Az elektronikai gyártók kedvező eredményekről számolnak be, ami Magyarországnak is jó - hazánk az autóipar mellett az elektronika szegmenséből is számos gyártónak ad otthont, gondoljunk csak a Samsung-ra, Philips-re és a számos bérgyártó cégre: Flextronics, Jabil, Sanmina, Elcoteq, Foxconn. A bérgyártók közül mondjuk a Sanmina és az Elcoteq tömeges elbocsátásokon van túl (nem lepődnék meg, ha az Elcoteq felvásárlási célponttá válna), de a Flextronics-nál bíztató jelek vannak és a Jabil-hoz is jött új projekt.

Ha valaki nem tudná, az elektronikai bérgyártók elsővonalbeli gyártóknak (érthetőbben márkáknak) végeznek bérgyártást, szerződéses gyártást, szolgáltatást, ami lehet egy termék "0-ról" való legyártása és logisztikája a legkissebb dióda beültetésétől kezdve a kézikönyvvel történő becsomagolásig és kiszállításig, vagy csak sima összeszerelés, netán egy-egy szerelési művelet elvégzése, vagy javítási tevékenység. Munkavállalók terén ők vevők a betanított munkástól kezdve az elektronikai ismeretekkel rendelkező technikusokon keresztül a diplomás, nyelveket jól vagy kevésbé jól beszélő fehérgalléros munkavállalókra. Amilyen gyorsan építenek le a változó volumenű megrendelések miatt, olyan gyorsan vesznek fel új embereket is - ez a változást, a bizonytalanságot és a mobilitást nem kedvelő magyar munkavállalóknak persze nem tetszik. A bizonytalanságot persze senki sem kedveli, a másik kettővel pedig együtt kellene élni, a mai világ erről szól.

Mivel képzetlen (iskolázatlan, több éve tartósan munkanélküli, a munkaerőpiacról leszakadt) munkaerő is találhat náluk állást, ezért fontos lenne ennek a szektornak a támogatása. Hiszen a legnagyobb munkaerő felesleg a képzetlenek közül kerül ki, míg számos helyen a képzett, nyelvet beszélő műszaki szakemberekből meg hiány van, ellenben ezeket a beruházásokat bőkezűen támogatják, a képzés viszont nem tud lépést tartani a megváltozott igényekkel.

Természetesen a középtávú érdek nem az, hogy a magyar primitív összeszerelési műveleteket lásson csak el, de rövidtávon a képzetlenek számára a betanított munka a megoldás, hogy legyen munkájuk, legyen jövedelmük, a gyermekeiket tudják taníttatni és majd legyen nyugdíjuk. Ezzel megteremtenénk az esélyét, hogy a tartós munkanélküliség ne termelődjön újra a következő generációban.

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr161487316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bal-ka 2009.10.30. 21:31:59

A indiai Videocon már szándéknyilatkozatot írt alá az Elcoteq felvásárlásáról.
süti beállítások módosítása