A korábbi post kommentjében jelentkezett a kiválasztásra kiszemelt álláskeresők önéletrajzi hátterét ellenőrző cég képviselője, Gipsz úr :), aki korrekt tájékoztatást adott a szolgáltatás hátteréről és indokoltságáról. Mivel ez szerintem fontos, külön post-ként jelenítem meg, Gipsz úr ráadásul nyitott az értelmes kérdésekre, így ne fojtsátok magatokba, kérdezzetek!

"Csókolom, Gipsz Jakab vagyok, az az elvetemült, aki kitalálta, vagyis inkább Amerikából exportálta importálta ezt az  - önéletrajz ellenőrzés - szimatoló szolgáltatást :)

Sokakban nyilván ellenérzést kelt már önmagában az ellenőrzés szó is, érthető, hogy kétkedve fogadják többen is ezt a szolgáltatást.
Hangsúlyoznám, hogy nem az a célunk, hogy kiszúrjunk, jól megnehezítsük az álláskeresők  egyébként sem könnyű  dolgát. Azt ajánljuk partnereinknek, hogy azokat az  ellenőrzéseket, amelyeket minden HR-esnek el kellene végezni a saját belső folyamataik szerint (általában idő hiány miatt nem tudja megtenni), mi elvégezzük helyette, garantált időn belül, hatékonyabban, aminek eredménye egy strukturált, könnyen áttekinthető, professzionális riport.
Mint ahogy feltételeztétek is, az egész folyamat az ellenőrzött személy tudtával, és írásos hozzájárulásával indul. (kb. 10-ből 1 esetben van, aki nem írja alá, mondván, ne szaglásszunk utána  ezeknél a személyeknél gyakran más probléma is kiderül)
A háttérelemzésben nagyobb hangsúlyt a referencia ellenőrzés rész kap, ami úgy néz ki, hogy az ellenőrzött személy adja meg azokat a személyeket akikkel kapcsolatba léphetünk. Ők kitöltenek (tipikusan on-line) egy 25-50 kérdés kérdőívet, aminek az eredményeiből készítünk el egy jól áttekinthető riportot.
Az iskoláknak (TO-knak) megvan a folyamatuk a hallgatói adatok hozzáféréséhez, sajnos minden iskolának más és más, és különböző határidőkkel is dolgoznak. Az eddigi önéletrajz ellenőrzések során az a tapasztalat, hogy sokan elfelejtik beírni az önéletrajzba, hogy nem kaptak diplomát a megadott intézményben, azaz feltünteti, hogy oda járt 3-5 évet, amiből joggal feltételezhető, hogy be is fejezte tanulmányait.
A munkahelyek ellenőrzésénél természetesen a jelenlegi, aktív munkaviszonyt nem ellenőrizzük, nem hozunk senkit kellemetlen helyzetbe emiatt. Az előző munkaviszonyoknál tipikusan a betöltött pozíciót, és a munkaviszony intervallumát kérdezzük meg   tipikusak ugyanis a felnagyított pozíciók, előszeretettel adják meg a jelentkezők a főnökének a feladatait, felelősségeit.

Közösségi portálok: ha valaki azt gondolná, hogy a hazai cégek HR-esei nem az iwiw-en kezdenék a jelöltjük utáni kutatást, nagyot téved. Releváns, vagy nem; tagja valaki vagy nem, nyilván nem ez határozza meg a karrierje következő állomását. (van partnerünk, aki tudna erről mesélni, hogy pénzügyi igazgató jelöltjét elég érdekes aspektusból mutatták be iwiw-es képei :) )
(észrevételként: iwiw-ből nagyon sokan regisztrálnak ki, míg a LinkedIn és annak kapcsolati hálója egyre fontosabb, aki külföldön keres munkát, annak nagyon ajánlott egy jó hálózattal rendelkeznie - szerintem.)
Mi sem gyűjtünk természetesen olyan adatokat, amelyet az adatvédelmi tv. nem enged meg (kor, nem, szexuális hovatartozás, milyen csoportoknak tagjai, stb), nyilván az iwiw-en található fénykép elemzése súrolná ennek határát. Gyakorlatilag az alapadatok összehasonlítása (iskolák, előző munkahelyek), ha stimmelnek az önéletrajzzal, az nem hátrány az ellenőrzés szempontjából. Ekkor már legalább vette a fáradságot, hogy szinkronba hozza a két sztorit ;)

