Mint korábban írtam, változott pár dolog az életemben, amiért erre a blogra nem jut már annyi időm, emennyi korábban. Kerestem olyan szakmabeli ismerőst, aki folytatná, és végül - ha nem is könnyen - találtam valakit. Ő viszont új környezetben, más nyelvezettel, de hasonló témákkal folytatja a tájékoztatást, a kulisszatitkok feltárását, a sokakban felmerülő kételyek eloszlatását, a kérdések megválaszolását, minden egyebet, ami az álláskeresést és a munkavégzést illeti. Igyekszik közvetítő kapocs lenni a munkavállalói/álláskeresésői és a munkáltatói oldal között, segítve azt, hogy mindkét fél kicsit jobban megértse egymást.

Na, de a magasztos gondolatok helyett jöjjön a link: http://karriervadasz.blog.hu

Jó olvasgatást, kommentelést!

Bocs, de ezt muszáj volt. Fogj egy pár legyet, papírt, ceruzát, és engedd szabadjára a fantáziád :)

 

adásszünet

2010.01.15. 15:03

Szakmai és egyéb életviteli változások miatt egy ideig most nem, vagy csak ritkán (nagyon ritkán) lesz új post. Nyilván sok mindent kimerítettem már, de mivel minden változóban van, a munka-álláskeresés világa is változik számos új témát adva. Az USA-ban már egyre nagyobb az optimizmus, és itt Magyarországon is a külpiacokra termelő gyártóknál mintha pozitív jelek lennének, ami munkaerő-felvételben fog majd jelentkezni. Emellett témát ad egyre inkább a közösségi site-ok, a közösségi média növekvő szerepe a munka- és munkaerőkeresésben egyaránt. Terveztem, hogy írok egy bejegyzést az egyéni és vállalati célok összehangolásának fontosságáról, az employee branding-ről, illetve arról, milyen toborzás-kiválasztási, utódlás- és karriertervezési politikát kellene megvalósítania a vállalatoknak ahhoz, hogy kihagyhassák a munkaerő-közvetítő cégeket a kiválasztási procedúrából. Ezekre most sajnos nem jut elég idő. Viszont ha más szakmabeli vagy nem szakmabeli olvasó szívesen megnyilvánulna a blogon, akkor hajrá, de tényleg, örömmel megjelentetem bárkinek az írását.

Aki most téved ide, és álláskereső, sok hasznos infot talál az archívumban, vagy a cimkefelhőben található címszavakat használva elnavigálhat oda, ami érdekli.

Akinek kérdése van, vagy megosztaná élményét, továbbra is írhat, igyekszem ragálni, segíteni: munkaemelki@gmail.com. Eddig közel 300 e-mailt kaptam kérdéssel, CV-vel, remélem többeknek segítségére lehettem.

Azért stay tuned, ahogy a tengerentúlon mondják :)

boldogabbat, sikeresebbet

2009.12.23. 15:30

Boldog karácsonyt és boldogabb, sikeresebb új évet kívánok mindenkinek! Ritka szar éven vagyunk túl, azzal bíztatom magam, hogy ennél már csak jobb lehet :)

 

Szerző: hhunter

4 komment

Címkék: karácsony buék

"Nyolc millióért keresték Szalainé utódját, de nem találták

A külföldi és magyar tulajdonban levő Accord Group Kft.-nek az volt a feladata, hogy 2007-ben megtalálja a százmilliós végkielégítéséről elhíresült Szalainé Szilágyi Eleonóra humánigazgató utódját. A cég részére a BKV bruttó 8 129 827 forintot utalt át a fejvadászatért. A vizsgálat megállapította, hogy a szerződést a BKV előnytelen feltételekkel kötötte. A cég tevékenysége alatt nem változott a humánpolitikai igazgató személye. A számlákhoz teljesítési igazolás, vagy dokumentáció nincs csatolva. Az ellenőrök szerint valószínűsíthető, hogy nem is volt munkavégzés. A vizsgálat lezárta után érkezett egy "Szándéknyilatkozat foglalkoztatásra" című irat, dátum vagy aláírások nélkül, és azt sem tudni, hogy az iratot ki készítette." Forrás: index.hu

Általában a felsővezetői kereséseknél a megbízási díj kiegyenlítése 3 részletben történik. Az első részletet a megbízásról készült szerződés megkötésekor, a másodikat az un. shortlist megküldésekor (bemutatásra javasolt előszűrt jelöltek), a harmadik részletet a kiválasztott vezetővel kötött munkaszerződés kiállításakor, vagy a munkába állás napján számlázzák. A 8 milliós összeg feltehetően a teljes megbízási díj volt, persze ennél többet is kérnek el fejvadász cégek, de őszintén megvallva HR igazgatókat levadászni nem egy nagy művészet (persze nyilván nem ez alapján számolják a díjat, hanem az éves jövedelem alapján). Túlárazott, misztifikált szolgáltatásról van szó, tudom, mert csináltam/csinálom. De itt úgy néz ki - mivel nincs teljesítési igazolás és más egyéb dokumentum - hogy nem történt semmi. Szalainé mocskos keze van vajon ebben is, feleztek a fejvadász céggel? Nem lenne bajom a korrupcióval, ha nem hagynának ki belőle...

Mindenesetre érdekes, hogy az Accord Group a weboldalán külön oldalt szentel az etikának: http://www.accord-ece.com/ethics

Itt az első bekezdésben írják, hogy csúnya dolgok mennek mostanság, egyesek az alapvető etikai szabályokat rúgják fel a rövid távú haszon reményében. Persze ők nem.

Nyilván az sem arcpirító, hogy a menedzsment magyar tagja (Berkó Katalin http://www.accord-ece.com/about_us) a JVSZ (Joint Venture Szövetség?) etikai bizottságának tagja. Az etikai bizottság "célja az üzleti etika pozitív irányba történő befolyásolása" (http://www.jointventure.hu/hu/committees/). Nos, ez sikerült :)

Persze ez nem új, az üzleti élet ahol érintkezik a közszférával, ott megjelenik a mocsok, sőt, a tisztán forprofit szereplős üzletekben is vannak leosztott játszmák és ügyeskedések. Viszont ebben az esetben nem kéne etikai kinyilatkoztatással és bizottsági bohóckodással takarózni, hanem szépen csendben számolni a kilopott milliókat, és kussolni.

UPDATE: természetesen várom az érintettek reakcióját, cáfolatát, ha olvassák.

olvasnivaló hétvégére

2009.12.11. 08:00

A munkaerő-piaci helyzettel, munkanélküliséggel, alacsony foglalkoztatottsággal foglalakozó cikkeket gyűjtöttem össze nektek. Úgy gondolom, hogy annak, aki képbe szeretne még jobban kerülni, hasznos lehet.

Scannelt változatok, mivel a HVG és a Figyelő nyomtatott változatában jelentek meg (gondolom nem mindenki jut hozzá), de szerintem így is olvasható. 16 oldalról van szó, így a képek linkjeit helyezem el:

1. oldal2. oldal3. oldal4. oldal5. oldal6. oldal7. oldal8. oldal
9. oldal10. oldal11. oldal12. oldal13. oldal14. oldal15. oldal16. oldal


 

 

napi színes

2009.12.10. 08:45

Mára egy kis vegyes felvágott:

1. korábbi "milyen korú jelölteket vesznek fel a multi cégek" posztomban finomítottam a korcsoportokat, így készült egy újabb, beszédesebb diagramm, illetve szörp epe olvasónk meglátását, mely teljesen helytálló, szintén beépítettem,

2. Catalyst olvasónk küldött egy linket a tengerentúlon legjobban fikázott egyetemi szakokról: http://www.holytaco.com/2008/06/03/the-10-most-worthless-college-majors/

3. Cs. olvasónk küldött képet egy álláshirdetésről, ahol jósokat keresnek. Jó sokat. Eheh, bocs. Az azért felmerül bennem, hogy az eddigi tapasztalatot, eredményeket vajon hogyan ellenőrzik? :)

4. Látni egy ideje egy másik álláshirdetést is, ami a férfiak fantáziáját indíthatja be. Már ezt a "pozíciót" is hirdetik? Tényleg mélyül a válság....

 

 

 

 

 

 

 


Persze ha tovább olvassuk, kiderül, hogy a fogápolás a téma :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

"Kedves Headhunter!

Sokáig agyaltam azon, hogy elmenjen -e ez a levél, főleg azért mert egyáltalán nem vagyok az a nyávogós, elesett típus. Viszont vmi nagyon nem működik a munkakeresésemmel  kapcsolatban. Mivel saját erőforrásból nem találok rá magyarázatot, remélem, hogy egy profi segíteni tud. 

Szóval a történetem röviden:

2009 február elején a volt cégem lapátra tett. Közös megegyezéssel, 6 havi végkielégítéssel, ami méltányos volt, mert azt hiszem csak 2 havi lelépőpénz járt volna. Indoklás a szokásos: a céget érzékenyen érintette a gazdasági válság, pozícióm megszűnik. Gyakorlatilag az egész marketing osztályt leépítették.

Ezután és igazából ezzel párhuzamosan elkezdtem keresni  az új melómat. Mivel pályafutásom során folyamatosan marketingkommunikációval foglalkoztam, illetve a főiskolán is ezt tanultam de legfőképpen azért, mert ehhez értek és ezt szeretem csinálni, ezen a területen keresgéltem munkát.

Az eredmény nem volt teljesen lehangoló, mert még az említett cégnél voltam, amikor megakasztottam egy jó kis bankos, reklámos pozíciót. Interjú HR cégnél, utána 1., majd 2. kör megbízónál. Már reménykedtem , amikor szóltak, hogy bocsi, de válság van és holnaptól létszámstop. Így lemaradtam róla.

Ezután és azóta is folyamatosan, megszámlálhatatlan mennyiségű helyre küldtem CV-ket, kísérő leveleket stb. Legtöbb esetben a megpályázott pozíció: marketingkommunikációs/kommunikációs/marketing/brand/kampány///manager/specialist/coordinator

Eredmény: 3 alkalommal jutottam el a megbízóig. Elutasítások indoka: 2 esetben túl fiatal vagyok (miért hívtak be???) Ebből egy helyen a vezig-nek megtetszettem és beajánlott egy sales-es pozit, de a sales igazgatónak nem tetszettem, ill. a pénzben sem tudtunk megegyezni. Egy esetben pedig a sokadik kör után mondták be, hogy a rajtam kívül megmaradt aspiránsoknak van iparági tapasztalata nekem meg nincs.

