olvasnivaló hétvégére

2009.05.17. 10:25

Na, ez tényleg a hét végére sikeredett...

Válságban még fontosabb a motiváció - ezt saját magamon és környezetemen is látom. A menedzsment feszült, a munkavállaló bizonytalan, a kulcsemberek körbenézhetnek a piacon, hamar süllyedő hajóvá vállhat a cég
http://www.ugyvezeto.hu/cikk/62437/valsagban-meg-fontosabb-a-motivacio

A kérdezés technikája szintén fejleszthető, és a hatékony és eredményes kommunikáció nagyon fontos eleme
http://hvg.hu/karrier/20090511_a_kerdezes_muveszete.aspx

A rugalmas munkadiő lehetne a megoldás: egy manapság teljesen általános túlórával kalkulált 10-12 órás állást elláthatna 2 ember, túlóra megfizetése nélkül. Az embereknek egyre inkább értékessé válik a szabadidő, a mértéktelen fogyasztás és a túlköltekezés talán amúgy is a múltté.
http://hvg.hu/karrier/20090511_munkaido_alkalmazottak.aspx

A munkahelyi unalom, és annak kezelése (bore out)
http://www.hrportal.hu/hr/melypontra-kerult-munkahelyen-tegyen-ellene-20090512.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://headhunter.blog.hu/api/trackback/id/tr291126246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Tyne folyó déli partja 2009.05.17. 11:17:51

a rugalmas munkaidőhöz. nálunk elvileg az van. minimum 5 órát kell dolgozni egy nap ahhoz, hogy ne csúsztass semmit, elvileg reggel fél nyolc és este fél hét közt bármikor dolgozol. De. mivel csapatmunka, meg ügyfelek betelefonálnak, teamleadertől függ, hogy hogyan tudod beosztani. na most, az én teamleaderem azt szereti, hogy 9 és 5 közt ott legyünk...ha netalántán valaki telefonál. tehát, rugalmas csak annyiban, hogy bemehetsz 9 előtt, maradhatsz öt után. én az elején megkérdezem, hogy nem járhatnék-e rendszeresen 8 és 4 közt. azt mondták nem lehet. mert hogy mindenki ezt akarná, de nem megbeszéltük, csak a teamleader így gondolja, így nem lehet, kész.
most akkor hol a rugalmas munkaidő????ja, és mivel egyetemre járok, meg tanítási gyakorlatra, én vagyok az egyetlen, aki tényleg rugalmasan dolgozik, egyetemi és tanítási napokon bemegyek reggel fél nyolcra, ott vagyok 3-ig, ugyanúgy megcsinálom a munkát, még az óraszámom is megvan, mégis ferde szemmel néznek rám, mert nem maradok ott ötig...meg az milyen már, hogy nincs törzsidő se, de ha a mellettem ülő kolléga lelép 5 előtt 5 perccel, mert megy a busza, akkor a teamleader beszól neki, hogy ötig tart a munkaidő?? holott elvileg úgy osztod be, ahogy akarod? úgyhogy ezzel azért vigyázni kell, az én tapasztalataim nem túl jók. persze, ha tényleg rgalmas lenne,és nem azt jelentené, hogy nagyritkán igazíthatod a saját igényeidhez (mert pl. időpontod van valahol), hanem napi szinten igazíthatnád, mondjuk ahogy én akartam, hogy 8tól járok, de négyig, akkor lenne is értelme.

vilnius 2009.05.18. 17:50:33

A fenti példa szerintem azt mutatja, hogy a rugalmas munkaidő fogalma önmagában nem csodaszer, ehhez kellenek olyan főnökök is, akik felnőttek a feladathoz.

Előző munkahelyemen hivatalosan nem volt rugalmas munkaidő, a kanadai-magyar főnököm viszont maximálisan rugalmas volt ebben a kérdésben és a mezei beosztottak ezt meg is hálálták munkamorálban.

És megintcsak oda lyukadunk ki, hogy a HR-nek keményen vizsgálnia, szűrnie kellene a jelöltek rugalmasságát, frusztráltságát amikor vezetőket keresnek, hogy kicsinyes, kötöszködő, rövidlátó, alkalmatlan emberekből ne legyen főnök, aki később minden megmozdulásával mérgezi a légkört és munkamorált.

A Tyne folyó déli partja 2009.05.18. 22:53:15

@vilnius: juj, elszállt az egész, amit beírtam.
szóval, igen, a baj az, hogy a teamleaderem valószínűleg csak azért teamleader, mert ő van ott legrégebb óta...vagyunk hatan, ő a vezető, van egy másik hatos csapat, annak egy másik vezetője, és a két hatos csapatnak van egy közös teamleadere. aki egy aranyos nő, csak sajnos a közvetlen teamleaderre van bízva, hogy a közvetlen alá tartozók munkáját hogyan szervezi, ésbizony ő úgy gondolja, hogy 5ig maradni kell, kész. a múltkor a melelttem ülő meg is jegyezte, hogy tán át kéne nevezni a rugalmas munkaidőt, eléggé merev. (we should rename the flexi, it's quite rigid, actually,ezt mondta konkrétan. és ez akkor történt, amikor egy másik cosportból áthelyeztek egy srácot, aki amúgy ott dolgozott már vagy öt éve, csak nema mi csapatunkban, és ő fél ötkor lelépett.másnap ironikusan megjegyezte a teamleader, hgoy gondoluj, hogy valalki tudna egészen ötig maradni, mert addig tart a mukaidő. a srác meg kissé meglepődött, gondolom az addigi teamleadere betartotta a rugalmas munkaidőt.
és akkor folyton kapunk ilyen emaileket, hgoy condensed working week, hogy naponta több órát dolgozol, de csak heti négy napot, monjduk, meg hogy otthoni munka. csak mind a line managertől függ, az meg a teamleadert fogja megkérdezni, hogy hgoy ítéli meg a munkát, végezhető-e így. és előre tudom, h. a mi teamleaderünk nem menne bele. és az az egy kifogás van, hogy nincs ott senki felvenni a telefont....könyörgöm 21. század!
meg lehetne ezt beszélni, meg azt is, h. X. korábban kezd, Y. meg később, de ő csak rávágta, h. mindenki korábban szeretne kezdeni. hát egyáltalán nem biztos. miért ne feküdne valakinek jobban, hogy inkább később végez, de reggel lustálkodik, más meg inkább reggel felkel, és hamarabb végez?
süti beállítások módosítása