segély helyett munka

2008.11.18. 09:00

szerkesztett szöveg saját véleménnyel, forrás: HR Portal, HVG

Jelenleg 80 százalék megy szociális segélyre és csak 20 százalék a közhasznú, közcélú munka támogatására. Az összeg, 97 milliárd forint, változatlan marad, de megváltozik az arány: eddig 80-20 százalék volt a segély javára, jövőre ez az arány 50-50 százalék lesz. A program alapelvei szerint a rászorulók számára nemcsak pénzben, hanem munka formájában is felajánlhatóvá (he?) válik a segély. Ez azért szükséges, mert a jelenlegi rendszer lehetővé teszi olyan életstratégia kialakítását, amely kizárólag a segélyek felhasználására épül. ("Épp időben"...Közben újratermelődött a szegénység min. 1 generáció formájában). Ugyanakkor mindehhez kapcsolódnia kell a felajánlható munkalehetőségek bővülésének is. Ezt szolgálja, hogy a jövőben a 47 leghátrányosabb helyzetű kistérségben, illetve további 200 elmaradott településen teljes járulékmentességet biztosítanak a tartós munkanélkülieket foglalkoztató munkáltatóknak. (Sajnos, ezekben a kistérségekben alig van működő vállalkozás, másrészt a képzetlen munkaerő 90%-a roma, akiket tetszik-nem tetszik, nem várnak tárt karokkal, még akkor sem, ha átesett egy átképzésen).

Ugyanakkor az ország egész területén egy év járulékmentesség jár majd azoknak a munkáltatóknak, amelyek regisztrált álláskeresőt vesznek fel és vállalják a kedvezményezett időszakon túl a foglalkoztatásukat plusz egy évre. Mintegy 440 ezer munkanélküli, illetve rendszeres szociális segélyben részesülő ember van Magyarországon, közülük minden második egészségügyi okok miatt nem képes dolgozni. (Ezeket az egészségügyi okokat azért felülvizsgálnám). De a többieket be lehet, és be is kell vonni a közfoglalkoztatásba, és az önkormányzatok segítségével munkalehetőséget kell teremteni a számukra. Az „Út a munkához” program keretében 63 ezer ember egész évi, hat órás foglalkoztatását akarja biztosítani a kormány. Jórészt azokét, akik a leghátrányosabb kistelepüléseken élnek, és akik így a munkájuk révén tisztes jövedelemhez jutnak, és a munkaügyi és szociális társa reményei szerint idővel visszatalálnak majd a nyílt munkapiacra. (Ez sajnos nem igaz. Jó lenne, de erre nekik már nincs esélyük, kivéve ha egy rakás betanított munkást felszívó cég jönne az infrastruktúrálisan elmaradott térségekbe, de ugye majdnem bilibe lóg a kezünk. Viszont legalább a gyerekeik látják elmenni a szüleiket dolgozni - és jó esetben onnan - nem a kocsmából - hazajönni). 

Egyben a rendszer hozzájárulhat a gazdaság kifehérítéséhez is. (Ez igaz lenne, de csak a vállalkozások által foglalkoztatott munkaerőnél, ami nem lesz sajnos számottevő, sőt, a járulékkedvezmény miatt bevételként nem, csupán statisztikailag lesz ennek jelentősége. Közmunkásnál pedig a járulékbevétel a kiadási oldalon szertefoszlik, illetve "csak" 63.000 főt érint a min. 220 ezerből).

Mindez azért szükséges, mert az egyik legfontosabb nemzeti közügy a foglalkoztatás bővítése, ami közös társadalmi feladat és felelősség is egyben.
Ugyanakkor a jelenlegi viszonyok megváltoztatása csak a köz és a versenyszféra, illetve a társadalom valamennyi szereplőjének összefogásával érhető el.


Ez az utolsó mondat a lényeg, és így leírva sokan bológatunk, de nyilván ettől még nem lesz semmi. Persze - mint sokunknak - van ötletem, hogy mit lehetett volna tenni, illetve mit lehetne még tenni ezen kívül (pl. oktatás-nevelés terén, ill. minimális jövedelemhez kötött gyerekvállalás). Ezt az egészet elbaszták a rendszerváltás után, és azóta folyamatosan. Isszuk a levét évtizedekig, mivel ez a réteg majd nyugdíjas lesz, ekkor már növekvő egészségügyi fogyasztással, családi pótlék, nevelési támogatás nélkül (gyerekek addigra felnőnek), és mivel munkaviszonyuk nem volt, lehet megint pénztárhoz fáradni nekünk, járulékfizetőknek. Most ez a döntés egy kicsit jóleső simogatás az igazságérzetünknek, hogy ne legyen már ingyen leves. Ugyanakkor ne ámítsuk magunkat, ezek az emberek képzettség és tapasztalat híjján nem kellenek senkinek. Ezzel már elkéstünk, az alapokhoz kell visszamenni, és a kis gyerekektől kezdve kialakítani egy életút programot, hogy legalább a folyamatot állítsuk meg, ne legyen megint csupán tüneti kezelés.