Fejvadász cégek telefonos megkereséseit és náluk töltött interjúkat nem számolom, mert nincs értelme.

A CV-mből láthatod, hogy sok mindennel foglalkoztam, van tapasztalatom, értek a szakmához, láttam 1-2 dolgot. Tényleg nem nagyarcúskodni akarok, de milliárdos reklám budget-k voltak rám bízva, munkámra panasz soha nem volt, szeretem a szakmámat és értek is hozzá. Persze én sem a csúcson kezdtem, de fokozatosan egyre komolyabb feladataim voltak, míg a végére stratégiát terveztem, komoly megbeszéléseken a mktg igazgató mellett én voltam az egyetlen marketinges, embereket, ügynökségeket irányítottam, adtak a szavamra. Egyszóval komoly felelősséggel járó munkám volt.

Most viszont gyakorlatilag munknélküli vagyok és egyre inkább ki van a tököm az eredménytelenséggel, illetve azzal, h indoklás nélkül utasítanak vissza. Vagy vissza se utasítanak, csak leszarnak, vagy esetleg egy 20 éves HR asszisztensnek kell bizonyítanom.

Jelenleg haveri alapon dolgozom egy cégnél, de csak év végéig és ráadásul sales-szel kell foglalkoznom, amit rühellek. Igazából azért vállatam el, hogy be tudjak vmit írni a CV-mbe.

Csatolom a CV-met és egy motivációs levelet, lehet, h ezekben van a hiba-bár egyszer egy HR-es megdícsért, h milyen szép a CV-m és egyből ki is ajánlott, persze nem lett belőle semmi. Fizunak eleinte bruttó 500-600 KHUF-ot adtam meg, most 400-450-nél tartok, mert nagyon szeretnék már dolgozni.

Vajon mi lehet a hiba a rendszerben? Mi az a tényező, amin változtatnom kell a siker érdekében? Vagy egyszerűen csak ennyire peches és/vagy unszimpatikus vagyok?

Szóval ez a kórtörténetem.

Köszönöm a segítséget."

A cég, aki elküldött, korrekt volt, kéthavi sem járt volna.
 
"3 alkalommal jutottam el a megbízóig. Elutasítások indoka: 2 esetben túl fiatal vagyok (miért hívtak be???)"
 
Jogos, valószínűleg nem ez volt a valós ok, vagy szimplán idióták. ráadásul ez is diszkrimináció...
 
"Most viszont gyakorlatilag munkanélküli vagyok és egyre inkább ki van a tököm az eredménytelenséggel, illetve azzal, h indoklás nélkül utasítanak vissza. Vagy vissza se utasítanak, csak leszarnak, vagy esetleg egy 20 éves HR asszisztensnek kell bizonyítanom."
 
Ahol nem szólnak vissza, azt szard le. Ahol visszaszólnak, ott próbáld kideríteni az okát - persze tudom, hogy ez nem könnyű. Ugyanakkor marketingesből nagyon sokan vannak, állásban és állás nélkül is, így nagy a verseny, ráadásul kisebb a mozgás, így kevesebb a nyitott pozíció. A kudarcokat ne magadénak érezd, hanem magyarázható a jelenlegi gazdasági és munkaerő-piaci helyzettel (mondom ezt úgy, hogy nem ismerlek, de feltételezem, hogy nincs semmi defektusod, nem késel, nem oktatod ki a leendő főnöködet, nem büdös a szád, stb.).
 
"Jelenleg haveri alapon dolgozom egy cégnél, de csak év végéig és ráadásul sales-szel kell foglalkoznom, amit rühellek. Igazából azért vállaltam el, hogy be tudjak vmit írni a CV-mbe."
 
Esetleg írd át Sales & Marketing Manager-re a pozíciót, és írjál bele pár marketinges feladatot, de ésszel, szépítés, szemléletvezérlés célzattal, azaz, amikor Julika a 284. CV-ként nézi a tiédet, ne csak a Sales Manager-en ragadjon meg a szeme, és zárja be az ablakot azonnal, hogy ez egy sales-es fickó, mi meg marketingest keresünk. Van, hogy ilyen droidok/libák nézik a CV-ket, és ha nem találnak egy megfelelő szót a legutolsó munkatapasztalatnál, akkor dobják arrébb. Ha látja, hogy marketing, akkor tovább olvassa, és látja, hogy húb+, ez tényleg marketinges. DE fontos, hogy amit beleírsz, ne legyen gyökeres megmásítása a tényeknek, mint pl. valaki, aki pénzügyes, azt írná, hogy ő JAVA fejlesztő, vagy hogy 65 helyett 56 éves, vagy, hogy 8 év alatt 6 munkahelye volt, és kihagy belőle 4-et. Ezek CV-csalások, amik úgyis kiderülnek.
 
"Csatolom a CV-met és egy motivációs levelet, lehet, h ezekben van a hiba-bár egyszer egy HR-es megdicsért, h milyen szép a CV-m és egyből ki is ajánlott, persze nem lett belőle semmi. Fizunak eleinte bruttó 500-600 KHUF-ot adtam meg, most 400-450-nél tartok, mert nagyon szeretnék már dolgozni."
 
A CV-d rendben van, bár én 3-ról 2 oldalasra szerkeszteném, pl. csökkenteném a kampányokról adott info terjedelmét, csökkenteném egy kicsit a képméretet. A 400-450 most sajnos reális + juttatások.
 
A motivációs levélbe beleírnám valahová, hogy "bár most sales területen dolgozom, alapvető célom továbbra is egy felelősségteljes állás betöltése marketing/marketingkomm területen"
 
"Vajon mi lehet a hiba a rendszerben? Mi az a tényező, amin változtatnom kell a siker érdekében? Vagy egyszerűen csak ennyire peches és/vagy unszimpatikus vagyok?"
 
A hiba nem a te készülékedben van szerintem. Mint írtam feljebb, sok a versenyző, kevés az állás, kisebb a mozgolódás. A marketing fele, mint mondják, kidobott pénz. Bár válság idején is fontos a marketing, sok helyen húznak a büdzsén, ill. mivel a marketing viszi a pénzt, ezen a területen egyre nehezebb indokolni, hogy bővítés kellene, sőt, kell-e az új helyzetben annyi ember, vagy sem. Inkább erősítenek a sales-en, mert ott jobban mérhetőek az eredmények...
 
Kitartást kívánok, egyszer össze fog jönni, mert a tapasztalatod, háttered jó, piacképes.

A munkahelyi terror blogon volt legutóbb egy post arról, hogy a multik meghatározzák az életkort, a nemet, kinézetet, stb. az egyéb publikus elvárások mellett. Emiatt döntően a 20-30 éves, utána a 30-40 éves korosztályt preferálják.

Igen, van ilyen, de azért nem ez az általános. Ugyanakkor, ha józan ésszel belegondolunk, ennek nem csak földtől elrugaszkodott diszkriminatív okai vannak:

- a legtöbb 90-es évek közepén, vagy később bejött multinál az átlagéletkor 30-35 év, a szervezet köztudottan, nagy átlagban inkább keresi a hasonló élethelyzetben lévő, hasonló gondolkodású, életritmusú, stb. munkavállalókat, VAGY a még nyitottabb, formálhatóbb pályakezdő fiatalokat (de mivel ők sokan vannak, és a felsőfokú képzés híg, csak az igazán tehetségesekre van valós igény most),

- az 1990-2004 között bejött multik vezetőségében már döntő részben olyan tehetséges magyar vezetők ülnek, akik vagy a cégnél, vagy másik multinál fiatal tettrekész pályakezdőként helyezkedtek el, léptek felfelé a ranglétlán, majd amikor bizalmat kaptak, vezetői pozícióba kerültek. Életkoruk kb. 33-40 év közötti, beosztottjai között nyilván ekörüli, vagy ennél fiatalabb munkavállalókat képzel el,

- a 20-40 év közötti korosztály rendelkezik inkább a napjainkban elvárt szintű nyelvtudással, teljesítménycentrikus hozzáállással, rugalmassággal, gyors munkavégzéssel, kellő szintű és spektrumú számítógépes ismerettel,

- a 25-35 évesek nőnemű része gyermekvállalás miatt kiesik, így pótolandó erre a 2-3 éves időszakra (nyilván pótlásnál hasonló korosztály, vagy fiatalabb merül fel, pl. amikor előléptetnek / áthelyeznek valakit, akit aztán egy kezdő fiatallal pótolnak),

- UPDATE: (szörp epe bölcs meglátása alapján) vannak olyan munkakörök, amelyek nem léteztek még 10-15 éve, így ezekre a pozíciókra is nyilván a fiatalabb korosztály pályázik sikerrel.

A fentiek kevésbé igazak a KKV szektorra, ill. a magyar tulajdonú vállalkozásokra, valamint a közszférára. Természetesen tisztelet a kivételnek, legyen bármelyik oldalon.

Egy sokatmondó és világos képet ad viszont az alábbi diagram, mely saját statisztika, és a multik szempontjából reprezentatívnak mondható, és igazolja az életkorra vonatkozó elképzeléseket. Igen, ez alapján kijelenthető, hogy 35 év felett drasztikusan esik az elhelyezkedés esélye, kivéve felsővezetői pozícióban, ott ez a határ kitolódik 45-50 évre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A reálgazdasági válság miatt ugye tudjuk, rengeteg ember került és kerül majd még az utcára. Ha megszűnik a munkahely (azaz megszűnik a cég), akkor a munkaviszony megszűnésének az indoklása interjún egyszerű és világos. Ha nem szűnik meg a cég, akkor is nyilván a többség a válságnak tulajdonítja elsősorban munkaviszonyának megszűnését. Ezeknél az eseteknél viszont muszáj mélyebbre ásnunk, mert teljesen más a szitu, ha a cég felét elküldik, és megint más, ha "csak" egy 10-20%-os leépítésről van szó. Ez utóbbi esetben ugye mondanom sem kell, hogy a versenyszférában döntően azokat küldték el, akik gyengébben teljesítettek, vagy a hátterük alapján nem éppen kulcsemberek, ill. szakmai tudásuk nem különösebben értékes a cég szempontjából.

Természetesen az egyén saját szemszögéből ezt nem így éli meg, hanem úgy, hogy őt, aki kidolgozta a lelkét, és nem volt rá panasz, elküldte a cég, bezzeg X maradt, biztos azért, mert, és itt jön valamilyen "ki szopott - ki nyalt" sztori. Persze interjún ezt tálalni nem szerencsés, ezért jön a válság mint kapaszkodó, de kezd ez is lerágott csont lenni, ill. azoknál a cégeknél, ahol köztudottan csak egy kisebb karcsúsítás volt, ott ez az indok egyenlő azzal, hogy a gyengébbeket elküldték, hiszen nyilván nem a jó embereit építi le a cég. Manapság viszont a "below the line" munkavállalókra nincs igény.

Amíg "dübörgött a gazdaság", sok helyen, főleg a vidéki ipari körzetekben, fizikai és szellemi területen munkaerőhiány volt, így a cégek alábbadták, felvettek olyanokat is, akiket egyébként nem vettek volna fel. Nagyon jó példa erre azok a mérnökök, akik a gyártó vállalatoknál dolgoznak: minimális az elküldöttek száma, pedig a termelő szektort igen erősen érintette a válság. Akiket pedig elküldtek, azokkal általában valami nem stimmelt - rugalmatlanok, nehézkesek, gyenge nyelvtudással rendelkeznek, nehezen tanulnak, stb.

Na, de mi is a trükk, amit egyre többen kitaláltak magyarázatként? Az, hogy állást kerestek (a válság közepén, nyilván), és el is nyertek egy pozíciót, de sajnos csak szóban állapodtak meg, és felmondtak, viszont a leendő munkáltató visszalépett a válságra hivatkozva. Így két szék közül a padra estek, vagy mi, szóval ezért nincs állásuk, és most meg itt a válság ugye, és milyen nehéz állást találni. Biztos van ilyen, de annyi alkalommal hallom, hogy kezd gyanús lenni. Ráadásul ott sántít a dolog, hogy "szóbeli megállapodás". Még az aláírt munkaszerződés, mely tartalmaz próbaidőt, az sem ér semmit, hiszen akár az első munkanapon indoklás nélkül felmondható. Szóbeli megállapodás alapján épelméjű ember nem mond fel sehol, az a minimum, hogy írásban kapjon egy ajánlatot + munkaszerződés tervezetet.

Úgy gondolják, hogy ezzel a magyarázattal kiütik azt, hogy őt, mint gyengén teljesítőt elküldték, sőt, van egy pozitívum, hogy ő elnyert egy állást a válság közepén, egyúttal van egy együttérzést keltő motívum, hogy vele mennyire kiszúrtak, és most önhibáján kívül milyen nehéz helyzetben van. Ügyes, csak ésszel, mert nem mindenkit lehet ezzel megvezetni.

a kiakadás részek lezárása

2009.11.19. 14:18

Ugye volt ez, ez meg ez.

"Köszönöm, hogy közölted az írást, de biztosíthatlak arról, hogy nem a "költői túlzás" itatja át.

Szó szerint megtörtént és úgy, ahogyan azt leírtam. Nincs benne semmi negatív "szépítés". Azt akartam, hogy a tények kapjanak hangsúlyt a leírásban, mert másodlagos, hogy hanyadik kört futottam éppen, milyen pozícióról volt szó. Az elbánásra akartam felhívni a figyelmet. Úgy gondolom egyetlen HR-esnek sincs joga szemétnek lenni bármilyen pozícióról is van szó.
Egyesek szerint HR nélkül megáll a Föld forogni. Tény, egyre nehezebb kikerülni őket. Ha meg rajta keresztül lehet csak pályázni, akkor kutya kötelessége megtalálni a pozícióhoz a jelölt korrekt kiválasztásához a megfelelő megoldást. Ezért lett HR-es. Ha minden igaz, ebből szerezte a diplomáját.
Különben nézőpont kérdése: az asztal melyik oldalán ülsz. Valószínűleg nem mindegy, hogy Te vagy a HR-es vagy Te vagy a pályázó?
Ha Veled történik ugyanez lehet, aszerint reagálod le hogy 5 interjún jártál-e és az mennyire volt pozítív vagy esetleg 120 interjún és azok 80 %-a az égetésről a semmibevevésről esetleg a HR-es önszórakoztatásáról szólt-e.
Leginkább az dühít, hogy külföldról minden szart átveszünk, de nem nézzük, hogy milyen a magyar mentalitás, milyen korcsoportról van szó, hogy milyen gazdasági helyzetbe kell beépíteni az egyébként külföldön nyilván szuperül múködő HR-es megoldásokat.
Mire gondolok? Szúrésnél. Egy admnisztrátori álláshoz miért feltétel az elhivatottság? Csak kérdezem: akkor mi kell az orvosi, a tanári, a gyógypedagógusi, a kutatói munkákhoz?
Egy takarítónői munkához miért kérnek motivációs levelet? Mi a bánat lenne a motivációja, mint fizetéshez jutni? Nyilván nem az, hogy más szarát takarítsa el.
Minimálbérért miféle lojalitást várnak el a cégek? A delikvens nyeljem le a sok szart, közben védje a mundért úgy, hogy nehéz helyzetben meg sem védi a cég?

