Indult egy új portál, amely ötvözi a "sima" álláshirdetést és a multiknál lévő "ajánlási pénzt", illetve a közvetítő/fejvadász cégek szolgáltatásai közül alkalmazza az előszűrést és a garanciát. Magyarul: sikerdíjas hirdetési konstrukció előszűréssel, újrahirdetési garanciával, ahol a sikerdíjon a portál és az ajánló osztozik. De, ahogy írják (http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=399763) azért nem rossz ez a cégnek sem, mivel így kevesebbet fizet ki, mint amennyit a fejvadász cégek elkérnek. Különösen jó a premiumjobs.hu-nak, mivel egy alacsony fajlagos fenntartási költségű hirdetési szolgáltatást kínál magasabb összegért, mint egy hirdetés, igaz, ezt sikerdíjért teszi. A garanciális újrahirdetés nem nagy veszteség, és ha a nyertes jelölt nem ajánlás, hanem közvetlen pályázat útján érkezik, akkor a teljes díj a portált gazdagítja. A szolgáltatás konkurál az álláshirdető portálokkal és a fejvadász cégekkel - utóbbiak szerintük piacvesztéstől tarthatnak.


tudom, hogy kilóg a kép, bocsesz

Előre bocsátom, hogy az ötlet szerintem jó. Akkor lett volna még jobb, ha egy már működő munkaerő-közvetítő / fejvadász cég indítja el, amivel diverzifikálni tudja még jobban szolgáltatásait. Viszont a cikkel ellentétben én nem gondolom, hogy nagyon félnie kéne a fejvadász cégeknek.

Ugyanis a premiumjobs.hu egyelőre nem tud versenyezni a fejvadász cégek adatbázisaival és hirdetési portfoliojával, így ha nincs kellően nagy látogatottság, kevés az ajánlás, akkor a megbízó jelölt nélkül maradhat. Nem tud továbbá személyesen interjúzott jelölteket prezentálni, nem tud visszajelzést adni a jelentkezőknek, nem tudja tájékoztatni a pályázókat. Nem megoldás egy bizalmas keresés, illetve egy valós fejvadászat esetén. A garancia csak egy újbóli hirdetést jelent, a fejvadász cégek garanciája sokkal komplexebb - egy újabb ember közvetítését jelenti. Persze, mint mindennek, megvan az ára, és ezért olcsóbb, mint a közvetítő cégek 12-20%-os, valamint a fejvadász cégek 20-33%-os díja.

Akkor veheti fel a versenyt a premiumjobs.hu, ha látogatottsága megközelíti pl. a profession.hu látogatottságát, vagy hirdetései megjelennek ott is. Előbbire van esély, utóbbira kis esélyt látok, mivel ebben az esetben a sikerdíjként bevállalt szolgáltatás mellett előre fizetnie kell a profession-nek a hirdetésekért. Ráadásul a profession.hu is erősen elgondolkozna, hogy segítse-e egy részben konkurens szolgáltatás (hirdetés, csak itt van hozzáadott érték) elterjedését. Kellő számú látogató esetén lehet csak biztosítani azt, hogy egy-egy hirdető nem marad jelölt nélkül.

Hasonló szolgáltatást (hirdetés+előszűrés, hirdetés+telefonos előszűrés+garancia) közvetítő cégek is nyújtanak, előbbit 100-150e Ft-ért (fix díj), utóbbit 300-500e Ft között (sikerdíj), pozíciótól függően. Azaz, nincs nagy eltérés árban, viszont a közvetítő cég forrásai garantált jelöltszámot adnak, továbbá az interjúztatáson kívül minden egyéb feladatot ellátnak (pl. lemondás, visszajelzés).

A fejvadász (executive search) cégek szolgáltatásai pedig még több olyan elemet tartalmaznak, amit nem talál meg a megbízó a premiumjobs.hu szolgáltatása között, így nem hiszem, hogy pont a nagy multik HR vezetői adnák a megrendelők többségét. A premiumjobs.hu azoknak a cégeknek lehet jó, akik ráérnek megtalálni a megfelelő embert (az ajánlások nagyon kis része szokott érdeklődni, ha egyébként nem keres állást), inkább a minőségi cserén van a hangsúly, vagy kifejezetten azokra az emberekre építenének, akik nem aktív álláskeresők, emellett nem szeretnének pár százezer forintnál többet fizetni egy új kolléga felvétele után. Ugyanakkor az oldal a közösségi aktivitásra épít, ami jó irány, így bármi kisülhet még a dologból. Erre a modern szemléletre a cégek nyitottsága is szükséges, mely láthatóan egyelőre az IT szektorban van meg leginkább: az ajánlatok kétharmada innen való.

Pár kérdés felmerült bennem (ha jól tudom, a premiumjobs.hu is olvassa a blog-ot):
- Zsolt, aki az első ajánlást elküldte, miért nem kap lét?
- Miért fizetnek egy HR admin ajánlásért ugyanannyit, mint egy HR igazgatóért?
- Ha jó vagyok egy állásra, nyilván megkérem az asszonyt, hogy ajánljon, jól értem?

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr541016443

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Bárki lehet fejvadász: egyetlen ajánlásért akár 150 ezer forint jár « Kovács Péter’s blo 2009.03.23. 18:53:13

[...]Érdekes gondolatok ezzel kapcsolatban egy szakmámbelitől: http://headhunter.blog.hu/2009/03/23/premiumjobs_hu És maga a cég:[...]

