CV csalók reszkessetek :)

2009.06.23. 08:00

Egy igen érdekes szolgáltatást kínál az egyik cég: utánanéz minden egyes önéletrajzi adat valódiságának. Azaz nem csak a megadott referenciákat csekkolja le, hanem a végzettség meglétét, annak dátumát, a munkaviszonyok és a munkaköri feladatok valódiságát is ellenőrzi. Korábban írtam erről, hogy kisebb kozmetikázások, amelyek nem a tények valódiságát másítják meg, hanem az interjúra való bekerülést segítik, elfogadhatóak. De a dátumok átírása, munkahelyek elhallgatása, pozíciók megváltoztatása már durva ferdítés, ami előbb-utóbb úgyis kiderül.

Persze ilyen szolgáltatást döntően a kulcspozícióban lévő specialisták és a menedzserek felvétele előtt fognak igénybe venni, nem hinném, hogy az átlagos álláskeresőnek tartania kéne egy ilyen átvilágítástól. Ráadásul kíváncsi vagyok, hogy mit szólna hozzá bárki (és az adatvédelmi ombudsman), ha kiderülne, hogy valaki után a főiskola TO-ján, vagy egy korábbi munkahelyén szimatolnak. Szar belegondolni, hogy már a munkaviszony megkezdése előtt nincs meg a bizalom, ugyanakkor tényleg sokan csalnak el dolgokat a CV-ben.

E kapcsán két érdekes statisztikát is ide másolok a www.hatterellenorzes.hu oldalról:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr401195287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lazlo85 2009.06.23. 09:37:32

és mi történik akkor ha felhivják előző munkahelyem ahonnan pl. rosszban váltam el netán még a főnőkkel is összebalhéztam és emiatt pl főnők munkahely szar referenciát ad rólam?? akkor soha többet nem fogok dolgozni?
vagy pl egyetemen mikor bevezették a neptunk akkora káosz volt hogy ihaj most meg 5év után felhivják az amugyse fiatalságukrol és frissen informált hires TO.t ahol emlékeznek e rám egyáltalán?
ez nyugaton lehet mukodoképes de itt a balkánon....

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2009.06.23. 09:57:11

Én ismerem ezt a céget, szerintem meglehetősen hiányzott már egy ilyen szolgáltatás. Sokat dolgoztak a kialakítással, és minden legális, a jelölt tudtával és engedélyével történik. Ne hívjuk már szaglászásnak, ha egyszerűen csak azt ellenőrzik, hogy tényleg megvan-e a diplomád. Ennek kell legyen nyoma, bár nyilván bizonyos időszaknál régebbre visszamenni nincs értelme. Amúgy itt történik a legtöbb csalás, meglepően sok. Sokan vannak, akik jártak egy-két félévet az egyetemre, aztán lefalcoltak, de cv-ben persze ott van a végzettség. @lazlo85: Munkaadó, ha felhívják, annyit mondhat csak rólad, hogy milyen pozícióban, mettől meddig dolgoztál ott. Amúgy a legjobb szűrő maga a nyilatkozat, amit alá kell íratni a jelöltekkel, volt olyan emberkém, aki közölte, nem szereti, ha "szpemmelik", meg izé, neki ez nem tetszik. Amúgy mi is tisztában vagyunk azzal, hogy nem minden munkahely egy álom, nem a lejáratás a célja ennek, csak kiszűrni a komoly ferdítőket. Szerintem egy tanácsadó addig nem ad erre, amíg egyszer nagyon meg nem járja egy jól vetítő emberkével.

Nagy Munkanélküli 2009.06.23. 10:04:00

Az az igazság, hogy tényleg leinfózzák az embert, a mezei adminisztrátort is. Az előző munkahelyemről jogtalanul rúgtak ki ugyan (jó munkaerő voltam, ezt egyszerűen ők sem tagadhatják le, viszont a kollégák kifúrtak, mert túl hamar belejöttem a dolgokba), négy hónapig nem kaptam utána állást. Én azt gyanítom, hogy amikor kérdezték őket rólam, eláztattak. Ebből az ördögi körből csak mostanában kerültem ki, kaptam egy kihívásokkal teli, jó kis munkakört, ahol majd újra bizonyíthatok. De ha a volt munkahelyemen múlt volna, szerintem én soha többet nem dolgozom.

KZsuzsa · http://deepindata.com 2009.06.23. 10:19:21

ez a statisztika érdekes :)
Egyébként lehet én vagyok túl tisztességes, de nekem mindig nagyon nehéz volt elhinni, hogy van, aki ilyeneket behazudik, mint végzettség, munkahely.
A munkahely letagadása már más kérdés, könyvelő ismerőssel esett meg, h APEH-hoz jelentkezett, és inkább kihagyta azt a helyet, ahol csak hitegették a bejelentéssel fél évig...
egyébként meg az ilyen dolgokra szoktak "habzó" szájjal jönni a kibukott nemdiplomások, hogy hát de nem is a papír számít, hanem hogy mit tudsz :)
Én egyébként eddig csak nyelvtudásban ferdítettem, még kinn olaszban, de azért, mert ottani HR-es ismerős mondta, hogy mivel mindenki nagyobbat hazudik be nyelvtudásból, ezért alap, hogy egyel kisebbnek veszik a nyelvtudásod, mint ami be van írva...

lazlo85: A TOs néniknek nem kell rád emlékezni, megteszi helyettük a rendszer, ők csak beütik a gépbe az adataid, és megmondják, hogy tényleg volt-e ilyen hallgatójuk és hogy az végzett-e.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2009.06.23. 10:43:19

@Nagy Munkanélküli: nagyon egyszerűen ki tudod deríteni. kérj meg valakit, hogy nyomjon egy kamutelefont.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2009.06.23. 10:49:20

@KZsuzsa: nekem sem volt túl reális, hogy ennyi ilyen van. Egyik ismerősöm mesélte, hogy a kolléganőjét kirúgták, mert nem dolgozott rendesen többszöri figyelmeztetés után sem. Nemsokára rá, felhívták őket referenciaellenőrzés céljából, amikor is kiderült: egy az egyben az ő munkakörét nyúlta le a csaj. Csoportvezető, key account, sales manager, amit akarsz. Sales support volt, egyébként. Ők sem mondtak semmi mást, csak hogy nem, nem ebben a pozícióban dolgozott ott. Ennyi elég is.

A Tyne folyó déli partja 2009.06.23. 21:37:49

@lazlo85: nehogy azt hidd, h. működőképes nyugaton...ne tudd meg, mi van itt egy hivatalban...amúgy igazad van, röhej ez a referencia, itt pl. meg van szabva, h. kell minden álláshoz, és az előző munkahely nem adhat rosszat. akkor mi a fenének van?

A Tyne folyó déli partja 2009.06.23. 21:38:51

arról nem is beszélve, h. mi van, ha X. munkahelyen azért voltam szar dolgozó, mert nem éreztem jól magam, nem nekem való volt a munka, stb. de az új helyen szuper lennék? nem tudnék kifejlődni, mert a nem nekem való hely rossz referencuiát adott volna...

A Tyne folyó déli partja 2009.06.23. 21:44:40

amúgy jut eszembe, nekem isvan ilyen sztorim. 8na nem magamról). amikor otthagytam az első, egyetem utáni munkahelyemet, felvettek egy csajt helyettem. aki azt bevallotta, h. neki még nincs meg a diplomája, mert elment államvizsgázni, de meghúzták rajta. Pár hónapig ott volt, (általános iskolában, angoltanárként), folyton gondok voltak vele, aztán az igazgatónő utánanézett. Nemhogy nem volt meg a diplomája, de el sem ment államvizsgázni, még a szakdolgozata sem volt meg, rég nem tolta az egyetem felé a képét...a sulit meg hitegette, h. folyamatban van a diplomája, mindjárt meglesz...
amúgy jut eszembe, nekem ide nem kértek referenciát (nem is lett volna mondjuk honnan), viszont a saját egykori általános iskolámba mentem vissza tanítani, szóval az egykori földrajztanárnőm lett a főnököm:) ő meg tudta, milyen gyerek voltam, (baromi lelkiismeretes), úgyhogy nem tartott igényt referenciára:P

szelephézag 2009.06.24. 13:38:11

@Hunter Milo: Az, hogy megvan-e a diploma, azt nem ilyen pszeudotevékeny cégeknek kell leellenőrizni, hanem az interjúztatónak. Egyszerű az ellenőrzés: el kell kérni...
Akit pedig meg lehet ennek ellenére szívatni, az nagyon gyorsan lépjen le a jelenlegi pályájáról. Egy kazal kapa vár még dolgos kezekre. De ha gondoljátok, csinálok egy céget, ami ellenőrzi, hogy tényleg kapa-e amit a kezedbe adnak, mert sokan még olyat biztosan nem láttak...

szelephézag 2009.06.24. 13:39:26

@Animacs: ez ráadásul nem bizalom kérdése - ha nincs meg a szükséges dokumentum, akkor TÖRVÉNYTELEN DOLOG alkalmazni.
És kész.

szelephézag 2009.06.24. 13:42:24

Amúgy meg a tüdőszűrő is ilyen a közintézményekben. Ha nincs IGAZOLT LELETED arról, hogy egészséges vagy, nem szabad engedni dolgozni. Persze lehet vakítani, hogy majd hozom, és sokan tényleg csak otthon hagyták, de csak egy legyen tbc-s...

Szóval nem cégeket kell létrehozni és pénzelni, hanem be kellene tartani pár alapszabályt.

szelephézag 2009.06.24. 13:50:09

De mondok mást is:
amikor a rendőr a közúton elkéri a jogosítványodat, ugyanez a helyzet. Nem bíz meg egy céget, hogy nézzen utána, tényleg van-e, hanem helyben leszedi a fejed egy büntetéssel.
Egyszerű ez...

Balance Of Power 2009.06.24. 15:17:20

@szelephézag: Valoban a legjobb, ha elkered, de mi van, ha tenyleg (!) elveszett egy koltozesnel?

@Animacs: Na ja, Angliaban referencia-fetisizmus van. Egy lakasberleshez is az kell a munkahelytol.

Balance Of Power 2009.06.24. 15:17:39

@szelephézag: Valoban a legjobb, ha elkered, de mi van, ha tenyleg (!) elveszett egy koltozesnel?

@Animacs: Na ja, Angliaban referencia-fetisizmus van. Egy lakasberleshez is az kell a munkahelytol.

Balance Of Power 2009.06.24. 15:18:28

@szelephézag: Valoban a legjobb, ha elkered, de mi van, ha tenyleg (!) elveszett egy koltozesnel?

@Animacs: Na ja, Angliaban referencia-fetisizmus van. Egy lakasberleshez is az kell a munkahelytol.

szelephézag 2009.06.24. 15:43:58

@Balance Of Power: akkor a jelentkezőnek kell bemennie és kiállíttatnia egy másodlatot. Ki fogják adni gond nélkül, ráadásul csak egyszer zavart valaki a TO-n, nem minden alkalommal, ahányszor felvesznek valakit egy munkahelyre...
Nem árt takarékoskodni az erőforrásokkal - így is rengeteg igazán felesleges adminisztratív munkát végzünk, nem kell még egy.

Bár az jutott eszembe, hogy az a HR-es, aki ezt kitalálta, valószínűleg saját céget alapított rá, hogy kétszer is levágja pénzzel a multit ugyanazért a munkáért. Egyszer munkaidőben, egyszer pedig külsősként.

Igazi magyar virtus. Háááhhhááá!
Hej, ha Rózsa Sándor élne, de közéjük lőne! :)

KZsuzsa · http://deepindata.com 2009.06.24. 18:12:35

szelephézag, és mi van azokkal, akik vették a diplomájukat, meg a nyelvvizsgájukat? Azok be tudják mutatni, mégis kamuznak :)
illetve oké, a diplomát bekérheted, de azt csak a cégek felhívásával lehet csekkolni, hogy, tényleg ott és azt dolgozta-e.
Persze ezt megcsinálhatná maga a HR-es is, de épp most vitáztak MH terroron, hogy mennyi minden dolga van egy HR-esnek, hogy még válaszolni se mindig futja a nem nyertes pályázónak :)

egyébként az tény, hogyha elveszítetted a diplomád/nyelvvizsgád/akármi papírod, akkor bizony be kell fáradni és igényelni kell másikat, asap ahogy kiderült a hiány. Igaz fizetni kell érte egynéhányezer forintot.

A Tyne folyó déli partja 2009.06.24. 20:39:50

@szelephézag: de nem volt feltétel, h. meglegyen, volt ott még egyetemre járó tanár, félállásban... tudták, h. nincs még meg a csajnak, de elvégezte az egyetemet, csak az államvizsga van hátra. mondta a csaj. De így még rendben lenne, nem? hiszen majdnem végzett volt. Csak épp hazudott a pontos helyzetről, nemhogy nem sikerült neki az államvizsga, meg se írta a szakdolgozatot. ami még mindig nem lett volna baj, elvégre a másik lány is asszem utolsó előtti éves volt (tehát még nem kezdte el írni a szakdolgozatot). A gond az volt, h. folyamatban sem volt a diplomaszerzés.

A Tyne folyó déli partja 2009.06.24. 20:44:58

@szelephézag: Itt nem kell a jogosítványt magadnál tartani...ha megállít a rendőr, illetve, jobb, nálad van, de vannak esetek, mikor el kell küldeni az autós atyaúristenéknak, amikor pl. címet változtatsz (mert az is van rajta, és lehet vele magadat igazolni), és mondhatod a rendőrnek, h. elküldted, nincs nálad.Hogy hogy derítik ki, h.tényleg te vezetted-e akkor a kocsit, passz (mivel itt személyre megy a biztosítás, nem kocsira, és ha X. ember nevére szól, Y. nem vezetheti, személyi meg nincs, útlevél se kötelező, szóval hogy hogy bizonyítom, h. én vagyok az,nem valaki más, passz.)

2009.06.25. 18:41:50

Engem érdekelne ennek a jogszabályi háttere is, mert pl. nehéz elképzelnem, h egy ilyen "Csókolom, Gipsz Jakab önöknél diplomázott?" jellegű telefonra ne küldenék el a p.ba a TO-s lányok az érdeklődőt. Simán megállna szvsz a személyes adatokkal való visszaélés ilyen esetben.
Továbbá, mit csinál ez a cég az összegyűjtött adatokkal a folyamat végén?
Előző munkahelyi pozi, feladatok: lehet, h túl egyszerűen gondolkodom, de nem lenne egyszerűbb bemutatnia a jelöltnek a munkaszerződéseit+munkaköri leírásokat? Ja, h azt is lehet hamisítani... Ilyen alapon akkor már a személyit és a szül. anyakönyvi kivonatot is, sőt lehet, h az illető egy körözött terrorista, akinek új személyiséget kreált az egy arab titkosszolgálat.
Mellesleg az iskolai végzettséget igazoló papírjaid hivatalos okiratok, biztos utána lehet nézni ennek valamilyen állami adatbázisban.

"A nyilvános adatbázisokban történő keresés során összehasonlítjuk az önéletrajban megadott adatokat az adatbázisban fellelhető adatokkal. Tipikusan iwiw, facebook, LinkedIn, tagged, különféle webes keresések adatait használjuk fel."
Köszönöm, nincs több kérdésem. :)

Nagy Munkanélküli 2009.06.27. 13:52:21

@tff: Az iwiw is hű, de releváns :)))). Mindenki annak tudatában tölti az adatlapját, hogy felkészül az ellenőrzésekre.

InfoCheckker · http://www.hatterellenorzes.hu 2009.06.28. 17:47:27

“Csókolom, Gipsz Jakab vagyok”, az az elvetemült, aki kitalálta, vagyis inkább Amerikából exportálta ezt az - önéletrajz ellenőrzés - szimatoló szolgáltatást :)

Sokakban nyilván ellenérzést kelt már önmagában az ellenőrzés szó is, érthető, hogy kétkedve fogadják többen is ezt a szolgáltatást.
Hangsúlyoznám, hogy nem az a célunk, hogy kiszúrjunk, jól megnehezítsük az álláskeresők – egyébként sem könnyű – dolgát. Azt ajánljuk partnereinknek, hogy azokat az ellenőrzéseket, amelyeket minden HR-esnek el kellene végezni a saját belső folyamataik szerint (általában idő hiány miatt nem tudja megtenni), mi elvégezzük helyette, garantált időn belül, hatékonyabban, aminek eredménye egy strukturált, könnyen áttekinthető, professzionális riport.
Mint ahogy feltételeztétek is, az egész folyamat az ellenőrzött személy tudtával, és írásos hozzájárulásával indul. (kb. 10-ből 1 esetben van, aki nem írja alá, mondván, ne szaglásszunk utána – ezeknél a személyeknél gyakran más probléma is kiderül…)
A háttérelemzésben nagyobb hangsúlyt a referencia ellenőrzés rész kap, ami úgy néz ki, hogy az ellenőrzött személy adja meg azokat a személyeket akikkel kapcsolatba léphetünk. Ők kitöltenek (tipikusan on-line) egy 25-50 kérdés kérdőívet, aminek az eredményeiből készítünk el egy jól áttekinthető riportot.
Az iskoláknak (TO-knak) megvan a folyamatuk a hallgatói adatok hozzáféréséhez, sajnos minden iskolának más és más, és különböző határidőkkel is dolgoznak. Az eddigi önéletrajz ellenőrzések során az a tapasztalat, hogy sokan ’elfelejtik’ beírni az önéletrajzba, hogy nem kaptak diplomát a megadott intézményben, azaz feltünteti, hogy oda járt 3-5 évet, amiből joggal feltételezhető, hogy be is fejezte tanulmányait.
A munkahelyek ellenőrzésénél természetesen a jelenlegi, aktív munkaviszonyt nem ellenőrizzük, nem hozunk senkit kellemetlen helyzetbe emiatt. Az előző munkaviszonyoknál tipikusan a betöltött pozíciót, és a munkaviszony intervallumát kérdezzük meg – tipikusak ugyanis a felnagyított pozíciók, előszeretettel adják meg a jelentkezők a főnökének a feladatait, felelősségeit.