Az egész kiválasztási folyamatot egy olyan lagzihoz hasonlítanám, ahol a 40 -es 50 -es korosztálynak havy metal-t próbálnak nyomni aztán csodálkoznak, hogy senki nem áll fel táncolni és még vacsora előtt elhúz mindenki haza. Mindezt miért? Mert nem ismeri fel időben a zenekar, hogy a vendégek nem érzik jól magukat, hogy ennek a korcsoportnak másféle zene jön be. Pedig, ha észrevennék a nyilvánvalót, mindenki jól érezné magát és még profitálna is belőle.

Mint, ahogyan azt írtam az álláskeresés üzlet, ahol mindkét félnek tennie kell, hogy összejöjjön. Ha máshogy nem megy, hát kompromisszumokkal. Egy jó HR-es a mában él, és mindkétfél sikere érdekében testhezállóbb megközelítést alkalmaz, ha arra van szükség. Na ez az, ami hiányzik.

Nem kell mindig mindent majmolni, mert az a trend valahol az ócánon túl."

Én köszönöm, hogy leírtad. Sok minden egyetértek, annyi kiegészítés, hogy sajnos sok a rossz tapasztalat a munkavállalói/álláskeresői oldalról is, így szépen kialakult mindkét félben egyfajta bizalmatlanság.

Sarkítva egy példa, amit te is írtál: adott egy takarítónő, aki nem azért szeretne takarítani, mert ez érdekli, hanem mert végzettsége (annak hiánya), munkatapasztalata alapján ezt dobja a gép, és pénzt akar keresni. A munkáltató viszont azt gondolja, hogy ez kevés motiváció, sőt, a takker majd biztosan elmegy másik céghez +5e Ft-ért, aminek sajnos van is alapja... Ezért azt szeretné hallani, hogy a takarítónő az ő szarát szeretné takarítani, mert az egy különleges szar, nem olyan, mint a többi. A takarítónő, ha jól felkészült, ezt behazudja, de persze a munkáltató ezt sem hiszi el, mert előtte már hatan behazudták, és dobbantottak több pénzért.
Mennyivel egyszerűbb lenne, ha mindenki feltárná a valós motivációját, és ha szakmailag, emberileg megfelel, akkor megkapná a szükséges bizalmat, amivel viszont nem élne vissza. Azaz, takker azt mondaná, hogy én ehhez értek, én ezt el tudom látni, nem szeretem, de meg szeretnék élni belőle. Munkáltató erre azt mondja, hogy OK, nekem a tiszta padló a lényeg, és látom szépen suvickolsz, fel vagy véve. Próbaidő után, mivel látja, hogy a teljesítménye megfelelő, ad neki +5e Ft-ot, hiszen tudja, a pénzért van itt, azért dolgozik. Takker látná, hogy ez korrekt, marad a cégnél, és takarít tovább. Le van egyszerűsítve, de a lényeg, hogy a két fél korrekt együttműködésen alapulva elérje az egyéni célját. Ez a hosszútávú és eredményes munkakapcsolat alapja, de mindkét fél részéről szükséges a megfelelő hozzáállás, egymás érdekeinek megértése és rugalmas összehangolása. Csakhogy mindkét félnek sokszor (csak) maga felé hajlik a keze...

kiakadás part 3

2009.11.11. 08:30

"További megtapasztalt szarvashibák a HR „felkészültségét és szakértelmét” hangsúlyozva, a teljesség igénye nélkül:

- interjú, ahol fél órán át nem vették észre (bizottság), hogy az előttük lévő önéletrajz nem az enyém, sem a fényképet tekintve, sem a tartalmát tekintve, de még a válaszaimból sem esett le nekik.
- a HR-es, aki "elfelejtette" magával hozni az interjúra a pályázatomat, de tudni akarta, hogy én készültem-e belőlük?. Mit tudok a cégről, miért akarok ott dolgozni, milyen humorom van, bár a humor tényező a pályázati kiírásban sem elvárásként, sem pedig előnyként nem szerepelt. Ezen a kérdésen lovagolt a kb. 10 perces interjú alatt, vajon angol vagy hofis humorom van-e?
- egy nevesnek mondott fejvadász cég, aki csoportos interjúkat tart és az interjút egy olyan  nyomtatvány kitöltéséhez köti, amely csak akkor lenne ildomos és jogos, ha már felvettek, akkor is csak a megfelelő osztályra tartozna, (bankszámlaszám, adószám) nem a HR feladata.
- több képesítésem is van. Egyik a számítógépes grafika. Tehát grafikai szakterületre jelentkeztem a CORA áruházlánc egyik áruházába. 5 pasi volt az interjúztató, akik röhögve ajánlották a 3. körben a grafika munka helyett, szó szerint, a baromfiaggató munkakört.
- a HR-es, aki egész délelőtt lyukat beszélt a hasunkba, a lényegről (fizetés, munkarendről) csak az kapott infót a legvégén, aki a sok baromságot képes volt végighallgatni és nem nőtt tyúkszem a hátsóján. Türelmének gyümölcse így nyilván meg is lett, ha máshol nem, hát élesben: a minimálbér is necces + jutalék, folyamatos munkarendben kell dolgozni (0-24 óra, ünnepnap, szombat, vasárnap), magánélet? Hol élek én? Istenem! Csak nekik ne kelljen ilyen munkát csinálni.
- a HR-es, aki egy cirka nettó 90 e Ft-ot taksáló munkakörnél akarja gyakorolni az ún. stresszinterjút. Na, ne!!!
- a 25 éves, aki hiszi, hogy el tudja dönteni a rengeteg "szakmai" tapasztalatával és a monotonitást mérő hülye teszttel (megcsinálta velem, mert ő még sosem csinálta: az enyém jobb lett), hogy az okleves gépészmérnök (summa cum laude) vajon megfelel -e gépészmérnöki pozícióra?
- a HR-es, aki azért zárt ki a személyes interjú lehetőségéből (telefonos interjú), mert a csillagjegyem - szerinte - szörnyű, nem klappolt a munkakörhöz. Ettől lepetéztem. Legközelebb megkérdezem, hogy milyen csillagjegyű legyek? Ha ez a feltétele, hogy felvegyenek már végre valahová, hát legyen. Homokos is leszek, ha gondolják.
- a HR-es, aki kiközvetít próbanapra és az alapján akarja kiválasztani a megfelelőt. Amikor megkérdezem, hogy mennyi díjat kapok, ha már dolgozom egy teljes napot (feltehetőleg hiába), kinyitja az ajtót, és közli, hogy csak nekem akart jót...Könyörgöm! Annyira nem lehet valaki rossz helyzetben, hogy ingyen dolgozzon.
- a földi munkáltató (ugyanabból a városból származunk), aki nem az irodába, hanem egy füstös kocsmába hív interjúra, aki meghív ugyan kávéra, de velem fizetteti ki. A tényleges irodája a szomszédban van. Pályázati koordinátori munkakörre pályáztam. Tett egy nemem felajánlást, hogy ad 12 e Ft-ot, vegyek rajta egy camping kerékpárt és azzal járjak az önkormányzatokhoz pályázatírás ügyben. Merthogy Kezdjem mindjárt a váci önkormányzattal. Mondtam, hogy nem tudok kerékpározni és a bérletnek sokkal jobban örülnék. Mivel a cég a Duna budai oldalán a Battyhányi térhez van közel én pedig a pesti oldalon lakom közel a Parlamenthez ezért éltem a gyanúval, hogy felkínálja esetleg a csónakos megoldást, mint közlekedési eszközt így megelőzve a „bajt” közöltem vele, hogy úszni sem tudok.

Igen, sokszor jöttem ki úgy interjúról, hogy az emberi méltóságomból semmi nem maradt, és szégyelltem, hogy egyáltalán időt, pénzt áldoztam arra, hogy besöpörjek egy újabb megaláztatást.
Rotyog az emberben a düh és nyilván tenni szeretne ez ellen, de jelenleg nincs hatékony jogorvoslat s mint a legtöbb dolog nálunk, a pályázók, a munkavállalók védelme sem kiforrott. Nagyon finoman fogalmaztam.
Amíg nincs retorzió, bármit megtehetnek a cégek.

A nehéz helyzetekben Arany János Epilógus c. verséből szoktam kölcsönözni egy gondolatot, amely szokott segíteni, de a fenti kiugróan irritáló helyzeteknél, sajnos nem jött be.

Ha egy úri lócsiszárral
Találkoztam s bevert sárral:
Nem pöröltem, –
Félreálltam, letöröltem

Kedves HR! Talán itt az ideje, hogy presztízskérdést csináljatok a munkaerőközvetítésből.. Emeljétek uniós szintre. Addig nem lehet minőséget elvárni, amíg Ti nem tudjátok biztosítani azt és ilyen történetek tömkelege kering a köztudatba.

Köszönöm, ha végigolvastátok.

Kitartást Mindenkinek! Vigyetek bele humort, az egy kicsit segít."

kiakadás part 2

2009.11.10. 08:30

Második történet:

"Egy ismerősöm szólt, hogy titkárnőt keres az egyik cég (tehát nem én jelentkeztem). Nem az én műfajom (a gépírás az egyetlen, ami közös), de ahol én lakom, nem dőzsölünk a lehetőségekben. Mit veszíthetek? Elmentem. Nem tudtam semmit a cégről, a neve nem utalt a tevékenységi körére. Titkárnőnek lenni, mindenhol titkárnőt jelent, vagy mégsem?

