"Kedves Headhunter!

Sokáig agyaltam azon, hogy elmenjen -e ez a levél, főleg azért mert egyáltalán nem vagyok az a nyávogós, elesett típus. Viszont vmi nagyon nem működik a munkakeresésemmel  kapcsolatban. Mivel saját erőforrásból nem találok rá magyarázatot, remélem, hogy egy profi segíteni tud. 

Szóval a történetem röviden:

2009 február elején a volt cégem lapátra tett. Közös megegyezéssel, 6 havi végkielégítéssel, ami méltányos volt, mert azt hiszem csak 2 havi lelépőpénz járt volna. Indoklás a szokásos: a céget érzékenyen érintette a gazdasági válság, pozícióm megszűnik. Gyakorlatilag az egész marketing osztályt leépítették.

Ezután és igazából ezzel párhuzamosan elkezdtem keresni  az új melómat. Mivel pályafutásom során folyamatosan marketingkommunikációval foglalkoztam, illetve a főiskolán is ezt tanultam de legfőképpen azért, mert ehhez értek és ezt szeretem csinálni, ezen a területen keresgéltem munkát.

Az eredmény nem volt teljesen lehangoló, mert még az említett cégnél voltam, amikor megakasztottam egy jó kis bankos, reklámos pozíciót. Interjú HR cégnél, utána 1., majd 2. kör megbízónál. Már reménykedtem , amikor szóltak, hogy bocsi, de válság van és holnaptól létszámstop. Így lemaradtam róla.

Ezután és azóta is folyamatosan, megszámlálhatatlan mennyiségű helyre küldtem CV-ket, kísérő leveleket stb. Legtöbb esetben a megpályázott pozíció: marketingkommunikációs/kommunikációs/marketing/brand/kampány///manager/specialist/coordinator

Eredmény: 3 alkalommal jutottam el a megbízóig. Elutasítások indoka: 2 esetben túl fiatal vagyok (miért hívtak be???) Ebből egy helyen a vezig-nek megtetszettem és beajánlott egy sales-es pozit, de a sales igazgatónak nem tetszettem, ill. a pénzben sem tudtunk megegyezni. Egy esetben pedig a sokadik kör után mondták be, hogy a rajtam kívül megmaradt aspiránsoknak van iparági tapasztalata nekem meg nincs.

Fejvadász cégek telefonos megkereséseit és náluk töltött interjúkat nem számolom, mert nincs értelme.

A CV-mből láthatod, hogy sok mindennel foglalkoztam, van tapasztalatom, értek a szakmához, láttam 1-2 dolgot. Tényleg nem nagyarcúskodni akarok, de milliárdos reklám budget-k voltak rám bízva, munkámra panasz soha nem volt, szeretem a szakmámat és értek is hozzá. Persze én sem a csúcson kezdtem, de fokozatosan egyre komolyabb feladataim voltak, míg a végére stratégiát terveztem, komoly megbeszéléseken a mktg igazgató mellett én voltam az egyetlen marketinges, embereket, ügynökségeket irányítottam, adtak a szavamra. Egyszóval komoly felelősséggel járó munkám volt.

Most viszont gyakorlatilag munknélküli vagyok és egyre inkább ki van a tököm az eredménytelenséggel, illetve azzal, h indoklás nélkül utasítanak vissza. Vagy vissza se utasítanak, csak leszarnak, vagy esetleg egy 20 éves HR asszisztensnek kell bizonyítanom.

Jelenleg haveri alapon dolgozom egy cégnél, de csak év végéig és ráadásul sales-szel kell foglalkoznom, amit rühellek. Igazából azért vállatam el, hogy be tudjak vmit írni a CV-mbe.

Csatolom a CV-met és egy motivációs levelet, lehet, h ezekben van a hiba-bár egyszer egy HR-es megdícsért, h milyen szép a CV-m és egyből ki is ajánlott, persze nem lett belőle semmi. Fizunak eleinte bruttó 500-600 KHUF-ot adtam meg, most 400-450-nél tartok, mert nagyon szeretnék már dolgozni.

Vajon mi lehet a hiba a rendszerben? Mi az a tényező, amin változtatnom kell a siker érdekében? Vagy egyszerűen csak ennyire peches és/vagy unszimpatikus vagyok?

Szóval ez a kórtörténetem.

Köszönöm a segítséget."

A cég, aki elküldött, korrekt volt, kéthavi sem járt volna.
 
"3 alkalommal jutottam el a megbízóig. Elutasítások indoka: 2 esetben túl fiatal vagyok (miért hívtak be???)"
 
Jogos, valószínűleg nem ez volt a valós ok, vagy szimplán idióták. ráadásul ez is diszkrimináció...
 
"Most viszont gyakorlatilag munkanélküli vagyok és egyre inkább ki van a tököm az eredménytelenséggel, illetve azzal, h indoklás nélkül utasítanak vissza. Vagy vissza se utasítanak, csak leszarnak, vagy esetleg egy 20 éves HR asszisztensnek kell bizonyítanom."
 
