munka helyett cirkusz

2008.12.08. 09:04

A minap hallottam, hogy 9 település köszöni mégsem kéri a világörökség részének járó címet, mivel így elesnek a munkahelyet teremtő ipari beruházásoktól. Ez egyébként annyira jellemzően magyar történet, ugyanis pont a tokaj-hegyaljaiak lázadoztak egy 300 fős, megújuló energiaforrást hasznosító szerencsi szalmaerőmű ellen.

Nem ez az egyetlen ilyen példa. Az átlagmagyar munkát követel, de amikor egy külföldi beruházó Magyarországra hozná gyártó/termelő/feldolgozó kapacitását, munkahelyet teremtve, akkor már általában büdös a munka, nem kő, és indul a lakossági tiltakozás, aminek eredményeként a cég magától elmegy, vagy a szavazatféltő képviselők döntésének/vétójának köszönhetően általában sikerül elüldözni a vállalkozást. 1 hét múlva meg persze megy a sírás megint, hogy miért nincs munkalehetőség, monnyon le, bezzeg Kádár idejében, stb. 

Ma viszont képletesen az alábbi párbeszéd zajlana le a beruházó és az átlagmagyar között:

Beruházó: - Építenék egy erőművet, 300 munkahelyet teremtenék.
Átlagmagyar: - Na, erőművet, azt ne. Az füstöl.
B: - Gumigyárat hoznánk ide, 900 munkahely, ráadásul ekkora üzemméret és gyártó kapacitás más vállalkozásokat is ide vonzana!
ÁM: A gumi is büdös, koszos, ráadásul gurul. Nem kell, bár még nem vizsgáltuk meg, de biztosan környezetszennyező lenne, akárki akármit is mond.
B: - Egy fecskendőgyárhoz mit szólnátok? Az jóval tisztább termék, 4-500 munkahely?
ÁM: - Fecskendő, fúj, vegyi anyagokat használnak biztosan, a Feri is azt mondta, ő meg ért hozzá, évek óta permetezi a gyümölcsfáit!
B: - WTF?!

Bár a vállalatok természetszerűen profitorientáltak, nem kéne rögtön mindegyik beruházó cég mögött zsigerből az ördögöt látni. Nekik munkaerőre, nekünk munkára van szükségünk, természetesen nem minden áron, de az irracionális és alaptalan félelem, a politikai célból fűtött ellenállás hosszú távon szopóág.

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr90810225

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kettős Mérce 2008.12.08. 14:52:15

VilágökörségA Tokaji Világörökség a magyar diplomácia sikere, a világon egyedülálló aszú szülôföldje védelem alá került, és eme védelem garantálja, hogy ez a borkülönlegesség sokáig az maradhasson, ami. "Az Egyezmény olyan egyedülálló jogi…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vilnius 2008.12.08. 22:44:00

Én is azt gondolom, hogy ezek nagy része alaptalan hisztéria és rövidlátó politikai szavazatszerzés. Valamelyik HVG-ben volt egyszer egy egész jó cikk a témáról; Szegeden például 2 börtön is van, a hirhedtebb Csillag börtön éppen a belváros szélén. Ez mégse zavar arrafelé senkit, a börtönlakókat látogatók miatt se érezni, hogy más városokhoz képest magasabb lenne a bűnözési arány (bár persze nem tudni, milyen lenne börtön nélkül). Ha viszont egy másik településen próbálnának új börtönt építeni, egyesek valószínűleg elkezdenének hisztérikusan tiltakozni. Ugyanígy, Pakson valószínűleg senkit se zavar az atomerőmű, máshol viszont micsoda botrány lenne belőle. Sok tekintetben nagyon éretlenek, rövidlátóak az emberek, vagy legalábbis egyesek: merthogy szerintem nem a munkanélküli tiltakozik a beruházások ellen, hanem a jól fizetett politikus, fanatikus környezetvédő, meg a szalonpolgárok

Pajala · http://vasarolaszulo.blog.hu/ 2008.12.08. 22:56:33

nekem a szemétégetők a kedvenceim - olyat nálunk lehetetlen építeni. inkább belefulladunk a szemetünkbe, meg elnézzük az erdőbe kihordott zsákokat. mindkettő ellen ugyanaz a környezetvédő tiltakozik.

mr.editor 2008.12.09. 14:19:53

Nos, a multik valóban munkahelyeket teremtenek, de milyen munkahelyeket?

