Nem. Na jó, akkor, ha még nem voltál interjún, AC-n, illetve ha szeretnél részt venni pár céges előadáson, vagy meg szeretnéd magad mérettetni a HR-esekkel való kommunikáció terén, vagy nincs már reklámtollad, vagy kis-színes-cukorka-fetisiszta vagy.

Egyébként minden publikus céginfo, illetve állásajánlat (amire tényleg keresnek) fent van a neten.

Sőt! Ugye válság van, gyűrűzik, meg minden, az állásbörzén kint lévő állásajánlatok még nagyobb része kamu. Kint volt a BME állásbörzén számos olyan cég, ahol létszámstopp vagy leépítés van. (kiköhögték a stand árát korábban, ugye)

Adatbázisba beraknak?! Muhaha! Nincs adatbázisuk, max egy Excel-tábla, de ha még lenne, nincs aki bepötyögi az adatokat. Sajna.

Ráadásul általában akit kiraknak a standra, nem szeret ott lenni, és ez némelyiken látszik is. Szóval info szerzésre jó, de álláskeresésre már nem az igazi. Régen (4-5 éve) még volt aki itt talált állást, de a jókat már az iskolapadból kihalásszák.

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr68747743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

humornyomor 2008.11.04. 09:58:00

Hát, nekem is hasonló a véleményem az állásbörzéről.
Tavaly, vagy tavalyelőtt, mikor kezdődött életemnek álláskeresős korszaka, irtó lelkesen készülődtem AZ állásbörzére. Eljártam a felkészítő napokra, leveleztem a szervezőkkel, önéletrajzokat nyomtattam, szépen befóliáztam, magamat kicsinosítottam, engem érdeklő cégekből felkészültem...

Odaérve meg, ahol szépen érdeklődtem, hogy otthagyhatnám-e az anyagomat, a legtöbb helyen elutasítóak voltak. Nem nagyon értettem. Pedig nyilván nem ajtóstul rontottam a házba, körbejártuk a témát az odatett emberkével, és a végén óvatosan puhatolóztam, hogy ez engem mennyire érdekel, és, hogy otthagyhatnám-e. NEM.

Még azóta is jegyzetelek azoknak a kinyomtatott CV-knek a hátuljára, mivelhogy a dátum miatt már nem tudom őket felhasználni :)

No jó, egy helyen elfogatdák, egy másikon meg emilben kérték, de ennyi.

Ja, és a tollakat is mind viszakérték! :D

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2008.11.04. 10:20:00

Tisztelt fejvadasz,
a kovetkezoket szeretnem kerdezni ( lehet hogy ismetles, de hat ugye, jol tudjuk, hogy az a tudas anyja )

1. Miert van az, hogy Magyarorszagon az allasjelentkezesekhez fenykepet kell beadni ? ( En allitolag jol nezek ki, de erosen specialista tevekenyseget muvelek, es megalazonak erzem, hogy kvazi szepsegversenyre kell beneveznem ).
Nem lenne logikusabb
1.1. a kutatoi, elemzoi pozikra jelentkezoktol p.l. publikaciot ( publ. listat ) vagy "minta-jelentest"
1.2. a programozoktol, " system achitect"-ektol, stb kodreszletet, esetleg mukodokepes programot
bekerni ?
Nem kurvanak keszulunk, hanem specialistanak, konyorgom ...

2. Miert van az, hogy amig p.l. Hollandiaban odairjak a hirdetesek melle a fizetesi savot illetve a max. fizetest addig Magyarorszagon a " versenykepes jovedelem" megnevezessel talalkozunk ? ( Ha szabad cinikusnak lenni, egy fizetes legyen " magas" es ne "versenykepes" )

3. Miert van az, hogy a HRes nenik lehidalnak, amikor arra a kerdesre, hogy " mennyi berre gondolt" azt kerdezem vissza, hogy " Ponosan mit is kellene csinalni" es " Milyen felelossegi szint tartozik a poziciohoz". Szerintem nyilvanvalo, hogy kulonbbozo kreativitasi illetve felelossegi ( most nem a vezetoi szintre, hanem a 'leading specialist" szintre gondolok ) szintekhez mas-mas berszint tartozik, mivel a " required skills"-ekben is kunlonbseg van.
( Ugyanis a sportag, ahol versenyzek, elegge komplex. Van benne egy nagy adag elmelet, nagyon kell erteni a szamitogephez es a "kozgazdasagtanhoz" is. Es nem mindegy, hogyha valamit nekem kell megterveznem es implementalnom - ennek minden kockazataval egyutt - vagy ha csak valamit mukodtetnem kell. Asszem, ezt meg egy HRes is belathatja ... )

4. Mindenki ugy nez ram, mint az eszementre, amikor a berezes ugyeben kikotom, hogy a fizetesemet szeretnem indexalni az EUR-hoz. Nem kellett hozza nagy tehetseg, hogy a jelenlegi allamcsodot valaki megjosolja. Es en pont azert szerettem volna a fizut indexalni az EUR-hoz, hogy a 90% valseggel bekovetkezo leertekelodest lefedezzem. Nagyon szokatlan igeny ? Vagy "arrogans" ? Vagy ertehetlen ?

