Post sorozat keretében sorra veszem a legismertebb karrieroldalakat, melyeket én munkáltatói oldalról ismerek főként - azaz tudom, hogy milyen egyszerű/bonyolult a keresés a feltöltött pályázók között. Ez ugye elég fontos, mert ahol nem lehet jól keresni az adatbázisban, ott nem is fognak keresni a munkaadók. Emellett megnézzük, hol hány darab cég hirdet, ill. mennyi hirdetés van fent, van-e bármilyen értelmes additional feature, stb.

Profession.hu 
A leglátogatottabb karrieroldal. Ide mindenképp töltsd fel a CVdet (kivéve, ha a jelenlegi munkáltatód is rendelkezik hozzáféréssel), itt hirdet a legtöbb cég, ezt az oldalt nyomják leginkább: a Sanoma csoport offline és online kiadványai erősen hozzájárulnak az ismertséghez, mindezt pedig megtámogatják időnként némi TV reklámmal.

A post írásának napján 905 cég 3687 állásajánlata tekinthető meg. A cégek száma kb. 10%-20%-al, az állásajánlatok száma kb. 20-30%-al kevesebb a kezdődő recessziónak köszönhetően, de ez nyilván a többi karrieroldal adatain is látszik. A profession.hu emiatt most akciózik, elég kedvező áron lehet náluk egy hirdetést feladni, de ez nyilván most minket nem érdekel.

Ami az adatbázist illeti, viszonylag jól kereshető, bár lehetne több szűrőfeltétel, viszont amit beállítunk feltételnek, azt tényleg figyelembe veszi, nem úgy, mint a jobline.hu. De erről majd később.
Ami szar - nem csak itt - hogy a fizetési igénynél általában a karrier site a nettó összeget kéri, ám sokan a bruttót adják meg, így ez a szűrő nem használható. A helyükben én egy beépített bruttó-nettó kalkulátort alkalmaznék: aki nettót ad meg, azt bruttósítja és így fordítva.
A kereső csak a 180 napnál frissebb CV-ket dobja ki, így érdemes frissíteni annak, aki ennyi idő alatt nem kelt el.

Azt, hogy álláskereső szemmel mennyire jó az oldal, mennyire egyszerű keresni, azt én nem tudom, azt írjátok meg ti. Amit azért láttam, hogy az oldalon találtok CV és kísérőlevél mintákat és egy rakás cikket a munka világából. Ebből annyi van már, mint a szemét, ezt nem nevezném plusz fícsörnek, ez alap, akárcsak a felhaszálói profil testreszabása, hirdetések elmentése, stb.

Az oldalt elég jól nyomják a média különböző csatornáin a Sanoma házikasszának köszönhetően. Ennek eredménye viszont szerencsére nem csak a mennyiségben jelenik meg, hanem emellett mindkét fél minőséget is kap, ha a profession.hu-t használja - álláshirdetésekben és jelöltekben egyaránt.

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr71798913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.12.10. 16:31:54

update: profession.hu : 811 cég, és 3243 állásajánlat

Edző bá' 2008.12.10. 16:32:52

A Profession felhasználói szemmel is jó, sok rajta az állásajánlat, s jól kereshető. A Jobline-t nagyon régen néztem, de katasztrófa volt a keresés használhatatlansága...

A bruttó-nettó meg, ha ki van írva a bevitelnél, akár előszűrőnek is tekinthető (intelligencia teszt :)).

mr.editor 2008.12.10. 17:25:56

A legtöbb ajánlat valóban a profession.hu-n van, de szerintem nem nagyon használják a feltöltött önéletrajzokat a cégek. Ezt abból gondolom, hogy egyetlen ilyen megkeresést se kaptam, de ha elküldtem valahová a pályázatomat, akkor 5-ből 4 esetben behívtak interjúra.
Én jónak ítélem még a CVonline-t, jobline-t, jobpilot-ot is, főként ezeket használtam.
Közszférában keresőknek a kozigallas.gov.hu-t ajánlom, de nekem az nem sok sikert hozott, mert sales tapasztalattal nem keresnek sehova a közszférában.