Közösségi portálok: ha valaki azt gondolná, hogy a hazai cégek HR-esei nem az iwiw-en kezdenék a jelöltjük utáni kutatást, nagyot téved. Releváns, vagy nem; tagja valaki vagy nem, nyilván nem ez határozza meg a karrierje következő állomását. (van partnerünk, aki tudna erről mesélni, hogy pénzügyi igazgató jelöltjét elég érdekes aspektusból mutatták be iwiw-es képei :) )
(észrevételként: iwiw-ből nagyon sokan regisztrálnak ki, míg a LinkedIn és annak kapcsolati hálója egyre fontosabb, aki külföldön keres munkát, annak nagyon ajánlott egy jó hálózattal rendelkeznie - szerintem.)
Mi sem gyűjtünk természetesen olyan adatokat, amelyet az adatvédelmi tv. nem enged meg (kor, nem, szexuális hovatartozás, milyen csoportoknak tagjai, stb), nyilván az iwiw-en található fénykép elemzése súrolná ennek határát. Gyakorlatilag az alapadatok összehasonlítása (iskolák, előző munkahelyek), ha stimmelnek az önéletrajzzal, az nem hátrány az ellenőrzés szempontjából. Ekkor már legalább vette a fáradságot, hogy szinkronba hozza a két sztorit ;)

Egyébként pedig már konkurenciánk is van… és formálódik valami országos szövetség akik az összes felsőoktatási intézmény bevonásával, egy gyorsan elérhető adatbázis-t akarnak létre hozni, a diplomák valódiságának ellenőrzéséhez – én is csak mástól hallottam erről, emiatt ne minket szidjatok :)

Néhány tanácsadó cég hazánkban ennél sokkal durvább ellenőrzést hajt végre a csúcsvezetői pozíciókban magánnyomozóval gyűjtik be az infokat, csak ezt nem nagyon hangoztatják…

Összességében, mielőtt regény lenne ebből a hozzászólásból, célunk, hogy az önéletrajz ellenőrzésével, objektív, fair háttérelemzés riportokat készítsünk. Az ellenőrzött személy a róla készült riportot megtekintheti, ha hibát talál benne, kérheti annak javítását – erre eddig azonban nem volt példa. Aki az önéletrajzát becsületesen készíti el, annak semmiféle félnivalója nincsen!

Szívesen válaszolok értelmes kérdésekre ezen a fórumon is, legalább nem kell saját blogot indítani – köszi szépen hhunter :) HR-esek pedig regisztráljanak be oldalunkon, és próbálják ki kockázat és költség mentesen önéletrajz ellenőrzési szolgáltatásainkat!

vilnius 2009.06.29. 21:48:34

Szerintem csak Mo.-on van ekkora hisztéria a személyiségi jogok körül; valami elképzelt Nyugatot akarunk majmolni, ami nem is létezik (vagy mintha valami tökéletes országban élnénk, ahol ez a legsúlyosabb kérdés).

Viszonyításképpen: Nagy-Britanniában szinte mindegyik munkáltató kér referenciát a jelentkező eddigi pályafutásáról és ezt általában le is ellenőrzik. Nem arra kíváncsiak, hogy jó vagy rossz dolgozó voltál-e, hanem hogy valóban ott dolgoztál-e. Sőt, bizonyos esetekben hozzáférnek a bűnügyi előéletedről szóló adatokhoz is(www.crb.gov.uk/using_the_website/new_organisation.aspx).
Ezen pedig senki se lepődik meg, mert furcsamód nem tartják bűnnek a hazugság leleplezését.
Skóciában a munkáltató vissza tudja hívni a számládról az esetleg tévesen átutalt bért, illetve mobil-előfizetés vásárlásakor lekérdezheti a bankodtól, hogy pénzügyileg mennyire vagy megbízható.
süti beállítások módosítása