Sok helyen megy a nyivák, hogy több csiliárd helyre elküldött pályázatból zéró interjú. Repkednek a számok, "100 helyre küldtem el", "ezer állást megpályáztam", és semmi. Tuti, hogy kamuállások, adatbázis bővítés, csókosok, a fiatalt választják, minek a nyelvtudás, stb.

Ilyenkor felteszem a kérdést, hogy komolyan van 100 db állás most a piacon, ahol az elvárásoknak megfelelnél? Természetesen nincs. A fenti kifogásokra találni példát, de nem ez az általános, hanem a nem megfelelőség, vagy a tucat-háttér. Munkát lehet találni - mint pl. anyósom nyugdíjasként Somogyban talált - de a többség állást akar, nem munkát. 

J. megpróbált a sörétespuska módszer helyett higgadt maradni, és elolvasta az álláshirdetések "elvárások" rovatát:

"Fejvadász cégnél dolgozom, így képben vagyok, mi a helyzet most álláskeresés terén. Mivel a feladatköröm már nem elégíti ki a szakmai igényeimet - igen, nekem vannak ilyen perverz dolgaim - gondoltam váltok. Feliratkoztam a karrier portálok hírleveleire, a valamit érő állások a hirdető számára fizetős portálokon jelennek meg. 2 hét alatt 3 db olyan állás volt, ahol az elvárásoknak szinte maradéktalanul, értsd 95%-ban megfeleltem. Ja, és a 5% nem egy adott nyelvtudás hiánya volt, hanem egy kevésbé lényeges elvárás :). Nem volt ismerős, nem volt csókos, elküldtem mezei álláskeresőként a CV-met. 1 héten belül mindhárom helyre interjúra hívtak. Túl vagyok az interjúkon, az egyik helyen már behívtak 2. körre, a többiről várom a visszajelzést.

Ki-ki levonhatja a tanulságot, hogy a szétküldömmindenhováolvasásésgondolkodásnélkül a CV-met a nyerő taktika, vagy sem. Megelőzve a kifogásokat: az, hogy nekem van állásom, az álláskeresés hatékonyságán, azaz a fentieken nem változtat."

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr851115272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

serwer 2009.05.12. 10:02:43

J. munkájából adódóan unja a sok önéletrajz olvasást.Így próbálja ezeknek a számát csökkenteni. :D
Egyébként a titok titok maradt, mert egy kétségbeesett álláskereső, kétségbeesetten keres állást.
Nem az elküldött önéletrajzok mennyiségével van baj, hanem a tartalommal.

Balance Of Power 2009.05.12. 16:49:58

Ha a M. Terrorhoz hasonlo latogatottsagu lenne ez a blog, kapna a posztiro hideget-meleget. Mert valoban, ma mar luxus ugy keresni allast, hogy van helyed, de unod/nem elegit ki/szemetkednek veled/mast szeretnel csinalni. Majdhogynem utolso szemet az ilyen ember a kozvelekedes szerint.
De az is igaz, hogy a ket fel sose fogja megerteni a masik allaspontjat. Mivel a parom is kereso fazisban van, heti szinten szembesulok azzal, hogy "nem felel meg" olyan pozikra, amit -objektiven mondom!- neki talaltak ki. Es ez idegorlo tud lenni biztos hatterrel is, nemhogy bizonytalannal.

syca 2009.05.12. 18:53:33

Matek: ha a három 95%-os megfelelésű jelentkezésre három pozitív reakció érkezik, akkor mi a valószínűsége annak, hogy 100 jelentkezésben nincs három olyan, ami -ha csak véletlenül is, a nagy számok törvénye alapján- szintén 95%-os megfelelésű, és így pozitív reakcióra számíthatna? Vagy valaki annyira hülye, hogy direkt csak olyan álláshirdetésekre jelentkezik, ahol nem felel meg a leírt elvárásoknak? Különben én sem pártolom a "küldjük el mindenhova, valahol csak bejön" hozzáállást, csak a posztban leírtak nem magyarázzák, hogy az iért ne működhetne.

igaziatommaki 2009.05.12. 19:40:35

Attól függ kinek milyen a végzettsége. meg milyen állásra pályázik. Unokatesóm neurológus, MRI szakvizsgával, 2 nap alatt talált állást magának és találna bhol, az országban, külföldön is.
1 php programozó is. 1 jogász már nem biztos.(feltételezve, h nem árufeltöltő, hanem továbbra is jogász szeretne maradni).

