"Ma voltam újra állásinterjún, mint utólag kiderült, egy fejvadász cégnél (azthiszem legalábbis), tehát nem annál a cégnél ahova keresik az embert, hanem egy irodában egy fejvadásszal beszélgetve.

Több kérdésem is lenne.

1.: Mennyire etikus az a szakmában, hogy miközben várakoztatják az embereket, a többi jelentkező gyakorlatilag az interjú minden egyes szavát tisztán hallja? Megmondom őszintén, én nagyon nem kedvelem, ha akár akaratlanul is valaki kihallgat, ezért én eléggé feszélyezve éreztem magam (hogy értsd: az interjúztató iroda előtt volt 1 v 2 asztal, ahol az elővárakozókat leültették, és kitöltették velük a "jelentkezési lapot" - amúgy azt sem értem, hogy erre ilyenkor mi szükség, hisz majdnem csak azokat az adatokat kérdezik, amiket az önéletrajzban már megadunk amúgy is - illetőleg, az iroda ajtaját normálisan nem lehetett becsukni, így résnyire nyitva maradt).

2.: Hányféle interjú módszer létezik, egyáltalán léteznek-e tipikus módszerek, vagy minden cég, minden fejvadász "kitalál" magának egyet? Ezt azért kérdem, mert az emberünk egyből azzal kezdte, hogy ő nagyon sokat interjúztat, ezért egy ún. standby interjúformát követ, amiben van 16 kérdés és slussz, aztán persze a jelölt is kérdezhet. És ez persze csak a legalsó lépcsőfok. Egy ilyen tesztet majdhogynem akár itthon a gép előtt is ki tudnék, ki lehetne tölteni, igaz, akkor egy-két dolognak utána lehet nézni stb... Nomeg ugye gondolom látni is kell a jelentkezőt. Esetleg ezekről a módszerekről is írhatnál majd egy cikket, ha lesz rá időd.

Nos, ez a két fő kérdésem lenne. Van még egy, de az inkább költői. Uis mint kiderült, ez egy elég magas pozi lenne, felsővezető-szerűség, és meg kell valljam, mivel láttam a többi jelentkezőt (mind férfi és mind 40-es igen jól szituált, látszik, hogy a szakmában eltöltöttek már némi időt), szóval, vajon miért hívhattak be egy totál pályakezdőt egy ilyen pozícióra? Én voltam a kötelező töltelék? Egyáltalán, jó az, ha a jelöltek látják egymást?"

Teljesen helyénvaló kérdések. Ami az első illeti, ez valószínűleg egyik kisebb cég lehet, ahol nincs elég hely az interjú helység és a várakozók helye között - ennek ellenére valahogy ezt meg kéne oldaniuk, hiszen tényleg gáz, ha hallani másnak az interjúját. Továbbá, hogy az ajtót nem lehet becsukni... ciki. Most így hirtelen azt mondanám ez, és a "jelentkezésilaposdi" miatt, hogy ez egy kis iroda lehet, amelynek tulajdonosa 1-2 csókos kapcsolatra alapított egy céget, majd a megbízási díjból visszaoszt a HR-es kapcsolatnak (khm :), vagy valamilyen kiöregedett HR-es cége, van egy pár őskövület a piacon, vagy valamelyik új, induló kis cég. Jelentkezési lapot tényleg tök fölösleges kitöltetni, lehet, hogy csak a várakozási idő miatt adták.

A második kérdésedre az a válasz, hogy vannak különböző módszerek, de ezek kombinációi, valamint a helyzettől/választól függő interjúkérdések a legcélravezetőbbek. Az arc 16 kérdéses fix interjúja pont nem ilyen. Lehet olyan pozíció, ahol bizonyos kérdések ugyanazok - jelölttől függetlenül - de a válaszok nem lesznek ugyanazok, és bizonyos válasz és reakció felvet újabb kérdéseket, aminek érdemes lehet utánajárni. Ha ő egy sémát követ, akkor elsiklik fontosabb dolgok felett. Mondhatni amatőr. (Interjútechnikáról lesz egy részletesebb post hamarosan.)

Költői kérdés: pályakezdő tölteléknek elég abszurd, úgy értem persze, vannak töltelék jelöltek, de azért ilyet egy profi cég nem csinál egy ilyen "felsővezetői" pozíciónál. A tölteléknek is meg kell felelnie az objektív elvárásoknak. Ez kb. olyan, már elnézést, mintha kérnél 5 db narancsot, és a zöldséges az egyik helyett egy krumplit adna.