Egyébként pedig már konkurenciánk is van és formálódik valami országos szövetség akik az összes felsőoktatási intézmény bevonásával, egy gyorsan elérhető adatbázis-t akarnak létre hozni, a diplomák valódiságának ellenőrzéséhez  én is csak mástól hallottam erről, emiatt ne minket szidjatok :)

Néhány tanácsadó cég hazánkban ennél sokkal durvább ellenőrzést hajt végre a csúcsvezetői pozíciókban magánnyomozóval gyűjtik be az infokat, csak ezt nem nagyon hangoztatják.

Összességében, mielőtt regény lenne ebből a hozzászólásból, célunk, hogy az önéletrajz ellenőrzésével, objektív, fair háttérelemzés riportokat készítsünk. Az ellenőrzött személy  a róla készült riportot megtekintheti, ha hibát talál benne, kérheti annak javítását  erre eddig azonban nem volt példa. Aki az önéletrajzát becsületesen készíti el, annak semmiféle félnivalója nincsen!

Szívesen válaszolok értelmes kérdésekre ezen a fórumon is, legalább nem kell saját blogot indítani  köszi szépen hhunter :) HR-esek pedig regisztráljanak be oldalunkon, és próbálják ki kockázat és költség mentesen önéletrajz ellenőrzési szolgáltatásainkat!"

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr61215330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mr.editor 2009.06.29. 19:12:19

Ha jól értem Gipsz Úr amerikai, mivel exportálta a módszert Mo.-ra.
(Ha nem az akkor nagy gáz, mert alapvető üzleti fogalmakkal nincs tisztában)

B^2 2009.06.30. 09:33:37

"kb. 10-ből 1 esetben van, aki nem írja alá, mondván, ne szaglásszunk utána ezeknél a személyeknél gyakran más probléma is kiderül"

Ezt a mondatot hihetetlenül ellenszenvesnek tartom. A cég ahol dolgozom, rutinszerűen hajt végre ilyen vizsgálatokat bizonyos esetekben. „Ellenem” is elindult volna (egy előléptetés nyomán), ha aláírom a beleegyező nyilatkozatot, ezt természetesen nem tettem meg. Az indokom csak annyi volt, hogy nem szeretem, ha „szaglásznak” utánam és szeretném megvédeni a privát szférámat, illetve a cégnek semmi köze ahhoz, ha esetleg prostituáltak szolgáltatásait veszem igénybe vagy meleg vagyok. A HR azonnal támadásba lendült és egészen a vezérigazgatóig elmentek, csak hogy nyomást gyakoroljanak rám. Ezután kénytelen voltam aláírni a dokumentumot és – gondolom – sokkal súlyosabb ellenőrzésnek nézek elébe, mint a szó nélkül aláírók.

whito 2009.06.30. 10:54:12

Hasonló téma amikor felvételi követelmény, hogy írásszakértővel elemeztetik az írásodat. Néhány éve egy ismert magyar telekommunikációs cégnél ajánlottak nekem egy teljesen átlagos, semmi extra, tucat pozíciót, ahol megmondták, hogy a jelentkezők írását írásszakértővel elemeztetik és annak eredményét is figyelembe veszik a döntésben.

A Tyne folyó déli partja 2009.06.30. 20:21:41

@B^2: ezt most azért nem értem, mert én azt vettem ki, h. pont ezek után nem szaglásznak...hanem csak azután, h. tényleg olyan sulik, végzettségek és munkahelyek, beosztások, stb. voltak-e.
mellesleg, lehet, h. én vagyok túl becsületes (a barátom szerint igen), de nekem nincs semmi hazugság az önéletrajzomban (pedig itt nem ártana mondjuk egy angol vezetéknevet hazudni:)

