leépítések

2008.11.28. 22:49

Újabb leépítésekről hallhatunk, mely a gyártó cégeket érinti megint. Suzuki, Foxconn, VT Autóelektronika, Dunaferr. A Suzuki, amely pár hete még csak aggódott a termelés bővítésének elmaradása miatt, de egyátalán nem tervezett termeléscsökkentést - legalábbis ez volt a hivatalos kommunikáció. Most 1200 embert küldenek el.

A Foxconn, amelyik a hazánkban is jelen lévő Sanmina, Jabil, Flextronics bérgyártó cégekhez hasonló vállalat, szintén több, mint 1000 embertől válik meg komáromi és debreceni gyárából. Kevesen tudják, hogy a Foxconn-nak nem csak az a két gyára van Magyarországon, a harmadik PCE Paragon Solutions néven fut, Székesfehérváron. Itt kb. 1200 fővel PC-ket és laptopokat szerelnek össze, ill. csomagolnak, címkéznek, tesztelnek. Ez korábban a Sanmina gyára volt, de idén nyáron a Foxconn-nak eladták világszinten a PC/laptop összeszerelést, mint üzletágat.

Mint tudjuk, a Sanmina decemberben megválik 400 embertől, így látható, hogy az autóipar után az elektronikát is masszívan elérte - a mostmár inkább fogyasztóinak nevezhető - válság.

A legnagyobb szívás, hogy a leépített dolgozókra nincsen most igény, szinte sehol sincsen most felvétel. Ez komoly hatással van a munkaerő-közvetítő cégekre, ennek első komolyabb jele, hogy a Profipower 10 főt elbocsájtott 55 fős létszámából.

A minap, morbid viccként új munkakört alkottam: "recessziós" (gy.k.: recepciós nyomán)

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr8794013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alex.grabos 2008.11.29. 17:38:29

Ezek a cégek amúgy is folyamatosan küldik el az embereiket, az viszont tényleg szívás, hogy nincs hova felvenni őket. Mondjuk annál gázabb munkahelyet, mint a Foxconn, elképzelni sem tudok...

Ami meg a ProfiPower-t illeti, ők egyszerűen túlnövekedték magukat és a saját csapdájukba estek. Eszetlenül vették fel az embereiket (új projektenként 3-4 ember minimum), aztán most csodálkoznak, hogy hopp, el kell küldeni a dolgozókat. De a legjobb, ahogy ezt csinálják: előzetes bejelentés nélkül, hipp-hopp kivágják a tanácsadóikat, meg a többieket...

mr.editor 2008.12.09. 14:12:18

Szerintem nagy probléma a recesszió.
Sokan bebukják majd a hiteleiket, csökken a lakossági fogyasztás ami tovább gerjeszti a negatív folyamatokat.

A profipowert nem ismerem, de lehet hogy ők is tele voltak 22-23 éves "tanácsadókkal" akik arra nem képesek hogy visszajelzést adjanak állásinterjút követően a jelölteknek, akik 10-20E forintot (útiköltség) és néhány napot rááldoztak egy pályázatra.
Sajnos az utóbbi időben találkoztam ilyen "tanácsadókkal", ha az ilyeneket söprik ki, azt nem bánom.
süti beállítások módosítása