Edző bá' 2008.12.11. 09:34:43

Ja, csak kiegészítésként: Én a job.hu-ról találtam munkát, de utolsó utáni lehetőségként jutott eszembe. A legjobb mondjuk az, ha fejvadász hívja be az embert. :)

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2008.12.11. 10:28:24

Szerintem megeri a regisztralas. marmint ha valaki kulfoldi munkat akar.
Sot : a LinkedIn-en is megeri a regisztralas.
Az utobbi evben 3 interjun voltam, mind a harmat a LinkedIn-re feltoltott profilom alapjan kaptam, a toborzo keresett meg.
A mostani elotti munkahelyemet meg egy masik Cv-site ra feltoltott oneletrajzom eredmenyezte.

Viszont szvsz Magyarorszagon nagy ivben tojnak arra, hogy ki hol regisztral.

Balance Of Power 2008.12.11. 15:10:06

Jeloltkent a CV online-t tartom a legjobbnak, ezt frankon nezik a cegek, fejvadaszok. Keretlen megkeresest en eddig csak onnan kaptam.
Munkaltatoi oldalrol viszont a Profession-t ismerem, hhunter, ti is kaptatok karacsonyra tortat? :D

Edző bá' 2008.12.11. 16:18:46

Ami vicces: Az iwiw adatlapot is megéri rendesen kitölteni, mert ha valaki ajánl a fejvadásznál, s nem tudja az elérhetőséged - még komoly állás esetén is! - van, hogy ott keres meg.

Balance Of Power 2008.12.11. 16:22:38

Ma mar nyilvanvalo, hogy a HR-szakma konkretan nezi az iwiw-et. Hat persze hogy megnezzuk, ki jon interjura.
Sot, mindenki megnezi az uj kollegakat elore.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.12.11. 17:07:33

BOP

szolgáltató cégek nem kapnak ajándékot a profession-től. ráadásul elég durván árat emelnek évről évre, pedig nagy tételben vásárol tőle szinte mindegyik nagyobb közvetítő cég. csakhogy úgy érzik, mi vagyunk rászorulva rájuk, nem ők ránk. ez most igaz is, de eljöhet az idő, amikor a nagyjából heti átlagban kint kévő 1000 közvetítő céges hirdetés elvándorol tőlük...

iwiw - egyre többen tünnek el ezért az iwiw-ről, amíg állást keresnek :)

Cartman 2008.12.11. 21:08:57

Kicsit súlyosnak érzem, hogy az iwiw alapján (is) ítélnek meg embereket. Az iwiw alapvetően egy komolytalan közösségi site, legalábbis teljesen más, mint a valóban profi Xing vagy LinkedIn.

Balance Of Power 2008.12.12. 09:05:05

Eric, ezt pont TE mondod? ;)))))

Megitelni nem fogunk senkit az iwiw alapjan, de azt te is elismerheted, hogy nem szerencses "bebasztunk a haverokkal a tanyan"-tipusu kepeket ott tartani, mert barmelyik potencialis munkaltato megnezheti, akar csak kivancsisagbol.

Egyebkent meg: kiskefe.blogspot.com/2007/05/iwiw-kitltsi-segdlet.html

:D

Cartman 2008.12.12. 20:08:12

Balance Of Power 2008.12.12. 09:05:05 :

"Eric, ezt pont TE mondod? ;)))))"

ismerjük egymást? :)

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.12.16. 16:18:07

Szvsz már nem olyan jó a profession. Nagyon elszálltak az árakkal, amit - legalábbis szerintem - az eredmények nem támasztanak alá.
A jobline hülyére idegesített a cv keresős rendszerével. CV online cv kereső rendszerét sem tartom nagyon felhasználóbarátnak, de összességében szerintem ez éri meg a legjobban.
Az iwiwet minden toborzó használja, szerintem ennek meg is lesz az eredménye, negatív előjellel. Nem túl professzionális ott megkeresni embereket, bár szükség törvényt bont...
LinkedIn-nek, Xingnek még nincs akkora sikere itthon, pedig tökjók.

dita6 2008.12.19. 15:06:27

kedves Edző bá',
szerintem most nyugodtan nézd meg a jobline keresőrendszerét, sokkal több szűrőfeltétel van, mint régebben, és működik is! :) Reméljük fog tetszeni!
süti beállítások módosítása