+1. Lehet-e toled emaliben is tanacsot kerni ? Esetleg szemelyesen ? ( Allitolag nem rossz a CV-m ;) ... sot, a referenciaim sem ;) )

udvozlettel:
-Josquin.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.11.04. 10:49:45

Josquin 2008.11.04. 10:20:00

1. a könnyebb beazonosítás miatt (jobban emlékeznek rád pl.) + nyilván bizonyos pozícióknál a megjelenés kikövetkeztetésére, ezt kár tagadni

2. én is üdvözölném, ha ki lehetne írni, de a cégek nagyon ritkán járulnak hozzá. amúgy meg egy viszonylag nagy intervallumot jelölnénk meg, mert a fizu sok mindentől függ, és lehet felfelé rugalmasság, a tervezettnél magas fizu, de ha a budget fölé lőnénk, akkor nyilván mindenki annyit kérne alapból

3. ha a HR-es néni nem tud válaszolni, az gáz. egyébként meg mindenkinek azt mondom, hogy adjon egy intervallumot, jelezve, hogy ez függ a részletes feladatoktól és felelősségi körtől, stb..

4. szokatlan igény nyilván. és ha erősödik a forint, akkor is indexáljanak? hallottál erre példát más országban? bevállalná szerinted bármelyik cég az árfolyamkockázatot a bérköltség tekintetében is. nem hinném.

+1 persze, de egyelőre csak e-mailben :)

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2008.11.04. 12:24:18

Hhunter,
koszonom a valaszt.
Re 3.
En ilyenkor mindig azt szoktam mondani, hogy
" Ugy tudom, hogy a munkakorhoz egy fizetesi osztaly tartozik. Megkerdezhetem, hogy melyik fizetesi osztaly / sav, es hogy a savban mik a tol/ig hatarok ? " ( Kulfoldon, foleg a kontinentalis Europaban ez legalabbis igaz. ). Na, ez sem tetszett a neninek. :). Ugyanis eloszor neki kellett volna szamokat mondani es vlsz. ugy erezte, hogy tuljartam az eszen ;)

Re 4. Valakinek viselni kell. Es inkabb a ceg legyen az, mint en. Hiszen t=0-ban kvazi "tok mindegy", hogy EUR-ban kerem, vagy HUF-ban.
Tovabbi megjegyzesek :
4.1. tekintettel, hogy olyan allasba jelentkeztem, ahol kvazi kovetelmeny a piaci kockazatok azonositasa es kezelese, ez a keres kvazi jo pontot is hozott volna.
4.2. Termeszetesen ha erosodik, akkor nem kell indexalni. De mivel ez ugy 238as szint kozeleben volt, es mivel gazdasagi tajekozottsagot vartak el, igy ezt nem is kerhettem volna. ;)

off
Tudom, hogy a cegek ( foleg az exportalok ) tobbek kozott igy is csokkenteni probaljak a berkoltseget. En ezt nem erzem fairnek, hiszen en csak a tudasombol es szakmai tapasztalatombol elhetek meg es a HUF arfolyam semmikepppen sem rajtam mulik. Igy esszerunek tunik, hogy a cegek ne a munkavallalok boren probaljanak nyereszkedni FX ugyben. Nade ezt csak felre es labjegyzetben mondom.
on

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.11.04. 13:15:32

Halihó!
Kicsit off
Most látom hogy betettél a "szeressük" közé, köszönöm szépen! :)))))

ON
Állásbörzére kimenni lassan cégoldalról sem annyira érdemes, pont a fenn említett okok miatt.

Josqin: bocs, hogy beledumálok, de néha nálam is befut egy-egy szakmailag relatíve nyerő helyzetben lévő ember, aki -jogosan - hasonlóképpen gondolkodik mint te. Én erre mindig azt mondom, hogy ez rendben van, de magad alatt vágod a fát, ha nem tartod be a "játékszabályokat", pl nem hozzuk kínos helyzetbe a hr-est/fejvadászt... Még ha teljesen megalapozottak is az igényeid, sok fásult ember van, aki sztem automatikusan ejti a sorból bármilyen irányba kilógó egyént, vagy azt, aki követelményeket támaszt. Nem tudom érted-e mire gondolok.