Pingback: Bárki lehet fejvadász: egyetlen ajánlásért akár 150 ezer forint jár « Kovács Péter’s blo 2009.03.23. 18:53:10

[...]Érdekes gondolatok ezzel kapcsolatban egy szakmámbelitől: http://headhunter.blog.hu/2009/03/23/premiumjobs_hu És maga a cég:[...]

Pingback: Bárki lehet fejvadász: egyetlen ajánlásért akár 150 ezer forint jár « Kovács Péter’s blo 2009.03.23. 18:53:06

[...]Érdekes gondolatok ezzel kapcsolatban egy szakmámbelitől: http://headhunter.blog.hu/2009/03/23/premiumjobs_hu És maga a cég:[...]

Pingback: Bárki lehet fejvadász: egyetlen ajánlásért akár 150 ezer forint jár « Kovács Péter’s blo 2009.03.23. 18:53:04

[...]Érdekes gondolatok ezzel kapcsolatban egy szakmámbelitől: http://headhunter.blog.hu/2009/03/23/premiumjobs_hu És maga a cég:[...]

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Premiumjobs 2009.03.23. 23:51:38

Kedves HHunter!

Engedd meg, hogy első hozzászólóként az érintett fél reagáljon a véleményedre:)

Mindenek előtt köszönöm, hogy portálunk felépítésének tanulmányozására időt szántál, véleményedet részletesen fejtetted ki a blog olvasói számára.

Igaz, hogy csak egy kis mondat a véleményedben, de én az alábbi részt emelem ki: „Előre bocsátom, hogy az ötlet szerintem jó.” Köszönöm!

Mint minden terméknek/szolgáltatásnak a portálunk szolgáltatásainak is megvan a maga pozicionálása, így természetesen nem hisszük, hogy a hirdetési piac minden szereplőjét magunk mögé kell hogy utasítsuk idővel. Sőt, mi partnerként tekintünk a szereplőkre, az általad versenytársként feltüntetett munkaerő-közvetítőkre, fejvadászokra. (ha jól végiggondoljuk, az általad előnyként említett adatbázis kapacitással a „versenytársak” a premiumjobs-on keresztül többletbevételre is szert tehetnek)..

A lényeg, hogy egyszerűen szerettünk volna meghonosítani egy olyan modellt, ahol a keresési folyamat szereplőit – anyagi ösztönzés mellett – motiváljuk arra, hogy a végleges cél - a munkaadó az általa elvárt minőségű munkavállalóhoz juttatása és a munkavállaló által elvárt állás megtalálása – a lehető legmagasabb minőségi szinten valósuljon meg.

Egy olyan találkozási pontot kívántunk létrehozni, ahol érvényesülhetnek a kellő ösztönzés melletti piaci automatizmusok, ahol nem versenytársak, hanem partnerek a szereplők, hisz mindenki nyerhet.

Az ötletre és a modellre – az elmúlt egy hét tapasztalata alapján – a felhasználók vevők, egyre többen és többen értik meg és használják a rendszerünket. A siker kulcsa, ahogy te is jelezted, a látogatottság, illetve a hirdetések száma, minél szélesebb piaci lefedettséggel. Azon dolgozunk, hogy elérjük azon kritikus tömeget, ahonnan már az ajánlói rendszer sajátossága miatt már önműködően generálódik a siker kulcsaként megjelölt magas látogató szám.

A végén, hogy a kérdéseidre is válaszoljak:)
- Zsolt azért nem kap sikerdíjat, mert a bérterhek miatt nincs arra lehetőségünk, hogy egy akár 4-5 szintű lánc szereplői között osszuk meg a néhány tízezer forintos sikerdíjat. Nem beszélve az ehhez kapcsolódó adminisztrációs teherről..
- A portál jelenlegi hirdetőinek 70%-a még az indulás előtt csatlakozott Hozzánk, velük egyedi hirdetési szerződést kötöttünk, ezért látsz két különböző szintű HR álláslehetőség mellett hasonló sikerdíj összeget.
- Természetesen nem zárjuk ki annak lehetőségét, hogy ha találsz egy Számodra szimpatikus álláslehetőséget portálunkon, akkor megkérd az „asszonyt”, hogy ajánljon be a premiumjobs rendszerén. Hisz mint korábban írtam, célunk, hogy mindenki nyerjen

Köszönöm még1x a véleményedet.

Rajczi Norbert
Premiumjobs.hu

Biaggio 2009.03.24. 08:41:35

Gondolom, a sikerdíj bruttó, magánszemélyként még adózik belőle mindenki.

Én spec megőrülnék, ha már a harmadik, negyedik, ötödik ismerősöm ajánlana (a sikerdíj reményében) valami olyan pozícióra, amit nem szeretnék megpályázni (pl. ritkább szakterület specialistája). Pláne, ha ismeretlenek ajánlgatnánk mindenféle dologra...

Az asszony helyett pedig inkább kérem én a sikerdíj részét :)

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.03.28. 15:26:23

@Premiumjobs: Szia Norbert, köszönöm, hogy írtál. Én is, és szerintem a blog olvasói is kíváncsian várják a következő hetek-hónapok tapasztalatait a portállal kapcsolatban. Sok sikert a további munkához!

mazsola74 · http://allas-keres.blog.hu/ 2009.09.29. 15:13:50

Szerintem ez nagyon érdekes kezdeményezés, azonban fejvadász szemmel én is sok buktatót látok még benne. Nekem az lenne a kérdésem, hogy milyen típusú munkakört hirdetnétek ezzel a módszerrel, ill. mi van akkor, ha ugyanazt a személyt egy időben többen is ajánlják?
süti beállítások módosítása