Tekintsünk el attól a 2-3%-tól akik pesti irodaházakban dolgoznak multiknak és nézzük meg a többi multi által teremtett munkahelyet.
Éhbért fizetnek mindenhol, amiből zombiként élik életüket a dolgozók.
Meló, alvás, meló, alvás. Számlák kifizetése nagy nehezen, olcsó élelmiszerek fogyasztása, esetleg néha shoppingolás a helyi kínai ruhaboltban. Megtakarítás, jövőtervezés, nyaralás, egészségmegőrzés, ezek ismeretlen fogalmak sajnos.
Európa közepén rabszolgasorsban a lakosság nagy része.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2008.12.09. 16:20:11

mr. editor

vannak ilyen cégek is, de általában nem mondható el. számos vidéki gyártó céget ismerek, ahol igenis vannak pl. egészségmegörző programok, termelési szünetekben torna, masszás, emellett kiterjedt juttatási rendszer, ingyenes céges busz, tanulmányi támogatás, stb, és nem csak a szellemi állománynak.

vilnius 2008.12.10. 07:14:37

Mr. Editor, nem vagyok rá büszke, hogy ezt mondom, de szerintem egy átlag magyar vállalkozásra sokkal inkább igaz amit leírtál, mint egy egy multira. Jah, és a végén a munkavállaló sokszor még köszönettel tartozik a tulajdonosnak, amiért bejelentetlenül hajlandó őt minimálbéren foglalkoztatni. Kutyavilág lenne itt, ha mindenhol tipikus magyar vállalkozók lennének a főnökök, tisztelet a kivételnek

mr.editor 2008.12.10. 09:36:59

vilnius

A magyar vállalkozók szerintem is rosszabbak, de ettől a multiknál uralkodó jövedelem állapotok még nem elfogadhatóak. (Kifejezetten a termelés és a kereskedelem területén tapasztalható állapotokat írtam le.)

A magyar vállalkozóknál dettó ez a helyzet + jellemző a feketén foglalkoztatás, de nagy magyar cégek is komoly adócsalók, nem is gondolnák sokan.
Az utóbbi időben jelentkeztem komoly magyar cégekhez, és amikor az utolsó fordulóban a jövedelemcsomagról beszélgettünk majdnem leestem a székről mikor közölték, hogy x-re jelentenek be, a többi x borítékban hó elején.
Megköszöntem és távoztam, közöltem velük, hogy nem vagyok hajlandó adócsaló cégnek dolgozni. Néztek bambán.

vilnius 2008.12.10. 18:30:42

"a multiknál uralkodó jövedelem állapotok még nem elfogadhatóak." Egyszer egy francia multi fejese erre azt mondta, hogy
1. Nem azért hozzák a termelést Magyarországra, mert ugyanannyit akarnak fizetni a magyar dolgozóknak, mint otthon, különben hülyeség lenne annyi gépet idáig szállítani pláne, hogy az ipari áram itt drágább, mint náluk. Ez elvileg hátrányt jelentene a konkurenciához képest is, akik szintén alacsony bérű országokba viszik a termelést és így nyilván olcsóbban is adják el a terméket és/vagy a megspórolt pénzből többet költenek kutatás-fejlesztésre, stb.
2. Amíg találnak minimálbérért betanított munkásokat és olcsó irodai dolgozókat(márpedig Szentesen találni fognak...), addig eszükbe se fog jutni bért emelni. Majd akkor fognak ezen gondolkodni, ha a fluktuáció és a munkaerőhiány a termelés/minőség rovására megy

Ez így végiggondolva teljesen logikus és a kapitalizmus profit-orientált természetéből fakad. Megoldás talán az lenne, ha középtávon, a válság enyhülésével az állam emelné a minimálbért, ami nevetségesen alacsony még az átlagfizetéshez képest is, másrészről pedig nyilván a cégek is rá lennének szorítva a béremelésre, ha versenyezniük kellene a dolgozókért. Az pedig a mindenkori kormány és polgármesterek feladata, hogy ösztönözzék munkahelyteremtést

"majdnem leestem a székről mikor közölték, hogy x-re jelentenek be, a többi x borítékban hó elején." -- Én is hallottam hasonlóról, egyik haveromnak ajánlottak bejelentve 100-at nettóban, további 150-et zsebbe TPM-vezetői pozíciónál multinál Szekszárdon. Eszméletlen, hol tart ez az ország

"nem vagyok hajlandó adócsaló cégnek dolgozni. Néztek bambán." -- Az a baj, hogy sokan nem engedhetik meg maguknak ezt a "luxust", sajnos

Csúnyán hangzik, de az ilyenek megérdemelnék, hogy APEH szétnézzen náluk. Azt kellene, mint Amerikában is; hogy az állam számára visszaszerzett pénzből a bejelentő is kap, mert ha nem ösztönzik a bejelentéseket ("jaj, én nem vagyok spicli"), akkor még 100 év múlva is ugyanitt fogunk tartani

zaragozaB410 2008.12.13. 13:28:21

Az még hagyjál, hogy ennyivel bejelent és ennyi pluszban a zsebbe, de közli, hogy amennyiben munkaerővé válsz tudnál-e ötletet adni, hogy is lehetne a cafeteriat ésszerűen használni, hogy a zsebes pénzek valahogy fehéredjenek, na meg könyvelési szempontból is jobb lenne. Mondjuk nem vettek fel a meghirdetett posztra de ez a való világ.
süti beállítások módosítása