Az pedig szintén nem általános, hogy egyszerre hívnak jelölteket egy pozícióra, ez leginkább nagy létszámú, fizikai munkaerő felvételnél szokott előfordulni.

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr81832506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szilárdan... · http://www.flickr.com/photos/haazee 2008.12.22. 09:36:34

Én egyetlen állásinterjúnak csúfolt valamin voltam egy fejvadász cégnél.
Két húsz év körüli kölyök (egy fiú, egy lány) kérdezgetett egy olyan állással kapcsolatban, amit már akkor betöltöttek, amikor engem behívtak.
Eleve komolytalannak tartom őket (itjobs, ha jól emlékszem).
Azóta volt rá példa, hogy találtam számomra érdekesnek tűnő hirdetést. Lett volna néhány kérdésem. Küldtem e-mailt a hirdetésben megadott címre. Nem válaszoltak. Hangsúlyozom: nem jelentkeztem hirdetésre, csak a kérdezni próbáltam.

Ennyit róluk.
És tapasztalataim szerint, ritka kivételektől eltekintve, ez az általános. Méghogy fejvadász... röhej. Emberkereskedők.

szilárdan... · http://www.flickr.com/photos/haazee 2008.12.22. 09:40:02

Egyébként a munkaügyi központnál tartott "tanfolyam" kapcsán megemlítették, hogy az interjú elég sokféleképp zajlik, cégenként változó. Van ahol egy szobába ültetik az összes jelentkezőt és egyszerre kérdezgetik őket.
Van olyan, ahol direkt provokatív kérdésekkel "szórakoztatnak", mert úgymond tesztelik a stressztűrésed. (anyádat teszteld, ne engem kategória - legalábbis nálam :) )

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.12.22. 09:51:37

Hű, hát szerintem ez extra gáz. A jólszituált negyvenesek helyében én egy perc múlva álltam volna fel (de a te helyedben is V.). Itthon nem annyira gyakorlat, de fejvadász cégeknél még az irodaházban lévő office is necces, nehogy lássa bárki is, ha illető felsővezető odamegy interjúra. Az meg hogy a jelöltek lássák egymást, meg a többi dolog... na komolyan..ilyenkor durran el az agyam.

Balance Of Power 2008.12.22. 10:06:07

Szabo HR, Kozak HR, Fodor HR - nemtom, valahogy a nev alapjan sem tul komolyan veheto egyik sem, bar a Stab 1990 elnevezes mindent visz! :D

Szilardan kommentjehez: valoban a valaszadas nem az erossege egyik fejvadasz-cegnek sem, meg az un. komolyaknak sem feltetlenul. De a legjobban azt szeretem, hogy felhiv (ugy, hogy megtalal a CV online-on), beszelunk, annyira nem izgat fel, amit mond, de megbeszeljuk, hogy azert elkuldo a pozileirast emailben. Azota is varom. Az asszony a multkor egy interju elott ugy telefonalt ra a fejvadaszra, hogy akkor ugyan kuldje mar el, amit megbeszeltek... Mondjuk olyan is volt, hogy 2 csajjal is tartottam a kapcsolatot egy cegnel es mindig irtam nekik, ha valami erdekeset lattam, hogy szerintuk erdemes-e jelentkezni, na ok mindig valaszoltak es aranyosak voltak - ettol fuggetlenul persze tiszta kaosz volt a ceg, sose tudta a jobb kez, mit csinal a bal. Neha nem tudom elkepzelni, mibol elnek ezek.

ToMorgan 2008.12.22. 10:21:20

Ha nem vagy nagyon nagy kakaban, tehat nem vagy rakenyszeritve, hogy barmilyen munkat elvallalj, akkor nyugodtan szopassad szet a nagytudasu HR-es okostojasokat az ilyen kellemetlen helyzetekben.

Egy peldaval untatnalak benneteket:

Frissdiplomas palyakezdokent elszortan az oneletrajzomat ezer helyre, szerencsere 2 het mulva mar volt allasom, azonban nehany ceg eleg lassan reagalt, ezert 3 honap mulva kerestek egy masik helyrol. Termeszetesen mondtam mar a telefonba, hogy koszonom de mar van allasom, de a HR-es holgy nagyon eroskodott, hogy de azert is menjek el mert nem banom meg, meg a vezetoseg mindenkeppen szeretne megismerkedni velem... stb. Na, hizott a majam, ugyhogy megbeszeltunk egy interjut.

A pontos idoben megjelentem, persze varnom kellett vagy 3/4 orat, de hat van ilyen. Elozo jelentkezo kijon a targyalobol en bemegyek, leulok, velem szemben a HR-es holgy + ket uriember.

Az egyik uriember kerdez hogy hat en ki is vagyok, es honnan, es megis miert... stb. Na (agyam elszallt azonnal) mondom, latom, hogy jol felkeszultek, legalabb tehetnenek ugy mintha a CV-met elolvastak volna. Kicsi magyarazkodas, hogy hat a rengeteg jelentkezo miatt blablabla...
Nezek a HR-esre, hogy hat On azt allitotta a telefonban, hogy a `vezetoseg mindenkeppen meg szeretne ismeri` ezert felteteleztem, hogy elolvastak az oneletrajzomat. Kicsi magyarazkodas, majd a kezdeti problemakon atlendulve az egyik uriember megker, hogy meseljek en a palyamrol, es akkor igy konnyebben osszeismerkedunk.

OK, elmeseltem hatalmas karrieremet (mint emlitettem frissdiplomas voltam) es emlitettem, hogy mar 2 honapja van melom. Na erre elkepedt arcok, hogy hat akkor mit keresek itt, meg minek jottem...stb.
Na, hala isten nem vagyok az a beszari gyerek ilyen esetekben, ugyhogy megint fordultam a HR-es kollegano fele, hogy hat en ezt emlitettem a telefonban, Onok talan nem egyeztetnek a megbeszeles elott. A luvnya csak hapogott, megint leoltottam oket. Ok menjunk tovabb, kis angolbeszelgetes, nem gaz, szakmailag szerintem OK voltam.

Ekkor jott a sokk. A ket uriember elkezdett beszelni a szoban forgo allasrol, mire en raebredtem, hogy ez nem az az allas amire en palyaztam, ugyhogy kozbe is szoltam, hogy ez nem az a pozicio amire palyaztam, es elmondtam, hogy en mire jelentkeztem.

Erre az egyik krapek azt mondja, hogy hat az jelenleg eppen az o pozicioja. Mondtam, hogy akkor nezzen mar ra a honlapjukra mert eppen oda keresnek embert. Na erre hatalmas kaosz, a HR-es kollegano probalja menteni a menthetot, de hat nincs sok eselye.
Szegeny holgyemeny - aki valamelyik plazaban sikeresebb lenne szerintem - osszekeverhette a jelentkezoket, vagy az allasinterjut vagy nem is tudom mit, de valamit nagyon elbaszott.

Kezdenek megnyugodni a kedelyek, a masik uriember eszrevette mar korabban is, hogy itt ok a hunyok es probal korrektul viselkedni, szinte elnezest is ker a kellemetlensegekert, de a hobolgos uriember az a tipus aki nem akarja annyiba hagyni, hogy valamivel vissza ne vagjon (mintha en lennek a rosszfiu). Ugyhogy nagypofaval kioktat, hogy most az o altal emlitett allasra interjuztatnak, ugyhogy ez van es kesz, mondjam meg, hogy mik a fizetesi elvarasaim. Elmondtam, majd nagy megrokonyodes mindharmuk reszerol (talan kicsit tuljatszva). Majd a hobolgos uriember megint tamadasba lendul, hogy en ezt megis hogy kepzelem, ez kb. az o fizetese. Mondom neki, hogy miert csodalkozik, en arra az allasra palyaztam, majd felalltam elbucsuztam es szepen eljottem.


A lenyeg, senki se szarjon be, ha ugy erzi, hogy kenyelmetlen helyzetbe hoztak, akkor igen is alljon ki a sajat igazaert es ne hagyja magat elnyomni.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.12.22. 10:33:44

Én egyszer voltam összesen állásinterjún életemben és eg fejvadász cégnél volt. Teljesen korrektek voltak.

1. Ott is volt teszt az elején. A végén volt szokás ilyet kitölteni, de csúszás miatt én azzal kezdem. Elnézést is kértek, hogy ez volt.

2. Interjú külön szobában és egyszerre csak egy emberrel beszéltem. Mondjuk mérnök állásra jelentkeztem és a HR-es csaj sok szakmaiságot nem tudott kérdezni, de meggyőző lehettem, mert simán továbküldött a céghez ahova kerestek embert. Ugyanis csak pozícióra jelentkeztem, az interjú közepén tudtam meg, hogy hova megyek majd, ha megyek. Nyelvvizsgám nincs, de azt megjegyezték, hogy az angolom kapcsán sokkal rosszabbra számítottak. Na, ennek is örültem.

3. Mondták, hogy még a héten értesítenek. Ez volt hétfő délután. Csütrötök délelőtt már ők hívtak, hogy hétfőn menjek a céghez. Ott is korrektek voltak 100%-ig. Az ottani interjú után is jelentkezett a fejvadász cég, hogy minden OK?

4. Mikor szept. 1-én mukába álltam még felhívtak, hogy akkor minden rendben? Mondom igen éppen bent teszek-veszek már a cégnél.

Leírnám a nevüket csak nem tudom, hogy ez mennyrie eikus...

+ olyan bombanők dolgoztak a fejvadászcégnél, hogy azért kellett koncentrálnom. :)

dex.ion 2008.12.22. 10:59:59

mérnök vagy nyelvvizsga nélkül?

mr.editor 2008.12.22. 11:09:17

Én rengeteg interjún voltam eddig, 14 éve dolgozok multikörnyezetben, sajnos voltak rossz tapasztalataim is, de nem mindig érdemes felállni és ott hagyni az interjút ha nem szimpatikus a munkaközvetítő. Tapasztaltam olyat, hogy a HR-cég tök gáz volt, a cég ahová kerestek viszont szuper.
Voltam 2x assessment centeren is, ahol egész napos kiválasztás zajlik, egyéni és csoportos feladatokkal, villám és stresszinterjúkkal. Volt aki otthagyta napközben, de a többség végigcsinálta.
Egyébként ha rossz az első benyomás a HR-cégről és rááldoztunk egy napot, meg 2x200km-t(8-10E HUF), akkor is érdemes végigcsinálni, főleg ha fogytán van az anyagi tartalékunk. Akinek helyben van az interjú, max 2 óra kiesés és van még tartaléka, az könnyebben áll fel és hagyja ott az interjút.
(Nálam feketelistás: catro, tesk, dragwitt, karrier hungária, különböző okokból)

tölteléknyúl 2008.12.22. 11:13:55

Én a negyvenes kategória vagyok, kb 500 interjúval a hátam mögött. Volt ezek közt 6 órás pszihológia teszttől az éttermi beszélgetésig minden.
Sajnos én is csak rosszat írhatok a "fejvadászokról"
1, gyakran hívtak be tölteléknyúlnak, hogy a csókos ellen legyen egy jelölt. Konkrét példa: utolsóként hívtak be a francia cégvezetőhöz (du 4) akivel a végén megállapodtunk hogy este a vacsoránál a részleteket is megbeszéljük. Ez volt 7 éve. Azóta hív telefonon.A HILL nevű "fejvadásznál" történt. Azóta az utcát is kerülöm.
2,25-28 éves lánykák és fiúcskák is szoktak interjúvolni (magyarosan), akiknek még élet és munkatapasztalatunk sincs. Kissé megalázó, de kénytelen volt az ember lenyelni.
A feljebb említett Szabó is párját ritkítja a "korrektségben".
Eddig talán csak 1 fejvadász volt aki a mérce alját megütötte, a többi sajnos olyan mint a mai magyar valóság.

dex.ion 2008.12.22. 11:50:26

abszolút egyetértek, ami magyarországon "hr" néven szerepel, az a szégyen legalja. inkompetens, nulla élettapasztalatú, többnyire kikent plázapicsák döntenek arról, h te dolgozhacc-e X helyen vagy sem. a legjobb, h többségük - most azokról beszélek, akikkel én találkoztam - kb annyira ért a pszichológiához, mint mari néni a magfizikához. szóval baromira nem számít a munkatapasztalatod, az iskoláid, semmi - csak az, h szimpatikus vagy-e a hr-esnek. persze ez is csak akkor, ha vmi véletlen folytán eljutna a hr osztályig a pozíció meghirdetése, és nem töltené azt be a diri haverja már a kiírás előtt.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.12.22. 12:23:41

"mérnök vagy nyelvvizsga nélkül? "

Igen. A nyelvvizsga és nyelvtudás nem összefüggő dolgok. Mellesleg mi ebben a meglepő? Hivatalosan nem vagyok diplomás, de ettől miért ne dolgozatnék?

dex.ion 2008.12.22. 12:30:48

ja semmi akkor, csak félreértettelek. azt hittem, a mérnöki álláshoz mérnök diploma kell (a diplomához meg nyelvvizsga).

