivációs levelet ad be a pályázó, esetleg nem felel meg a kritériumoknak. Az egy álláskeresői hiba, amit normális kereső lenyel.

Az élethalál kérdés arról szól, amikor jön egy pozícióra 400 pályázat, ebből 50 megfelel a kritériumoknak, 30 pályázó a cv-je alapján szimpatikus is, de 5-öt kell letenni a főnök elé. Ekkor van élethalál pozícióban a hr-es. És ilyenkor kérdés az, hogy a hr-es tényleg a megfelelő cv-ket szedi-e elő.

A főnök azt képes ellenőrizni, hogy amit letettek elé, az jó-e, de azt biztosan nem fogja megnézni, hogy aki kimaradt, az okkal maradt-e ki vagy csak unszimpatikus volt a hr-esnek.

És azért az parasztos, hogy bemész első körös interjúra az állásközvetítőhöz, megnézi a születési dátumodat a cv-ben, megcsinálja a horoszkópodat ott helyben, hangosan, az orrod előtt szemtől szembe, és ezek után nem küldi tovább a cv-det olyan állásra sem, ahol tuttira megfelelnél. Ez nem csak azért parasztos, mert jó hr-es ilyet nem csinál, hanem azért is, mert jó asztrológus az aszcendensed nélkül nem csinál horoszpókot. Szerintem önmagában világrekord két különböző szakma alapszabályait megsérteni egyszerre...

Márpedig ez velem megesett. És az ilyenre tényleg nem tudok mást mondani, minthogy a kedves mama ősi foglalkozást űz, pedig egyébként volt gyerekszobám.

bezzegszilvia · http://allas-munka.blog.hu/ 2009.08.19. 13:03:20

@Bambano:
Horoszkóp alapján való szelektálás?
A HR szégyene...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.08.19. 13:04:45

@Bambano: Hé-hé, parasztember így nem dolgozik, ez nem volt parasztos! :)

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.08.19. 13:12:09

@Bambano: viszont az ilyen extrém találkozásokból (horoszkóp mint kiválasztási módszer) levonni általános következtetéseket nem érdemes, ritka kivétellel/barommal hozott össze a sors. A horoszkóp, grafológia kb. a olyan, mint kávézaccból jósolni. :)

Bambano 2009.08.19. 13:13:53

@hhunter: Az önmagában egy igaz kijelentés, hogy egy esetből nem kellene általánosítani, annyi korrekcióra szorul, hogy sok más egyéb esetem is volt mostanában, ami már statisztikai mintának számít.

Balance Of Power 2009.08.19. 13:20:31

@Bambano: "50 megfelel a kritériumoknak, 30 pályázó a cv-je alapján szimpatikus is, de 5-öt kell letenni a főnök elé."

De akkor miert nem a fonokot basztatod? Nyilvan lehet vitatkozni, hogy marpedig nezze meg mind a 30-at, de te vajon sajat munkakorodben mindig ellentmondasz es okoskodsz? Az se vezet sehova.
Abbol kell kiindulni, hogy a betoltendo munkakor ismerete nem eleg. Ellenben ismerni kell a cegkulturat, a fonokot, a csapatot, az egesz legkort es komplexen kell nezni, ebbe beleillik-e az illeto (akar csak azon az alapon, hogy mennyi idos, no-e vagy ferfi; akar szemelyes beszelgetes alapjan). A melot sokkal tobben meg tudjak csinalni (nyilvan leszamitva a nagyon specifikus munkakoroket), mint ahanyan bele is illenek a csapatba. Egy talan eros, de sztem helytallo hasonlat: b@szni szinte barkivel lehet, de hazassagban egyuttelni mar csak kevesekkel.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.08.19. 13:20:39

@Bambano: hasznos lenne, ha ezeket leírnád cégnévvel, hogy tudják a többiek, mely cégeket érdemes elkerülni

Bambano 2009.08.19. 13:32:55

@Balance Of Power: ok. mondok konkrét példát. Jó kis magyar informatikai cég, olyan speciális területen, ami nekem kedvenc. A főnökét ismerem már x éve. Egyszer régebben, amikor jó állásom volt, a főnök próbált átcsábítani magához, akkor nem mentem.

