pályakezdők sirámai

2009.01.14. 09:00

Mindenhol szajkózzák, hogy nehéz a pályakezdők helyzete, ők maguk meg érzik a saját bőrükön rendesen. Egyre több kirohanás tapasztalható (nem csak luggeriano olvasónkra gondolok), főleg most, amikor amúgy sem vesznek fel embert a cégek - mennyire lehetetlen a cégek magatartása: "munkatapasztalatot várnak el, de hogy szerezzek tapasztalatot, ha egyszer nem vesznek fel sehová". Itt azért álljunk meg egy kicsit.  A munkaerőpiac is piaci elven működik, kereslet-kínálat, és egyelőre a kereslet csak nagyon szűk területen nagyobb a kínálatnál. Szóval ha a cég nem akar pályakezdőt felvenni, akkor nem fog. Az állam ezért próbálja a pályakezdők alkalmazásával bizonyos előnyökhöz juttatni a cégeket, START kártya, járulékkedvezmény. De sajnos ez nem elég, főleg azoknál, akik nem piacképes szakon végeztek. De azoknak meg méginkább szar a helyzetük, akik a tanulmányaikat tovább folytatták, szereztek még egy diplomát a munka helyett, és maholnap 30 évesen próbálnak pályakezdőként elhelyezkedni, amikor már kortársaik bőven tapossák az 5-6. évüket a munka világában. Ráadásul úgy tanultak, hogy mellette nem dolgoztak. De kinek lett volna a feladata, hogy adjon némi iránymutatást, amíg nem késő? Szülő, iskola?
 
Akik most még tanulnak, gondolják végig, hogy mire 1-2 év múlva végeznek, még több versenytársuk lesz a munkaerőpiacon. Tegyenek azért, hogy amikor lediplomáznak, kerülhessen valami a "Munkatapasztalat" rovatba. Nyári munka, adminisztráció, recepció, csomagolás, részmunkaidős, beugrós, bármi. Ugyanis ez jó út arra, hogy megtanuld mi az, hogy felelősség, hogy elvárás, hogy határidő, hogy elszámoltatás, hogy értékteremtés, hogy munkaidő, vezető, munkatársak, lehetne még sorolni, na persze és az, hogy megdolgozol a pénzedért. Leendő munkaadód értékelni fogja, hogy te már tisztában vagy ezekkel a fogalmakkal. Nyilván, ha éppen beágyazott szoftverfejelsztőként fogsz végezni (a beágyazott itt nem az alvásra használt textiliák rendezett elhelyezésére vonatkozik, hanem az embedded software development-ről van szó), akkor hátradőlhetsz, de ha tucatszakon, pl. kommunikáció, nemzetközi kapcsolatok, marketing, vagy netán valamilyen speciális természettudományi szakon fogsz végezni, akkor kezdjél el gondolni a jövődre.
 
A másik a nyelvtudás. Angol minimum stabil középfokon szóban és írásban. Mellette német, vagy másik európai, esetleg szláv nyelv. De ne lóvári, hogy gyorsba meglegyen a diploma...
 
A lányok helyzete egyébként könnyebb, hiszen nekik nyitva vannak az admin melók. Itt is nagy a verseny, de jó nyelvtudással be lehet kerülni. Csak egy példa, egyik megbízónknál ma kezdett egy 20 éves lány, részmunkaidős recepciósként, mellette két egymásra épülő szakot végez, az egyiket egyetemen, a másikat főiskolán, és előtte is dolgozott már. Sajnos, az "ilyenek" miatt te, aki nem alacsonyodik le egy adatrögzítő munkához, vagy akinek fontosabb a végigbulizott nyár és a lógás a szülők pénztárcáján, hátrányban vagy/leszel. Ő, mire 24 éves lesz, több éves munkatapasztalattal rendelkezik. A cégek kis része szereti csak a pályakezdőket, de ők is 22-24 éves korosztályra nyitottak, a legtehetségesebbekre. Ugyanis sokkal könnyebb egy valamely munkahelyen már szocializálódott munkatársat felvenni és integrálni, mint egy pályakezdőt, aki még nem látott munkahelyet.
 
Ezzel nem azt mondom, hogy ne bulizz, és dolgozd végig a nyarad. Legyen ez is, az is.
 
Mit lehet tenni, ha már végeztél, de még nincs semmi munkatapasztalatod, és hónapok óta keresel állást? Most persze szar, mert alig van felvétel, de általánosságban a fő jelszavak: mobilitás, rugalmasság, az elvárások lejjebb adása, ne válogass. Több helyről hallom, hogy ilyen-olyan céghez nem mennék, vagy a 18. ker már messze van, meg, hogy ott sok a túlóra. WTF?! Túlóra mindenhol van, ráadásul most vagy fiatal. Keressél beugrós, részmunkaidős lehetőséget, ne csak 8 órás állásban gondolkodj. Költözz el, ha szükséges, és ha lehetőséged van rá, kimehetsz még külföldre, de persze dolgozni. Nem könnyű, és utólag okos az ember, meg szemét cégek, de ettől még nem lesz állásod. Alkalmazkodj, hogy túlélj.

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr53872658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2009.01.14. 10:26:59

Az a gond, nehéz minimálbérért (se) elmenni pl. gyakornoknak fél évre tanulás mellett. Ha nem látja az ember maga előtt a sikeres példákat és a későbbi fix állás lehetőségét, nehezen szánja el magát.

Ugyan ez a nyelvtudással: műszaki pályán pont elég az 1 nyelvvizsgát megszerezni valahogy. Nemhogy plusz nyelveket tanulni.

Szerintem a kapcsolati háló építése épp olyan fontos utolsó éveseknek, mint a fenti dolgok.

Vaszilisza · http://maganorultekhaza.freeblog.hu 2009.01.14. 10:29:41

Egyik első felvételi beszélgetésem során (amikorra ez a téma előkerült, már tudtam, másból, hogy engem oda felvenni nem fognak), a főnök megkérdezte, hogy mik a fizetési elvárásaim. Én pedig bemondtam a köztisztviselői bértáblából kinézett összeget, ami megfelelt a diplomámnak, nyelvvizsgáimnak. Mire a fickó levette a designer bőrcipős lábát a mahagóni íróasztalról, felült a faragott ébenfa karfás bőrfotelban, kivette a szájából a havannát, felcsíptette dupla aranyláncon lógó cvikkerét, hogy alaposan megnézhessen, mintha egy olyan valamit látna, amit a macska hurcolt be, és megkérdezte: és miből merészeli gondolni, magácska, hogy meg is éri ezt az összeget?
Ja, nem strichelésre jelentkeztem. ;-)

a_tom 2009.01.14. 10:30:52

Munkahelyi szocializáció? Mégis mi az az istenverte bonyolult és hosszantartó(több évig) tanulási folyamat, ami képessé tesz valakit hogy dolgozzon valahol?
Érdekes én nem emlékszem ilyesmire saját magammal kapcsolatban. Beléptem a munkahelyemre(adminisztráció/ügyfélszolgálat), ha bemutattak volna a kollegáknak és elmondják/leírják mi a feladatom akkor kb 1 napot vett volna igénybe, de mivel nekem kellett ezeket csinálnom egy hét is eltelt mire képben lettem. Ettől fogva dolgoztam mint bárki más.
Én nyilvánvalóan valami kivétel lehetek, nemtom elképzelni sem hogy a "normális pályakezdők" ezt hogy csinálják.

jewel79bp 2009.01.14. 10:39:30

a_tom: egyetértek. ÉLetem első munkahelyén ugyan szükség volt a szakirányú diplomámra, de őszintén szólva, amit valóban kellett csinálni azt ott tanultam meg az első héten. Aztán persze idővel jobb és jobb lesz az ember, és jobban is dolgozik, de minden munkahely annyira más, hogy egy másik helyen szerzett hasonló tapasztalat szinte semmit sem jelent. Hacsak nem viszi magával valaki az ügyfélkörét, 20 év munkatapasztalat után is szinte nulláról kezd az új helyen...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.01.14. 10:43:44

Szia postíró!