Ahol nem szólnak vissza, azt szard le. Ahol visszaszólnak, ott próbáld kideríteni az okát - persze tudom, hogy ez nem könnyű. Ugyanakkor marketingesből nagyon sokan vannak, állásban és állás nélkül is, így nagy a verseny, ráadásul kisebb a mozgás, így kevesebb a nyitott pozíció. A kudarcokat ne magadénak érezd, hanem magyarázható a jelenlegi gazdasági és munkaerő-piaci helyzettel (mondom ezt úgy, hogy nem ismerlek, de feltételezem, hogy nincs semmi defektusod, nem késel, nem oktatod ki a leendő főnöködet, nem büdös a szád, stb.).
 
"Jelenleg haveri alapon dolgozom egy cégnél, de csak év végéig és ráadásul sales-szel kell foglalkoznom, amit rühellek. Igazából azért vállaltam el, hogy be tudjak vmit írni a CV-mbe."
 
Esetleg írd át Sales & Marketing Manager-re a pozíciót, és írjál bele pár marketinges feladatot, de ésszel, szépítés, szemléletvezérlés célzattal, azaz, amikor Julika a 284. CV-ként nézi a tiédet, ne csak a Sales Manager-en ragadjon meg a szeme, és zárja be az ablakot azonnal, hogy ez egy sales-es fickó, mi meg marketingest keresünk. Van, hogy ilyen droidok/libák nézik a CV-ket, és ha nem találnak egy megfelelő szót a legutolsó munkatapasztalatnál, akkor dobják arrébb. Ha látja, hogy marketing, akkor tovább olvassa, és látja, hogy húb+, ez tényleg marketinges. DE fontos, hogy amit beleírsz, ne legyen gyökeres megmásítása a tényeknek, mint pl. valaki, aki pénzügyes, azt írná, hogy ő JAVA fejlesztő, vagy hogy 65 helyett 56 éves, vagy, hogy 8 év alatt 6 munkahelye volt, és kihagy belőle 4-et. Ezek CV-csalások, amik úgyis kiderülnek.
 
"Csatolom a CV-met és egy motivációs levelet, lehet, h ezekben van a hiba-bár egyszer egy HR-es megdicsért, h milyen szép a CV-m és egyből ki is ajánlott, persze nem lett belőle semmi. Fizunak eleinte bruttó 500-600 KHUF-ot adtam meg, most 400-450-nél tartok, mert nagyon szeretnék már dolgozni."
 
A CV-d rendben van, bár én 3-ról 2 oldalasra szerkeszteném, pl. csökkenteném a kampányokról adott info terjedelmét, csökkenteném egy kicsit a képméretet. A 400-450 most sajnos reális + juttatások.
 
A motivációs levélbe beleírnám valahová, hogy "bár most sales területen dolgozom, alapvető célom továbbra is egy felelősségteljes állás betöltése marketing/marketingkomm területen"
 
"Vajon mi lehet a hiba a rendszerben? Mi az a tényező, amin változtatnom kell a siker érdekében? Vagy egyszerűen csak ennyire peches és/vagy unszimpatikus vagyok?"
 
A hiba nem a te készülékedben van szerintem. Mint írtam feljebb, sok a versenyző, kevés az állás, kisebb a mozgolódás. A marketing fele, mint mondják, kidobott pénz. Bár válság idején is fontos a marketing, sok helyen húznak a büdzsén, ill. mivel a marketing viszi a pénzt, ezen a területen egyre nehezebb indokolni, hogy bővítés kellene, sőt, kell-e az új helyzetben annyi ember, vagy sem. Inkább erősítenek a sales-en, mert ott jobban mérhetőek az eredmények...
 
Kitartást kívánok, egyszer össze fog jönni, mert a tapasztalatod, háttered jó, piacképes.

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr461580877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zalay · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.12.11. 14:11:24

Most komolyan, 500e körüli fizetésigény?
Hol élsz te?
Száljál már le a felhők közül és gondolkodj már, ma itt hányan dolgoznak mondjuk 100e körüli haviért. Az ilyen semmi munkák, amiket végeztél - mert azokat a hülye is megcsinálja - ne essél már hasra tőle. Sales meg Manager... nevetséges. Ha még repülőmérnök vagy japán szakfordító lennél... kissé süt a beképzeltség, nem?

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.12.11. 17:11:48

@Zalay: nem azokhoz kell viszonyítani, akik keveset keresnek, hanem a kínálati oldalhoz. a munkaerőpiacon be vannak árazva a munkakörök-tapasztalatok, ha tetszik, ha nem. egy jó marketinges pedig simán keres bruttó 450-500at, hiába nem tetszik ez azoknak, akik bruttó 150ból kell, hogy kijöjjenek. de ettől még nem a marketinges van elszállva...

CosmoBacsika 2009.12.14. 15:57:55

Zalay: A levél alapján a 5-600 ezres fizetesi igeny - figyelembe véve a tapasztalatokat, korábban betöltött munkaköröket, felelősségeket stb - teljesen reális. (most nyilvan a 4-500 a realis) de valsagon kivul az 5-600 teljesen okés. Attól mert még sokan dolgoznak havi 100-150ert attol még a marketing vezetők, ügynökségi vezetők simán, és alsóhangon keresnek 500akat. Attól mert még neked blódnek hangzanak az általa végzett melók (amiket ugye bárki el tud látni), attól még komoly tudás, és tapasztalat kell hozzájuk.

AmonShi 2009.12.17. 12:51:21

hahahaha na ez a pár komment vicces volt! :) komoly tudás... hahahahaha nagyon bírom ezeket a mondvacsinált pozíciókat, amikor kb annyi a cél, hogy még kevesebb legyen a munkanélküli, és nekik találunk ki elfoglaltságot... ismertem én élelmiszeripari végzettségű meg vegyész marketingest is...

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.12.17. 14:58:51

@AmonShi: "nagyon bírom ezeket a mondvacsinált pozíciókat, amikor kb annyi a cél, hogy még kevesebb legyen a munkanélküli, és nekik találunk ki elfoglaltságot.." ezt hívják teljes foglalkoztatottságnak, és volt benne részünk a szocializmusban. és van még most is ilyen a közigazgatásban. a profitorientált vállalkozásoknál (kivéve egyes magyar cégeket) nem jellemző, hogy van ilyen.

AmonShi 2009.12.18. 10:02:38

@hhunter: úgy látom, nem volt teljesen tiszta, hogy mit akartam mondani... bocs. a lényeg kb, hogy manapság egy multinál mondjuk milyen olyan munkafolyamat létezik, amit bárki ne tudna megtanulni nagyon rövid idő alatt? olyan pozíciók léteznek, amiket tényleg egy intelligensebb kő (bocsánat, inkább kavics) is el tudna végezni. emlékeztek a Lost in space című filmre? "...és a majom megnyomja a gombot..." meglátásom szerint ami manapság zajlik kapitalizmus címén, azt régen rabszolgaságnak hívták, csak régen annyival volt jobb, hogy tudtad, hogy rabszolgaként mi a mozgástered, manapság pedig csak stresszelsz, mert lövésed nincs arról, hogy mikor kell majd éhen halnod...

CosmoBacsika 2009.12.18. 10:06:56

@AmonShi: Igyvan, mindenhol tudattalan kövek dolgoznak. Akkor egy-egy cég, egy-egy ügynökség, egy-egy kampány mitől lesz SOKKAL jobb, sikeresebb, (és a lényeg: több pénzt hozó), mint a másik? Ha nem léteznének jó szakemberek, akkor mindenkit 150 bruttoert dolgoztatnának, mert ugyis van más "kő" a helyére.

AmonShi 2009.12.18. 12:12:08

@CosmoBacsika: látom megint félreérthetően fogalmaztam. kifejtve fentebb olvashatod a véleményemet, talán így érthetőbb. marketinghez nem értek, reklámokat nem nagyon nézek, ezek nem nagyon befolyásolják vásárlási szokásaimat... számomra a marketinges szakma felesleges, én abszolúte nem vagyok célcsoport semmilyen marketingtevékenység számára... :)

CosmoBacsika 2009.12.19. 09:37:32

@AmonShi: Akkor nagyon jol megalapoztad a véleményedet, és az érvelésedet, ha még be is vallod h lövésed sincs hozzá... Attol mert még nem értesz hozzá, még lehet értelme.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.12.19. 11:13:39

@AmonShi: igen, sajnos ez így kicsit olyan, mintha azt mondanád "nem vagyok beteges, így az orvoslás hidegen hagy, nem vagyok célcsoport számukra, és a gyógyítás, mint szakma, felesleges" :)))

AmonShi 2009.12.21. 10:49:56

@hhunter: Amúgy nem vagyok beteges, és szerintem a modern orvosok kuruzslók, tüneti kezeléseket alkalmaznak tényleges gyógyítás helyett! :) amúgy mint már korábban is megfogalmaztam, ez a saját véleményem, ezt írom le.
továbbá nem hiszek a nyugdíjban, a közgazdászokban, a pénzemberekben, a multilevelmarketingben, multikultúrában, a politikai korrektségben...
hiszek a szabad vélemény nyilvánításban, a szólásszabadságban, az igazság keresésében, a méltányosságban, az emberi szeret erejében...
:)

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.02.28. 09:06:45

szomorú látni, hogy a középmenedzserek sem kapnak munkát. nekem prolinak is nehéz, pedig szakmám is van és gyakorlatom.

Bezzeg Szilvia 2010.08.27. 20:09:40

@Bachterman:
Jó szakemberekre mindig szükség volt, van és lesz is. :)
süti beállítások módosítása