Balance Of Power 2008.11.04. 15:35:40

Barmilyen szakmarol legyen szo, az ilyen kiallitasokat egymasnak szervezik.
Ettol fuggetlenul volt olyan tavaly a volt melohelyemen, hogy kerestunk embert, a csopvezem kinn volt az allasborzen, hozott CV-ket, megnezegettunk parat es konkretan onnan vettunk fel egy csajt. Egyebkent pont azert ment ki (a ceg amugy is kinn volt), mert nem voltunk elegedett a parterunk altal kuldozgetett jeloltekkel. Hozzateszem, ez egy shared service center volt, amely teruleten mar-mar lasszoval kell fogdosni a jelolteket, annyira nagy a konkurencia.

Balance Of Power 2008.11.04. 15:36:41

javitas: "egymasnak szervezik a cegek"
Utolso mondatnal lemaradt az, hogy "es egyre kevesebb a jo jelolt" (palyakezdo, nyelvtudassal)

Balance Of Power 2008.11.04. 15:44:02

Josquin: Ha nem akarsz, nem adsz be fenykepet, szerintem ha jo a CV-d behivnak. Kulonben is, iwiw-en ugyis megneznek :D
Azt pedig nem tudom, Hollandiaban mi van, de en angol pozikkal foglalkoztam egy darabig es tilos volt megmondani a jelolteknek, mennyi az annyi. Pedig tudtuk a tol-iget. Adja meg o az elvarasait, volt ilyenkor a valasz es majd interjun megbeszeli a szakmai vezetovel. Gondolj bele, megmondod, mennyi az annyi es nem hagyjak jova ajanlattetelkor, csak a 2/3-at, akkor az eleg ciki.

vilnius 2008.11.04. 15:59:40

Hunter Milo: bocs, hogy én is beledumálok. Igazad van, de pont az ún. "játékszabályok" miatt veszik el a kiválasztás lényege. Ahelyett, hogy a HR-es azt figyelné, hogy passzol-e az állás a jelölthöz, a jelölt pedig azt nézné, hogy tényleg jól érezné-e magát abban a munkakörben, ehelyett betartják a játékszabályokat és sablonos kérdésekre sablonos hazugságok hangzanak el -- és ebből lesznek a "ki vette fel ezt az idiótát?!"-szerű helyzetek. Előfordult, hogy közvetítő cégnél interjún érdeklődtem az állásról és a HR-maca nézett rám nagy kerek szemekkel, mert szinte fogalma se volt a munkakörről. Ez két dolgot jelent: Hogy ő maga abszolút nem volt képben, illetve hogy az előttem leinterjúztatott embereknek eszükbe se jutott kérdéseket feltenni a pozícióról (mert ugye akkor utánanézett volna addigra). Elkeserítő.

A klasszikus gondolat jut eszembe: ha akkoriban nem találták volna fel a kereket, akkor vajon ma hány ember lenne képes rá? És vajon hány HR-es maca ismerné fel benne a tehetséget?

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2008.11.04. 17:21:54

Milo : tokeletesen ertem, mire gondolsz.

Nem tudom : olyan szakmai interjuim voltak, hogy csak ugy fustolt ( marminthogy en :D) , megis ez kevesbe gaz, mint ha mindenfele idetlensegrol kerdezgetnek szemelyzetisek.
A sportagat, ahol versenyzek, a kockak ( " nerdek" ) uraljak. Itt szines nyakkendos, Gucci cipos emberkek, akik raadasul jol is szocializaltak, nincsenek. ( Meghozza azert, mert gyakorlatilag az egyetem utan meg 5-10 evig kell tanulni a szakmat. A Gucci ciposok meg inkabb elmennek megkeresni a Guccira valot, semminthogy plusz 10 evet rahuzzanak. )

BTW : kaptam Londonbol a fejvadasztol leiratot, hogy hogy viselkedjunk az interjun. O azt irja a nyakkendorol, hogy " minel unalmasabb, annal jobb". Feher inget es szurke/kek/fekete nyakkendot ajanl mindenkinek. A markas karora viselete ellenjavallt. Oltonyben is a sotetkeket/feketet preferalja, extrak nelkul. Egesz jopofa kis iras ;)

Megjegyzes : Idaig a legjobb fejvadaszt ( alljon itt a neve : bizonyos dr. Anthony Ofori ) Londonban ismertem meg. Nos, o szakmailag is ottvolt ( olyanokat kerdezett, hogy a csodalkozastol csak lestem ) es emellett segitokesz is volt : 100 szakmai kerdest osszeallitott ( amiket a jelolteiktol kerdeztek ).

BoP : szerintem meg pont celszeru a berkeretet megadni, mwert
(a) nem raboljuk egymas idejet a HH-vel - ceggel
(b) ez a keret rendelkezesre all. Ha a ceg par obulust meg akar sporolni holmi vasari alkudozasokkal, akkor lelke rajta - mindenesetre akkor vlsz. az uj munkatars odebb fog allni az elso adando alkalommal.

Londonban, akivel kapcsolatban alltam ( a Michael Page es a Millarassociates, meg 6 evvel ezelott ) mindig megmondtak, hogy milyen tol/ig berezesre szamithatok. Plusz azt is megmondtak, hogy mekkora a bonusz.

Hunter Milo · http://fejvadasz.blog.hu 2008.11.05. 11:28:56

Vilnius: ebben igazad van, a sablonos interjúból semmi sem derül ki. Sok álláskeresőnek igaza van, amikor a hr-re panaszkodik. De hadd tegyem hozzá a játékszabályok kapcsán, hogy vékony lehet a határ aközött, hogy kilógsz a sorból, és egyéniség vagy, vagy túl követelőző, "már most problémás" jelöltnek néznek, és az egyszerűség kedvéért kitesznek. Pedig lehet jó állásod lehetett volna, egy jó fej szakmai vezető mellett. Én azt javaslom, juss el oda. Nem azzal, hogy sablonos vagy, hanem derűs, okos, kompetens, konstruktív. Hangsúly a konstruktívon van, és azon, hogy teremts jó légkört. Ne unalmasat, vagy sablonosat, jót. Igenis van olyan attitűd amivel a legszőkébb, legidiótább hr macát is le lehet venni a lábáról. :))))
Szóval ja, igazatok van, működhetne ez a biznisz is sokkal jobban. Az én kérdésem ilyenkor az: akartok állást? :)))

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.11.05. 16:32:53

tökéletes megfogalmazás, Milo :)

vilnius 2008.11.05. 18:19:48

Milo, egyetértünk.

Zs. 2008.11.06. 12:05:55

No, hadd pereljek megint egy picit. ;)
Az Állásbörze azoknak hasznos, akik egy-fél év múlva keresnek majd állást. Mert jó tudni, mi a választék. Ezt nyilván egy fejvadász is tudja, de a pályakezdő nem.
Az idei állásbörzén pedig nem volt ritka, hogy a cégek nyíltan elmondták, ha nincs nyitott pozíció. Nálunk is ez volt a kommunikációs stratégia.
A CVket rém vadul gyűjtjük, ha nincs, kérdőívet töltetünk ki, hogy nyoma maradjon - és igenis ebből válogatnak háerék elsőként. Azt persze értem, hogy a fejvadász cégeknek ez annyira nem jön be, mert így őket kikerülve lehet felvenni jópár embert. ;)

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.11.06. 12:19:01

Zs. 2008.11.06. 12:05:55

OK, de nem ez az általános, körbelátogattam jó pár céget, korábban meg HR informatikával is foglalkoztam, így nagyjából látom, hogy milyen sorsra jutnak az összegyűjtött CVk, mint input. Természetesen van pár cég, ahol a HR megfelelően hangsúlyos és erőforrásilag támogatott (van idő és ember a CVk lapozgatására, vagy eszköz, mint toborzási szoftver (offline vagy online), ott lehet élni ezekkel az eszközökkel. A másik oldal, ahol pedig kell is élni, mert nincs anyagi erőforrás megbízni külsős céget.
Az tök jó, hogy nálatok van utóélete a begyűjtött CVknek, és ez alatt nem az iratmegsemmisítőt értem :)

rakavili 2008.11.06. 15:25:08

Nem rossz dolog az állásbörze. Sok emberrel lehet találkozni és beszélgetni. Pl. ilyenkor még rá lehet venni a végzőst, hogy könyörgöm, tanuljon nyelveket, mert esélye sem lesz... De a nagy része csak PR.

Balance Of Power 2008.11.07. 09:41:08

Vegzos koraig, ha nem jott ra magatol, akkor mar regen rossz :)

rakavili 2008.11.07. 15:25:08

Szerintem nincs olyan, hogy rég rossz... Én örök reménykedő vagyok, és volt már, hogy bejött...

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2008.12.23. 14:51:44

Soha egyetlen állásbörzére sem mentem el. Soha semmiféle felkészülést nem csináltam ilyen téren. Államvizsga után fogtam magam és állást kerestem. 1 hét alatt találtam és jót is. Persze biztos kell szerencse is, de én kicsit túlmisztifikáltnak érzem az álláskersést. Felmentem XY oldalakra kb. ugyanazt írta mind. Jelentkezetem 3 helyre. Egyikre fel is vettek. Persze BME-s gépészmérnökként (és igen nívós szakirányon) azért nem éppen az alulképzett munkaerő vagyok. Ahol dolgozom a tanszékről névszerint ismerenek embereket, szóval tudják, hogy nem egy lusta "hülyegyereket" vettek fel akik valahogy végigbukdácsolta az egyetemet.
süti beállítások módosítása