ToMorgan 2008.12.22. 12:31:30

Ez most mit jelent, hogy valaki hivatalosan nem diplomas?

Dexion szerintem azert kerdezte, mert a legtobb esetben valoban kell a nyelvvizsga ahhoz hogy mernokkent diplomat kapj.

En is mernokkent vegeztem, es nekem is kellett a kozepfoku, hogy allamvizsgazni engedjenek.

mr.editor 2008.12.22. 12:37:29

dex.ion és ToMorgan

Molnibalage azt írta, hogy mérnök állásra jelentkezett, nem azt hogy ő mérnök.
Tessék figyelmesen olvasni és akkor nem kell utána kötözködni.

ToMorgan 2008.12.22. 12:47:54

Eszem agaban sincs szemelyeskedni, vagy kotekedni, de:

"mérnök vagy nyelvvizsga nélkül?

Igen."

Tehat azt mondta, hogy O mernok.

Valamint:

"Hivatalosan nem vagyok diplomás"

Miert kell azt kotekedesnek venni, ha ebbol valakinek nem tiszta a kep.
Esetleg azt tudom elkepzelni, hogy mernoki munkakort tolt be mernoki diploma nelkul, amivel termeszetesen semmi baj nincs, viszont ez nehanyunknak ezek szerint nem esett le elsore, es rakerdeztunk.

Elnezest ha kotekedesnek tunt.

mr.editor 2008.12.22. 12:55:36

ToMorgan
Nem akartalak bántani, és elnézést, de off volt a topik már emiatt.

dex.ion 2008.12.22. 15:38:31

csatlakozom az előttem szólokhoz, tomorgan megfogalmazta a gondomat, oké, lépjünk túl, ne legyen off.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.12.22. 21:17:54

"ja semmi akkor, csak félreértettelek. azt hittem, a mérnöki álláshoz mérnök diploma kell"

Ez nem egészen így megy. Önálló tervezői jogosultságom nincs is. Még csak aláírási jogom sincs. Mérnöki Kamarai tagság kell hozzá. Ahhoz asszem minimum 3 szakmában töltött év kell és még vizsa is asszem. Az, hogy diploma kell -e hozzá abban nem vagyok biztos. Egy bizonyos szint felett biztos szerintem.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.12.22. 21:18:57

"Ez most mit jelent, hogy valaki hivatalosan nem diplomas?"

Államvizsga és diplomavédés letudva. Viszont az diplomát csak akkor kapom meg, ha van középfokú C típusú nyelvvizsgám.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.12.22. 21:23:12

Nem vettem kötekedésnek semmit, nem kell izgulni. Egyszerűen tényleg kusza a világ és nem tudhat mindenki mindent főleg, ami ennyi adminisztratív jellegű. Most már tiszta a kép. Ez egyáltalán nem egyedi jelenség.

A cég ahol vagyok több olyan embert is alkalmaz és alkamazott, mint én. Az egyik évfolyamtársam - mint kidreült - már két éve ott dolgozik és csak a diplomáját kéne megcsinálni és leállamvizsgáznia. Tehát még elvileg ott sem tart, mint én. Mégis két éve dolgozik. Ennyire hiány van a jólképzett mérnökökből. Én egy hét alatt találtam állást pedig csak keresgettem. Most többet a fizum, mint apámnak 30 ledolgozott év után, pedig elég magasan kvalifikált munkaerő ő is. Repülőgépeket szerel. Azért ez egyszerre örvendetes és szomorú szerintem.

HumanitaRian 2008.12.22. 22:33:56

"25-28 éves lánykák és fiúcskák is szoktak interjúvolni"

Forró téma... Nekem is nagyon sok a rossz tapasztalatom pályázóként.
Ezek nehezítik a munkámat is, mert sajnos nem csak én találkoztam ilyen helyzetekkel, ezért előítéletekkel kell megküzdenem. Ezek egy részének sajnos van alapja. :-( Én is látom.
/Csak remélni merem, hogy esetemben nincs. :-)/
De nem kezdhetem azzal az interjút, hogy "majdnem harminc vagyok, habár 'huszonelejének' nézek ki. Továbbá majd' 10 év tapasztalatom van, szakmai alázatom, gazdasági képzettségem..."
Sebaj, áthidalom azzal, hogy ha nagy a korkülönbség a jelölt javára, akkor
behívom egy idősebb kolléganőmet. Ő tartja a szemkontaktust és kezdetben meghallgatja az általam feltett kérdések, neki címzett válaszát. De idővel, majdnem minden esetben sikerül elnyerni a pályázó bizalmát.

vilnius 2008.12.22. 22:52:10

OFF: Ritka dolog és jó látni, hogy a hozzászólások nem durvulnak tovább, hanem civilizált módon tisztázódik a kép.