InfoCheckker · http://www.hatterellenorzes.hu 2009.06.30. 21:49:30

@mr.editor: A Gipsz úr valóban amerikai, pontosabban kanadai ;)

flora.a 2009.07.01. 07:32:26

Szerintem ennek a szolgáltatásnak akkor lenne (lesz valaha?) értelme, ha nagyjából csoda történik, és nem sógor-koma (bocs, ma már megint: uram-bátyám kort élünk) alapon dőlnek el a jobb állások, hogy a szokásos gumicsont témát ne említsem, az idősebb korosztályokról, vagy a kisgyerekes, harmincas anyukákról. Egyébként sztem ha tényleg csak a végzettségeket és korábbi munkahelyeket vizsgálják, nem rossz ötlet. Igaz, könnyen beszélek, nekem nincs mit takargatnom, viszont elő sem léptettek még :)

flora.a 2009.07.01. 07:41:07

@whito: ezt teljesen hülyeségnek, meghaladott dolognak tartom, azért, mert pl. az én írásképem kb. a 8. általános iskolai szinten mozog, annyira nem gyakorlom. Hónapokig nem írok kézzel egy-egy bevásárlócédulánál hosszabb szöveget, mégis mire következtetnek ebből? Azon kívül, hogy kézzel írás helyett sokat használom a számítógép billentyűzetét:)

DéeRGé 2009.07.01. 13:49:20

Szerintem kiváló szolgáltatásnak nevezhető az, ami lebuktatja a csalókat az őszinteséggel előrejutni próbáló többség javára. Azt nem értem, miért nem született meg ez az ötlet már tíz-tizenöt évvel ezelőtt, de az iskolák/előző munkahelyek leellenőrzését nagyban támogatom.

InfoCheckker · http://www.hatterellenorzes.hu 2009.07.01. 15:52:27

@flora.a: Egyelőre nem úgy néz ki valóban, hogy ennek óriási piaca lenne Magyarországon, egyrészt az általad is említett uram-bátyám miatt, másrészt pedig szerintem a munkaerőpiac, ill. talán a fejvadászat még nem érett meg, vagy nem is igényli ezt a szolgáltatást – mert mondjuk megoldja ’házon belül’ – valamilyen szinten. Van partnerük, ahol a telefonközpontos kolléganő végezte a referenciák, tanulmányok ellenőrzését – két kapcsolás között :). Legtöbb esetben persze sikertelenül, az összeszedett információk rendszerezetlenül kerültek a döntéshozók elő, stb. Referencia levelet, referenciákat is igazából csak az utóbbi néhány évben kezdtek el a HR-esek az álláskeresőktől kérni, tehát lehet, hogy idővel gyakrabban igényelt szolgáltatás lesz ez is Magyarországon, mint ahogy Amerikában, Kanadában technikusi szint felett nem írnak alá munkaszerződést egy átfogó ellenőrzés nélkül…

B^2 2009.07.01. 21:21:10

@hhunter: Többek közt azért sem szívesen adom a beleegyezésem a vizsgálathoz, mert amikor megkérdeztem miről fog szólni nem tudtak konkrétumot mondani. Hadováltak arról, hogy nyilatkoznom kell arról, hogy milyen cégekben van részesedésem/pozícióm, illetve megkérdezik korábbi munkatársaimat arról, hogy ők milyen embernek tartanak, "ilyesmik." Az aláírandó papíron ahhoz is beleegyezésemet kell adnom, hogy magánnyomozóval térképezzék fel a környezetemet, ez az opció kifejezetten feszültté tett.

B^2 2009.07.01. 21:24:21

@Animacs: az én CV-mben is minden szó igaz, de kikérem magamnak, hogy az alapján ítélik meg a becsületességem, hogy beleegyezem-e egy olyan vizsgálatba, aminek során esetlegesen feltérképezik a kapcsolataimat és kikérdezik az ismerőseimet rólam.

InfoCheckker · http://www.hatterellenorzes.hu 2009.07.01. 22:23:33

@B^2: Mi nagyon pontosan tudjuk prezentálni, hogy mit és milyen módszerrel ellenőrzünk, folyamataink precízen dokumentáltak, no halandzsa.

