Saját bőrömön és persze nyitott szemmel járva máshol is, pl. a karrieroldalak hirdetéseinek jelentős megcsappanásán is látni, hogy a munkaerőpiac beállni látszik - létszám felvétel nem igazán lesz, és aki mozdulna, az is inkább kivár, és tartja a biztos helyét, ezáltal a vándorlás is stagnál. A közvetítő cégek megbízásainak nagy részét a vándorlás gerjeszti, azaz pl. az egyik beszerző, vagy egy mérnök úgy gondolja, hogy másik cégnél jobb, és mivel könnyen talál állást, elmegy. A helyére viszont megint kell valaki, aki ugyebár valahonnan el fog jönni, így a helyére keresni kell új embert, és így tovább. 2009 szerintem - de majd meglátjuk, hogy így lesz-e - a minőségi cserék éve lesz, valamint szellemi területen a munkaerő-kölcsönzéssel történő foglalkoztatás elterjedése. A minőségi cserék esetén viszont nehéz lesz megmozdítani a jelölteket, hiszen jobban meggondolják majd az emberek a váltást. Kivételt képeznek a vezetők, eddig is sokan voltak a piacon, és a válság hatására még többen veszítették el az állásukat, vagy érzik azt bizonytalannak, főleg a gyártó szektorban.

Egy cikk ebben a témában: http://www.fn.hu/allas/20081217/jovore_mernok_sem_lesz, két dolgot kiegészítenék:

"Fazekas Zsolt, a Hill International vezetője szerint a mérnök és az informatikus még néhány évig hiányszakma lesz. Ezzel Juhos Andrea nem ért egyet: mivel ezt az ágazatot érinti leginkább a válság, egyre kevesebb műszaki értelmiségi fog tudni elhelyezkedni. Lipcsei András stagnálást jósol, szerinte sem fog nőni a kereslet, ám valószínűleg nem is csökken vészesen az álláshirdetések száma."

A stagnálást tartom én is reálisnak, és inkább a mérnököknél. Az IT szektort szerintem nem érinti annyira drasztikusan a válság, az ügyes, képzett, nyelvtudással rendelkező fejlesztőkre továbbra is lesz igény, ha nem is akkora, mint korábban. A mérnök keresések viszont nagyobb mértékben csökkennek.

"A fejvadászok szerint a korábban nem annyira keresett szakmák iránt nőhet még meg az igény. Így például a környezetvédelemmel, biotechnológiával foglalkozó szakembereket gyakrabban fogják keresni."

Ez szerintem nem megalapozott következtetés, mivel a környezetvédelem a cégeknél pont nem az a terület, amit válság esetén fejlesztenének, hiszen rövid távon nem mutatható ki hozzáadott érték. Nincs jele, hogy más szervezetek bővülnének ezen a területen, ráadásul ilyen végzettséggel is rengeteg pályázó szaladgál a piacon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr38848319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zaragozaB410 2009.01.04. 12:58:20

Ha ténylegesen a minőségi cserék éve lesz és a megszorítások miatt a cégek rendezik soraikat (megfelelő ember a megfelelő helyre, akkor talán elérhetjük a hatékonyabb működést és a bérek némi nemű rendeződését is.
Jó magam nem vagyok mérnök, de remélem, hogy a profiknak végre lesz normális helye és nem kényszerülnek meló szempontjából mindenféle pótcselekvésre (pl.ügynök és hasonlók). Természetesen a minőségi cseréknek akkor lenne igazán értelme, ha ténylegesen minőségi lenne és nem korhoz kötnék a minőséget, hanem valós tudáshoz.

váj mí 2009.01.04. 17:17:55

@zaragozaB410:
Nem vagyok ugyan szakértő a területen, de mivel napi rendszerességgel követem a főbb állásportálok hirdetéseit, úgy vélem, az életkor továbbra is fontos lesz. Sőt, fontosabb, mint eddig. Hiszen itt vannak ugye a megszorítások, a sorrendezések és egyebek, és a kevés, valós meghirdetett állásra, szerintem, nem 40-es vége, 50-es munkavállalókat várnak, hanem legalább egy 10-essel fiatalabbakat. Hiszen még inkább prioritás lesz, hogy ne a nyugdíjig kibekkelő x évet (sajna, a munkaadók jelentős része így gondolkozik - közvetett tapasztalat, még a válság előttről) a "munka frontján" eltölteni kívánót alkalmazzanak, hanem a 20-on vége, 30-as, max 40-es eleje intervallumban mozgó munkavállalókat.
Persze, a hossszútávon gondolkodó cégeknél.
Lehet, nagyon nagy marhaságot írtam ... akkor viszont, bocs.

mr.editor 2009.01.04. 18:12:11

Én úgy gondolom, hogy akinek van állása az mindent megtesz azért, hogy továbbra is ott dolgozhasson. Ez akár jobb teljesítményt is jelenthet.
Sajnos a válság hatásai csak most 2009 első felében fognak igazán megmutatkozni az egyre több elbocsátott munkakereső megjelenésével.

Munkahelyet váltani maximum az fog akinek elviselhetetlenek a munkakörülményei vagy kap egy tuti ajánlatot máshonnan. (Utóbbira kisebb az esély.) Az álláspiac szerintem picit felborul majd, mert egyre fiatalabb és jobb képességű embereket fognak felvenni egyre kevesebb munkabérért.

Szóval akinek van jó állása az próbálja meg átvészelni 2009-et, mivel 2010 választási év így még sok érdekesség jöhet addig is.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.01.05. 09:22:01

@váj mí: így van, a kor preferencia nem fog megváltozni, csak abban az extrém esetben, ami nem kizárt, hogy ha egy adott pozícióra nem jelentkeznek, mert leépítést nem érintette, így szabad ember sincs, és mivel mindenki tartja a helyét, áramlás sincs. na ebben a speciális esetben, ha nagyon kell az ember a cégnek, lazíthatnak a feltételeken. de ez egyelőre csak elmélet

Despota 2009.01.06. 01:14:46

Új design? Tetszetős!!!

aGinger 2009.01.06. 20:18:15

Én is off, így a minőségi cserék kapcsán...jó az új design! Kicsit szokni kell, de jó :)

zaragozaB410 2009.01.07. 04:55:26

A korhoz annyit, hogy rosszak a beidegződések, mert rosszak a tapasztalatok bizonyos korosztályokkal kapcsolatosan. Persze ezek nem véletlenszerű megítélések, hanem valós tapasztalatokon nyugvók, de az elmúlt napok azt mutatják (már nálam), hogy ténylegesen minőségi cserére törekszenek a cégek ezért a kor ha ténylegesen párosul a tudással és a tapasztalattal (nem a kibekkelős fajta) még jobb lehetőséget is ajánlanak, mint amit megpályáztál.

Jó lesz ez az új desing, de szokni kell a szemüvegemnek:)

luggeriano1 2009.01.08. 01:45:55

"A fejvadászok szerint a korábban nem annyira keresett szakmák iránt nőhet még meg az igény. Így például a környezetvédelemmel, biotechnológiával foglalkozó szakembereket gyakrabban fogják keresni."


Ezzel én sem értek egyet mint ezen a területen tengődő munkanélküli :-)

zaragozaB410 2009.01.08. 05:19:28

@luggeriano1: Ne add fel, építsünk szemétégetőt ott el kéne a szakmai tanács, nehogy elmerevedjen a kezünk a hidegben ha kommentálni szeretnénk:)
süti beállítások módosítása