HR-es tapasztalatokkal egyetértek; a jó interjúztató ritka, mint a fehér holló. Sokan azt gondolják, hogy a HR csak kókányolás és emiatt sok a botcsinálta HR-es, akik lejáratják a szakmát. Pedig egy jó interjúztató/HR-es aranyat ér és a vállalat teljesítményén, hangulatán, munkaközösségén ez abszolút meglátszik

pekkka 2008.12.23. 00:09:21

Aki 98 előtt kezdte az egyetemet, nem kellett nyelvvizsga, hiába azokkal végzett, akiknek kell.
"Ennyire hiány van a jólképzett mérnökökből." - ez meg csak nézőpont kérdése. Engem (mérnök, nem gagyi főiskola) mindenhonnan leráztak, mint a taknyot, de másfél év keresés után végre sikerült fizikai munkát találni. Kedvencem az a hr-es volt, aki a végén közölte, a nyelvtudásnál érez bizonytalanságot. Ja, a diplomamunkát amúgy angolul írtam. Az interjú pedig végig magyarul ment.

zaragozaB410 2008.12.23. 06:13:38

Sajnos csak rossz tapasztalatom van pályázóként. Amikor a hr. kislány hogy aszongya beszéljen önmagáról. Már elnézést, de pszichológiai kezelésre mentem? Legalább őszinte volt mert közölte, hogy azért hívott be az állásinterjúra, hogy ha elvállalnám a megpályázott állást akkor úgy gondolták, hogy néhány hónap múlva átnyergelhetnék a cégen belül egy másikra, mert amit éppen most tanulok ott emberhiány van folyamatosan és nem kellene keresgélniük. Mondom persze, őszintén bevallom, hogy azért is pályáztam meg a melót mer látok lehetőséget egy esetleges továbblépésre. Örült is a lelkem együttműködésemnek. Ehhez képes felhívott, hogy bocs de még sem, azonban szeretné megőrizni a cvmet. Volt személyiség teszt (na ezt a fajtát még nem láttam) amiről közölte, hogy nincs jelentősége, de ki kell tölteni meg összeadni és kivonni a sorokat. Összességében valóban a szimpátia dönt semmi más és csatlakoznék azon hozzászóláshoz, hogy a tapasztalat nem érték.

--V-- 2008.12.24. 14:00:04

Köszönöm még egyszer a válaszokat és a véleményeket is.

Amúgy, csak, hogy még fokozzam a dolgokat, a megígért "hétfőig legkésőbb 8-ig tájékoztatjuk mindenképpen, akkor is ha igen, akkor is ha nem." -ből mai napig nincs semmi reagálás.

Minek kell ígérgetni?

Mondjuk már akkor el kellett volna kezdenem gyanakodni, amikor másodjára felvettem velük a kapcsolatot. Ugyanis egy keddi napon írtak e-mail-ben, hogy örömmel vették a jelentkezésemet, és azon a héten csüt. és pénteken lesznek az interjúk, én ajánljak időpontot, és lehetőleg e-mail-ben. Írtam is, hogy nekem a leg alkalmasabb a csütörtök 10 óra lenne.
Ez volt kedden.
Szerdán egész nap vártam, semmi visszajelzés, felhívtam hát őket, hogy esetleg nem kapták meg a levelemet, vagy mi? Erre közli a hölgy, hogy "hát, még meg sem néztem azóta a levelezésemet".
Köszi...
Adott egy pénteki időpontot.

No, szóval már itt gyanút kellett volna fognom, de sajnos nem vagyok elég rutinos.

