Nemrég a Munkahelyi Terror blog-on volt egy post, ami kapcsán a kommentek között felmerült, hogy a munkáltatók megfizethetnék az interjúra érkező jelöltek utazási költségét. E kapcsán felvetettem egy elgondolkodtató kérdést, naívan arra számítva, hogy más is tovább tekint a puszta felvetésnél. 

Mindenesetre amire szerintem gondoltak páran, az az, hogy a regisztrált munkanélkülieknek van lehetősége a munkaügyi központon keresztül az utazási költségek megtérítésére. De ezt nem X Bank, Y Biztosító és a Kovács Pista Bt. fogja megfizetni, hanem a munkavállalók és munkáltatóktól beszedett adókból és járulékokból fenntartott központ. 

"Intenzív álláskeresés

Az a munkanélküli, vagy pályakezdô munkanélküli, aki a munkaügyi központtal való együttmûködés keretében maga is részt vesz a munkahely felkutatásában – és ezt igazolja – intenzív álláskeresés támogatásában részesülhet.

Az intenzív álláskeresés támogatását a foglalkoztatás elôsegítésérôl és a munkanélküliek ellátásáról szóló, többször módosított 1991. évi IV. tv. 14/A § és a foglalkoztatást elôsegítô támogatásokról, valamint a Munkaerô-piaci Alapból a foglalkoztatási válsághelyzetek kezelésére nyújtható támogatásokról szóló, többször módosított 6/1996. (VII. 16.) MüM rendelet 22-26. § szabályozza.

A támogatás annak a legalább három hónapja munkanélküliként nyilvántartott személynek (ideértve a pályakezdô munkanélkülit is) nyújtható, aki a munkaügyi központ kirendeltségével közösen kialakított együttmûködési terv szerint keres munkahelyet, és vesz igénybe álláskeresés elôsegítését célzó szolgáltatást.

Álláskeresést elôsegítô szolgáltatáson a munkaügyi központ kirendeltsége által nyújtott, illetve felajánlott munkaközvetítést, tanácsadást, továbbá álláskeresési módszerek átadását kell érteni.

Az intenzív álláskeresésben történô részvételrôl a munkanélküli és a munkaügyi központ kirendeltsége együttmûködési tervet készít.

Az együttmûködési tervnek tartalmaznia kell:
1. a munkanélküli intenzív álláskeresésében történô részvételének módját,
2. az intenzív álláskeresés keretében a munkanélküli által folytatandó tevékenységeket,
3. a 2. pontban meghatározott tevékenységekhez igénybe vehetô szolgáltatásokat,
4. továbbá azokat a munkáltatókat, amelyek felkereséséhez kapcsolódóan a munkanélküli a helyközi utazási költségek megtérítését kéri.

A támogatás formája, mértéke

Intenzív álláskeresés támogatásaként a munkanélküli részére megtéríthetô:
1. A munkahelyek felkereséséhez, a szolgáltatások igénybevételéhez kapcsolódó helyi tömegközlekedés költsége (ideértve az intenzív álláskeresés idôtartamára szóló bérletjegy biztosítását is),
2. A rövid idôtartamú (legfeljebb öt napig tartó) álláskeresési módszerek elsajátítását célzó szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódóan felmerült szállás és étkezési költség.

Az intenzív álláskeresés támogatásának egy álláskeresô részére nyújtott havi összege

1. az 1. pontban meghatározott támogatás esetében a munkanélküli járadék alsó határának harminc százalékát,
2. a 2. pontban meghatározott támogatás esetében a munkanélküli járadék alsó határának felét nem haladhatja meg.

Az intenzív álláskeresés támogatásáról a munkaügyi központ határozattal dönt.

A támogatás idôtartama

A támogatás a megítélésétôl számított egy éven belül nem haladhatja meg a három hónapot, melyet folyamatosan vagy megosztva, egy-egy hónapra is igénybe lehet venni.

A támogatás folyósítása

A támogatás folyósítása havonta, utólag történik. A kifizetés feltétele, hogy a munkanélküli a határozatban megjelölt kötelezettségeit teljesítse, továbbá az intenzív álláskeresés során felmerült költségeit igazolja."

Forrás: www.emfa.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr381292180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igaziatommaki 2009.08.11. 08:35:04

Nekünk a munkaügyi kp-ban azt mondták jelenleg 4 db bkv jegyet/hó térítenek, kaptunk is hozzá nyomtatványt. Ehhez csatolni kellett a 4 bkv jegyet, meg az igazolást (írásost), h a Mókus Bt-nél jártunk ekkor és ekkor interjún.
süti beállítások módosítása