Most a pozi leírás alapján beadtam a pályázatomat állásközvetítő céghez. Interjú, interjún az internyúzó dícsér, hogy minden szép és jó, stb. stb. de nem kerül tovább az önéletrajzom. Utóbb kis nyomozással kiderül, hogy ehhez a céghez jelentkeztem (mert ugye az állásközvetítők gyakran nem adják meg, hogy hova keresnek, nehogy közvetlenül kontaktolj és ugorjon a sikerdíj, ezt én meg tudom érteni). Ezen az állásközvetítőn nem jutottam túl.

Itt konkrétan a halál ura volt az illetékes elvtársnő, én azt gondolom, jogosan hiszem, hogy lett volna esélyem, ha ahhoz a főnökhöz kerül a cv-m, aki korábban el akart csábítani. És a cv-m is rendben volt, biztos vagyok benne.

Balance Of Power 2009.08.19. 14:22:45

@Bambano: Mindenkinek vannak rossz HR-es elmenyei, a rossz HR-eseknek is es ha ez megnyugtat, az utobbi egy evben nem keves kollega maradt allas nelkul. Rosszak-jok vegyesen, de talan ez is a valsag egyik hatasa lehet, hogy a felhigult szakma esetleg valtozik.

Viszont egyreszt ne mossuk ossze a kozvetito ceget a megbizo ceg HR-evel, masreszt "mi lett volna, ha" alapon mondhatjuk azt is: miert nem mentel, amikor csabitottak? Ha meg annyira teged akar a fonok most is, egy telefon es a fejvadasz mehet a levesbe...

Bambano 2009.08.19. 15:21:27

@Balance Of Power: nekem az utóbbi elég sok évben nem volt jó, hivatalos hr-es élményem. Ez azért elég gáz. Ha lenne szórás, vagy a többség jó lenne, érteném. De nem, konzekvens nulla mind.

Hivatalos alatt azt értem, amikor munkaüggyel kapcsolatban történnek a dolgok.

Kéne, hogy az engem izgasson, hány hr-s maradt állás nélkül?

hummingbird · http://allasfoglalas.blog.hu/ 2009.08.19. 17:32:00

A közvetítők szerintem gépek... automatikusan átfutják az x pozícióra beérkezett (vagy korábbról elraktározott) cv-ket és csak azokkal foglalkoznak, amelyeknek a kulcsszavai pontosan megegyeznek az álláshirdetésével. Az egyáltalán nem érdekli őket, hogy ki is a jelentkező - és egyáltalán keres-e még állást: nekem volt olyan, hogy úgy 1 évvel a pályázatom benyújtása után kerestek mert, éppen olyan munkakört hirdettek, amiben nekem volt némi tapasztalatom. Csak hát én akkor nem kerestem állást, amúgy is, a világ másik végén lett volna. Őszintén szólva ennél még egy számítógépes program is alaposabb válogatást tudna végezni, ha megadnák a pontos kritériumokat.

A vállalati HR-esnek valóban többet kell nyújtania ennél, mivel ő (elvileg) ismeri a csapatot, a vezetőket, a munkakörülményeket, amelyekhez a pályázónak tudnia kell alkalmazkodni. Ez az azonban, ami szerintem egy CV-ből a legritkább esetben derül ki.

flora.a 2009.08.21. 21:49:22

@hummingbird: nekem még mindig nem tiszta hogy miért kell részt vennie mindenkinek a csapatépítésben, akár a 'megfelelő' helyen dolgozva benne - bár ez a megközelítés már emberszámba veszi az érintetteket. 30 felett nem akkora poén a dolog szerintem (ezt nem érzem a betokosodás első jelének:) ), másrészt én pl. kifejezetten szeretek dolgozni, de nem szeretek a csapatépítésre gondolni sem:) talán mert már részt vettem egypáron. Jó együtt dolgozni a munkatársaimmal, és nagynéha teázni együtt munka után, de nem kívánom közös programokra szánni a hétvégémet - és ezzel ők is így vannak.