Hunter Milo!
"A jólszituált negyvenesek helyében én egy perc múlva álltam volna fel (de a te helyedben is V.). "

Megvallom, én is agyaltam, miközben várakoztam, hogy felállok és elhúzok a francba, de én főleg amiatt gondoltam így, mert már ott láttam, hogy semmi esélyem nincs erre az állásra. De úgy gondoltam, hogy ha már rászántam a napomat, ha már kiöltöztem, és ha már úgyis így terveztem meg az időbeosztásomat, akkor bemegyek, meghallgatom mi a helyzet, ezzel is többet tapasztalok legalább... Veszteni nem sokat vesztettem vele, viszont tapasztalatot azt nyertem, egyszer még a hasznomra válhat.

Amúgy szerintetek, ilyen helyzetben érdemes nekik írni, hogy hol van már az az értesítő levél? Vagy hagyjam rájuk a francba?
De ha egyszer megígérték...
Vagy csak én vagyok ennyire nagyon naív? :)

Amúgy meg Boldog Karácsonyt mindenkinek! :)

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.12.24. 23:30:10

@--V--: szerintem nem érdemes írni, csak akkor, hogy neked jólesne egy kicsit odapörkölni :)

váj mí 2008.12.25. 15:37:15

--V--
Én főként cégek esetében írok vissza, szerintem közvetítőknek tök felesleges. Ha viszont már eljutottál a céghez, és begyűjtötted az interjúztató akármilyen menedzser vagy igazgató névjegykártyáját, aki a beszélgetés végén szentül megesküszik, hogy "de-mindenképpen-visszaszólunk-bármi-is-a-döntés", és mégsem teszi... nos, akkor szoktam én visszaírni emlékeztetve az ígéretre, és megjegyezve, hogy ez, ma (az internetes fórumok és fekete listák világában :P) nem tesz túl jót az imagenek.
Persze, a meló így is úgy is ugrik, de átlagban 5 esetből háromban visszaírnak, hogy bicsi-bocsi.
Szóval, szerintem, gyakorlati haszna számodra nincs, de ha ez a gyakorlat (az ígéretekre való emlékeztetés)általánossá válik a munkavállalók részéről, akkor talán előbb-utóbb a cégek hozzáállása is változik.
Hmm, lehet én is túl naiv vagyok ;)

hhunter
Lenne hozzád egy kérésem. Tanácsra lenne szükségem egy konkrét állasinterjúval kapcsolatban, ami január közepén esedékes számomra. Jelentkezhetek nálad e-mailben az ünnepek lecsengése után?

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.12.25. 21:39:01

vájmi: a visszaírásnak tényleg ilyen módon lehet haszna, azaz, hogy szembesítjük a közvetítő/fejvadász cégnél lévő egyént a kerülendő magatartással, mint egy hülyegyereket.

tanács: persze, nyugodtan írjál!

váj mí 2008.12.25. 22:00:37

hhunter
Köszi szépen. Akkor január elején, úgy 3-a körül, megkereslek. Addig is töretlen karriert, illetve (akit érint), sikeres álláskeresést kívánok az új évben a blog gazdájának és olvasóinak.
Ja, és randa másnaposság-mentes január elsejét ;).

Fodor Miklós (Fodor HR) 2009.01.14. 20:39:39

hhunter 08/12/22 cikkére reagálva

Kedves hhunter,

nagy örömmel és büszkeséggel tölt el hogy cégem 10 éves sikeres tevékenysége hozzád hasonló arctalan és névtelen emberek irigységét váltja ki (vagy talán valahol vállalod a neved az alaptalan rágalmaidért és szánalmas okoskodásaidért?).

Nem hiszem, hogy egy ilyen stílusú kommenteket és a rossz hír keltésének ilyen fokát megengedő oldalra több időmet kellene vesztegetnem, ugyanis veled ellentétben én nem azzal töltöm az időmet, hogy kudarcos életemet leplezendő egy virtuális közösséget szédítek látszólagos szakértelmemmel. Nekem jól felkészült, egyetemi végzettségű pszichológus és közgazdász kollegáimat kell irányítanom.

Kedves többi Fórumozó!

mielőtt szó szerint elhinnétek amit hhunter leír, gondoljátok végig, hogy vajon mit, miért ír, és honnan is lehet neki akkora szakértelme (talán hozzám hasonlóan az ELTE pszichológia szakon végzett?) és hogy ér rá ennyit blogozni ha ilyen keresett szakember...


Fodor Miklós
ügyvezető igazgató, fejvadász
Fodor HR (alapítva 1999)
elhelyezett emberek száma: 371
www.fodorhr.hu
süti beállítások módosítása