Ezzel az állításoddal nem értek egyet:

"Ugyanis sokkal könnyebb egy valamely munkahelyen már szocializálódott munkatársat felvenni és integrálni, mint egy pályakezdőt, aki még nem látott munkahelyet."

Sokkal, de sokkal nagyobb baj, hogy a diákoknak (elnézést) hülyék tanítanak (elnézést) hülyeségeket. A diákok ezenkívül - tapasztalataim szerit - csak "behúzzák" a tantárgyat, de nem érdekli őket, és nem is tudják hasznosítani a tanultakat.

Mi azon kisebb hányadhoz tartozunk, akik pályakezdőket vesznek fel, mert nincs szükségünk olyan emberekre, akikben rögzültek más munkáltatók hülyeségei. A felvett emberek képzettsége siralmas: programozó matekosok képtelenek egy épkézláb nyelvben programot írni, csak a Windowsos játékprogikhoz értenek - valamennyire.

Ezért tanács azoknak, akik a választott szakmájukból szeretnének megélni:

A tananyag csak indikáció. Válassz magadnak egy téged érdeklő területet, és az egyetem alatt képezd magad önerőből ezen a területen annyira profivá, amennyire csak lehet. EZT ÉRTÉKELIK a munkaadók, nem a máshol szerzett gyakorlatot. Azt, hogy az adütt területen mennyire vagy hadra fogható. Így is rengeteget fogsz tanulni, ha jó helyre kerülsz, de meg lesznek az alapjaid.

És még valami: ha nem érekel a szakma, aminek tanulsz: hagyd ott még most. Mert egyrészt nem fogsz benne dolgozni, és elbasztad a fiatal, tanulóképes éveidet, másrészt ha mégis ebből kell megélned, utálni fogod, és szar lesz az életed.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.01.14. 10:49:08

@Vaszilisza: Valószínűleg tényleg nem ért annyit a munkád az első napon. Ez van.

Te magad, mint ember, képzelheted magad értékesnek. Valószínáleg az is vagy. De a munkahelyeden valójában a munkád mér meg, amiről az elején senkinek fogalma sincs. Neked se. Sőt. Főleg neked nincs.

A közalkalmazotti bértábla vicc, a közalkalmazottak száma vicc. Ha ehez hasonlítod magad, soha nem fogsz érvényesülni a piacgazdaságban, mert nem érted a működését. Olyan céghez érdemes elmenni, ahol alacsony a kezdőfizu, de rally van a fizetés építésében - ha a teljesítményed OK. A bértáblák azoknak valók, akik nem merik megmérni a teljesítményüket.

misc · http://misc.blog.hu 2009.01.14. 10:52:42

nagyrészt valószínűleg igaz, de azért elég abszurdnak hangzik, hogy azért fognak majd felvenni valahova pályakezdőként, mert 18 évesen szórólapokat osztogattam.. :)

egyébként meg ha így is lenne, akkor se rohanjon sztem minden egyetemista a mcdonaldsba "munkatapasztalatot gyűjteni" és "szocializálódni".. max ha nagyon ragaszkodik hozzá a munkáltató, lehet költeni magadnak néhány tipikus nyári munkát, azt úgyse lehet leellenőrizni.

forumuser 2009.01.14. 10:57:35

"A bértáblák azoknak valók, akik nem merik megmérni a teljesítményüket."
Jajmár, teljesen kezdőként a munkavállalók többsége nem igazán profi ebben...

solness 2009.01.14. 10:58:28

@RAMBO: 100%-ig egyetértek. Emlékszem, mennyit szenvedtünk azokkal a "harcedzett", új munkatársainkkal, akikben hülyeségek rögzültek. Van, ahol jobb a "szűz fej". Persze nem mindenhol.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.01.14. 10:58:56

Es azt lehet irni hogy tinedzser koromban hangszerrel a kezemben Europat jartam, amugy meg kepes voltam a diofa alatt hevereszni es olvasni naphosszat? esetleg ket-harom naponta rendberakni a kertet, kocsmaba jarni meg ilyenek? Vagy most ez hogy van? Jobb ember lennek, ha fott kukoricat arultam volna a strandon? I'm so confused someone help me please.
Mondtam mar hogy a HR-eseken mindig felhuzom magam? De csak azert van mert HR-es csajt meg nem sikerult becserkeszni :-)

Tíz kicsi indián 2009.01.14. 10:59:24

Nem teljesen értek egyet a cikkel. Én pl. dolgoztam iskola mellett, de mivel nappali tagozat, nem nagyon lehetett 8 órást vállalni, így mindig odamentem, ami befért a suli mellett. Erre jellemzően nem az a válasz, hogy "jaj-de-jó-valaki-nem-apuci-cégében-volt-székmelegítő", hanem miért ugráltam olyan sokat? Amire lehet szabadkozni, azért, mert kevés cég viseli el, ha az ember a sulit rendesen kívánja végezni és be is jár.

Le kellene szállni a HR-nek a földre, ez már nem a kommunizmus, ahol katonás tudattal elvégezte az ember a szakmunkásképzőt/egyetemet és másnap ment a robotra. Itt abból lehet főzni, ami a felhozatal.

forumuser 2009.01.14. 10:59:27

RAMBO, amúgy megkérdezhetem, melyik cégről van szó?
(Ja: igazad van.)

Balance Of Power 2009.01.14. 11:01:45

Szvsz foleg arrol van szo, hogy egy munkahelynek vannak bizonyos szabalyai, sajatossagai, amelyeket a burokban nevelt palyakezdo nem fog megerteni es arra kurvara nincs ido, hogy ezeket kelljen neki magyarazgatni. Hogy idoben be kell erni, hogy mikor hogy kell viselkedni, kivel hogy kell beszelni, egy csomo dolog, ami nekunk mar termeszetes. Ezert viszont azt is gondoljuk, hogy akit felveszunk, annak is. Ha palyakezdo, ha nem.

Mária 2009.01.14. 11:02:44

@RAMBO: ne viccelj. A teljesítményedet akkor tudod mérni, ha vállalkozóként bevállalod, hogy a jövedelmed ezerszázalékosan függ a teljesítményedtől.

Alkalmazottként viszont mindez nem így van.

Teljesíthetsz te bármilyen jól, ostromolhatod a szakmai csúcsokat, 95% az esélyed rá, hogy a béred ugyanannyi marad, mert minden cégnél létezik egy "íratlan" bértábla.

És ha te csúcsot döntesz alkalmazottként a munkádban, attól még azt neked nem fogják honorálni, mert akkor mit szól a titkárnő, a takarító meg a portás.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.01.14. 11:03:38

Apuci cege: na erre is mind elfintorodik. Pedig hol dolgozzon az ember? Mellesleg az en apucim egyhetes jogsival mar bizott ram arukihordast, meg gimnazium mellett. Meg ott ultemaz asztalnal minden alkalommal amikro a konyvelovel/ugyfellel/szallitoval targyalt. "fiam egyszer ezt majd neked kell csinalni". Papa bolcs mondatai rovat nincs a resumeben.

Tíz kicsi indián 2009.01.14. 11:04:56

Még valami: én meg pont azt tapasztalom, hogy a cégek sokkal inkább keresnek zöldfülű, friss egyetemet végzettet, mint mondjuk többéves munkatapasztalatost, akinek esetleg már a kisujjában van az, amit az egyetemes 2-3 év alatt fog elsajátítani. Mert a papír...

jewel79bp 2009.01.14. 11:05:08

balance of power: én erre azt szoktam csinálni, hogy akit felveszünk új embert, két hétig jön, mint a kiskutya mellettem, és mesélek neki az emberekről, hogy kivel hogy kell viselkedni, mire kell vigyázni, kiben bízhat, kiben nem... dehát nem ez a természetes? Egy új embertől nem lehet elvárni, hogy tudja, hogy Józsival keményen kell beszélni, Pistinek meg egy nappal korábbi határidőt kell mondani, különben késni fog úgyis... erre való a beilleszkedési idő, bár sok helyen ez már luxusnak számít, sajnos...

Vaszilisza · http://maganorultekhaza.freeblog.hu 2009.01.14. 11:05:08

@RAMBO: nem olvastál elég figyelmesen :-)
nem az volt a kérdés lényege, hogy én mint ember, elég értékes vagyok-e ehhez, mert ez tökmindegy; nem is az, hogy a munkámnak lesz-e annyi eredménye, mert az meg a próbaidő alatt kiderül, és ha nem lesz, akkor mutasson ajtót két hónap múlva; a kérdés arról szólt, hogy bármely random pályakezdő, mint akkor én, értéktelen, helyettesíthető alkatrész, aki örüljön, hogy él.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez volna az általános vélekedés, ez egy eset volt, ami velem történt meg. Elvégre nem sokra rá, engem is felvettek valahová ;-)

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2009.01.14. 11:05:27

Ez a tapasztalat dolog egy divat. Azt hiszi a munkaltato, hogy van kulonbseg. Nincs.
Kurva mindegy hany eve mit dolgozok, egy uj cegnel akkor se fogom tudni, hogy adott problemaval Marikat kell felhivni, vagy Lajost Kaposvaron es egyaltalan mi a szamuk. De ha telefonal egy ugyfel, akkor se fogom tudni, hogy 10 eve ugyfel, es arra se fogok tudni mit mondani, hogy ugyanolyat akar rendelni, mint szokott. Szoval tok mindegy mennyi gyakorlatod van, mert minimalisan tudod csak kamatoztatni, eltekintve a kapcsolati toketol, mar ha arra igeny van az adott pozicioban. Szerintem az elso evben gyakorlatilag tanul az ember egy uj munkahelyen.
Masreszt lehet, hogy van egy halalprofi jelentkezo, aki oda vissza programozik barmilyen nyelven, es meg be is agyaz, de egy igazi antiszocialis nerd. Baszhatod, mert egeszen keves olyan munka van egy cegenel, amit tok egyedul meg tud csinalni.

Tíz kicsi indián 2009.01.14. 11:06:43

Professor Pizka,

azért az a ritkább, hogy valakit komolyan befog dolgozni valamelyik családtag. A legtöbb esetben kap egy amolyan alibi-pozíciót a családtag, ami jellemzősen rengeteg feszültséget szül cégen belül.
Amúgy irigyellek. :))))

Balance Of Power 2009.01.14. 11:14:02

@jewel79bp: Ezek specifikus dolgok, amiket nyilvan nem fog tudni, ld. Ahmet peldaja.
A tortenet arrol szol, hogy a palyakezdok joreszenek fogalma sincs arrol, mi az, hogy munkahely.

Egy dolog viszont biztos: az is sokat nyom a latba, hogy a palyakezdo sokkal kevesebbel is meg fog elegedni, mint egy tapasztalt kollega.

Balance Of Power 2009.01.14. 11:18:38

@Tíz kicsi indián: Gyakran van ilyen: fonok fia/felesege a pult mogott, a raktarban, kiszallitast o intezi, mint Pizka stb. Magam is dolgoztam ilyen helyen.
Mas kerdes, hogy a legtobb gyerek ebbol menekulni akar. En sem dolgoztam volna soha, semmi szin alatt apammal. Mondjuk halistennek sose vallalkozott.

Laci70 2009.01.14. 11:20:02

@RAMBO:

Teljesen korrekt.

Kezdő fizetésem x volt.
1 év múlva 1,6x-et kerestem.
3 év múlva már 2,2x-et, és akkor váltottam 4,4x-ért egy másik céghez.
5 év után pontosan 7x lett a jövedelmem, egy újabb váltással. Azóta reálértéken már enyhébb a növekedés, és előfordul szórás is.

Közben belépett olyasmi is, hogy teljesítményarányos pénz. Nagyon megszerettem. Sokan ódzkodnak az ilyesmitől, egészségükre. Nekem bejött.

Más. Igenis megéri olcsóbbért az elején elmenni olyan helyre, amelynek van respektje. Később kiváló referencia lesz. És előbb tanulni kell, letenni az asztalra, és utána markolni. Most életem 5. munkahelyén vagyok, az első és másodikat kerestem én, a többinél már engem kerestek volt főnökeim.

Nem előfeltétel a cégek közötti váltás sem. Ismerek olyat, aki gyakornokként kezdt, és most igazgató ugyanott.

Olyat nem ismerek, aki sírás-rívás mellett komolyan felépített volna valamit. Ha valaki a sírós fajtából való, akkor ki kell ábrándítanom, sajnos pocsék karrier előtt áll, ne is álmodozzon.

vszilagyi 2009.01.14. 11:41:37

Teljesen egyetértek a cikkel! Én egyetem alatt ingyen dolgoztam, persze, volt szülői támogatás, ezért megtehettem. A szorgalmi időszakban, amikor csak 1-2 órára jártam be, belefért, hogy szabadidőmben dolgozni járjak a szakmámhoz kapcsolódó területen... És nagyon megérte! Sokkal könnyebben mentek a záróvizsgák (mert már láttam a gyakorlat egy részét is, nem csak a könyvekben olvastam), és az önéletrajzban is nagyon jól mutatott, tucatszakmám van, mégis nagyon könnyen sikerült munkát találnom...

Kenneth 2009.01.14. 11:41:50

Nekem azok a storyk tetszenek amikor az interjún a munkaadó teljesen megütközik, hogy a pályakezdő mérnöknek van pofája több fizetést kérni mint amennyit mondjuk érettségivel egy gyorsétteremben egyébként megkereshetne:)
Tuti ezek hörögnek a legjobban, hogy milyen drága a magyar munkaerő.Szerintük.

Winettou (törölt) 2009.01.14. 11:42:36

Szerintem a posztíró hozzáállása katasztrofális. Számos alkalommal láttam ilyet állásinterjúkon, amikor félistenként prezentálja magát egy HR-es, szánalmas. Szerintem te is csak egy halandó ember vagy, aki egyenlő az egyenlők között, úgyhogy tiszteld az embertársaidat annyira, amennyire ők tisztelnek téged.

Ennél csak a multiknál zajló robot és hatalmi harc a szánalmasabb, sokszor nem a hatékonyság vagy a munka elvégzése a lényeg hanem a hatalmi harc, hogy ki-kivel van, és hogy lehetőleg minden oldalról be legyél biztosítva...

Kenneth 2009.01.14. 11:43:10

@vszilagyi:
"A szorgalmi időszakban, amikor csak 1-2 órára jártam be"
Hát ezt meg hogyafaszba csináltad? Biztos nagyon ügyes lehettél:)))

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2009.01.14. 11:46:07

Engem már 15 évesen is halálra idegelt, hogy anyutól kell kunyizni mindenre, így folyamatosan nyári melón voltam és amint kitaláltam melyik szakterület érdekel azonnal elmentem egy céghez az akkori nettó minimálbérért. Hülyére dolgoztattak, de a kisegítőből gyakornok, aztán teljes értékű beosztott, majd szabadúszó, végül góré lettem.
Tesóm más szemlélettel csinálta végig ezt az életszakaszt (15-30) és most 3 különböző egyetem, egy diploma, 0 perc munka után pályakezdő és nem érti mi a gond, miért nem kell sehová sem...

Bambano 2009.01.14. 11:47:00

@Professor Pizka: a hsz-edet olvasva egészen hamar összejött a bullshit bingóm...

Egyébként én vettem fel pályakezdőt magam mellé, tiszta lap, azt írok rá, amit akarok jelszóval. Bejött. Úgy dolgozik, ahogy én gondolom, nem úgy, ahogy mások (félre)szocializálták.

Nyuli Juli · http://korcsmacska.blog.hu 2009.01.14. 11:48:19

nagyon jónak tartom egy cégét, jelenleg én is ebben a cíopőben járok, munkakeresés ezerrel. a fősuli nagyrészét végig dolgoztam, voltam sok helyen önkéntes, dolgoztam pincérnőként, call centeres voltam. A fejvadász cégnél akinél voltam közölték, túl sok mindent csináltam, ami nagyon szerteágozó, nem nagyon épülnek egymásra.Sokat hivatkoztok gyakornoki pozícióra, hogy mennyire jó, sajnos azok száma se legtöbb, meg sokhoz protekció kell főleg vidéken. Az eddigi gyakornoki helyeimre leginkább a szakmai féltékenység volt jellemző.Na mindegy nem kell picsogni, és el kell fogadni, hogy sajnos a munkaerőpiac az ilyen.

vszilagyi 2009.01.14. 11:50:09

@Kenneth: nem az én képességeim ennyire nagyon jók, a szakma és a képzés sajátossága, hogy szinte kizárólag csak elmélet (jog), amit a könyvek és a jogszabályok tartalmaznak, csak a kötelező szemináriumokra mentem(heti 1-2)... Tudom, máshol nem így van, ezért esetleg másoknak ez nehezen elképzelhető...

Bambano 2009.01.14. 11:52:09

@a_tom: hangsúlyozom, most nem az ideális hanem az átlagos pályakezdőről szólok.

A munkahelyi szocializáció a következőket kellene jelentse (de nem jelenti) sok pályakezdőnek:
- a gatyám fel van húzva legalább annyira, hogy nem látszik ki a seggem
- a szoknyám viszont nincs felhúzva annyira, hogy kilátszódjon a seggem
- a sildes sapkám nincs orvosilag ráműtve a fejemre, pláne nem fordítva
- a beszélt szavaim közül ki tudom hagyni a szalt és a vok-ot.
- el tud telni egy estém úgy, hogy nem wowozok.
- fel tudok kelni úgy, hogy tömegközlekedve beérjek a munkahelyre
- van valamennyi anyagi szorítás rajtam, tehát csökkenőben a szülői apanázs
- emiatt kényszerítve vagyok a melóra

És még sorolhatnám. Nekem azt mondta egy ismerős, hogy az a baj a mostani fiatalok jelentős részével, hogy ha nem tetszik valami, percek alatt felmondanak, mert apuci eltartja őket. Így nem lehet se fegyelmezni, se motiválni őket.

fairwolf 2009.01.14. 11:54:37

Király cikk, pontosan megérti hogyan müködik a munkaeröpiac. Aki nem ért egyet az vagy pályakezdö, vagy közalkalmazott, vagy munkanélküli! :)

herr_der_erdinger 2009.01.14. 12:00:37

@kakaóstetü: Igazad van! Fejlettebb ny-európai országból írok, 15 év munkatapasztalattal, vezetö állásban és teljesen egyetértek. Aki ezeket az alap dolgokat nem fogadja el normának az reméljen és várja a csodát, hogy valaha is lesz rendes, megbecsült és jól fizetö munkája. A sok pökhendi fiatal diplomásnak pedig azt üzenem, hogy irány dolgozni! Akkor is ha csak gyakornoki állás ingyé! Véssétek eszetekbe azt a gondolkodást, hogy a munkáltató azt nézi bennetek az interview-n, hogy el tudjátok e végezni a munkát és van e közötök ahhoz, hogy mi a munkahely/munkaviszony fogalma. A szülök által szponzorált diplomák száma pedig fordítottan arányos a tényleges, fizetéssel is kifejezett értéketekkel!

psuba 2009.01.14. 12:00:54

Ahmet,

amit leírtál az kis cégeknél igaz. Komolyabb cégekben nem az embereket, hanem az eljárásokat/rendszereket kell ismerned ahhoz, hogy valamit elintézz, azok meg sokkal kevésbé különböznek a cégek között, mint az emberek (persze nem pont ugyanolyanok).
Nyilván semmi nem fekete/fehér, a munkaadók sem angyalok, de a cikk nem erről szólt. Ugyanis ha pályakezdő vagy, a munkáltatókat nem tudod megváltoztatni, de a saját hozzáállásodat azt igen.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2009.01.14. 12:01:16

"Azert a 12 eves korom ota iskola mellett dolgozok 23 orat naponta" embereknek uzennem, hogy van egy olyan, hogy ELET. Biztos nagyon jo, hogy szep az oneletrajz, jo a fizu, de azert ennel szoljon mar tobbrol az elet!

Xezs 2009.01.14. 12:02:01

Teljesen egyetértek a cikkel. Páran írták hogy "jaj a mekdonelces meló nem téma a HR-esek szemében" - nos erre annyit tudok mondani hogy nem ebben kell gondolkodni, hanem lehetőleg irodai melóban, már diákkorban. Tudom, ez ritka, de kifogható, és nagyon odafigyelnek rá, mikor az ember pályakezdő, megkérdik hogy milyen felelősségei voltak, és aki kicsit is ambíciózus, kiharcolja a döntéshozói posztokat magának, így van mivel "dicsekedni" állásinterjún.

A másik amibe sokan belekötöttek az a pályakezdők szocializáltsága. Nem gondoltam volna, de tényleg van olyan ember, akinek a munkahelyi normális viselkedés nem alapbeállítás. Kezdve azzal, hogy irodában nem óbégatunk hangosan egész nap (a mások idegeire menve), hogy nem panaszkodunk azért, mert a folyékony szappan nem olyan illatú amit otthon megszoktunk, és sorolhatnám. Szóval igenis kell hogy az embernek legyenek korábbi tapasztalatai, mert nem mindenkinél alapbeállítás a normális viselkedés, ráadásul ha látja hogy pl. más helyen még szappan sincs, akkor legközelebb nem fog azon sírni hogy neki nem tetszik a szaga...

Vaszilisza · http://maganorultekhaza.freeblog.hu 2009.01.14. 12:08:59

@ótvarkéjenc:
"A sok pökhendi fiatal diplomásnak pedig azt üzenem, hogy irány dolgozni! Akkor is ha csak gyakornoki állás ingyé! (...) A szülök által szponzorált diplomák száma pedig fordítottan arányos a tényleges, fizetéssel is kifejezett értéketekkel!"

Némi logikai bakugrást vélek felfedezni: ha elmegyek gyakornoki állásba ingyé, akkor nemhogy a diplomámat, de még a "felnőttkori" megélhetésemet is a szülők kell hogy szponzorálják, nem? :-(

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.01.14. 12:11:13

@Vaszilisza: Bocs, akkor a próbaidő végéig miért fizessenek neked egy teljesértékű munkaerővel megegyező fizetést? Hogy kiderüljön, ja, nem ér annyit a munkád? utána elfogadnád, ha azt mondaná: OK, fele kezdőfizujáért alkalmazom?

Bulvár Béla (törölt) · http://www.beststarstory.com 2009.01.14. 12:12:13

A mostani fiatalok előtt nincs igazi jól bevált követendő út és szerintem ez a legnagyobb baj, és az hogy a szülők sem bátorítják őket a meló hasznosságának elsajátítására, lévén ott van apuci pénztárcája.

fairwolf 2009.01.14. 12:12:36

@Xezs: Jól mondod! A mekdonelces meló nagyon megfelel arra, hogy mutasd: Igen, tisztában vagyok a munkafegyelem, kötelesség, felelösség fogalmával.
Ha pedig pl. közgázra járok, akkor vmi nagy cégnél ingyen gyakorlatra is be lehet járni. Nem is értem, hogy diplomát miért adnak egyáltalán ki úgy, hogy az illetönek semmilyen értékelhetö gyakorlati tapasztalata nincsen. Inkább ne beszéljen más idegen nyelvet (az elején persze, utána ömaga is rájön hogy nélküle esélytelen) de gyakorlatot szerezzen. Ha rajtam múlna, sok dimplomához külföldi munkatapasztalatot tennék kötelezönek a saját szakterületen. Ezzel több legyet is ütne egy csapásra és nem hinné azt, hogy diplomával a zsebben már lehet az asztalt verni...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.01.14. 12:12:55

@Mária: Bocs, keversz valamit. Ha a szakmai csúcsok megostromlása után a béred rögzül, mert a cégnél az íratlan bértáblába nem fér több, akkor munkahelyet kell váltanod.

Egy adott cégnél az a feladatod, hogy elérd a maximumot, amit az a vállalkozás adni tud.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.01.14. 12:14:19

@fortisszimafingusz: Gúgli, 3 lépés, nem reklámoznám magunkat.

andrush 2009.01.14. 12:15:31

Nem a szakismeret minden, főleg egy pályakezdőnél. Lehet egy gyengébb diák lelkes, benn fog tölteni 12 órát egy nap és jobb eredményt fog elérni, mint a beleszarós "kiakirály" hozzáállású summa cum laude-gyerek. Ha valaki az első állásinterjújára a diploma után úgy tud elmenni, hogy van legalább 3 év munkatapasztalata (akár vegyesen, újságkihordástól kezdve a szakmai gyakorlatig), akkor annak jóval nagyobb esélye van elhelyezkedni.

mr.editor 2009.01.14. 12:16:34

Összességében egyetértek a posztíróval.
Szerintem a mcdonald's-os meló is jó átmenetileg csak nem kell beleírni a CV-be ha nem passzol a pozícióval. Ugyanúgy megtanulja az ember hogy mi a munkaidő, felelősség, kolléga, teljesítmény, stb. (és még keres is vele egy kis pénzt.)
Persze a tökéletes a szakmába vágó gyakornoki munka, de az nem mindig jön össze, főleg vidéken nem.
A lényeg, hogy törekedni kell némi tapasztalatra a diploma kézhezvézeléig.

Vaszilisza · http://maganorultekhaza.freeblog.hu 2009.01.14. 12:17:07

@RAMBO: nem, fizessenek teljes bért, egész addig, amíg alkalmatlannak nem bizonyulok, de akkor már ne fizessenek egyáltalán, hanem rakjanak ki, mert megérdemlem.

herr_der_erdinger 2009.01.14. 12:17:40

@Vaszilisza: Pályakezdö vagy? :)
Ha a szülök szponzorálják a tanulmányodat akkor mehecc ingyé gyakornoknak. Ha megvan a diploma és van papírod róla, hogy már élesben is tudod miböl diplomáztál akkor azzal már könnyeben veheted át apuciéktól a megélhetésed finanszírozását. Ha pedi 1+n diplomád van úgy, hogy még gyakornok sem voltál akkor úgyis anyuciék tartanak el és ezzel esélytelen bármely cégnél.

andrush 2009.01.14. 12:18:18

Nálunk munkahelyi fegyelem az van. Ha valaki farmerban jön be, megy a körímél All Staffra az öltözködési szabályok általános bemutatásáról:))))

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2009.01.14. 12:18:21

@psuba: Szerintem pont nem. Egy kis cegnel minden a szemed elott tortenik, barkitol meg tudsz kerdezni barmit, mert nincsenek elesen elkulonult munkakorok. Egy nagy cegnel sokkal macerasabb. Dolgoztam ilyennel is, olyannal is. Egy nagy cegnel, tobb telephellyel, teruleti igazgatokkal, akarmikkel nem egyszeru. Persze ha valaki konyvelo, vagy berszamfejto, akkor tokmindegy, mert csak a ceges papir fejlece mas.

jewel79bp 2009.01.14. 12:22:13

én elég sok helyen kilincseltem egyetem alatt, hogy a szakirányomnak megfelelő helyen szerezhessek gyakorlatot - nos, mindenhol lepattintottak, pedig ingyen melóztam volna... aztán a végén egy ismerős segítségével bekerültem egy szakirányú céghez kávéfőzőnek... nem olyan egyszerű ez, sokszor lehetetlen.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2009.01.14. 12:23:21

@kakaóstetü: A nyelvtudas alap. Gyakorlat mindenkepp meglesz.
Ket dolog nagyon hasznos: nyelvtudas, gepiras. Utobbi minden pozicioban, ahol van billentyuzet. Hihetetlen mennyi idot takarit meg a ketujjal potyogo kollegaval szemben.

fairwolf 2009.01.14. 12:23:42

@Vaszilisza:
"@RAMBO: nem, fizessenek teljes bért, egész addig, amíg alkalmatlannak nem bizonyulok, de akkor már ne fizessenek egyáltalán, hanem rakjanak ki, mert megérdemlem."
Nem így müködik a világ. Annyi az értéked amennyit ki tudsz magadnak harcolni, nem amennyit egy bértábla neked sugall. Ha nem érsz meg annyit egy munkaadónak akkor nem biztos, hogy a munkaadóban van az error! ;)

Vaszilisza · http://maganorultekhaza.freeblog.hu 2009.01.14. 12:24:10

Ótvarkéjenc: nem vagyok pályakezdő, alkalmazott vagyok. Nem anyuciék tartottak el akkor sem, amikor a diplomámat megszereztem, sem utána, szóval a munkamorálról szóló gyakorlatot megszereztem addigra. Dolgozom, szóval esélytelen se voltam, csak nehéz volt.

fairwolf 2009.01.14. 12:27:55

@Ahmet:
Igen, alap, nem is vonom kétségbe. De nem minden munkához kell. Viszont mindenképpen értéket és jövöbeni esélyt növel ha megvan.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2009.01.14. 12:29:15

@andrush: Ja, nekem is felvetettek az elso munkahelyemen, hogy esetleg ne farmerba jarjak. Mondtam, hogy jo, de akkor vegyenek fel valakit, aki helyettem lemegy a raktarba. Belattak, hogy igazam van. Az esztelen "oltozkodes" az agyamra megy.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2009.01.14. 12:30:53

@kakaóstetü: Az a baj, hogy munka mellett nagyon-nagyon nehez nyelvet tanulni. Mert a heti egyszer ket ora az a lofasz kategoria.

herr_der_erdinger 2009.01.14. 12:35:11

@Vaszilisza:
A "Pályakezdöt vagy?"-ot csak viccnek szántam, és a többit sem személyeskedésnek!

Csak véleményed nem 10-20 éves munkahelyi tapasztalatról árulkodik. Attól, hogy megvannak bizonyos papírok, attól nem érsz még meg annyit mint amennyit egy bizonyos bértábla állít. Ha igazán jó vagy, jóval többet is kapsz. Ha a diploma csak a papírt jelenti akkor sokkal kevesebbet is. Ezért inkább elöször el kell vállani egy melót, csak hogy tudd kevesebbet, vagy többet érsz annál mint amennyire elsöre "belöttek" és hol kell erösiteni.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.01.14. 12:35:20

@Bambano: Nyeremenyedet huszonnyolc ev munkatapasztalat es huszonöt év alatti életkor egyidejű igazolásával a portán átveheted :-)
@Balance Of Power: én is menekültem, de tapasztalatnak jó volt
@andrush: igen, ha olyanokat vesznek fel akik maguktól nem tudjak :-)
Nekem nem mondta a főnököm, de tudom, hogy ha az adott napon ügyfél van, akkor öltöny, ha aktabúvárkodás vagy telefonálgatás akkor elég a farmer.

Az az érdekes különben hogy sok itt hangoztatott dologhoz nem munkatapasztalat kell, hanem gyerekszoba.
P

Laci70 2009.01.14. 12:36:30

Egyszerűen nem értem, miféle tartás van azokban az emberekben, akik 30 évesen is apuci pénzéből élnek. Azok az emberek menthetetlenek. Soha nem fognak érvényesülni, mert nincs belső igényük erre. Minden dumájuk arról szól, hogy miért nem dolgoznak. Egyszer gondolkodjanak el ezen.

Egyetemen az összes barátom melózott valamit, és többnyire már akkor szülői segítség nélkül (értsd 0 ft otthonról kapott támogatás) éltünk. És eljártunk bulizni, nyáron sátrazni, stb. Tehát éltünk is. Ma mindnyájan jó elvagyunk, telik parízerre és sörre :-)

fairwolf 2009.01.14. 12:40:11

@Ahmet: Hát ezaz. Ugye erre való a külföldi tapasztalat. Dolgozni és nyelvet tanulni. Ha közben meg vmi kis pénz is "keresve van" az csak egy kellemes mellékhatás. Aki fiatal és ezt nem játssza meg, az nem tett meg mindent. Nehéz erre jó kifogást találni. Mint ugye a régi mondás is tartja: "Aki akar, utat keres. Aki nem, okot..."

jewel79bp 2009.01.14. 12:41:19

nálunk ha valakit felvesznek x pénzzel, annak nem nő a bére, max. a normális éves béremeléssel, vagyis annyi marad a bére nagyjából, amit az első napra kialkudott magának.

fairwolf 2009.01.14. 12:41:51

@Laci70: Az ilyenhez elsösorban ilyen Apuci/Anyuci kell...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.01.14. 12:42:15

@Vaszilisza: Jó, ebben van köztünk a vita. Én biztosan nem fizetek teljes bért senkinek félteljesítményért.

Ezzel egyébként nem vagyok egyedül: sokan adnak próbaidőre kevesebb bért, mint a véglegesítés után.

Szerintem gondold végig ugyanezt a saját példádon: fizetnél bármilyen nálad dolgozó tanoncnak ugyanannyit, mint egy szakembernek? Sokkal tovább tart neki ugyanaz a munka, talán a minősége sem tökéletes, ezért arányosan kevesebbet kap. (Ha nem szórólap osztogatásról van szó, ez a képlet igaz.)

Lehet, hogy segítene neked a karrieredben, hogyha a munkaadó fejével gondolkoznál.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.01.14. 12:43:18

Minket minden este megvert apánk. Anyánktól egy csésze hideg mérget kaptunk, mellé csipetnyi langyos salakot. Dolgoztunk. Volt hogy napi harminckét órát, volt hogy csak huszonnyolcat. Az egyetemre annak ellenére jutottunk be hogy nagyanyánk kettévágott minket és két különböző országban eltemetett. Az egyetemen megemelték a napi munkaadagunkat hetvenhárom órára a kötelezően választható tárgyak miatt. Pénzt harminc éves koromban láttam először egy boltban ahova belopóztam.
Aztán elmentem egy interjúra. Rögtön látták hogy ki vagyok. Aztán megkaptam az első fizetésem, húsz forintot. A tapasztalatomra tekintettel olyan fizetést kaptam, hogy minden nap a tegnapi fizetésemet a tegnapelőtti hatványára emelik. jelenleg 2,5x10 a 7623-kon dollár a fizetésem. Harminc éves vagyok és bejött az élet.

Vaszilisza · http://maganorultekhaza.freeblog.hu 2009.01.14. 12:44:06

@ótvarkéjenc: oké, szmájli bekapcs :-)
Tényleg egyszámjegyű a gyakorlati éveim száma, viszont elégedett vagyok az azóta beállt fizetésemmel :-D

Laci70 2009.01.14. 12:44:59

@Ahmet:

"Az a baj, hogy..."

Kibúvót keresel. Gondold át, munka mellett mi mindenre van időd. Pont nyelvtanulásra nincs? OK, törődj bele. Rengeteg király állás van nyelvismeret nélkül, pl árufeltöltő, raktári kólizó. Nem tetszenek? Rangon aluli? Akkor tanulj nyelvet. Mikor? Oldd meg. Te oldd meg, Neked van szükség a nyelvtudásra.

fairwolf 2009.01.14. 12:50:01

@jewel79bp: Igen, ilyen cégek is vannak. De hálistennek van másmilyen is. Ehhez merni kell és szétnézni. Én, az elmúlt majdnem 16 évben a kezdö fizetésemet meghatszoroztam. Ez csakis úgy sikerült, hogy 5-ször váltottam, mivel meglévö céges struktúrákat, intern bértáblákat, stb. valahogy sehol nem akartak a kedvemért megváltoztatni... :)
Mindig is azt gondoltam, hogy mielött elkezdek sírni és magamat sajáltatni, inkább merek és váltok. Még egy jó dakota mondás: "Az irigységért harcolni kell, a sajnálat ingyen van."

pizsama 2009.01.14. 12:52:58

Na jó, és aki elbaszta, és nem dolgozott egyetem alatt, most viszont munkát keresne, az mit csináljon?

fairwolf 2009.01.14. 12:53:13

@RAMBO: Még van egy csomó tök jó dakota mondásom! Felveszel? :)

Kenneth 2009.01.14. 12:54:29

Tettem egy kört a városban, s közben pár dolog még felvetődött bennem:

Először is nálunk szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban szokás az, hogy egy cég támogat komoly pénzekkel egy (vagy több) kiválasztott felsőoktatási intézményt, amelyben lehetőségeket lát, illetve amely végzős hallgatóiban lehetőséget lát.
Ugyanezen intézmény hallgatói közül a jobb eredményekkel rendelkezőknek szakmai gyakorlatot biztosít, esetleg felveszi őket trainee pozícióba, és nem ingyé...
Ugyanez Magyarországon ritkán működik, a munkaadók többsége csak halászik a nagy munkaerőpiacon és nyávog, hogy a végzősök nem olyanok esetleg amilyeneknek ők szeretnék.

A másik gondolat ennél elvetemültebb. Ugyanis ha a pályakezdőknél tovább fejtjük a kört, még kiderülhet, hogy egy versenyszférás állásnál szocializációra szorulnak a közszférából érkező jelöltek is, urambocsá bárki aki az elmúlt rendszerben került állásba dolgozott egy helyen x-évet, majd valami oknál fogva 5x évesen most kell váltania, szoknia a neki még új körülményeket, mert esetleg eddig csak elvegetálgatott.

herr_der_erdinger 2009.01.14. 12:56:10

@pizsama: Szerintem egyszerü. Kezdjen el meló keresni és örüljön annak amit kap! Az pont jó lesz neki a tapasztalatszerzéshez! Miután 5 évet lenyomott csöndben és alázattal, utána keressen egy az ö szintjéhez méltó és teljesítményének megfelelöen fizetö céget. Utána keresse fel ezt a blogot és mesélje el, igazam volt e vagy nem! :)

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2009.01.14. 12:56:32

@pizsama: Néhány évig elvisel valami buzgómócsing felettest aztán úgyis kijönnek a különbségek, mert egyes egyetemeken (az elterjedt tévhittel ellentétben) tanulni is lehet. Na nem az előadásokon hanem három-négy normális prof kis létszámú óráira bejárva, a tőlük kapott könyveket elolvasva. Működik az, hidd el.

Donor 2009.01.14. 12:58:22

@a_tom: Ebből csak az derül ki hogy mennyire egyszerű betanított irodista vagy...ide tényleg felesleges a gyakorlat, bár a kapcsolati tőke szerintem az ilyen jellegű területeken is sokat nyom a latba, amit iskolában ülve nehéz megszerezni.

Műszaki területen 1 év a minimum amíg azt mondhatod egy területen hogy tájékozott vagy, de igazi szaki minimum 5 év után lehetsz. Ez független attól hogy milyen okosan oldottad meg az egyenleteket az iskolában.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2009.01.14. 13:00:48

@Professor Pizka:
"Az az érdekes különben hogy sok itt hangoztatott dologhoz nem munkatapasztalat kell, hanem gyerekszoba. "

Na, igen, ebbol adodnak a felreertesek. Nekem a munkatapasztalat nem azt jelenti, hogy a beerek pontosan. Az default.

Tíz kicsi indián 2009.01.14. 13:01:02

Laci70 2009.01.14. 12:44:59

Neked is így megy? A magyar cégek 90%-a amint meghallja, hogy a dolgozó képezni akarja magát, azonnal pánikrohamot fúj, félvén, hogy a munkavállaló lelép. Meg nem fizetik, meg nem tolerálják, persze szép és jó dolog, de inkább csak robotolj a 2x2 méteres irodádban.

Donor 2009.01.14. 13:06:41

@pizsama: Jelentkezzen egy cég postázójába és induljon meg a ranglétrán. Ja hogy friss diplomával kevés a fizu? Tetszettek volna műszaki hiány pályára lépni nem a bölcsész, vegyész, jogász szakon álmokat kergetni.

Esetleg nem késő megtanulni az asztalos mesterséget, azzal legalább lehet keresni.

Ahmet · http://www.tinylittlebigthing.blog.hu 2009.01.14. 13:06:47

@Laci70:
Hat, nekem nincs gondom a nyelvismerettel. Nem lustasagbol nincsenek ekezetek. :) De nem is munka mellett tanultam meg, mert ugy nagyon-nagyon nehez, mint mar emlitettem. Talan a tanulasra szant idoben (egyetem, kozepiskola) tanulni kellene, a munkara szant idoszakban meg dolgozni. Nem pedig osszekeverni a kettot, mert nem lesz jo.
Ez a mindenkinek arra van ideje, amire szakit dolog meg kicsit necces. Mert hiaba iratkozol be egy nyelvtanfolyamra, ha munka miatt minden harmadikra nem tudsz elmenni, mert tulorazol, videken vagy, stb.

pizsama 2009.01.14. 13:20:13

Donor, mérnök diplomám van, angol középfokú nyelvvizsga (rendszeresen használom sógornőm miatt), de a tapasztalat (és néha a jogsi) hiánya miatt rendre kipottyanok. Utóbbin épp most próbálok javítani.

pizsama 2009.01.14. 13:26:12

Mármint a jogsiszerzésre értettem!

Asszem 2009.01.14. 13:33:42

@pizsama: kezdj el erősen kapcsolatokat építeni vagy frissíteni. nézz szét külföldön, add be csomó helyre a jelentkezésed, oda is, ahová később nem is mennél, interjúrutinnak is jó lesz. soha-de-soha ne add át magad az önsajnálatnak vagy a külvilág vádlásának, mert magadat fogod demotiválni vele. keresd az olyan emberek társaságát, akik sikeresek és tanulj tőlük.

mlm cégeket vagy pénzügyi tanácsadást lehetőleg kerüld el. waste of time.

ja és rendszeresen írj blogot... :-)

luggeriano1 2009.01.14. 15:48:10

@hhunter: A posztodhoz megjegyzések:

1. Az elmúlt kb 7-8 évre visszatekintve, van szinte minden nyárra tartalmasan elvégzett szakmai gyakorlatom (laborgyakorlat, terepgyakorlat, vagy "papirmunka" környezetvédelmes cégeknél, felügyelőségen, vagy valamilyen egyszerűbb nyári fizikai diákmunka (soha nem buliztam, lógtam át a nyarakat).

2. A természetttudományos szakok azon belül a környezetvédelmi szakterület szerintem nem tucatszak (még).

3. Van bő 3 év részben munkának is beszámitható (ezért is adtak ösztöndijat) napi szintű laborgyakorlatom annál a külföldi kutatóintézetnél (tudom itthon én ezzel törölhetem a hátsómat nem számit)ahol a PH.D.-t csináltam/ lom.

4. Mivel egy nemzetközi doktoranduszképzésben tanultam, nyilván kár firtatni a nyelvi kompetenciáimat, ha ilyen képzésben tanultam. Másik kiegészitő nyelv nálam most a japán (a francia évek óta passziv) és szlovén nyelven is tudok társalgási szinten.

5. ha 27 évesen már kiöregedtam, a cégek szerint és elég tehetséges sem vagyok, ha CV alapján vissza sem értesitenek. Nagyon sajnálom, hogy diplomázás után -mivel akkor azon a nyáron kerestem úgyszintén állást ugyanezekkel a "sikerekkel" - volt pofám még egy diplomát csinálni külföldön, mert itthon már akkor sem kellettem.


6. Belefeccöltem 8 évet az életemből, hogy a jelenlegi szintet elérjem, (na jó, ezt a szintet ugye BÁRKI kirázza a kisujjából igaz ? :-))) ez úgy látszik, nem tetszik a cégeknek. Ha lejjebb adnám a "válogatást" (haha, valahogy én azt látom a rakciókból, hogy a cégek válogatnak) érettségizett vagy 8 általánossal elvégezhető szintű munkára akkor kérdem én: mi értelme volt papirokat szereznem, nyelveket tanulnom és világot látnom, ha ez nem jó, nem megtérülő számomra ?

7. Ha elmegyek mondjuk árufeltöltnek vagy urambocsá recepciósnak valahova, azzal lesz nekem szakmába, szakterületbe vágó munkatapasztalatom, amivel már felvennének ? szerintem nem nagyon.


8. Külföld: meg kell érteni, amikor itt jönnek-jöttök a mindenre jó Szent Grállal: külföld nem maga a csoda és a bő lével folyó pénz hazája. Alapból előnytelen helyzetből indulsz, (egy hazai jelentkezővel szemben mindenképpen) mivel te ott -akármennyire is jó szakember vagy- akkor is külföldi idegen maradsz. Évek múlva is. Más szóval másodosztályú ember, akit nem egyenrengúként kezelnek (ezt nevezhetjük modernkori kölcsönzött rabszolgának is).

9. Nem vagyok abban sem biztos, hogy az igények lejjebb adásával felvesznek valahova. Ha a diplomás állások nem voltak hajlandóak szólni, netalán interjúra behivni, miért tennék ezt meg az alapabb állásnál ?
Plusz a sok papir eleve hátrányosan érinthet, vagy "kellemetlen lehet" a cégnek. Én viszont letagadni nem fogom őket. Miért kéne szégyellni, takargatni azt, amit hosszú évek alatt értem el?


Szóval summa summarum: ez az álláskeresés téma igy fél év után egy nagy hülyeség. Csomó ideget, negativ élményt és közönyt tapasztaltam eddig. Előre lejátszott állások, közönyös, érdektelen HR-esek közt akármennyire is ugrálsz, NINCS ESÉLYED.Leirtak előre.
Ez van, a magyar munkaügy ennyit tud csak felmutatni. Én nyitottam feléjük, próbálkoztam. Nem volt elég, nem voltam elég jó. Leszartak, leszarnak. Én miért ne tehetném ezek után ezt?

a_tom 2009.01.14. 15:51:29

- Ha valaki azért nem vesz fel pályakezdőt mert nincs "munkahelyi szocializációja" (nem tud viselkedni, primitív, nem lehet rá számítani), az a HR-es hozzánemértése. Vagy lehet csak kifogás vagy diszkrimináció. Ennek már az önéletrajzból vagy az interjúból is ki kell derülnie.
- Az aki ingyen dolgoztatja a munkaerőt, esetleg még pénzt is kér érte az egyszerűen rabszolgatartó, ha jól tudom a Mt. 141. §-a alapján a munkavállalónak munkaviszonya alapján munkabér jár , tehát bűnöző is. (Az oyan tanulmányi szerződések ellen nincs kifogásom ami gyakorlati OKTATÁS(nem ingyenmunka) után kötelezően foglalkoztatja x évig a jelöltet)
- Valóban nem kötelező a cégeknek kiképezni a munkaerőt, és ha nem éri meg nekik nem is fogják megtenni hacsak nincsenek kényszerítve. Jobb helyeken ez már működik, nálunk esetleg a szakszervezetek, kamarák, kormány, civil szervezeteknek kéne kidolgozni megoldásokat, de ezek közül egyet nem tudok mondani olyat ami nincs elnyomva vagy ahol a fő tevékenység ne a pozícióféltés lenne.
- Biztos van olyan hogy valaki képes önerőből szembeszélben is pisálni de a nagy átlag nem ilyen, ha ez lesz a követendő magatartás azzal csak elüldözzük a leendő munkaerőt/adóalanyt kedvezőbb környezetbe és egy idő után elfogy/felhígul. A cégek is el tudnak menni szintén, de az ország nem.
- Nem azt mondom hogy ne tanuljunk, ne próbáljunk gyakorlatot szerezni, mert igenis de!
Viszont nem biztos hogy az feltétlenül jó és bele kéne törődni hogy dolgozz mint egy droid ingyen(ne a szülők tartsanak el persze), amíg fiatal vagy ne is merj gondolni szabadidőre, szórakozásra, újra tanulásra vagy családra, azután ha 35 évesen sok tapasztalattal, kimerülve, kiégve újra munkát keresnél majd nem kellesz mert ott a sok 20 éves ingyér', neked meg már úgyis ketyeg a biológiai órád és gyekekkel nem tudsz 30 órát dolgozni naponta.
- Az ha nem tetszik a rendszer nem csak azt jelentheti hogy az illető lúzer, hanem azt is hogy a rendszer rossz, és ennek felismerése az első lépés a változtatás felé.

