"Nyolc millióért keresték Szalainé utódját, de nem találták

A külföldi és magyar tulajdonban levő Accord Group Kft.-nek az volt a feladata, hogy 2007-ben megtalálja a százmilliós végkielégítéséről elhíresült Szalainé Szilágyi Eleonóra humánigazgató utódját. A cég részére a BKV bruttó 8 129 827 forintot utalt át a fejvadászatért. A vizsgálat megállapította, hogy a szerződést a BKV előnytelen feltételekkel kötötte. A cég tevékenysége alatt nem változott a humánpolitikai igazgató személye. A számlákhoz teljesítési igazolás, vagy dokumentáció nincs csatolva. Az ellenőrök szerint valószínűsíthető, hogy nem is volt munkavégzés. A vizsgálat lezárta után érkezett egy "Szándéknyilatkozat foglalkoztatásra" című irat, dátum vagy aláírások nélkül, és azt sem tudni, hogy az iratot ki készítette." Forrás: index.hu

Általában a felsővezetői kereséseknél a megbízási díj kiegyenlítése 3 részletben történik. Az első részletet a megbízásról készült szerződés megkötésekor, a másodikat az un. shortlist megküldésekor (bemutatásra javasolt előszűrt jelöltek), a harmadik részletet a kiválasztott vezetővel kötött munkaszerződés kiállításakor, vagy a munkába állás napján számlázzák. A 8 milliós összeg feltehetően a teljes megbízási díj volt, persze ennél többet is kérnek el fejvadász cégek, de őszintén megvallva HR igazgatókat levadászni nem egy nagy művészet (persze nyilván nem ez alapján számolják a díjat, hanem az éves jövedelem alapján). Túlárazott, misztifikált szolgáltatásról van szó, tudom, mert csináltam/csinálom. De itt úgy néz ki - mivel nincs teljesítési igazolás és más egyéb dokumentum - hogy nem történt semmi. Szalainé mocskos keze van vajon ebben is, feleztek a fejvadász céggel? Nem lenne bajom a korrupcióval, ha nem hagynának ki belőle...

Mindenesetre érdekes, hogy az Accord Group a weboldalán külön oldalt szentel az etikának: http://www.accord-ece.com/ethics

Itt az első bekezdésben írják, hogy csúnya dolgok mennek mostanság, egyesek az alapvető etikai szabályokat rúgják fel a rövid távú haszon reményében. Persze ők nem.

Nyilván az sem arcpirító, hogy a menedzsment magyar tagja (Berkó Katalin http://www.accord-ece.com/about_us) a JVSZ (Joint Venture Szövetség?) etikai bizottságának tagja. Az etikai bizottság "célja az üzleti etika pozitív irányba történő befolyásolása" (http://www.jointventure.hu/hu/committees/). Nos, ez sikerült :)

Persze ez nem új, az üzleti élet ahol érintkezik a közszférával, ott megjelenik a mocsok, sőt, a tisztán forprofit szereplős üzletekben is vannak leosztott játszmák és ügyeskedések. Viszont ebben az esetben nem kéne etikai kinyilatkoztatással és bizottsági bohóckodással takarózni, hanem szépen csendben számolni a kilopott milliókat, és kussolni.

UPDATE: természetesen várom az érintettek reakcióját, cáfolatát, ha olvassák.

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr111591504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kivancsi2010 2009.12.12. 05:01:48

Hello hhunger!
Honnan tudod, hogy nem történt semmi? Láttad a szerződéseket, vagy te vagy Szalainé, esetleg valamelyik másik résztvevő?

netopi 2009.12.12. 10:07:52

@kivancsi2010: "A számlákhoz teljesítési igazolás, vagy dokumentáció nincs csatolva."

Amúgy meg lámpavas

Jeriko One 2009.12.12. 10:58:14

Kedves postíró, csatlakoznék az előttem szólóhoz, valóban honnan tudod? Illetve honnan tudsz bármit is és ha nem tudsz hát miért bocsátkozol negatív feltevésekbe? (bár az idézett cikk írója is azt tette, elég bosszantó módon)
Nem feltételezek szándékos rosszindulatot, de amit mindketten elfelejtettek megemlíteni, hogy ez egy belső vizsgálat eredménye. Tehát az, hogy a BKVban nincsen meg a szükséges dokumentáció, az még nem jelenti azt, hogy a másik szerződött félnél sincsen. Az Accord Group-ot az üggyel kapcsolatban egyébként még senki semmilyen módon nem kereste meg, tehát a cégnek lehetősége sem volt tisztáznia magát. Viszont a nyelvköszörülés, konteózás az megy egyből látom. Meg a Kati iwiw profiljának belinkelése is. Ezek természetesen az oknyomozás elengedhetetlen kellékei ugye. Najó nem húzom fel magam.
Amit az első saját bekezdésben leírtál az egyébként teljesen rendben van, annyi kiegészítéssel, hogy attól (általában) nem függ egy keresés ára, hogy művészet-e megtalálni az adott pozícióra a megfelelő embert vagy sem. Függ sokkal inkább attól, hogy mennyi lesz a fizetése. Szívesen kiegészíteném többel is, de mivel az Accord Group-nak dolgozom, ezért vannak titoktartási kötelezettségeim a szerződött ügyfelekkel, a szerződésekkel és a keresésekkel kapcsolatban. Remélem a BKV jelenlegi vezetése ezt a kötelezettséget feloldja majd ebben ügyben és akkor tudok még részletekkel szolgálni, de őszintén szólva vadonatúj az egész (tegnap este olvastuk), így még lehetőségünk sem volt lépni ez irányban.
Mindenesetre ha valóban érdekel az ügy és nem csak jólesett fikázni egyet, akkor vegyük fel a kapcsolatot és ahogy haladnak előre a dolgok, a lehetőségekhez mérten tájékoztatunk.

Nils_Holgerson 2009.12.12. 11:37:31

Egyrészt, pá-pá-pá-pá-pá-pá! Azt hiszem, h telítődtem a sok mocsokkal, nem tudok többet befogadni!

Én egy olyan családban nőttem fel, ahol az emberi tisztesség, és szolidaritás alapérték. Tegnap jöttem rá, h ebben az országban nagyon sokan vannak, akik nem voltak ilyen szerencsések.

Másrészt nemrég voltam egy Popper Péter előadáson. Egy kísérletről beszélt, ahol tanulókat először demokratikus, majd autokratikus stílusban neveltek. A tanulók annyira elkezdtek szorongani a megváltozott nevelési stílustól, h a szorongást csillapítandó, megtanultak alkalmazkodni hozzá.

Ellenben, ha a sorrend fordított volt, és először autokratikus volt a nevelési stílus, majd demokratikusra váltottak, akkor a tanulók teljesen "megőrültek", és mindenki azt csinálta, amihez éppen kedve volt, minden belső korlát nélkül, és kitört az anarchia.

Popper Péter feltette azt az alapvető kérdést, h egy nemzettel, aki negyven éven keresztül diktatúrában élt, vajon lehet-e demokráciát építeni?

"Mózes nem véletlenül sétáltatta 40 éven keresztül a népét a pusztában, mígnem megtalálták az ígéret földjét. Meg kellett várnia, míg kihal egy nemzedék. Nem lehet rabszolgákkal új hazát építeni."

Nem feltétlenül válik rabszolgává az, aki diktatúrában él, ez alapvetően egy belső viszonyulás, belső autonómia kérdése, de sokan, akik erőtlenek, és gyávák, beletörnek, és megtanulnak hazudni, nem másnak, maguknak.

Nagyon nehéz megtanulni szembenézni a ténnyel, h az ember néha kegyetlenebb mint a legvadabb állat, h a fény és az árnyék együtt jár, és felvállalni ennek minden felelősségét.

Az elmúlt század ékesen bizonyította, h mit jelent embernek lenni. A korrupció csak a tünet, nem maga a betegség.

