Az egyik Cafeteria szolgáltató korrekt összefoglalója segít, hogy mindenki tisztán lásson pl. "kapunk hideget-meleget?" kérdésben, illetve segít abban, hogy ne nekem kelljen összeszedni minden infot ezzel kapcsolatban :)

A Magyar Köztársaság Parlamentje 2009. június 29-én szavazott e témában, és döntésük eredményeképpen a béren kívüli juttatások rendszerében nagymértékű változások következnek be 2010. január 1-jétől. 

Fontos, hogy a változások nem érintik a 2009-es adóévet, tehát az idei évben a béren kívüli juttatások rendszere változatlan marad, továbbra is adómentességet élvez:
- MELEGÉTEL utalvány: 12 000 Ft / fő / hó
- HIDEG étkezési utalvány: 6 000 Ft / fő / hó
- AJÁNDÉK utalvány: 2009-ben 3 alkalommal 7 150 Ft /fő
- ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS utalvány: 21 450 Ft / gyermek
- INTERNET utalvány: korlátlan mértékben adómentes
- KULTÚRA utalvány: 71 500 Ft /fő
 
A törvényalkotók három kategóriába sorolják 2010-től a béren kívüli juttatások elemeit.

1. A kedvezményes adózású körben 25 %-os adóteher hárul a következő elemekre:
- MELEGÉTEL utalvány
- ISKOLAKEZDÉSI utalvány és iskolarendszerű képzés díja
- Helyi közlekedési bérlet
- Üdülési csekk
- Pénztári befizetések (önkéntes nyugdíjpénztár és önkéntes egészségpénztár)

2010-ben az alábbi értékhatárokig adóznak kedvezményesen a Cafeteria elemek:
- MELEGÉTEL utalvány: havi 18 ezer Ft
- ISKOLAKEZDÉSI utalvány: éves szinten a minimálbér 30 %-a / gyermek
- Helyi közlekedési bérlet: közlekedési társaság tarifája szerint
- Üdülési csekk: éves szinten a minimálbér összegéig
- Önkéntes nyugdíjpénztár: havonta a minimálbér 50 %-a
- Önkéntes egészségpénztár: havonta a minimálbér 30 %-a

Az Üdülési csekk felhasználási jogköreit az üdülési és művelődési szolgáltatások igénybevételére redukálják.

2. 2010-ben is adómentes marad az INTERNET utalvány, melyet a felhasználók továbbra is az internet szolgáltatás havi- és forgalmi, illetve az internet-hozzáférés létesítésének díjára vehetnek igénybe.
 
3. A normál adózású körben 95,6 %-os adóteher hárul többek között az alábbi Cafeteria elemekre:

- HIDEG étkezési utalvány
- AJÁNDÉK utalvány
- KULTÚRA utalvány

A normál adózású elemek esetében 2010-ben megszűnnek a korábban érvényes értékhatárok, így azok korlátlan mértékben adhatók a megfelelő mértékű adó megfizetése mellett.
 
Mennyit spórolhat a munkáltató az új rendszerrel?


A béren kívüli juttatások rendszerében a munkáltató éves szinten 31 %-nyi költséget takarít meg a bér jellegű kifizetéssel szemben.

Havi bruttó 180 ezer Ft-os kereset mellett, amennyiben a dolgozó havi 18 ezer forintnyi kedvezményes adózású béren kívüli juttatásban részesül (például MELEGÉTEL utalvány), akkor éves szinten 216 ezer Ft-nyi juttatást kap, mely összesen 270 ezer Ft-ba kerül a munkáltatónak (a kedvezményes, 25 %-os adózással számolva).

Amennyiben úgy dönt a munkáltató, hogy ugyanezen mértékű juttatást beépíti a dolgozó bérébe - SZJA-val és TB járulékkal terhelten - mindösszesen 393.015 Ft lesz a munkáltató összes bér jellegű költsége.

 
 
Mennyivel jár jobban a dolgozó?
 
A kedvezményes adózású béren kívüli juttatások rendszerében a dolgozó több mint 31 %-kal magasabb összegű juttatásban részesül a bérben történő kifizetéshez képest.
Ha például a munkáltató 2009-ben havi 12 ezer forintnyi béren kívüli juttatást ad a dolgozónak, az éves szinten 144 ezer Ft-os költséget jelent.

Amennyiben 2010-ben is megtartja a munkáltató éves szinten a 144 ezer Ft-os dolgozói juttatást, akkor a kedvezményes adózású béren kívüli juttatás esetében a dolgozó 115.200 Ft-os juttatásban részesül.

Abban az esetben, ha ezt a 144 ezer Ft-os költséget a dolgozó bérébe építené be a munkáltató, akkor éves szinten 79.143 Ft-ot kapna meg (bruttó 180 000 Ft-os bérszinttel számolva).

Amennyiben a dolgozó bére bruttó 250 ezer Ft felett van, akkor fizetése eléri azt a szintet, ahol már a normál adózású béren kívüli juttatások is kedvezményesebbek, mint a bérben történő kifizetések.

A fenti példák is jól szemléltetik, hogy a béren kívüli juttatások elemeinek megadóztatásával továbbra is kedvezőbb ezt a juttatási formát alkalmazni, mint bérben kifizetni az erre szánt összeget.

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr311220361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2009.07.02. 11:46:45

Ésszerűnek látszanak a kormányzat intézkedései, mellyel az adóelkerülés kapuit nem hagyják olyan mértékben nyitva, mint korábban.

Balance Of Power 2009.07.02. 15:41:53

Es neked mi a maganvelemenyed?

kondor 2009.07.03. 00:45:45

@Vidéki: Ésszerű?
Ezek a juttatások nem adóelkerülő kiskapuk voltak, hanem azoknak a korábbi szociális juttatásoknak a kárpótlása, amit (pl. vállalati és SZOT üdülők, kedvezményes munkahelyi étkeztetés) a rendszerváltáskor megszüntettek. (Az üdülőket például a mostani kormányzó párt elődjének néhány vezetője nyúlta le!)
Bóvebben: sullyedomagyarorszag.blog.hu

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.07.06. 23:36:22

@Balance Of Power: a választható juttatásokról vagy a változásokról? a juttatások egy része hasznos lehet olyan szempontból, hogy a fogyasztást tereli valami felé, pl. kultúra, üdülési csekk. de pl. az ajándékutalványból, a hideg étkezési utalványból a tesco-ban vásárol a jónép érthető módon, azaz az utalvány nem éri el a célját. nyilván ezért is rakták a durvábban adózó juttatások közé, amivel halálra is ítélték. a kultúra utalvány kár, hogy ide került.
süti beállítások módosítása