önéletrajz fotó

2008.09.25. 13:34

Jókat nevetünk a cégnél az önéltrajzokhoz csatolt fotókon. Bár néha inkább sírnék, hogy milyen elvetemült öltettől vezérelve raknak be pályázók hajcsavarós képet, vagy egészalakos fotót a nyaralásról, ahol a képen még rajta van a család. Ilyen esetben ki is a pályázó? Netán az 5 éves Petike, aki pisztáciát nyal? Vagy a nő, aki háttal álva a tengert fürkészi?

Több alosztályba csoportosíthatóak eme fotogén pályázók. Külön csoportot képeznek tehát azok, akik a nyaraláson készült többszereplős képeket gondolják, hogy jól festenek egy szakmai önéletrajzban. Vannak, akik a fényképezőgépet maguktól eltartva készítenek képet, ez könnyen felismerhető a testtől eltartott karról, valamint a kissé hátrabiggyesztett fejről, az erősen koncentráló szempárról amiben tükröződik a neuronvihar az agyban, miként egyszerre kell figyelni arra, hogy benne legyen az arc a képben, ne mozogjon a kar, és az újj lenyomásával elkészüljön a kép. Az ilyen finommotoros mozgás és többszörös izomkoordináció nem kis teljesítmény. A végeredmény viszont extrán gázos fotó. Felmerül a kérdés, hogy ezeknek az embereknek nincs senki, akit megkérhetne? Család, barátok, legalább a szomszédból Joli néni? Vagy nem fontos ennyire a CVben lévő fotó?! Ha nyaraláson meg tudjuk kérni Stavros-t, a korfui motorkölcsönző Customer Service Representative-jét, hogy fotózzon le minket a frissen bespájzolt napernyővel, akkor itthon nem találunk senkit?

Ezután rátérnék a 70-es, 80-as években készült beszkennelt igazolványképekre, Sophia Loren szemüveggel, vagy vastagkeretes SZTK kerettel, feszülős zakóban, kötött pulcsiban, még nem ősz hajjal. Zsibadtra röhögöm magam, ha a gémkapocs is ott van a szkennelt képen. Ők sajnos az 50 feletti pályázók, akik persze a születési dátumot is igyekeznek kifelejteni a CVből, mintha a HR-esek, fejvadászok, nem tudnának kivonni az érettségi dátumából 18 évet. A rafináltabbak beírják a születési dátumot, csak elcsalnak belőle egy 5-10 évet. Ez úgyis kiderül, felesleges. Ahol pedig nem fognak felvenni idős jelöltet, ott csak felesleges túráztatás van a szockó időkben készült fotóval és az elcsalt dátumokkal.

Nagy csoportot alkotnak azok, akik beraknak egy képet, de valójában jobban néznek ki az életben. Ha szar a kép, minek berakni? Tudom, hogy kérik, de akkor addig ne rakjunk be, amíg nem készül egy vállalható. Ha ehhez 60szor kell próbálkozni, akkor annyiszor. Sajnos a szemét cégek előítéletesek, a csúnya, rossz felbontású fotó szűrőszempont lehet, az igénytelenség látszatát kelti.

Hát, tudnék még mesélni...

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr51680984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tündér25 2008.10.15. 19:19:55

Annyira röhögtem, hogy átkopogott a szomszéd, hogy halkabban :) /vékonyabbak a falak, mint általában/
Jövök még!

zaragozaB410 2008.12.13. 13:39:53

Most minek berakni egy olyan képet amitől lefagy a rendszer és még csak be se hívnak pedig ha látnának a való életben nem biztos, hogy nem állnának velem szóba.
Az biztos rengeteg hülye masírozik. A gémkapcsos az tuti,hét szentség, hogy volt szakszervezeti könyve.

vilnius 2008.12.13. 15:34:10

Pedig ezt a fényképes buktatót annyira egyszerű elkerülni: egyetem után, amikor komolyabban elkezdtem munkát keresni, elmentem egy hivatásos fényképészhez (nem "5 perc alatt igazolványkép"-szerű helyre), mondtam a fémyképésznek, hogy önéletrajzhoz szeretnék egy rendes fotót. Megbeszéltük, hogy mosolygós vagy komolykodós, frizura, fejtartás, fények beállítva. A próbálkozások közül kiválasztottuk a legszimpatikusabbat, amin aztán még Photoshop-pal retusált és pár nappal később CD-ne megkaptam nagy felbontásban. 1500 Ft-ért van a fejemről egy teljesen profi, korrekt inges-nyakkendős fotóm és ezzel a probléma 10-15 évre meg van oldva

zaragozaB410 2008.12.14. 06:36:27

Na akkor szakítok időt és keresek egy profi fotóst, legyen meg az ez évi utolsó jó cselekedetem.
Mellesleg megjegyezném, hogy utána olvastam a fotóval kapcsolatban a nemzetközi trendnek és csak és kizárólag kis hazánkban divat ez a dolog.

A Tyne folyó déli partja 2009.01.04. 22:16:44

@zaragozaB410: bizony! Legalábbis itt Angliában, az összes ilyen önéletrajz írására vonatkozó tanács kihangsúlyozza, hogy fotót NE tegyél bele. (Hátha meglátják, hogy néger az ember, és akkor nem hívják be. Mindjárt feljelentenék őket).
Sőt, a tanácsok szerint születési évszámot se szabad beletenni, ez is csak otthon szokás (más kérdés, hogy az iskolák, meg a munkahelyek évszámából nagyjából ki lehet következtetni, hogy az illető nagyjából milyen korú.)

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.01.05. 08:45:49

@Animacs: azért ennek van egy olyan aspektusa is, hogy ha pl. nem raksz be fotót, de a munkáltató számára fontos a kinézet, és te valamiért nem felelsz meg így az elvárásainak, akkor potyára mentél el interjúra, hiszen úgy sem fog felvenni... kölcsönösen egymás idejét pazaroljátok. egy megbízom mondta (50-es hölgy), hogy nem érti, miért ne dönthetné el, hogy ha valakinek munkát ad, hogy milyen nemű, hány éves, stb. legyen, és ezt a hirdetésben miért ne szerepeltethetné, mivel jobban tudja ő, hogy éppen abba a csapatba, vagy arra a pozícióra ki illik igazán.

zaragozaB410 2009.01.07. 06:48:47

@hhunter: imádom az 50-es nőket akik meg vannak győződve polgári mivoltukról és ha az én stílusom nem találkozik az övével már esélyed sincs.
Nem vagyok egy divatikon, de szeretem megtisztelni a megjelenésemmel a tárgyaló partneremet. Mellékesként megjegyezném, hogy Coco Chanel aszonta, hogy az az elegáns amiben magbiztosnak érzed önmagad és ez látszik a megjelenéseden is.
Jó magam szívesen dolgozom 20 évvel (már az én koromhoz)fiatalabb csapatban, mert nem vagyok az az öreglányos fajta, mint kellemesnek nem nevezhető velem egykorúakkal, akik a zűrös magánéletükkel, klimaxos nyavalyáikkal, a fiatalokra való örök negatív rácsodálkozásukkal egész nap keverik a szart.
Tényleg igaz a mondás: mindenki annyi amennyinek érzi magát.

zaragozaB410 2009.01.07. 06:53:05

@vilnius: Megfogadtam bölcs tanácsodat és elmentem csináltatni egy ilyen csecse fotót. Na azóta kelendőbb lettem a halpiacon!
Biztos, hogy jól tettem, mert aznap este mint külsős partnert egy puccos vacsorán még ki is tüntettek amitől tovább nőt nem kis egóm:), de meg is leptek annyira, hogy hazáig bőgtem a gyönyörűségtől. Mit tesz a fénykép csináltatás!

zaragozaB410 2009.01.07. 06:56:13

@Animacs: Na végre egy velem egyetértő szaki. Ezért nem járok szoliba nehogy a képről valami rasszista érzés kerekedjen felül valakin:)

vilnius 2009.01.08. 00:03:12

@zaragozaB410:
Örülök neki, legalább néha valami hasznomat is veszi a nagyvilág :) Bár a kitüntetés nem biztos, hogy a tanácsomnak köszönhető. Mindenesetre gratula! ;)

Nagy Munkanélküli 2009.06.23. 10:14:24

@zaragozaB410: Hát igen, én is nemrég ebbe a hibába estem: hétvégi Balatonozás (feketére sült fej) után akartam önéletrajzfotót csinálni, aztán a képszerkesztőt bűvöltem, hogyan fehérítsem ki magamat a képen, ugyanis senki nem mondta volna meg, hogy magyar vagyok :)
Másik gond az volt, hogy fehér falnál, fehér felsőben voltam véletlenül, így a fotón egy barna fej látszódott a levegőben lebegni, nyaktól lefelé ohne test.
Ezekre kell nagyon ügyelni.
süti beállítások módosítása