civisp 2009.08.22. 22:29:55

ó, szóval felfüggesztettétek? Mivan, fáj az igazság, mi?
Az a sok szar amit az elején ír, egy dologra vezethető vissza:
A HR-ESEK TÖBBSÉGE ILLEGITIM AZ EMBEREK SZEMÉBEN, mert 1. nem ért a dolgához, 2. korrupt.
Ha az összes korrupt esetet tudnám bizonyítani, amikor elmentem interjúra, de a hr-es csókos ismerősei kerültek be helyettem egy-egy multihoz, már az 50% alá küldhetnénk ennek a tetves országnak a gdp-jét.

Én azt mondom, a hr "szakma", ha van ilyen egyáltalán, legnagyobb bűne a megvesztegethetőség, az, hogy pénzért vagy természetbeniért nem a megfelelő képességű ember, hanem az kerül be, aki megveszteget.
a hr-esek égetnivaló korrupt állatok, akik semmihez nem értenek.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.08.23. 22:35:04

@civisp: ez tetszett, élénk a fantáziád :), de nyilván ez is egy módja az álláskeresési kudarcok feldolgozásának.

Balance Of Power 2009.08.24. 10:03:53

@Bambano: Egyfelol legszebb orom a karorom, szoval elegtetel lehet neked, hogy talan pont a veled b@szakodok kozul is lapatra kerultek nehanyan; masreszt hosszu tavon pont a valsag hatasara erosodik majd meg minosegileg ez a (masik hozzaszolot idezve) "korrupt" "szakma".

@hummingbird: Azert mert epp nem keresel, miert ne hivhatna? Mivel nem beszeltek mindennap, az adatbazis sem lehet teljesen naprakesz. Sose lehet tudni, nem unod-e epp a helyedet vagy gondolkozol azon, hogy a "vilag masik vegere" koltozz.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.08.24. 13:49:55

@Balance Of Power: Azért a válság miatt javuló minőségben HR területen sem hiszek.

A válságot az éli túl, akinek van még mihez nyúlnia, akinek vannak tartalékai. Ilyenformán egy középszerű HR-es simán túlél egy középszerű cégnél is.

Tartalékai meg szerintem a legrohadtabb szar alakoknak vannak kicsiben, a legcápább cápáknak, nagyban meg a leg"racionálisabb" cégeknek... Ezek pedig en bloc "sosenem" hallottak még korrupcióról, személyes kapcsolatok mentén elintézett ügyekről, érdekes végeredményekről...

civisp 2009.08.24. 18:22:42

@hhunter: ez nem fantázia, nem is kudarcfeldolgozás, ez a kökemény valóság erre vadkeleten. ha azt hiszed, a pszichológia válasz mindenre, tévedsz.

civisp 2009.08.24. 18:43:42

@hhunter: ... itt pénz alatt pénzt, természetbeni alatt pedig azt kell érteni, ha vki mondjuk szétteszi a lábát a főnöknek. mo-n 95 óta az újonnan létrejött munkahelyek kb 70%-t nők kapták meg, pedig a népességen belül a nemek aránya kb 1:1 minden korcsoportban. Tehát a férfiak jelentős hátrányban vannak, főleg a fiatalabb korcsoportokban. a legutolsó helyen ahol dolgoztam, a később managernek is kinevezett csaj és a barátja házi pálinkával 'hálálták meg' a dolgokat az ide telepített offshore cég személyzeti kérdéseiért felelős alkalmazottjának.

Egyébként eddig legtöbb ilyen tapasztalatom britekről van, akiknek nyilván azért nem derogál magyar nőket egy aktusért felvenni, mert otthon olyan rondák a nők, hogy itt egy közepes csaj is topmodell az ő szemükben.
süti beállítások módosítása