Ha ezekhez a jelenségekhez viszonyulni akarok, mert a világban, közösségben élek, és szembe jönnek velem az utcán, a munkahelyemen, a hivatalokban, a templomban, akkor gyakran eszembe jut Radnóti egy, egy verse. Azt hiszem, h szeretnék úgy élni is, és meghalni is, ahogyan ő tette, mert élni is, meghalni is, csak tisztességesen érdemes.:)

És végül. Ha korrupt a hölgy, akkor 53 évesen miért nincs még kertes háza?
Magyarországon most még mindenki nyíltan lop, csal, hazudik. Ez itt a lehetőségek földje!:) Nem hiszem, h úgy akarta volna rejtegetni a rengeteg vagyonát, mint a cosa nostra nemrég elfogott ifjú titánja, egy panellakás négy fala közé zárva!:)

Alapvető élelmiszer 2009.12.12. 12:03:44

@Jeriko One: Ha az Adecconak annyira kínos lenne az eset, akkor nem "titoktartás", meg "szerződési kötelezettség" címen a sötétben kéne bújkálnia, hanem kiállni, hogy ezek a dokumentumaim vannak, mi kidolgoztuk a belünket, küldtünk 30 jelöltet, de a BKV-nak csak a Szalainé Mangalcia Eleonóra volt megfelelő. Kalap, kabát, mindenki elkönyvelné, hogy az a szemét BKV. De így?

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.12.12. 16:49:30

@Jeriko One: és a többiek: felbosszantanak ezek az ügyek, bár úgy tűnik, hogy ezzel kissebbségben vagyok, így lehet, hogy messzire mentem. természetesen, mint eddig mindig, minden érintett elmondhatja véleményét, nyitott vagyok bármilyen adalékra az üggyel kapcsolatban. leveszem "Kati", minden bizonnyal ártatlan, kertes házról ábrándozó ügyvezető, partner iwiw profilját. Talán adakozást azért ne kezdjünk el a részére...

maradjunk csak az etikánál.

amiből kiindultam, az alapján elég büdös az ügy:

1. "A vizsgálat megállapította, hogy a szerződést a BKV előnytelen feltételekkel kötötte. A cég tevékenysége alatt nem változott a humánpolitikai igazgató személye." 8 millió egy short listért elég aránytalan, úgy, hogy Szalainé törzsbérét ismerjük (2,7 millió).

2. "A számlákhoz teljesítési igazolás, vagy dokumentáció nincs csatolva. Az ellenőrök szerint valószínűsíthető, hogy nem is volt munkavégzés." ÉS

3. "A vizsgálat lezárta után érkezett egy "Szándéknyilatkozat foglalkoztatásra" című irat, dátum vagy aláírások nélkül, és azt sem tudni, hogy az iratot ki készítette" ez számomra a szokásos utólagos, kapkodó dokumentumgyártást takarja

Ha valamelyik fejlettebb demokráciában élnénk, azt mondhatnátok tényleg, hogy ez véletlen. De ez Magyarország.

Na mindegy, várom szeretettel az Accord részéről az információt a továbbiakról.

szigetlakó · http://fabos-net.ws/ 2009.12.12. 23:36:33

Tisztességes munkát nem kéne mán valakinek csinálni?

gloomy 2009.12.13. 17:41:07

mint (volt) szakmabeli: egy komoly vezető keresésekor a díj ált. a jelölt éves fizetésének 30%-a, tehát jelen esetben akár 10mill is lehetett. Ez teljesen elfogadott ár a picon, bár az osztódással szaporodó közvetítő cégek valóban olyan versenyhelyzetet teremtenek, ami az árakat erősen lenyomja.

Az első részlet, ami cca 1/3 díj, a megbízás aláírásakor esedékes, tehát csak ez után kezdődik a munka. Én csináltam absz klaszzikus fejvadászatot, ami tényleg egy nagyon melós dolog. A researcher az egész piacot felméri, egy olyan komplett long listát készít ami felér egy átfogó adott területet érintő munkaerőpiaci felméréssel. Minden név, aki szóbajöhet szerepel rajta, rengeteg egyéb infóval együtt. Mire eljutunk a short listig, nagyon sok sok telefon, számos (nem fél órás) személyes interjú, és több sok(4-5-6)oldalas riportot kap a cég. Egy versenypiacon működő cég számára megéri eggyi munka és enny pénz, hogy a legjobb vezetőt kapja meg a piacon. Sajnálom, hogy manapság az igénytelen és nívótlan munkaközvetítés a profi fejvadászatot és magával rántotta... szerintem 4-5 komoly fejvadászcégénél nem is működik több a piacon.

