"Szinte valamennyi HR-rel és toborzással foglalkozó szakember kész elfogadni fizetésének csökkentését vagy munkafeltételeinek hátrányos megváltoztatását, ha ezzel más kollégák elbocsátását lehet megakadályozni - derült ki a Tartsuk Nagy-Britanniát Munkában (Keep Britain Working) kampány keretében végzett felmérésből.


A PeopleManagement weboldal által ismertetett, 2500 fő megkérdezésével készült kutatás tanúsága szerint a HR-esek 29 százaléka belemenne fizetésének csökkentésébe, a jelenlegi munkaóra-szám megtartása mellett. A válaszadók több mint fele (53 százalék) hajlik a rövidített munkaidő bevezetésére. Ennél valamivel kevesebben mondták azt, hogy hajlandóak teljesen más munkakörben is dolgozni, ha ezzel megmenthetik munkatársaik állását. A megkérdezettek 31 százaléka kész lenne lemondani fizetésen felüli juttatásairól, 19 százalék pedig abba is belemenne, hogy képzési szabadságra menjen, jelenlegi fizetése 30 százalékáért.

James Reed, a kampány elindítója szerint "újfajta önfeláldozás honosodott meg a munkahelyeken. Az emberek hajlandóak rugalmasan kezelni saját munkafeltételeik megváltoztatását, ha ezzel állásokat menthetnek meg. Elfogadják, és vállalják a személyes áldozatokat - főleg, ha a vezetőség is kiveszi a részét az áldozatokból."

Csakhogy, a kutatás arra is fényt derített, hogy a megkérdezettek 2 százaléka sztrájkba lépne, 4 százalék pedig felmondana, ha főnökei úgy várnának el tőle lemondást, hogy közben maguk erre nem hajlandóak. Ez pedig az országos átlag négyszerese.

Human Rent Press"

Forrás: HR Portal

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr31090926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balance Of Power 2009.04.28. 16:39:45

Es te? ;))
Mondjuk ilyesfele lemondas inkabb tenyleg azoktol lehetne elvarhato, akik a nagy zset kapjak. Ha netto 1 millat kapsz, elvagy 750,000-bol is, de azert az kurvara nem mindegy, hogy 200 netto vagy 150.

hhunter · http://headhunter.blog.hu 2009.04.28. 17:40:32

@Balance Of Power: jó kérdés :)
nálunk is csökkentették. ugyanakkor látható, hogy a fizetéscsökkentés negatív hatással van a motivációra, és felmerül a kérdés, hogy mi a jobb: pl. 30 fő, a csökkentett fizetés miatt elégedetlen/motiválatlan munkavállaló, vagy 26, teljesítménye alapján megtartott, változatlanul motivált munkavállaló, akinek nem csökkent a fizetése...

Ketszeri 2009.04.28. 22:07:40

Azért a válaszra az is nyilván kihat, hogy ez a kérdés mennyire elméleti
(Indecent proposalt gondolom nem csak én láttam)

A Tyne folyó déli partja 2009.04.29. 23:05:49

attól függ, hogy jelenleg mennyit keresek, (értsd: mennyire elég a viszonylag kényelmes megéléshez, és itt nem gondolok luxusra, én meglehetősen kisigényű vagyok), valamint attól, hogy azt mennyivel akarják csökkenteni.
süti beállítások módosítása