illegális interjúkérdések?

2008.11.06. 09:15

Összeszedtek pár "illegális" interjú kérdést a következő oldalon: http://www.ugyvezeto.hu/cikk/55196?wa=ehum0844.

Ezek egy része rendben is lenne (más kérdés, hogy bizonyos fel nem tehető kérdésekre a választ okos fejvadász ki tudja deríteni). De pl, az alábbiakban mi a jogsértő?!

- Hogyan tudná jellemezni eddigi életútját? (???)
- Ön magyar állampolgár? (természetesen csak alkalmazási okokból fontos kérdés)
- Hány éves koráig szeretne dolgozni, előrelépni? (karriercélok firtatása, mi ezzel a gond?)

A személyiségteszt kérdései tényleg indiszkrétek, de hát milyenek legyenek. Más kérdés, hogy az általában alkalmazott pszicho tesztek szart sem érnek. Viszont sok helyen még most is követelmény. Én azt mondom, hogy ha nem rejtegetjük feldarabolva az asszonyt a mélyhűtőben, akkor ne ódzkodjunk kitölteni. Ha ezt kérik, legyen meg az örömük. Üdvözlendő viszont, hogy a grafológiát, mint kiválasztási eszközt igyekeznek száműzni a kiválasztási palettáról. Csak egy példa: mióta zömében gépen írok, megváltozott a kézírásom. Viszont, ha leírok egy oldalt, utána megint a régi. Vagy, ha odafigyelek, teljesen más. Vagy ha át akarom kúrni a grafológust, akkor megintmás. Szóval miről is beszélünk? :)

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr42747649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zs. 2008.11.06. 12:50:02

Szerintem nem lehet átkúrni egy grafológust. Mert meglehet, hogy szerinted egészen másképpen néz ki az írásod, mégis, a főbb személyiségjegyeid változatlanul ott kiabálhatnak benne.
Persze ha meg tudod változtatni az írásod dőlésszögét, a kötési módot, az alső és felső hurkok méreteit is átgondolod, és mindezeket egy teljes oldalon keresztül konzekvensen betartod, akkor tévedek. :)

Az persze számomra is rejtély, hogy a fenti kérdésekkel mi a gond. ;)

meita 2008.11.06. 13:59:47

A grafológia enyhén szólva is megkérdőjelezhető, (jajaj, mit kapok majd ezért:), én asszem nem is dolgoznék olyan cégnél, ahol ezzel bohóckodnak.
A pszichológia tesztek felvételi helyzetben alkalmazását is elítélendőnek tartom, de sajnos nem lehet megkerülni. Még jó, hogy pontosan tudom, szart sem ér az egész olyan formában, ahogy én találkoztam velük felvételiken.;) Ne gondold, hogy ebből kiderül, rejtegetsz valakit a mélyhűtőben. Ahogy mondani szokás, "egy teszt nem teszt". De igazából még 2-3-4 sem, ha nem találkozol az illetővel személyesen. Gondoljatok csak bele, hogy a francba lehetne hiteles személyiségprofilt készíteni valakiről látatlanban, 1-2 teszt alapján? Az emberek hajlamosan a pszichológusokat gondolatolvasónak hinni, pedig nem azok.

váj mí 2008.11.06. 15:50:31

Az első, életútra vonatkozó kérdést én inkább tök feleslegesnek tartom, mint jogsértőnek. Pici "életösztönnel" rendelkező ember, nanáhogy rendkívül sikeresnek találja, és onnan aztán lehet mórikálni, hogy milyen faxa gyerek. Ebből meg sztem max. annyi derül ki, hogy mennyire jó a beszélőkéje.

A második, állampolgárságra vonatkozót viszont (személyes érintettség okán is) bezony-bezony neccesnek tartom. Hogy miért? Európai Unió és a magyar törvények változásai az uniós országok állampolgárainak alkalmazását illetően. Ja, hogy a HR-sek elsöprő többsége baxik megismerni ezeket, és még mindig azokat a munkavállalási szabályozásokat ismeri, amelyek X évvel ezelőtt voltak érvényben, amikor ő munkába állt? És ennek okán, ha nem magyar állampolgár, jó eséllyel ejti is a jelöltet, nehogy véletlenül rákényszerüljön a megismerésükre, plusz melót kreálva magának.(Hiába na, fárasztó meló ez, csak a jelöltnek kell a folyamatos tanulás, a HR-snek minek? :P)
Szóval, szerintem a kérdés, pc-bb megfogalmazásban úgy hangzana: "Ön uniós állampolgár?".