Mivel ez egy "kicsi" piac, jól ismerem az accord hátterét és én is imerek több (volt) kollégát, akik Katival együtt dolgoztak. Nagyon nehezen tudom elhinni, hogy kockáztatja a nevét és a cége nevét pár milláért..

bng · http://emberitisztesseg.blog.hu/ 2009.12.13. 23:02:07

Azért érdekesek a reakciók:
@kivancsi2010: Én meg arra lennék kíváncsi, hogy miért regisztrál valaki külön ezért a hozzászólásért? Érintettség?
@Jeriko One: Abban igazad van, hogy mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, de a helyetekben a belső vizsgálatot végző bizottságnak rögtön, bizonyítható módon átadtam volna a szerződéssel kapcsolatban nálam lévő dokumentációt. Azt pedig, hogy ezt annak idején át is adtuk a BKV-nak az átvételt igazoló elismervénnyel - ami vélhetően nem egy sajtpapír - azonnal bemutatnám.
@gloomy: Jaj. Ugye nem ilyen fogalmazással és elütési hibákkal működtél klasszikus fejvadászként?

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.12.14. 08:57:09

@gloomy: "mint (volt) szakmabeli: egy komoly vezető keresésekor a díj ált. a jelölt éves fizetésének 30%-a, tehát jelen esetben akár 10mill is lehetett."
így van, a fő kérdés az, hogy ezt a pénzt milyen teljesítés után kapta az Accord. A belső ellenőrzés alapján, mely nem talált teljesítésigazolást, és a HR ig. személyes sem változott, az jön le, hogy ez az 1/3, azaz konkrét történés még nem volt. természetesen az a verzió is lehet, hogy az Accord dolgozott mint a kisangyal, és ez a short list díja. Nyilván ebben az esetben előkerülnek majd a megfelelő dokumentumok, a kérdés, hogy ezek eredetik lesznek-e, vagy utólag legyártottak. Kérdés, kinek higgyünk majd, az Accord által utólag benyújtott dokumentumoknak, vagy a BKV belső ellenőrzésének. Magánvéleményem, hogy ha a BKV belső ellenőrzésének sem hihetünk, akkor tényleg nagy gond van ebben az országban.

"Sajnálom, hogy manapság az igénytelen és nívótlan munkaközvetítés a profi fejvadászatot és magával rántotta..."
igen, ez annyira tipikus, a fejvadász az übermensch :)) ezzel a dumával nálam nagyon elásod magad, mert én mindkettőt csináltam, így tudom, hogy mi mivel jár, és valójában mi mennyi munka, és mennyi a habverés...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.12.15. 13:41:08

Kívülről nézve jó látni, hogy egy nyilvános fórumon így teregetitek ki a szennyest az egész iparágról... :)

Hogy a reklám-klasszikust idézzem:

"Hát, ti tudjátok..."

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.12.15. 15:48:20

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: szerinted hány felelős döntéshozó, vezető, HR menedzser, stb. olvassa ezt a blogot? kb. 0. sok vesztenivaló nincs :)

Nils_Holgerson 2009.12.15. 20:31:57

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: Te kis képmutató!:) Mit is kellene tenni azzal a tanárnővel, aki lekurvázza a diákjait? "Hát, te tudod..."

ujreg 2009.12.24. 03:01:07

hhunter,

elég 'bátor' post, te már minden tényt ismersz ebben az ügyben?

Egyelőre (és ez a post írásakor is így volt) úgy néz ki, hogy a BKV-nál nem találtak semmilyen dokumentumot a másik felet meg nem kérdezték.
Mi van, ha az Accordnál megvan minden dokumentum?

Mi a helyzet akkor ha az Accord megcsinálta a keresést, bemutatta a jelölteket és ezért kiszámlázta a szerződés szerint a retainert meg a shortlistet. Nem lennék akkor sem meglepve ha a BKV elfogadott shortlist után állt volna el a felvételtől (Szalainé valszeg nagyon jól be volt/van oda ágyazva) és ezért az Accord - valószínűleg teljesen jogszerűen a szerződésük szerint - kiszámlázott volna még egy harmadik, cancellation számlát is. Ez nagyjából összegszerűen egyébként stimmelne is (cancellation általában nem éri el az 1/3-ot, bár cége/szerződése válogatja)

Meglep, hogy bár azt írod hogy fejvadászként is dolgoztál egy ilyen lehetőség fel sem merül benned - nekem elég kézenfekvőnek tűnik. Legalábbis kézenfekvőbbnek, mint egy tizeniksz éve piacon lévő nemzetközi hátterű céget meg a vezetőjét szarral kenegetni egy BKV belső jelentés alapján. Ez olyan kollegiális :)

Kiváncsi vagyok több tényre ez ügyben és remélem az fog kiderülni, hogy az Accord a szerződés szerint teljesített.
Azt is remélhetem hogy akkor egy hasonló vehemenciájú mea culpa post is születik majd?

És igen, mielőtt belekötnétek, emiatt a post miatt regeltem. Elég régóta olvasom a blogot hébe-hóba, most érte el az ingerenciaküszöbömet hogy kommenteljek is és most jutottam el eddig a hírig.
BTW hhunter, az eddigi írások alapján elég tökös és jó recruiternek tartottalak, de ebben a postban csillogtatott tudásszinted alapján elég kérdésessé vált számomra, hogy mennyire lehettél jó fejvadász.
Őszintén remélem jobb recruiter vagy mint fejvadász voltál - és hagyjuk pls ezt a sértődött übermensches nyafogást :))

Kellemes karácsonyt!

Nils_Holgerson 2009.12.24. 13:24:48

@ujreg: Te jó ég! Te biztosan a Kisjézus vagy! Két karácsonyfa kiszállítmányozása között milyen drága vagy, h hajnali 3kor még jutott időd egy ilyen postra!:)

Nils_Holgerson 2009.12.24. 13:28:48

Kommentre, bocsánat. Én szerencsére nem vagyok a Kisjézus, úgyhogy kényemre, kedvemre hibázhatok!:)

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.12.24. 23:45:03

@ujreg: mivel ez egy magánblog, nem vagyok köteles mindent ellenőriznem, így egy hírről (sőt, tul. képpen bármiről) megírhatom a saját véleményemet. volt egy Accord-nak bedolgozó reagáló, aki ígérte 1,5 hete kb., hogy lesz aznap egy leülés a cégnél, hogy mit kommunikáljanak, és ha tud, tájékoztat. természetesen, ha alaptalannak bizonyulnak a BKV belső vizsgálata alapján kikövetkeztethető dolgok, jön a mea culpa post. viszont egyelőre csak csend van, semmi más. most ebből két dolog jön le:
1. leszarják, hogy itt ki mit gondol a blogon (ez is érthető, azért nem fordul itt meg csak pár száz ember, ez nem tétel)
2. hallgatnak, hogy elfelejtődjön az egész ügy.

gondolom leginkább a díjazás megkérdőjelezése miatt ingott meg a "fejvadász szakmaiságom". ezzel kapcsolatban csak ismételni tudom magam:
"A belső ellenőrzés alapján, mely nem talált teljesítésigazolást, és a HR ig. személyes sem változott, az jön le, hogy ez az 1/3, azaz konkrét történés még nem volt. természetesen az a verzió is lehet, hogy az Accord dolgozott mint a kisangyal, és ez a short list díja."

Annyit megtehettem volna, ha nem jutna ilyen kevés időm a blogra mostanság, hogy írok az Accord-nak, mi a szitu. Szerintem egyrészt nem válaszoltak volna, de ha mégis, megírják, hogy természetesen nem igaz, minden tiszta. Ezt úgy gondolom, mindenki hozzá tudja képzelni a sztorihoz, sok fantázia nem kell hozzá :))

KKÜ & BUÉK!

mm29 2010.01.26. 12:26:12

Volt szerencsém együtt dolgozni Berkó Katival még mielőtt az Accordnál folytatta karrierjét, s elmondhatom, hogy etikus, korrekt embernek ismertem meg,aki a tisztességes üzleti magatartást fontosnak tartja. Nem tudom róla elképzelni, hogy ilyen módon szerez hasznot a cégének.
Úgy gondolom, hogy mindenre van ésszerű magyarázat. A szerződés biztosan tartalmazza a díjazást és annak ütemét. A fejvadász keresést pedig a cég bármikor leállíthatja, még akkor is, ha már fizetett érte, mert pl. meggondolták magukat. Sajnos ezt tapasztalatból tudom...
süti beállítások módosítása