Az elkészült riportot az ellenőrzött személy bármikor elkérheti, ha abban hibát találna, kérheti annak javítását.
Sajnos néhány esetben szembesültünk azzal, hogy az oktatási intézmény TO-ja nem tudta igazolni a diploma valódiságát, általában a régebben szerzett diplomák nincsenek (még) rögzítve központi adatbázisokban. Ilyenkor a TO és mi is megjegyezzük, hogy bár nem tudta az intézmény igazolni a diploma valódiságát, nem feltétezzük, hogy hamis diplomáról lenne szó, amennyiben az Ügyfélnek nagyon fontos a diploma valódisága, akkor további időre/egyeztetésre van szükség.
Tulajdonképpen a mi riportjaink is a felvételi döntést támogató dokumentumok, azaz későbbi problémákat kerülhetnek el partnereink egy tényfeltárással.
Többek számára ismert történet lehet, egy magyar vállalkozás kizárása a közbeszerzésből, mivel egy project teljesítése során kiderült, hogy a kiírás szerinti kompetenciát nem fedik le, egyik mérnöknek nem volt diplomája – a cég sem tudta, és soha nem is ellenőrizte le előzőleg… Csak éppen a minisztériumban valaki éppen ráért és leinformálta a „stáblistát”…

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.07.01. 22:27:47

@B^2: " Az aláírandó papíron ahhoz is beleegyezésemet kell adnom, hogy magánnyomozóval térképezzék fel a környezetemet, ez az opció kifejezetten feszültté tett." ezt teljesen megértem... csak bizonyos munkaköröknél tartanám indokoltnak az ilyen mélységű vizsgálatot, de pl. a versenyszférában nem tudok ilyet mondani.

InfoCheckker · http://www.hatterellenorzes.hu 2009.07.01. 22:36:30

@hhunter: Hazugság leleplezésére magánnyomozóval - hrportal.hu/index.phtml?page=article&id=66300

Ezek nem mi vagyunk :)

De ismerünk olyan céget, ahol a felvételiztetés, időszaki teljesítmény értékelés durvább, mint egy rendőrségi kihallgatás!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.07.02. 09:24:45

"Mint ahogy feltételeztétek is, az egész folyamat az ellenőrzött személy tudtával, és írásos hozzájárulásával indul. (kb. 10-ből 1 esetben van, aki nem írja alá, mondván, ne szaglásszunk utána ezeknél a személyeknél gyakran más probléma is kiderül)"

Egyrészt a mondat végén hiányzik a pont. Másrészt ha valaki nem adja írásos hozzájárulását a vizsgálathoz, akkor mikor, hogyan derül ki "más probléma", illetve ezek a folyamatok miként vannak dokumentálva?

Netán akkor is vizsgálódtok valaki után, ha az nem adja kifejezett hozzájárulását? Az ilyen vizsgálatból származó adatokkal mi történik?

InfoCheckker · http://www.hatterellenorzes.hu 2009.07.02. 13:38:43

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
Bocsánat, valóban nincs pont, akkor helyesen íme a mondat:
Mint ahogy feltételeztétek is, az egész folyamat az ellenőrzött személy tudtával, és írásos hozzájárulásával indul. (kb. 10-ből 1 esetben van, aki nem írja alá, mondván, ne szaglásszunk utána ezeknél a személyeknél gyakran más probléma is kiderül).
Helyesírás ellenőrző bekapcsolva! :)

Hozzánk nem jut el az az információ, hogy név szerint ki nem írta alá a hozzájárulást. Partnereink csak statisztikailag, nem hivatalosan jelzik felénk, hogy az adott időszakban hányan nem írták alá, milyen kifogásokkal, és mi történt ezen jelöltekkel – ezért mi nem is kérünk természetesen díjat. Ingyenes előszűrés :)

Az ellenőrzés úgy kezdődik, hogy a partnerünk (HR-es, fejvadász) kiválasztja a legjobb jelölteket, akik eljutnak a végső döntésig. Velük a partner íratja alá a Hozzájárulást, és ezt küldi nekünk a Megrendelővel együtt, ekkor kerül be az illető a mi rendszerünkbe. Ha valaki nem járul hozzá, az csak a partnerünknek extra információ, és nyilván azt sem feltétlenül jelenti, hogy az illető nem kapja meg az állást.

A második és harmadik kérdésedre a válasz ebből következően egyértelmű: nem vizsgálódunk, nincs kit vizsgálni, nincs megrendelés -> ezeknek a vizsgálatoknak így adatai sincsenek!

A Tyne folyó déli partja 2009.07.02. 19:23:25

@B^2: na, azt én sem akarnám...néhány hónappal ezelőtt volt egy vitám egy iwiw fórumon egy csajjal, aki szerint teljesen érthető, és normális, h. megnézik az állásra jelentkező facebook profilját,(külföldön vagyok, azért nem iwiw-t- magyarul nem tudnak:P
hogy mik a hobbijai, stb. Szerinte ez érthető, és természetes, szerintem nem, mi közük hozzá, hogy mivel/kivel töltöm a szabadidőmet? lassan eljutunk oda, h. beköltöznek egy hétre a lakásba, interjú előtt...

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.07.03. 09:34:39

@InfoCheckker: Hát jó, így már kerekebb a kép.

@Animacs: Régen, amikor még nem afféle felsorolás volt az önéletrajz, ezeknek az információknak ott volt a helye az önéletrajz végén.

Interjún meg úgyis rákérdeznek...

A Tyne folyó déli partja 2009.07.03. 14:34:12

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: jo, itt is be szoktak neha irni, de nem hiszem, h. sok jelentosege lenne. miert szamit az a munkam szempontjabol, h. a szabadidomben kotogetni szeretek-e, vagy extrem sportokat uzni?
a facebookos, iwiwes fenykepeknek foleg nem. azok nem a munkarol szolnak, felnottkent vannak kulonbozo szerepek, senki sem fog elete minden pillanataban mondjuk vezerigazgatokent viselkedni.

2009.07.04. 23:45:42

@Animacs:

Nem is beszélve az esélyegyenlőségi tv. idevágó passzusáról:
"8. § Közvetlen hátrányos megkülönböztetésnek minősül az olyan rendelkezés, amelynek eredményeként egy személy vagy csoport valós vagy vélt
t) egyéb helyzete, tulajdonsága vagy jellemzője (a továbbiakban együtt: tulajdonsága) miatt részesül kedvezőtlenebb bánásmódban, mint amelyben más, összehasonlítható helyzetben levő személy vagy csoport részesül, részesült vagy részesülne."

Ez a pont egy olyan gumiszabály, amibe gyakorlatilag bármit bele lehetne magyarázni. Most motoszkál bennem a kisördög: ha Gipsz úr nyilatkozatát aláírnám, és a cég valamiért nem engem választana, akkor a nyilatkozat másolatával elkocoghatnék az EBH-hoz, mondván, h valószínűsítem, h az ellenőrzés során találtak valami olyan egyéb körülményt, ami miatt nem kaptam meg az állást. Ekkor kéne a munkaközvetítőnek/munkáltatónak bizonyítani ennek az ellenkezőjét...

InfoCheckker · http://www.hatterellenorzes.hu 2009.07.06. 21:46:58

@tff: “…megkülönböztetésnek minősül az olyan rendelkezés…” Vajon a mi riportunk egy “rendelkezés”? Mert szerintem nem, ez mindössze egy döntést támogató eszköz. A gumiszabályt alkalmazva, pedig a mi szolgáltatásunk igénybe vétele nélkül is beperelheti a HR-est, fejvadászt az a jelölt, aki nem kapta meg az állást – hiszen Ők is döntést hoznak valamik alapján.

2009.07.14. 10:52:35

@InfoCheckker:

"kb. 10-ből 1 esetben van, aki nem írja alá, mondván, ne szaglásszunk utána ezeknél a személyeknél gyakran más probléma is kiderül)."

Konkrétan mi derül ki ilyen esetben?
Hamis diploma, hamis nyelvvizsga? Vagy mégis mi? Büntetett előélet?

Barátnőm és a tesója ikrek. Barátnőm vizsgázott le angolból a tesója helyett. A büdös életben nem fogja senki kideríteni, hogy valójában melyikük volt a nyelvvizsgán. A tesója is jól beszéli a nyelvet de nem volt kedve szarakodni a nyelvvizsgával, ideje sem volt rá. Barátnőmnek meg volt ideje, elment és megcsinálta.

Volt még egy-két ilyen helycseréjük többször is. Senki nem jött rá. Egyedül a szüleik ismerik fel őket, kívülállókat nagyon könnyen átvernek, annyira hasonlítanak.

Most akkor ők csalók akiket meg kell kövezni, vagy akár gyanúsítani?

Mi a helyzet a cégekkel? Mi munkavállalók miért nem nyomoztathatunk a cégek után? Pl.:
- bejelenti-e az alkalmazottakat teljes bérre, vagy a szürke esetleg a fekete gazdaságot erősíti
- próbaidővel játszik-e (felvesz, aztán 3 hónap lejárta előtt mondvacsinált okokkal kirúg és olcsóbban felvesz új embert)
- 8 óra munka helyett 12-14 órát kell dolgozni, de a jelenlétiben 8 órát kell beírni.
- hogyan viszonyul a kismamákhoz
- hogyan viszonyul a melegekhez
- hogyan viszonyul a romákhoz
- hogyan viszonyul a külföldiekhez
- hogyan kezeli az újoncot, van betanítás, vagy már az első héten magára van hagyva, tanulj magad címen

Kicsit úgy érzem, hogy a munkáltatónak mindent szabad a munkavállaló meg amúgyis szar helyzetben van, még nyomoznak is utána.
Nem elég hogy bármilyen mondvacsinált okokból elutasíthatják a jelentkezőt (pedig megfelelne), IQ, EQ tesztek tömkelegét kell manapság az első-második körön megírni, még utána a munkáltató nekiállhat nyomozgatni a szerencsétlen jelentkező után.

Mégis mi a fenére kiváncsiak???

Van egy multicég (távközlés) ahol nemrég történt egy felsővezető váltás az egyik területen.
Az egyik alkalmazott (ismerős) nagyon nem volt kedvelt a régi vezetőség szemében, mert mindent megmondott ami nem tetszett neki, vagy nem értett egyet vele. A régi vezetőség olyan negatív összefoglalást fogalmazott meg az alkalmazottról, hogy bárki aki azt elolvassa, soha nem fogja alkalmazni! Tele volt olyan kifejezésekkel, mintha egy elmegyógyból szabadult antiszociális szociopata lenne.
Az új vezető elolvasta ezt a jellemzést, és mégis megtartotta az alkalmazottat. Azt mondta kizárt hogy valaki ilyen legyen, kap lehetőséget hogy bizonyítson.
Azóta is ennél a multinál van lassan 5 éve és nem is tervez máshova menni, mert ilyen hozzáállással kevés helyen találkozott volna.

Én is olvastam a jellemzést róla, egyszerűen a belem kifordult. Mindezt csak azért mert kimondta amit gondolt.
Látszott hogy szándékosan tönkre akarják tenni.

A legtöbb ember azonnal elhitte volna hogy a leírtak igazak és soha nem alkalmazták volna. Nagyon nagy szerencséje volt.

2009.07.14. 11:12:10

Engem pont ez mérhetetlen bizalmatlanság, megkérdőjelezés aggaszt ami manapság a HR-esek nagytöbbségét jellemzi. Semmit nem hisznek el a jelentkezőknek. Még lehetőséget sem adnak senkinek sem, hogy bizonyítson. Jelentkező hazudik. Ez az általános hozzáállás.
30 év körüli nő vagyok. Interjún második kérdés:
- mikor akarok szülni?
HR-es hozzáállás alább:
Ha azt mondom 2 év múlva, hazudok.
Ha azt mondom nem akarok gyereket, hazudok.
Ha azt mondom nem lehet gyerekem mert orvosilag meddő vagyok, hazudok.
Minden HR-es így áll hozzá. Minek teszi fel akkor a kérdést?!

Nagyon kevés az olyan munkahely ahol nem teszik fel ezt a kérdést.
Ezek után még nyomozgat is? Akkor minek ad fel hirdetést??? Mi értelme van jelölteket tesztelgetni ha úgysem hisz el neki semmit, neki áll nyomozgatni?
Mit kezd azzal amit megtud? Úgysem veszi fel!
Inkább hisz egy nyomozócégnek, mint annak akit behív interjúra? Ez nonszensz már megbocsásson mindenki.

Én azonnal visszalépnék egy pályázattól, ha ilyen papírt akarnának aláíratni velem.

Pontosan azért, mert ha ennyire nem előlegezi meg a bizalmat a munkáltató hogy nem verem át, sem az interjún, sem később a munka során, akkor semmi értelme ott dolgoznom. Akkor én sem előlegezem meg a bizalmat a munkáltató felé, hogy ő nem fog engem átverni.
Később is azt fogják állandóan kutatni hogy hol hazudok, hol lehet valami fogást találni rajtam?
Ilyen légkörben lehetetlen lojálisnak és motiváltnak lenni. Az első lenyomat amivel találkozol a bizalmatlanság és annak megkérdőjelezése amit mondasz.

Nekem ez a véleményem. Ha nekik van joguk a munkavállaló után nyomozni, akkor az a minimum, hogy a munkavállalónak is legyen joga a cég után nyomozni.

Erre kéne egy céget alapítani.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.07.15. 16:01:10

@vágtázó halottkém: megértelek, mindkét oldal bizalmatlan, sajnos okkal. a munkahelyek ellenőrzésére alapított cég ötlete jó lenne, de a munkakeresők kis hányada áldozna erre számottevő összeget szerintem, márpedig a fenti kérdésekre kideríteni a választ nem kis meló lenne. addig marad a személyes benyomás és a körültekintés

Kismadzag 2011.01.12. 15:57:22

Én szívesen bemutatnám a diplomámat, nyelvvizsgáimat de eddig még soha sehol sem kérték(!), szerintem ezért van sok csaló. - Bajban is lennének, ha én ülnék a HR-es helyén:))

Szerintem jó,munkakör specifikus felvételi feladatokkal gyorsan kiderül, hogy az illető tudja-e a feladatát vagy sem.

_Epikurosz_ 2012.02.06. 17:54:40

@InfoCheckker: "Mi nagyon pontosan tudjuk prezentálni, hogy mit és milyen módszerrel ellenőrzünk, folyamataink precízen dokumentáltak" Na, ez a kamuszagú. Pontosan mondd meg, mit akarsz előhalászni rólam, milyen trükkös kérdéseket fogsz feltenni a barátaimnak, és hogy Te magad hol végeztél, anyád neve, lakcímed. Addig nem lehet veled tárgyalni, mert hiteltelen vagy.

@vágtázó halottkém: netuddmeg, milyen nemlétező cégek vannak. Aki nincs fent az interneten, akár személy, akár cég, megbízhatatlan. Ha rákeresel a nevére, legalább 10 jó találatnak kell lennie. Kell találat a konkurensétől, vagy attól, aki a cuccait javítja. Kell találatnak lennie fórumokon, élő emberektől, nem webmarketingesektől. Ha leendő főnöködről van szó, legyen benne az országos regiszterekben, szakmai jegyzékekben, stb. Ha nincs rá egy találat sem, annak ellenére, hogy a specifikus listákban benne van (minimális adattal!), akkor letiltatta magát, és nagy valószínűséggel profi csaló.
Ha más hív fel, mint akivel eredetileg megbeszélted, hogy felhív, gyanakodj. Ha azt mondja, hogy már a meglévő alkalmazott jó barátja, és tippeket ad, hogy mit mondjál, ellenőrizd le minden egyes szavát, de ne csak a cég saját honlapjáról, hanem a yahoo businessen és a wikipédián is. Egy fura nevű tőzsdei nyomtatvány kitöltésére való kötelezettség, egy név- és kereskedési jel változtatás OTC piacon, egy nem pontosan olyan nevű utca a Google-on, mind-mind figyelmeztető jel, hogy át akarnak verni, és kizárólag átverhető embereket keresnek, mert azt akarják, hogy te vidd el a balhét.
Ha olyanról kérdeznek, amit tipikusan nem te tudhatsz, hanem egy ismerősöd, és feltételezik, hogy hazudsz (pszichológiai nyomást alkalmaznak), akkor nem rólad akarnak többet megtudni, hanem az ismerősödről.
Az e-cegjegyzek.hu-n nézd meg a teljes cégadatokat, cégtörténetet. Az e-beszamolo.hu-n nézd meg a nyereségét, hogy nincs-e túl sok készlete, stb.
Röviden: A Google a barátod, inkább, mint akármelyik HR-es.

2012.02.10. 15:31:25

@_Epikurosz_:

Köszi! Nagyon jó tippeket és oldalakat adtál!
süti beállítások módosítása