A Tyne folyó déli partja 2009.05.12. 19:48:50

@igaziatommaki: teljesen egyetértek. na meg a helytől is függ, nem? valahogy van egy olyan sanda gyanúm, hogy mind említett emberke, mind az állások eléggé Pest felé tendáltak...(magyarul: J ott lakik, ott dolgozik, ott keresett és talált állást.) mondom ezt úgy, hogy mostanában csak netről (innen meg a munkahelyi terror blogból) ismerem az otthoni állásvadászat kálváriát. de felsőfokú, megfelelő állást már akkor is leginkább Pesten lehetett találni, mikor én 2000-ben diplomáztam. nem hiszem, hogy sokkal jobb azóta.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.05.13. 13:01:22

@syca: igen, sok ilyen "hülye van", ill. nem direkt, hanem szimplán csak 1-2 elvárásnak felel meg, 1-2nek meg nem, de azt hiszi, hogy aminek nem felel meg, az csak "viccből" van a hirdetésben. Azaz 3 pályázatból 3 interjú igencsak hatékonyabb, mint 100 pályázatból 3 interjú.

@Animacs: J-t ismerem, mivel kellően rugalmas, bp és vonzáskörzet is szóba jöhet neki, 3-ból 1 vonzáskörzet

A Tyne folyó déli partja 2009.05.13. 13:40:32

@hhunter: na, ezzel en nem teljesen ertek egyet. (se azzal, amit sycanak irtal, se azzal, amit nekem).attol, mert nem felelek meg az osszes feltetelnek, meg lehet, hogy tokeletesen el tudom latni a dolgokat, pl. jo a felfogokepessegem, hamar tanulok? per pillanat berelszamolo vagyok Angliaban, angoltanari diplomaval, dolgoztam otthon nyelvsulikban, meg asszisztenskent, forditokent, itt meg mozgasserult gondozokent, helyettesito tanarkent, tanarsegedkent. konkretan a berelszamolashoz soha semmi kozom nem volt, viszont egyreszt tudom hasznalni a szamitogepet, ismerem az Excelt (ja, zt hasznaljuk a legtobbet, es a Wordot sokkal jobban ismerem, Excelt csak alapokat, de eleg volt), hiaba nem dolgoztam adatbaziskezelovel, hamar megtanultam (na nem mintha olyan bonyolult lenne, leven, hogy nem nekem kellett megcsinalni, csak hasznalom a meglevot, az meg nem nagy kunszt), magas vegzettsegem volt, gondoltak, majd megtanulom. es meg is tanultam eleg hamar.
Amugy semmi eloiras nem volt ehhez a munkahoz vegzettsegre, csak az angol kozepsuli, ami 16 eves korban vegeter, s igencsak semmit nem kell tudni...

A masik, a rugalmassaghoz: gondold el, hogy van egy lakasod valahol, csalad, gyerekek. Azzal mar nem olyan konnyu ugralni, hogy na, kaptam egy munkat az orszag masik felen, megyek. ja, igen, lakast is adnak? merthogy ugye akkor ezzel is foglalkozni kell.
es aruld mar el, hogy hol van Jnek az a munkahelye, es hol van o most.

igaziatommaki 2009.05.13. 13:59:35

@Animacs:Q És hhunter: A Bp-be a vonzáskörzet belefér, de Győr már nem vonzáskörzet mondjuk. És ha itt a lakásom, a családom, netán a családom másik fele mondjuk nem kapna állást ott ahol én, plusz 1 bizonytalan állásra, meg a próbaidőre én sem adnám fel a bp-i lakást.
Én pedig vagyok olyan érett, h csak olyan helyre adom be a cvmet, ahova max. megfelelek. De ha úgy járok, mint ma az interjún, h a fejvadcég kinyögte, h kamu az állás, nincs mögötte tartalom, csak toborzó hirdetés volt, jó vagyok, de sajna csak adatbázisolni tudnak és ha majd eccer lesz vmi keresnek...de ugye nincsenek kamu hirdetések kedves hhunter!!!

syca 2009.05.13. 15:42:46

@hhunter: nem azt mondom, hogy nem hatékonyabb (idő-, energia- és költségkímélőbb is), csak hogy az eredmény ugyanaz: három interjú mindenképp megvan. És egyetértek animacs-csal, sokszor azért jelentkezik az ember olyasmire, ami nem teljesen fedi le személyisége és múltja minden egyes oldalát, mert tudja magáról, hogy gyorsan tanul, és reméli, hogy ezt esetleg ki is használják valahol. Én is tudok ilyen pozitív példákat, csak sajnos keveset. Nem azt mondom, hogy "vegyetek fel, megtanulok én vesét átültetni seperc alatt", de pl. egy nyelveket beszélő, többdiplomás, számítógépet rendszeresen használó fiatalnak nem hiszem, hogy gondot okoz pl. beletanulni a Power pointba. (Ami még autodidakta módszerrel is megy.)

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.05.13. 16:27:59

Animacs és a többiek: nem ugyanarról beszélünk, szerintem. minden munkáltató felállít egy ideális jelölt képet, és ennek tulajdonságait beleírja az álláshirdetésbe. ha kap 300 CV-t egy hét alatt, akkor mit csinál: csak azokat választja ki, akik megfelelnek minden objektív feltételnek, plusz szelektál akár CV kinézet, fotó, kor, nem szerint. Ha viszont egy hét alatt csak 30 CV jön be, mert olyan speciális a pozíció, akkor adott esetben alább ad az elvárásokból. Azaz, nyilván egy adott munkakört akár Tibi a pék is meg tudna oldani, pár hetes betanulással, de a cégek alapvetően nem kísérleteznek egy pékkel, ha van a piacon egy olyan ember, aki már ismeri a feladatokat, helyzeteket, szoftvereket, stb. Ráadásul a jelöltek többsége hazudik az interjún, sajnos ezt tapasztalom a megbízóimnál és a saját cégbe felvett jelöltek esetében is. Ezáltal egy multinál már bizonyított, "lekáderezhető" (nem ismerős, hanem olyan, akiről referencia kérhető) valakit megbízhatóbban választanak, mint mást, aki állítja magáról, hogy alkalmas. Lehet, hogy az, de nem kap esélyt, ha túlkínálat van. Hogy ez szar, vagy nem szar, arról lehet vitázni, de nem érdemes. Ez a valóság.

Animacs: J. kétgyerekes, nem a lakhelyén dolgozik, szóval képben van :)
Ország másik vége: nem könnyű, de mégis több olyan embert/jelöltet ismerek, aki megoldja, akár gyerekkel is. szóval ez szintén rugalmasság kérdése.

igaziatommaki: ne forgassuk ki a szavaimat :), nem azt mondtam, hogy nincsenek kamu hirdetések, hanem, hogy sokkal kevesebb van, mint amennyit feltételeztek. egyébként meg milyen jól fog majd jönni, ha netán a fejvad cég megkeres 2 hónap múlva, mivel nyilván a már interjúzott jelöltekhez nyúl, főleg ha sürgős neki a pozíció feltöltése... szóval ez nézőpont kérdése...félig üres, félig tele :)

syca 2009.05.13. 16:36:37

@hhunter: tényleg nem teljesen ugyanarról beszélünk, te a munkáltató/fejvadász oldaláról nézed a dolgot, és onnan nézve igazad is van. A munkakereső oldaláról viszont lásd a fent leírtakat.

A Tyne folyó déli partja 2009.05.13. 21:36:25

az egy dolog, hogy megoldja, gyerekkel is, de szerinted igazán jó dolog? mert szerintem abszolút nem. egy gyereknek főleg a nyugalom, a biztonság kellene, nem az, hogy folyton költözünk, új hely, új iskola, új osztálytársak, új barátok, stb. nem olyan jó az. sőt, abszolút nem jó...

A Tyne folyó déli partja 2009.05.13. 21:50:41

még egy, arról, hogy hazudnak az interjún. na de miért? mert van egy elvárás, hogy mit kell mondani azinterjún, minek kell megfelelni, ráadásul általában irreálisak a követelmények is (meg túl általánosak, emlékszem, mikor még otthon voltam, minden álláshoz jó kommunikáicós készséget kértek, még a betanított munkáshoz is, az volt a divat).