Asszem 2009.01.14. 21:53:35

@luggeriano1: te sajnos máris beleestél abba a hibába, hogy a hr-est kezded okolni a kudarcodért. Ez bűnbakképzés, kerüld.

Az írásodból az az elvárás sugall, hogy te _megérdemled_ a jó állást, mert keményen tanultál 8 évet.

Ezt az attitűdöt kellene megváltoztatnod, ha szeretnél hatékonyabb lenni, illetve ha szeretnéd könnyebben feldolgozni a kudarcokat.

Az állást nem megérdemled, hanem megszerzed. Hatékonynak kell lenned. És mielőtt belevágsz még egy x éves képzésbe, nagyon járj utána, hogy fog-e adni annyi pluszt a munkaerőpiacon.

Valószínűleg nem indul jól a karriered, de még nem késő. Öt év múlva viszont már az lesz.

Döntsd el, mivel szeretnél foglalkozni, nézd meg, hogy azon a területen mik a cégek reális elvárásai és dolgozz azért, hogy ezeknek felelj meg.

Az eredmény fogja igazolni azt, hogy jól fel tudtad-e mérni a saját képességeid és az elvárásokat.

Sok sikert, és ne add fel.

luggeriano1 2009.01.14. 22:04:54

@Asszem: Nem mondtam egy szóval sem hogy megérdemlem vagy toljanak alám egy állást. Esélyt nem kapok hogy bizonyitsak, talán nem csak disznek vannak azok a papirok, de ilyen hozzáállással, amit a cégek tanusitanak nem lesz semmi.

"Döntsd el, mivel szeretnél foglalkozni, nézd meg, hogy azon a területen mik a cégek reális elvárásai és dolgozz azért, hogy ezeknek felelj meg."

Könyörgök neked értelmezd már amit irtam. 1. tisztában vagyok azzal mit csinálnék szivesen (akkor minek voltam benne kutatásban ha teljesen hidegen hagy?) 2. nem egy környezetes vagy a kutatási területemhez kapcsolódó cégnél jelentkeztem az elmúlt fél évben - válaszra sem méltattak. 3. mit dolgozzak még azon, hogy jelentkezek, beadom, próbálkozok és nagyivben leszarnak hm?

A karrierem nem indul el sehogy mivel nincs hol. Ennyi. Most van az a pont kb. hogy nem érdekel már az egész, meguntam az overall leszarást, komolyan, szórakozzanak mással, én nem fogom idegelni magamat tovább az okokon.

Asszem 2009.01.14. 22:17:39

@luggeriano1: na még egy tanács, aztán azt csinálsz, amit akarsz: sose csapj rá a segítséget nyújtó kézre.

Üdv.

luggeriano1 2009.01.14. 22:29:27

@Asszem: És mi volt segitő abban amit itt fellengzősen - lenézően "jótanácsként" előadtál ?

Asszem 2009.01.14. 22:40:14

@luggeriano1: például maga a szándék, függetlenül attól, hogy hasznosnak tartod-e a tanácsot.

Ezeken gondolkodj el, és változtass a stílusodon, bár mondom, azt csinálsz, amit akarsz, részemről ez az utolsó tanács, tiéd az utolsó szó joga.

luggeriano1 2009.01.14. 22:55:04

@Asszem: Szándékkal meg szép szavakkal tele van már a padlás.

Ha azt csinálok, amit akarok, nem is érdekel, akkor légyszives ne utasitgass arra miként irjak.

Bukkake Udon 2009.01.15. 00:08:49

@Asszem: jajajj.
Szerencsetlen luggeriano nem adminisztrativ allasba tanult be. Most mondd meg elbaltazott nyolc evet az eletebol azzal, fogta magat es megtanult valamit ami tobb annal, mint a processek legalso leveljenek oltonyben valo kapcsolgatasa. Alljon hozza pozitivan. My fat Hungarian ass.
Lesz majd neki allasa, addig ehezni fog. Nem baj tul kell esni a csorosagon. Kurva nehez dolog kivarni egy rendes hiperterugast de megeri. A gombokat meg nyomogassa az akit ez nem untat.

Civitas Fidelissima 2009.01.15. 00:42:41

Szerintem luggeriano1 nem jött még rá, hogy minden HR-es rögtön rákeres a neten a kiszemeltekre.

De amíg valakiről azt találja, h. '"AZ" Effektbuzi' meg 'Animés Alteregója Onsokomaru-sama (hihetetlenül perverz).', nem tudom, mit fog róla gondolni.

Angoltudós 2009.01.15. 02:29:19

És hogy jön rá a nevére?

Balance Of Power 2009.01.15. 08:53:49

@Angoltudós: Haat... ha beadsz egy jelentkezest, a CV-n altalaban rajt a nev, nem? A HR-es pedig azonnal megy fel az iwiw-re, hacsak nincs a cegnel letiltva.

De azt nemigen hiszem, hogy luggeriano IHB-bulis kepeket tett fel a profiljahoz.

Amugy a specifikus szakmakkal nem konnyu. Ott sokkal jobban meg van kotve a keze az embernek es altalaban szereti is, amit tanult. Mert ugye egy human vegzettsegu, nyelvtudassal rendelkezo ember siman atul egyik irodabol a masikba, egyik munkakorrol atter a masikra, de mit csinaljon egy orvos, mernok, kutato...? Egy gyogytornasznak tanulo ismerosomet tudom felhozni. Elhuz Svedorszagba, mert ott meg is fizetik ezt a szakmat - nalunk mennyit keres egy gyogytornasz?

luggeriano1 2009.01.15. 09:47:03

@Civitas Fidelissima: Igazából nem értem, hogy egy blogon tett komolyatalanabb megjegyzés magamról vagy a hobbim miben kell, hogy befolyásolja a CV-m megitélését :-)
Mondjuk igy is mindegy, a legtöbb helyen a CV-t el sem olvasták megérzésem szerint.

luggeriano1 2009.01.15. 09:48:18

@Balance Of Power: Nem tettem fel IHB-s képeket mivel nem fordultam meg meglepő módon olyan helyeken eddig. :-)

luggeriano1 2009.01.15. 09:51:43

@Civitas Fidelissima: Egyébként szerinted azt sem tudod mi az, amit idéztél :-)

Angoltudós 2009.01.15. 21:33:05

Én úgy értem, hogy te nem tudod megmondani rólam, hogy ki vagyok iwiwen. Max ha feltörted volna a blog.hu-t, de az meg úgyis bűncselekmáény, ne tedd.

Amúgy meg nyugodtan nézegethetnék az iwiwen, vállalom.

De a fórumhozzászólásokat nem tudja azonosítani név alapján. Ennyi

zaragozaB410 2009.01.16. 05:44:03

@Laci70: Ők a felfedezetlen tehetségek:)).
Pick párizsi, bittburger, jöhet!

zaragozaB410 2009.01.16. 06:00:39

@luggeriano1: Nehéz ehhez kommentálni bármit is, de maximálisan egyetértek.
Nekem nincs diplomám bár ezt kevesen hiszik, de jó néhány papírt begyűjtöttem és hihetetlen szakmai gyakorlatot és tapasztalatot. Nem érzem magam a szocializmus csökevényének mégis ezt próbálják sugallni. Ebben az országban a szakmai alkoholistáknak nincs esélye és igenis én is azt vallom, hogy valamit azért választunk mert szeretjük, akarjuk, tudjuk és hiszünk benne és nem fogjuk csak azért az önbecsülésünket aláásni és elvállalni egy számunka alacsonyabb rendű munkát, hogy ne dögöljünk éhen. Ha ennek az a megítélése, hogy nagyképű, egoista, cinikus és hasonlók legyen!
süti beállítások módosítása