Egy dolog, hogy a hírek tele vannak már lassan 2 hónapja az elbocsátásokkal. Ezt tudja mindenki, van elbocsátás számláló, ami 20e felett jár. De látványosan megnőtt az ismerősök, HR-esek által átküldött CV-k mennyisége, ahol egy-egy szerencsétlenül járt, leépített kolléga, vagy ismerős önéletrajzát küldik át, hátha tudunk segíteni. Sajnos most nagyon ritkán tudunk, mert egyelőre nagyon kevés cég vesz fel embert.

Ezeknek a pár fős elbocsátásoknak egy részét el lehetne kerülni, de most a munkáltatók embertlenebb része jó ürügyet lát, hogy elküldje a drága, vagy nem annyira készséges, vagy nagyszájú, vagy szerinte nélkülözhető embert. Fizetés emelésről meg a többiek ne is álmodjanak. Ja, és aki pampog, hogy pl. több lesz a munkája, szintén veszélyezteti az állását. Pedig lehetnének kompromisszumos megoldások, pl. a csökkentett munkaidő. Szerintem az a jó hozzáállás, ha munkaadó és munkavállaló összetart, és közösen találják ki, hogyan éljék túl ezt a várhatóan legalább fél éves - 1 éves időszakot. Mindkét félnek lejjebb kell adni az elvárásaiból, és szerencsés lenne, ha nem erősödne meg a kissé megváltozott erőviszonyoknak megfelelően a munkáltatói befolyás. Persze ez egy szép álom.

Ugyanakkor van sok olyan cég, ahol amíg jól ment a szekér, nem foglalkoztak azzal, hogy vannak olyan területek és kollégák, ahol a működés nem hatékony. Most viszont, hogy a szekér elakadt a kátyúban, a fókusz ezekre a területekre kerül, és kíméletlenül repülnie kell annak az erőforrásnak, amely kihasználatlan, vagy nem hatékony, legyen az gép, vagy ember. Az indoklás persze nem az, hogy figyelj, öreg, alapvetően tudjuk mindketten, hogy 4-kor kiesett a toll, meg elleneztél minden változást, és takaréklángon pöntyögsz évek óta, hanem az, hogy itt a válság, és muszáj valakit, hosszas mérlegelés, nincs jó döntés, stb, ez van. Nyilván nem a jókat, az aranytojást tojó tyúkokat küldik el.

Mellékvágányon ennek kapcsán az jutott eszembe, hogy ez a helyzet hatással lehet a születésszám növekedésére a következő egy évben. Azért gondolom ezt, mert azok a hölgyek, akik a következő 1-2 évre lőtték be gyermekük születését, most talán előre hozzák a projektet, hiszen a biztos anyasági ellátás jobb, mint az, hogy fél év múlva elveszítik az állásukat. Mire a gyerek bölcsis-ovis lesz, biztos jön a konjunktúra. Ráadásul terhes nőt nem lehet kitenni, ezt álmából felkeltve is tudja mindegyik cégvezető.

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr66879872

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dike 2009.01.29. 15:23:10

"Nyilván nem a jókat, az aranytojást tojó tyúkokat küldik el."

Nálunk pl simán elküldték az egyik legjobb tanácsadót, pofára ment a dolog. Igaz, míg nem volt válság, akkor sem igyekeztek ott tartani az embereket, csak mikor tipliztek, mindig jött a szép e-mail, hogy milyen jól dolgozott és mennyire sajnáljuk. Igaz, HR-ese már majd egy éve nincs a cégnek (kb 50fős), de míg volt, addig se sok látszata volt a munkájának.

baloghandris 2009.01.30. 09:15:54

"Ráadásul terhes nőt nem lehet kitenni, ezt álmából felkeltve is tudja mindegyik cégvezető."

Emberileg megertem, hogy nem lehet kitenni a varandos nöt (es teljesen egyetertek vele). De ilyen emberseges minden vezeto?
A kerdesem pontosabban: van valami törvenyi szabalyozas amugy, vagy csak alapveto emberi hozzaallas (emberseg), ami miatt "ezt minden cegvezeto [...] tudja"?

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.01.30. 09:55:04

@baloghandris:
"A felmondási tilalom alapján a munkáltató nem szüntetheti meg rendes felmondással a gyermek ápolása, illetve gondozása céljára kapott fizetés nélküli szabadságnak, illetve a gyermek hároméves koráig - fizetés nélküli szabadság igénybevétele nélkül is - a gyermekgondozási segély folyósításának időtartama alatt. Ugyanígy védelem illeti meg a terhes nőt a külön törvény szerinti emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelés, a terhesség, a szülést követő három hónap, illetve a szülési szabadság ideje alatt.

A rendes felmondás akkor is érvénytelenné válik, ha a felmondás közlésekor a munkavállaló már terhes volt. Mégpedig függetlenül attól, hogy terhességének megállapítására sor került-e, illetve hogy a munkavállaló terhességéről tudomással bírt-e."

flora.a 2009.01.30. 12:36:36

"Azért gondolom ezt, mert azok a hölgyek, akik a következő 1-2 évre lőtték be gyermekük születését, most talán előre hozzák a projektet, hiszen a biztos anyasági ellátás jobb, mint az, hogy fél év múlva elveszítik az állásukat."
Igen, ez valószínűleg az első gondolata mindenkinek, szerintem viszont ennek éppen az ellenkezője is kisülhet a dologból. Ugyanis szülőképes korban és hajlandóságban levő, ám felelősen gondolkodó nők legalábbis megfontolják, hogy előrehozzák-e erre a bizonytalan időszakra a babavállallást, mikor 1., a GYED sokmindenre jó, de a megélhetést csak mérsékelten segíti elő, 2., sok párnál mostanság Apa is bármikor elvesztheti állását és akkor nagy baj lehetne. Akinek van gyermeke, tudja, hogy - ha már az anyagi oldalát vizsgáljuk a dolognak - igenis, sokba kerül egy család fenntartása, még két kereső szülőnek is.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.01.30. 14:46:47

@flora.a: igaz, ez is benne van. mérlegelni kell, hogy apu állása mennyire biztos, de pl. a GYED összege nem nagyon fog változni, tehát a döntési faktorok közül ez állandónak vehető.
süti beállítások módosítása