ja, én mondtam igazat interjún (hogy tudniillik, nincs benne tapasztalatom), annak ellenére, hogy az ügynökség azt mondta, hazudjak...és felvettek, igaz, ez angol cég volt, (akiknek igazat mondtam, a magyar közvetítők mondták, hogy ne mondjam meg), így kerültem ide ki:)

a másik viszont, ami visszautal a mondandóm elejére: valahol el is várják, nem? mármint, ahogy írtam, megvan a konkrét séma, hogy mit akarnak hallani. életem első állásinterjúja Tescoval volt, fordító-tolmács-asszisztens munkakör lett volna, frissdiplomásként (még meg se kaptam, annyira friss, interjú után volt csak a diplomaosztó), és ott megkérdezték, amit minden ilyennél megszoktak krédezni. hogy miért akarok a Tesconál dolgozni. Az őszinte válasz az lett volna, hogy azért, mert ti hirdettetek olyan állást, amire nekem megvan a végzettségem, el tudnám végezni, stb. De persze nem ezt mondtam, hanem, amit hallani akartak, milyen jónak tartom a céget.

igaziatommaki 2009.05.14. 10:23:46

@Animacs: Na ez az! Miért oda jelentkeztem? Soxor csak az interjún derül ki melyik cég is hirdetett. "Azért oda jelentkeztem waze, mert ti hirdettetek, tökmind1 már hol dolgozom, az adott munkakörhöz ragaszkodom, az teccik, de hogy melyik cégnél csinálom, az már mind1, ahova először felvesznek"-ez lenne az őszinte válasz.Persze én se ezt mondom.

Haspók_ 2009.05.16. 20:08:00

Sziasztok,

arra azért kíváncsi lennék, hogy J. mit szólt volna, hogyha nem 95, hanem 100%-ban felelt volna meg mindhárom hirdetésnek, és ennek ellenére egyik helyre sem hívták volna be, de utána még hetekig-hónapokig folyamatosan látja ugyanazokat a hirdetéseket hétről-hétre frissítve...

Persze ő, mint szakmabeli, nyilván tudja azt is, hogy milyen helyre érdemes egyáltalán beküldenie az önéletrajzát, a többiek meg csak némi idő múlva, tapasztalat alapján jönnek rá arra, hogy mely cégek azok, akikre nemhogy egy motivációs levél megírására szánt időt, de még egy e-mail elküldésére elegendő időt sem szabad pocsékolni...

nothing.at.all (törölt) 2009.06.04. 19:19:01

és mi van, ha az embernek nincs semmi speciális tudása?
mondjuk érettségi meg nyelvvizsga és irodai munkát keres?
szerintem simán összejön az a száz pár hónap alatt.
és mi számít 5%-nak egy hirdetésben, aminek mondjuk van 5 pontja?
végzettség, nyelvtudás, tapasztalat, 1-2 belső tulajdonság.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.06.04. 23:36:06

@nothing.at.all: 5 pont esetén, illetve irodai állásoknál természetesen minden elvárásnak meg kell felelni (ide értem azt is, hogy ha felsőfokú végzettséget várnak, arra középfokú végzettséggel ne pályázzanak, és fordítva). irodai állásokra amúgy is sok az objektíve jó jelentkező, különösen fontos, hogy a CV-ből rögtön látszódjon az alkalmasság

Kelkó Tamás · http://www.kelko.hu 2009.06.21. 13:14:42

@hhunter: Egyetértek veled. Annyival egészíteném ki, mikor van 100 pályázó, egy átlag munkaadó 10-12-őt hív be, akik nemhogy a kiírásnak felelnek meg maradéktalanul, hanem egyéb "extrákkal" rendelkeznek, pl. olyan szakmai, iparági tapasztalat, ami jól jön vagy az elváráson felül még egy hasznos nyelvtudás.

Ebből a 12-ből lehet, hogy 5 fő 100%-ig megfelel az elvárásoknak, ezért már az extrák és bizony a személyes szimpátia is döntő.

Ehhez képest van, amikor egy értékesítési vezető álláshirdetésre jelentkezik egy hr végzettségű frissdiplomás, vagy egy taxis, nekik mekkora esélyük van az interjúra bejutásra?

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.06.21. 22:23:03

@Kelkó Tamás: így van, teljesen helytálló a kiegészítésed.

a kérdésedre a válasz pedig nyilván az, hogy nincs semmi esélyük, ezért felesleges elküldeni a pályázatukat. egy közvetítő cégnél, ahol egy pályázó akár több állást is megjelöl, visszatetszést is kellthet az egymást kizáró, össze-vissza, átgondolatlan pályázgatás
süti beállítások módosítása