A harmadik egyrészt feleslges, másrészt necces, szerintem. Egyrészt, mert mijazhogy hány éves koráig akar dolgozni valaki? Hát basszus, amíg nyugdíjba nem mehet. Na vajon? :P Másrészt meg, hány éves koráig akar előrelépni... ez most mi? Ameddig lehet, ha 50 éves korában van esélye előre vagy előrébb lépésre, akkor 50 évesen, ha 29 éves korában, akkor 29 évesen. Arra kényszeríteni valakit egy válasszal, hogy adott életkor után megássa a saját karrierje sírját... hmm, hát nem kicsit necces.

vilnius 2008.11.06. 21:58:28

Gondolkodtam én is, hogy mi lehet ebben a két kérdésben illegális:
"- Hogyan tudná jellemezni eddigi életútját? (???)
- Hány éves koráig szeretne dolgozni, előrelépni? (karriercélok firtatása, mi ezzel a gond?)"
Lehet hogy hülyeség, de nem lehet, hogy nőknél a gyermekvállalási viszonyokra akarnak rákérdezni? Ha így van, akkor az első (vagy egyébként bármilyen) kérdésre elég necces lenne azt válaszolni, hogy "és 4 évvel ezelőtt megszületett a kisfiam, akivel X okból nagyon sokat kell foglalkozni." Ha ez a kérdések célja, az nagyon durva lenne, mert akkor a második kérdés azt feltételezi, hogy a nő majd gyereket szül és munkavállalóként végleg megszűnik létezni. Mert máskülönben a válasz logikus: ha 55 éves koromban fedezik fel bennem az informatikai/marketing/stb. zsenit és ültetnek a Microsoft Corp. elnöki székébe, akkor ezt pusztán a korom miatt valószínűleg nem utasítanám vissza.

Pajala · http://vasarolaszulo.blog.hu/ 2008.11.06. 22:44:55

én nem érezném jogsértőnek, ha arról kérdeznének egy interjún, hogy mikorra tervezem a családalapítást, vagy hogy hány éves a gyerekem(ezek az eredeti cikkben voltak). sztem a munkaadónak szíve joga, hogy utálja a nőket/pasikat/gyerekeseket/akárkiket, és ha én éppen olyan kategóriába esem, amitől ő irtózik, hát derüljön ki rögtön az interjún. ez sztem sokkal jobb, mint a demokrácia és esélyegyenlőség jegyében minden nap azon veszekedni a főnökömmel, hogy nem tudok tovább bentmaradni, mert menni kell a gyerekért az oviba.

váj mí 2008.11.06. 23:13:08

Felszemű Babilon
Bocs, hogy a belügyekbe pofázok, de egy profi cég miért tűri, hogy rontsák a hitelét, az imaget mindenféle kövületek? Ennyire nem lenne utánpótlás hr-szinten? Vagy még senkinek sem tűnt fel, hogy az illető kollegina mennyire nem profi?

Pajala
Ahham, elviekben igazad van. De ha a 30-ik helyről hajtanak el, mert a veszélyes korban vagy (szülésileg, családalapításilag),miközben azon agyalsz, hogy miből fizeted a számlákat, akkor szerintem, te is nagyon jogsértőnek találnád. Szerintem, persze.

Agyoncs apó 2008.11.07. 00:05:34

Jó estét, én is viszonylag új vagyok, és azóta szintén rendszeres. :)
Amikor a pszichológiai tesztekről beszéltek, h pl. nem érdemes adni az eredményükre, akkor a klinikai személyiség-kérdőívekre gondoltok? Mert azok valóban nem igazán relevánsak itt...

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.11.07. 00:27:03

Pajala 2008.11.06. 22:44:55

én is híve lennék a teljes őszinteségnek, a "jogalkotó" célja nyilván az, hogy ne lehessen kiválasztási szempont, hogy valakinek gyereke van, vagy sem. persze a való életben ez szempont, így azzal, hogy nem lehet rákérdezni, futjuk a felesleges köröket. anyu nem meri elmondani, mi lecsekkoljuk az iwiwen, gyerekkel labdázós fotó, megbízó meg fél, hogy sokat lesz beteg a gyerek. azt hiszem a win-win játszmára való törekvés lenne a szerencsés. azaz, ha munkavállaló és munkáltató közösen vállalnák a kockázatot: gyerekes anyukaként biztosítják számára pl. a távmunka, home office lehetőségét (így pl. napi 6 órát kéne csak a irodában töltenie), vagy egy-egy munkakört 4-4 órában 2 anyuka töltene be, stb. Így a gyerek elhelyezése, ápolása könnyebb lenne. Cserébe pl. alacsonyabb munkabérrel megelégszik anyu, vagy az állam adna járulékkedvezményt a munkáltatónak, vagy minden egyes felvett anyu után fél százalékkal kedvezőbb fejlesztési hitel, vagy vissza nem térítendő támogatás, whatever)
GYED-et levinném 1,5 évre és/vagy 1,5 - 2 évtől a GYES mellé állami támogatást adnék annak, aki munkát vállal. annak pedig aki vállalna, de nem kap, átképzés, nyelvtanfolyam, vizsga sikerdíjjal. ehhez persze a bölcsödei ellátás fejlesztése és sok-sok pénz kell, melyre a fedezet a parlament és környékén megtalálható :)

Üdv az új olvasóknak :)! Akik pedig írtak nekem, türelmüket kérem, 2 napos tréning lesz megint, laptop marad, így az e-mailekre később tudok válaszolni, nincs elfelejtve. Post-ok természetesen lesznek!

váj mí 2008.11.07. 20:44:20

Félszemű Babilon
Ebben az esetben, már ne is haragudj, de a céged rég nem profi, hanem beleolvadt az uram-bátyám sémába. Akármennyire is multi egyébként (mondjuk Angliában vagy Németországban vagy Spanyolországban). Ha a felsővezetést nem zavarja, hogy egy kielégítetlen liba miatt (csak mert van pár kapcsolata, amelyeket egy valóban multi, profi cégnek, elviekben 1-2 éven belül überelnie illik)rendre-másnak távoznak a valódi szakemberek, akkor a profiságtól, szakmaiságtól messzebb áll, mint Bin Laden a kereszténységtől. (Ha meg a magyarországi felsővezetéssel van hűdefaxa személyes kapcsolata, akkor nem is minősíteném, mert a tipikus, családi vállalkozás szintjét súrolja a cég. Alulról) Te, biztos, ott akarsz dolgozni? ;)
Az utánpótlásról meg hát ... tudod, megérdemlik. Én egyszer pályáztam hr-s pozícióra, társadalomntudományi végzettséggel. Nem akarok nagyképű lenni, de valóban nincs az a teszt, ami újat mondhatna nekem. Szemináriumi félévközi feladat volt pölö társasdalompszichológiából ilyesfajta tesztek készítzése. Nem kitöltése, készítése. És akkor még a szociológiai részről nem is beszéltünk. Errefel azt mondja nekem egy ránézésre 18 éves kis "hr-s" akárki, hogy bocsi, de nincs spéci hr-s végzettséged. Mondom, mér neked van? (Cérna már elszakadva) Még nincs, de 3 év múlva lesz-így ő. Akkor már röhögőgörcs rajtam. Hát, megérdemlitek egymást, mit mondjak. :P

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.11.11. 23:53:31

és a HR-es is csak akkor lesz jó HR-es, ha az elméleti tudása mellett megvan a józan paraszti ész, az empátia, a diplomáciai érzék és az átlagon felüli kommunikációs képesség. ezek nélkül a HR-es a végzettséggel csak papíron HR-es, egyébként kb. egy sima munkaügyi előadó

váj mí 2008.11.12. 17:27:18

No, fijjjúg, akkor én ideális fejvadász lennék :). Igaz, erre valszeg kevés a reális sanszom .... ;)
süti beállítások módosítása