olvasnivaló hétvégére

2008.11.22. 10:42

Munkaerő-kölcsönzés - a válság miatt egyre többet találkozhatunk ezzel az atipikus foglalkoztatási formával. Attól, hogy atipikus, még nem rossz, ne féljünk tőle.
http://www.hrportal.hu:80/index.phtml?page=article&id=73926

Válság, munkaerőpiac, update
http://hvg.hu:80/karrier/20081113_munka_valsag_karrier_elbocsatas.aspx?s=20081119nl

 

Felszámolás, csődeljárás alá vont cégnél dolgozva megkapjuk a fizetésünket? (Forrás hvg.hu)
"A cégemet, ahol már lassan egy éve dolgozom, látható módon elkezdték felszámolni. Erről minket, dolgozókat még nem tájékoztattak, de különbőző céges berkekből kiszivárgott, hogy pár napon belül megszűnik a cég. A munkahelyünkre még bejárunk, de munkánk már nincs. Az alapbérünk mellé jutalékokat kaptunk, amit érezhetően készülnek megvonni, de erről sem kaptunk pontos információt. Sőt, kilátásba helyezték, hogy mivel csődbe viszik a céget, lehet, hogy még az alapbért sem kapjuk meg.

Amennyiben a munkáltató csődvédelmet kért maga ellen, az a munkabér megfizetése ellen nem nyújt védelmet. (1991. évi XLIX. tv., (Csődtv.) 12.§(1) pont). A csődvédelemről egyébként a munkavállalókat kötelességük tájékoztatni (Csődtv. 8.§ (1)). A felszámolás során a béreket a felszámoló a bérgarancia-alapból (1994. évi LXVI. tv. (Bat.)) köteles igényelni és kifizetni, tehát a munkavállaló mindenféleképpen megkapja a bérét; hangsúlyozom: a munkavállaló, tehát nem az alvállalkozó. A felszámolás elrendeléséről a munkaadónak kötelező a munkavállalókat értesítenie. (Csődtv.31.§ (1) e pont)."

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr93779140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása