olvasnivaló hétvégére

2009.11.06. 21:57

Alapvetően nem szeretem az ilyen "10 legjobb dolog a...." vagy "a 8 legfontosabb ismertetőjele..." esetleg "12 tipp, hogyan..." stb. kinyilatkoztatásokat, ez a cikk mégis ilyesmi, a 6 legfontosabb tulajdonságot szedi össze, amire vágynak a munkáltatók. Egyet is értek vele, kiegészítve, hogy pl. a profittermelés eléggé sommás így, számos egyéb tulajdonság szükséges hozzá, hogy ezt tulajdonságként valakire ráaggassuk. Nem beszélve arról, hogy igen kevés cégnél mérik pl. egy könyvelő teljesítményét ebből  a szempontból. 
Állásinterjún pedig, ha valaki tényleg rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, igyekezzen konkrét példákkal a mondandójába szőni. Az, hogy csak úgy felsoroljuk ezeket, nem sokat érnek, bárki állíthatja magáról, hogy jó problémamegoldó. Érdemes felkészülni, hogy egy értelmesebb interjúztató nem elégszik meg ennyivel, konkrét esetet fog kérni egy-egy tulajdonság valós meglétének ellenőrzésére, vagy feldob egy elméleti kérdést, szituációt, ahol a várható viselkedésedre kíváncsi.
http://hvg.hu/karrier/20091103_karrier_tanacs_vallalat_munkaaado.aspx

Ha netán valaki Kanadába menne dolgozni:
http://www.hrportal.hu/hr/kanada-az-elheto-munkahelyek-orszaga-20091104.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr881505780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alapvető élelmiszer 2009.11.07. 11:46:11

Sosem értettem a hvg internetes erőlködését. Rendszeresen belenézek a karrierklubba, hátha egyszer megjelenik valami használható infóó, aztán mindig csak a nagy általánosságok köszönnek vissza: "A jó munkaerő elsősorban lojális", "A jó munkaerő képzett, híve a LLL-nek". Szerintem ezt bármelyik fejlettebb élőlény is tudja magától. Vagy nem? Komolyan ennyire selejtek már egyesek?

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.11.07. 12:40:48

@Alapvető élelmiszer: annak lehet hasznos, aki egyébként nincs képben, mert a neten az iwiw és a velvet, a budin a blikk és a bors, a tévében a fókusz és a mónika show az információforrás, de épp olyan szituba kerül, hogy tudnia kell, mi merre meddig munka, álláskeresés, stb. témában. egyébként egyetértek, a cikkek nagy része karakterpocsékolás. amúgy meg a HVG kínál mindkét oldalnak különböző szolgáltatásokat HR területen, így a szakmaiságot igyekszik ilyen okosságokkal alátámasztani

Alapvető élelmiszer 2009.11.10. 13:24:59

@hhunter: Egyetértek veled. Bár azért kíváncsi lennék, azért egy ilyen helyzetre, amikor valaki ilyen újságokból akarja megtudni a tutit. Azaz itt a blogod, életszerű, magyar viszonyok között így zajlik egy interjú, ahogy most ez a kiakadás saga is mutatja. A HVG meg típikusan valami idealizált fantomvilágban élnek, pedig szerintem minden HR-es már oda-vissza fújja a betanult sablonokat. ("Motivál a cég hírnevének öregbítése" etc.)

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.11.10. 13:43:28

@Alapvető élelmiszer: ennek az is az oka, hogy a cikkek jó része külföldi példákból, trendekből, kutatásokból merít, és próbál tanácsokat adni, következtetni. esetleg egy-egy jól működő helyi multi HR-esét megkérdezik, mit-hogy csinálnak. de az általános valósághoz valóban nincs sok köze
süti beállítások módosítása