A jelenleg tartósan munkanélküliek visszakerülése a munkaerőpiacra, főleg az elkövetkezendő recesszió alatt és után, tehát szinte lehetetlen. A program egyedüli hozadéka az, hogy szüleit dolgozni látva talán a gyerekek egy részének világossá válik, hogy le lehet, le kell szakadni az állam emlőiről, és a pénz munkabér formájában áll a házhoz, nem az önkormányzat pénztárából. Talán megértik, hogy a munka emel ki az állati sorból.

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr41773757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zs. 2008.11.18. 15:07:54

"minimális jövedelemhez kötött gyerekvállalás"?!
És azt hogy? Az "elhajtóosztály" és a Szülészet közötti kapun csak bérpapírral lehetne átmenni?

Nem kő semiféle szociális pótlék - helyete adókedvezmény. Rögtön megérné adózni, ha abból lehetne levonni pl. a családi pótlékot, nemigaz?

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.11.18. 15:19:14

ZS

"minimális jövedelemhez kötött gyerekvállalás"?!
jelenleg azért szülnek egyes családok, hogy jövedelemhez jussanak. én meg arra gondolok, hogy egy gyerek normális körülmények között történő felneveléséhez pénz kell. a minimális jövedelemhez kötött gyerekvállalás kidolgozatlan elképzelésként bennem az, hogy az kap családi pótlékot, aki rendelkezik x Ft munkaviszonyból származó jövedelemmel. ergo aki tényleg a gyerekvállalás szépségei miatt szeretne gyereket, tenne azért, hogy legyen munkaviszonyból származó jövedelme.

az a baj az általad felvázolt CSP-adókedvezménnyel, hogy ha nincs megfelelő mértékű bruttó jövedelem, akkor nincs adó, azaz nincs miből levonni a CSP-t.

2itailor 2008.11.18. 15:36:30

Szia!
Ez kivitelezhetetlen. Akkor azt is garantálni kellene, hogy akinek gyereke van az ne lehessen munkanélküli. Pont az jellemző, hogy gyerek előtt volt állás, mire a gyerek 2 éves lesz jön a :"bocs, de nem tudunk visszavenni".

A helyzet eléggé siralmas. Akkor hiszem el, hogy az a roma ember aki 20 évesen végzi el a 7-8. osztályt elmegy dolgozni, ha minden "magyar" talál munkahelyet aki legalább középfokú végzettséget szerzett és akar is dolgozni:(

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2008.11.18. 16:14:38

"minimális jövedelemhez kötött gyerekvállalás"

Erre felsikítottam. Elég durva hozzáállás. Értem én, hogy egyesek csak segélyért vállalnak gyereket, és ezt meg kellene akadályozni, de mégis ezt hogy gondolod? Állami engedély kell minden szexuális aktushoz, amit jövedelemigazolással kell kérni? És ha nincs, akkor btk-s cselekmény a szexuális élet? Vagy utólag rendeznéd a kérdést, minden terhes nő jövedelemigazolással menjen terhesgondozásra? És ha félidőben veszíti el a férje a munkáját, akkor elveteted a 25 hetes terhességét? Kényszerrel? Álljunk már meg kicsit!

SZVSZ a családi pótlékot, és minden gyerekkedvezményt kellene megszüntetni egyetlen tollvonással. Mellette rendezni a jövedelmi helyzetet. És akkor tényleg csak az vállalna gyereket, aki gyereket akar, nem pluszsegélyt.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.11.18. 16:20:22

2tailor

lehet, hogy kivitelezhetetlen, de mindenesetre így nem maradhat.

"a roma ember aki 20 évesen végzi el a 7-8. osztályt elmegy dolgozni"
ő nem fog elmenni dolgozni, de ha menne, se vennék fel sehová. a "miért nem megy el", és a "miért 20 évesen végzi el az általánost" problémáját kell kezelni. aki dolgozni akar, nem alkoholista/drogos/ápolatlan/bunkó és "magyar", az talál munkát, max. nem a lakóhelyén, és nem olyat, amit álmaiban elképzelt magának. ezt a belső konfliktust kell feloldania sokaknak, persze én könnyen dumálok, de azért látom pl. azt, hogy sírnak sokan, hogy nem kapnak állást, aztán amikor két kerülettel odébb van egy, akkor húzzák a szájukat, hogy 1 órát kell utazni

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.11.18. 16:25:14

missparker

gondoltam, hogy sokan rossz irányba gondolják ezt tovább... egy pszicho-thriller forgatókönyvéhez tökéletes alap amiket leírtál, de én másra gondoltam

"minimális jövedelemhez kötött gyerekvállalás"?!
jelenleg azért szülnek egyes családok, hogy jövedelemhez jussanak. én meg arra gondolok, hogy egy gyerek normális körülmények között történő felneveléséhez pénz kell. a minimális jövedelemhez kötött gyerekvállalás kidolgozatlan elképzelésként bennem az, hogy az kap családi pótlékot, aki rendelkezik x Ft munkaviszonyból származó jövedelemmel. ergo aki tényleg a gyerekvállalás szépségei miatt szeretne gyereket, tenne azért, hogy legyen munkaviszonyból származó jövedelme.

egyébként sokat gondolkodtam, hogy ezt az egész post-ot megírjam-e, végül, hogy publikáljam, mert a végén úgyis én leszek a szemét

missparker · http://hogyvolt.blog.hu/tags/a_kam%C3%A9leon 2008.11.18. 16:45:06

HH,

Nem szemét vagy, csak férfi :) Ha jól sejtem. Szóval ezt így megközelíteni nem érdemes. Amíg gyerekért pluszjövedelem jár, mindig lesz, aki ezzel visszaél. Tehát egyetlen lehetőség, hogy ne járjon. (ezzel meg én leszek a szemét, de nem érdekel, mert tényleg ezt gondolom)

2itailor 2008.11.18. 17:54:47

Nem vagy szemét. Szakmai szempontból nézed a problémát, más meg a saját szempontjából.
Sajnos mostanában rengeteg munkanélküliségről szóló cikket, blogot és kommentet olvastam a saját okulásomra. Ezekből szerettem volna valami támpontot kapni, hogy boldoguljak én a saját helyzetemben. De sajna nem sok sikerrel:(( Nekem még mindig az a problémám, hogy én már szültem, az én gyerekeim már nagyok, de nekem még mindig dolgoznom kellene és most tudnék csak igazán, mert már nincs betegeskedés+miegymás hiányzás a gyerek miatt és most lettem munkanélküli. És lehet, hopgy más szemében én is szemét vagyok, de míg dolgoztam nem érdekelt, hogy másnak van-e, vagy nincs munkája.
Én csak azon csodálkozom, hogy adják a támogatást az elmaradott kistérségeknek különböző képzésekre, de NINCS munkahely.

Amúgy vidéki vagyok és az elmúlt két évben két gyárat zártak be. Kb: 800 munkanélküli.

2itailor 2008.11.18. 17:58:40

Úgy értem a lakhelyemtől 15 km-re lévő városban zárták be azt a két gyárat. Az Unió-tól még pénzt ia kapott az önkormányzat, ha a földdel teszi egyenlővé az üzemet, Park lesz... lehet, hogy szemétszedőnek még jók leszünk? Nem tudom.
Bocs eltértem a témától.

vilnius 2008.11.29. 11:14:44

Az a baj, hogy Mo.-on az állam túl gyenge és a liberális ámodozók túl erősek ahhoz, hogy megtegyük amit Szlovákiában pár éve megtettek: néhány hét leforgása alatt szinte teljesen megszüntették a lehetőséget, hogy az állam pénzéből finanszírozzák egyesek az egész életüket. Oké, hogy egy ideig a rendőrséget és a katonaságot is be kellett vetni a lázongások miatt, de az állam kitartott és azóta mindenki felfogta, hogy "a pénz munkabér formájában áll a házhoz, nem az önkormányzat pénztárából". Meg lehet nézni, hol tart ma a szlovák gazdaság és hol a magyar

Az, hogy ezt konkrétan milyen intézkedésekkel érik el, az gyakorlaatilag mellékes:
- születésszabályozással, amit manapság sokan szalonképtelennek tartanak
- adó-creditek formájában, mint ahogy ez nagyjából Skóciában működik: az igényelt szociális kérelmek elbírálásánál megnézik, hogy az elmúlt X évben mennyi adót fizettél be. 0 font adó = 0 credit = 0 font szociális segély
- családi pótlékot csak adókedvezmény formájában lehessen igénybe venni a 3. gyerektől, nagycsaládosoknál félévente családlátogatás és MINENFÉLE szociális segély automatikus megvonása, ha a gyerekek nem járnak iskolába vagy elfogadhatatlan, szutykos köülmények között élnek (rendben tartani az udvart és szapannal kimosni a ruhákat egy teknőben nem kerül sok pénzbe)
- kivétel ezek alól csak és kizárólag szigorú egyéni elbírálás alapján családlátogatással, közmunkaprogrammal, havi-kéthavi interjúkkal

Hogy nem talál munkát? Fenét, csak "max. nem a lakóhelyén, és nem olyat, amit álmaiban elképzelt magának". Márpedig én marhára nem akarok egész életemben horribilis adókat fizetni, mert XY ragaszkodik a jól megszokott helyi kocsmájához

Az még szerintem a kisebbik gond a mostani segélyezési rendszerrel, hogy finanszírozhatatlan összegeket emészt fel: a nagyobb gond tényleg az, hogy mostanra sok családban egy egész generáció nőtt fel úgy, hogy nem látta a szüleit dolgozni és ő maga is balekságnak tartja "robotolni", utazgatni havi 60-70 ezer forintért. Épp ezért nem tudja hol levezetni a felesleges energiáit, azt látja maga körül, hogy ebben az országban "mindenki" plazmatévét vesz, csak ő nem: ebből lesz a bűnöző. A legnagyobb gond pedig, hogy a változást akaró (?) politikusokat rögtön rasszistának bélyegzik, holott ez nem cigány-magyar, hanem állampolgári kérdés: az, hogy ne alapozza senki az egész életét az állam pénzére

vilnius 2008.11.29. 12:10:53

Arról meg nem is beszélve, hogy a segélyezési rendszer átalakítása kapcsán rasszizmust kiáltó liberális jogvédők ezzel pont azt sugallják, hogy a cigányság élősködő életmódot folytat, sőt: joguk is van hozzá. Abszurdisztán. Bocs a betűkihagyásokért és a hosszú comment-ért

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.11.29. 17:48:15

korrekt összefoglaló, vilnius. a jogvédők viselkedése engem is felbosszant. ők azok, akik a I-II. kerületi lakásból, meleg, kipárnázott fotelból pálcát törnek azok felett, akiknek nem tetszik a szabálykerülő, ingyenélő cigányok viselkedése, hozzáállása. persze ők maguk sem járatnák a gyereküket hátrányos helyzetűek közé, és nem költöznének a cigánysorra. az uzsorázást is tagadják, és szerintük az egész ország rasszista, a cigányok pedig erről mit sem tehetnek

vilnius 2008.11.29. 23:33:08

Jah, megnézném Gyurcsány meg Mohácsi Viktória gyerekeit egy átlagos ózdi általános iskolában... Az ilyenektől mondjuk megkérdezném, hogy ha annyira rasszista ez az ország, akkor mi a francért nincs semmi baj az itt élő egyéb (sváb, román, szlovák, örmény, horvát, stb.) kisebbségekkel?! Erre ők talán azt mondanák, hogy mert a magyarok bőrszín alapján rasszisták. Ha bőrszín szerint szelektálnánk, akkor Szegeden nem állítottak volna szobrot Dankó Pistának. Ált. és középiskolában volt egy cigány származású osztálytársam/haverom, aki a legnagyobb sértésnek vette volna, ha lecigányozták volna: a 12 év alatt tudtommal egyik iskolában se volt erre példa, talán mert nem is adott rá okot: tiszta volt, épp annyira volt becsületes, mint bármelyikünk, nem tanult kevesebbet és rendesen beszélt magyarul. Mostanra főiskolát végzett és ugyanolyan pesti öltönyös rabszolga lett belőle egy multinál, mint bárki másból -- pedig az arcvonásai "cigányosak". Ennyit a fene nagy rasszizmusról. Az embereknek szerintem a közösség-ellenes, élősködő emberekből van elegük és ebben a körben a cigányság nagyrésze igencsak erősen képviselteti magát. A rózsadombi "jogvédőknek" is inkább a miért-ekkel kellene foglalkozniuk ahelyett, hogy a lassan heti-havi rendszerességgel elkövetett lincselések és brutális gyilkosságok után azt ismételgetik, hogy nem szabad előítéletesnek lenni. Csakhogy az emberek mostanra már "utóítéletesek"
süti beállítások módosítása