Nagyon jó és hasznos összefoglaló a szülés/gyereknevelés utáni visszatérés lehetőségeiről, jogi kereteiről:

http://www.ugyvezeto.hu/cikk/54800?wa=ehum0842

ehhez kapcsolódik még a HVG egyik cikkének alábbi részlete:

"...a magyar állam - legalábbis teherbíró képességéhez mérten - bőkezű a kisgyermekes családokkal szemben: az egy főre jutó hazai össztermék arányában Magyarországon a szülők kétszer annyi pénzt kapnak a gyermekek után, mint Ausztriában, és másfélszer annyit, mint Svédországban. Nem is annyira az arányokkal van baj, hanem azzal, hogy a jelenlegi támogatási rendszer túl sokáig tartja távol a nőket a munkaerőpiactól, ami tovább rontja mind az édesanyák, mind gyermekeik esélyeit. Bár arról vita folyik, hogy hány éves korig előnyösebb, ha az emberpalánták egész nap az anyukájuk mellett vannak, abban kezd kialakulni a szakmai konszenzus, hogy a 3-4 éves gyermekek számára már nagyobb a hozadéka, ha szakszerű intézményi gondozást is kapnak, mint amekkora hátrányt a szülői jelenlét néhány órás nélkülözése okoz. Ehhez képest Magyarországon a harmadik életévükben lévő kisgyermekek esetében az édesanyák mindössze 14 százaléka dolgozik, és ez az arány még a kicsik negyedik életévében is csak 45 százalék - állapítja meg Köllő János, az MTA Közgazdaság-tudományi Intézetének kutatója.

A nők otthonlétét dotáló rendszer különösen hátrányos az alacsony iskolázottságú családok esetében: a gyermekgondozási segély (gyes) és a gyermekgondozási díj (gyed) kifutása után a nők 46 százaléka egyáltalán nem kerül vissza a munka világába. Negyven év felett mindössze annyi a változás az életükben, hogy jövedelmükben a gyermekvállalási támogatásokat - megannyi esetben alig néhány évvel később - a rokkantnyugdíj váltja fel. Míg 20 és 40 év között - kortól függően - a nem foglalkoztatott nők 20-60 százaléka részesül gyesben, gyedben vagy gyermekgondozási támogatásban, addig 50 év körül a nem dolgozó nőknek már 40 százaléka rokkantnyugdíjból él. A kutatások ugyanakkor azt is kimutatták, hogy a munkától való távollét rövidebb, ha a család többgenerációs, vagyis van nagyszülő, aki vigyáz a gyerekekre, vagy ha a településen létezik a kisgyermekek napközi gondozására hivatott intézmény. Ez utóbbiból azonban annyira kevés van, hogy a bölcsődék túltelítettek, kihasználtságuk 120-130 százalékos, és országosan legalább 15 ezren várnak üresedésre."

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr42724847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása