2008 október: még a válság elején voltunk, a téma az volt, kinek mennyivel nőtt a fizetése 2007-hez képest. Ekkor a munkában álló válaszadók (222 fő) több mint felének nőtt valamilyen mértékben az alapfizetése, ráadásul a többségnek több mint 10%-al. Ezt a szavazást idén beújítjuk, várhatóan az eredmény siralmasabb lesz...
http://headhunter.blog.hu/2008/10/27/mennyivel_nott_a_fizetesed

2009 január: felmérés készült a blog olvasói táboráról, bár a munkanélküliek sajnos nem tudtak hová kattintani... hiába, még nem voltam kellően rutinos. Mindenesetre a kapott válaszok alapján elmondható, hogy a blog olvasóinak döntő többsége (52%) beosztott munkavállaló (de nem HR-es, fejvadász). Viszonylag nagy arányt képviselnek a még tanulók/pályakezdők, ők 22%-ot tesznek ki. A HR-es szakma (vállalati + szolgáltatói oldal) 11%-al éppen csak megelőzi a blog menedzser olvasóinak táborát (10%). További inaktív olvasóink a gyermekükkel otthon lévők és a nyugdíjasok, ők 1-1%-al színesítik a blog közönségét.
http://headhunter.blog.hu/2009/01/19/olvasoi_felmeres

2009 április: ekkor indult az eddigi talán legérdekesebb kérdés útjára, miszerint "Te elfogadnád a fizetésed csökkentését, ha ezzel a cég elkerülné munkatársaid egy részének elküldését?". Sajnos ez a kérdés nagyon sok vállalatnál napirendre kerül, és többféle kimenete lehet. Van, ahol nem szarakodnak a fizetésekkel, hanem a juttatásokat nyirbálják meg, elmarad a fizetésemelés, és kirúgnak 10-15% munkavállalót. Van ahol a munkaidőt csökkentik. Van ahol csökkentik a munkabért, de differenciáltan, teljesítménytől függően.
A felmérés eredménye természetesen tükrözi az egyéni érdekek felülkerekedését, és lehet picsogni, hogy de hol a szolidaritás, de hát ha lehetek kellően közhelyes "pénzből élünk". A közel 500 válaszadó 45%-a csípőből elutasítja a fizetés csökkenését, részben, mert nem jönne ki havi szinten (17%), részben meg "hulljon a férgese" (28%). Ez utóbbi adat meglepő, hogy hirtelen a munkavállalók milyen nagy hányada tette le a voksát a belső racionalizálás, a hatékonyság alapú működés mellett. 
46% rövid távon (fél év) belemenne némi csökkentésbe, ami azért dicséretes, de fél év után már nekik is kényelmetlen lenne egy ilyen helyzet. Mindössze 7% az, aki hosszabb távon (1-1,5 év) támogatna egy ilyen vállalati döntést, amit esetleg a többi munkatárs természetbeni juttatással tud meghálálni, erősítve ezzel a belső kohéziót :). A 7%-nak feltehetően nincsenek anyagi problémái, vagy közösségi gondolkodásuk átlag feletti (emellett nincsenek anyagi problémái, eheh).
http://headhunter.blog.hu/2009/04/29/fizetesuket_is_felaldoznak_munkatarsaikert_a_hr_esek_na_nem_itthon

2009 június: Minkaidőben keresel-e állást, vagy nem-e? ez volt a kérdés, és nem meglepő eredményként a 676 válaszadó 2/3-a naná hogy, a többiek pedig igyekeznek ezt munkaidőn kívül megoldani.
http://headhunter.blog.hu/2009/06/04/milyen_jelekbol_latni_hogy_a_munkavallalo_hamarosan_elhagyja_a_ceget

Ha van olyan kérdés, amit megszondáznátok, hajrá, küldjétek.

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr601178607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása