olvasnivaló hétvégére

2009.07.24. 16:46

Bár a "szülők egyesülete" (MSZOE) eltörölné, továbbra is szükséges lesz a diplomához legalább egy nyelvvizsga. Néhol kettő. És ez így is van jól. Így is katasztrófális a kikerülők többségének a nyelvtudása, mi lenne, ha még ez a kis kényszerítés sem lenne... Ilyenkor elgondolkodom, a "szülők egyesülete" mégis kinek az érdekeit nézi?
http://hvg.hu/karrier/20090721_okm_idegennyelv_tanulas.aspx

A hazudozás a munkahelyen, az üzleti életben teljesen mindennapos. A következő cikk ennek okait és következményeit kostólgatja.
http://www.hrportal.hu/hr/rombolja-a-munkateljesitmenyt-a-hazudozas-20090722.html

Egyre jobban terjednek az online toborzási felületek és alkalmazások, így a vállalatok lassan áttérnek a központi e-mail címre érkező több száz CV nyálazásáról a struktúrált formában bevitt adatok révén sokkal használhatóbb rendszerekre. Az álláskeresők online kitölthető regisztrációs lappal kerülnek kapcsolatba, adataikat tudják frissíteni, módosítani már nem csak a karrierportálok oldalain. A jelentkezői adatokat pedig így a HR-esek könnyebben át tudják tekinteni, és döntést tudnak hozni gyorsabban a továbbiakról. Bár az álláskeresőnek több idő, és nem szórhatja szét ezer helyre a CV-jét pár kattintással, idővel tapasztalni fogja, hogy ahol van ilyen rendszer, ott időben kap visszajelzést, és akár nyomon is tudja követni jelentkezésének státuszát.
http://www.hrportal.hu/hr/uj-trend-a-toborzasban-palyazatok-sajat-weboldalon-20090715.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr731266251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Tyne folyó déli partja 2009.07.24. 20:20:41

teljesen igaza van a cikknek a nyelvvizsgával kapcsolatban. a Veszprémi Egyetemen legalábbis volt heti négyórás idegennyelv-tanfolyam, nyelvvizsgával nem rendelkezőknek, aki gimiből ment, annak meg gyakran már volt nyelvvizsgája. legalábbis a mi giminkből igen.de mondom, akinek meg nem, az az egyetemen tanulhatott INGYEN, heti négy órában (2szer 90 perc, két évig. azért ez egy szorgalmas embernek nem kevés.

tanita · http://ingyenholmik.blog.hu 2009.07.25. 19:19:28

teljesen elvárható a középfokú nyelvvizsga (ez a minimum)

baloghandris 2009.07.27. 09:36:31

Kulfoldon dolgozom, es annyit fuznek hozza a fentiekhez, hogy itt meg erosebben erzodik a magyar nyelvoktatas gyöngesege. A magyar kollegak tobb nehezseggel kuzdenek a nyelvi ismereteik kapcsan mint a nyugat-europai kollegaink. Marpedig felsooktatasban vegzett munkatarsakrol van szo.

fenriz17 2009.07.27. 14:02:43

Ez a nyelvi probléma teljesen érthetetlen. Rengeteg évfolyamtársam nem kapott diplomát mert képtelen volt egy nyelvet minimálisan elsajátítani, ugyanakkor a matematika, fizika, anyagszerkezeti tudományok meg nem okoztak nehézséget.

A végén majdnem mindig kiderült, hogy heti 2-4 órában akartak nyelvet tanulni (a napi 2-4 helyett). Reakciókinetika matematikai modellezésére volt napi 2 órájuk, nyelvekre nem.

Cartman 2009.07.27. 20:15:11

Én nem értek egyet a kötelező nyelvvizsgával, főleg amíg lováriból meg eszperantóból is le lehet tenni. A munkaadókat amúgy sem a nyelvvizsga papírok érdeklik, hanem a tényleges nyelvtudás (legalábbis tőlem még soha nem kérték a papírt). Aki főiskolára/egyetemre jár, ne azért tanuljon idegen nyelv(ek)et, hogy kapjon diplomát, hanem hogy tudjon szakirodalmat olvasni. A Közgázra jártam még a 90-es években, ott már akkor is két szakmai közép kellett a diplomához. Néhány évfolyamtársam nem tudta abszolválni az egyiket (vagy rosszabb esetben egyiket sem). Ilyenkor többnyire az történt, hogy elment helyettük valaki nyelvvizsgázni. Ma ezek az emberek kivétel nélkül az állami szektorban dolgoznak...

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.07.27. 22:16:53

@Cartman: igaz, az alibi nyelveket nem fogadnám el én sem. emellett nyilván jó lenne, ha maga miatt tanulna, és nem a papír számít, de ha még így is siralmas a nyelvtudás, mi lenne, ha még a nyelvvizsga miatt sem kéne tanulniuk?

gzumm 2009.07.28. 10:18:16

Nyelvtudás témában kedvenc vesszőparipám a magyar ifjúság és a szinkronizált filmek esete...
süti beállítások módosítása