olvasnivaló hétvégére

2009.05.24. 00:05

Rossz hír a gyatra nyelvtudással rendelkező álláskeresőknek - hazatérni kényszerül több ezer nyugaton tapasztalatot és használható nyelvtudást szerzett magyar
http://hvg.hu/karrier/20090520_magyar_vendegmunkasok_hazaternek.aspx

Az interjúztatóban kialakult sztereotípiák, és azok hatásai - már itt a blogon is szóba került ezek közül jó néhány. Valamilyen szempont szerint a kiválasztással foglalkozó munkatársnak döntenie kell, minél objektívabb tud lenni, annál jobb. Mit tud tenni az álláskereső: az alap dolgai legyenek rendben (CV formai követelmények, interjúról nincs késés, megfelelő öltözet, stb.), adja önmagát, nyilván pozitív árnyalatban, de mindenképp kerülje a szélsőségeket (pl. túlzott önfényezés, tukmálás, előző munkahely fikázása, akadékoskodás, anyagias kérdések már az első körben, stb.). Egyébként viszont nem lát az interjúzó fejébe, így nem tudja, mi alapján ítélik meg.
http://www.hrportal.hu/hr/sokszor-a-sztereotipiak-dontenek-kivalasztasnal-20090522.html

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr641140024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Tyne folyó déli partja 2009.05.24. 23:09:22

na, úgy látszik, én vagyok csak itt a rendszeres olvasó?:)
pedig nem is keresek állást, főleg nem otthon.
szóval, az elsőhöz. az, hogy hazatér néhányezer külföldön dolgozó vendégmunkás, egyáltalán nem jelenti azt, h. tudni fognak használhatóan X. nyelven..angliai tapasztalatom az, h. csomóan kijönnek nulla nyelvtudással, itt vannak évekig, dolgoznak egy gyárban, angolul szintén nem beszélő kollégákkal, magyarokkal laknak, boltban, utcán nem használják a nyelvet, úgyhogy itt vannak évekig, aztán semmit se fejlődnek (mert tenni nem akarnak érte, azt hiszik, automatikus lesz, pedig nem), úgyhogy hiába mennek haza, egy nyelvszakot végzett, vagy mondjuk egy középfokú nyelvvizsgával rendelkező tudása sokkal magasabb lesz.
a tapasztalat meg? szerintetek ki megy haza? pontosan azok, akik ilyen gyári, zöldségcsomagolásos, szállodai, vagy konyhai, mosogatói munkát végeztek, mit ér ezzel a tapasztalattal otthon? itt általában olyan munkában dolgoznak az emberek, amit otthon nem vállalna (pont a nyelvtudás hiánya miatt. de én pl. tudok rendesen, mégis szintem alatt dolgozom, sőt, az első olyan hely volt, ahova abszolút semmi végzettség nem kellett, mozgássérült otthonban dolgoztam gondozóként, etettem, fürdettem, öltöztettem a lakókat, amúgy meg angoltanár vagyok, mit érnék el ezzel a tapasztalattal, ha most felkerekednék, és hazamennék?)

a másik cikkhez meg: ok, de ez mindig, mindenhol így lesz, így vagyunk programozva, sztereotipiákra. Nem csak az állásinterjúk esetében.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.05.25. 14:36:46

@Animacs: igazad van, valószínűleg döntően a kékgalléros munkavállalókat fogja ez érinteni
süti beállítások módosítása