Amúgy meg nem szeretek ilyen posztra pályázni, mert a munkáltatóknak gőze nincs a meghirdetett munkakörhöz tartozó feladatokról. Igen árnyaltan értelmezik. Szeretik az ún. kapcsolt munkaköröket mint pl. titkárnő – asszisztens – takarítónő – alakásomatistettrendbe – bújjazágyamba…stb. Ismerős?
Ráadásul a titkárnő elnevezésű munkakörnek a színvonalbeli megítélése sem egységes.
Van felsővezetői, 170 IQ, hottentotta nyelv-ismeret a szokásos uniós nyelvek mellé, 90-60-90 -es arányok, a mindent és mindenkit helyettesíteni tudó, éjt nappallá tévő, mindent bevállalós és van a csicsergős, kávéfőzős besorolás, minden észt nélkülözve.
Mit tagadjam, egyik sem vagyok, de hát szükség törvényt bont.
 
Ahová interjúra mentem az egy autószereléssel foglalkozó kft., ahol csak és kizárólag pasik  dolgoznak. Micsoda mákom volt! HR nuku (mint kiderült, van rosszabb is), direktbe az ügyvezető fogadott: amikor beléptem, ült, nem állt fel, még kezet sem nyújtott. Csak és kizárólag ő beszélt, állatira nem érdekeltem, még munkaköri szinten sem. Tőle egy tuskót is odatehettek volna a székbe. A monológjából az derült ki, hogy ott csupa egyéniség dolgozik (értsek belőle), akiknek a keze alá kell dolgoznom.
Pl. a helyükbe kell vinnem a kávét, mert olyan értékes a munkájuk, hogy kár lenne arra pazarolni, hogy bemásszanak érte a konyhába. Szerszámokat kell adogatnom és bármit kérnek, prioritással közre kell működnöm. A „bármi” számomra nem volt világos. Aztán azt is megtudtam, hogy mit nem szabad: lógnom, ennem, nem rendelkezésre állnom, élnem...stb.
Magáról a tényleges munkakört balladai homály fedte csakúgy, mint a bérezést vagy inkább annak a lehetőségét.
Fordulópont akkor következett be, amikor megjelent a feleség, kezében az alig 2 hetes újszülött fiúcskával, akit - a monológ közben - odaadott az apjának és kiment.
Kár, hogy nem szoptatta meg ott előttem. Szóval a monológ most már kiegészült némi gőgicséléssel, néhol sírással...és nem sokára újabb fordulatot vett az „interjú”.
A tettek mezejére léptünk. Az ügyvezető feltételezte, hogy mindent megértettem, tudomásul  vettem...és egy telegépelt lapot tolt az orrom elé. Utasított, hogy olvassam el, és írjam alá.
Elolvastam és szép fokozatosan kezdett felforrni az agyvizem, de különösen az utolsó bekezdésnél. Általában véve is vérlázító volt a fogalmazvány.
Az utolsó mondat arról szólt, hogy akkor vesz fel, ha aláírom, hogy 5 éven belül nem vállalok gyereket (a nemi élet tiltására – hiába is guvasztottam a szemeimet - , nem láttam negatív kitételt) és mindezt úgy, hogy szerelmének tervezett vagy nem tervezett gyümölcse ott sírdogált a karján.
Bevallom a továbbiakban a düh motivált: visszafordítottam a papírt és elé toltam. Azt mondtam aláírom, amennyiben ő is megígéri nekem - és ezt aláírásával meg is erősíti . , hogy 5 éven belül nem csinál másik gyereket. Ez így fair! Gondot csak az okozott, hogyan fogom én ezt ellenőrizni?
És lőn világvége! A pasi felpattant, a gyerek majdnem szaltózott, ordított, hogy mit képzelek, és gyerekestől odaügetett az ajtóhoz, szinte tokostól kirántotta azt, miközben azt ordította, hogy azonnal takarodjak ki az irodájából. Persze az autószerelők az értékes munkájukat, ha egy kávéért nem is hagyták abba, egy ilyen ingyen cirkuszért már sokkal inkább. Az irodát az általuk képzett sorfal között hagytam el.
Ismeritek azt a szót, hogy bunkó? Bizonyára igen. És azt, hogy „tűrhő bunkó”?. Ugye, milyen szuggesztív jelentéssel bíró szó? :-)"

kiakadás part 1

2009.11.09. 13:40

Egyik olvasónk szedte össze negatív interjús tapasztalatait, melyet 3 részben, 3 nap alatt olvashattok. Jó részére azt kell hogy mondjam, teljesen jogos, és a HR-es, vezető viselkedése alapján egy tarkónlövés teljesen helytálló lehetne. Természetesen nem ismerünk minden körülményt, és úgy érzem a költői túlzás is átitatja az írást, én is tudom, hogy kis hazánkban a toborzás-kiválasztás területén számos anomália és inkompetencia van jelen. Ezek egy része a vaskalapos, egoista, autokrata "vezetőkhöz", egy része buta HR libákhoz, egy része az asztrológia-grafológia-ezotéria alapokra építkező HR-esek elhibázott kiválasztási módszereihez kötődik, de minden egyes típus jellemzője az, hogy empatikus képessége, nyitottsága, rugalmassága, objektivitása a 0-hoz konvergál. Ettől függetlenül a "minden HR-esnek lógnia kell" ill. a "HR felesleges" sommás kitételek sem állják meg a helyüket. Alkalmatlan emberek vannak HR-es posztokon, mint ahogy más területen is találkozunk alkalmatlan emberekkel (ellenőr, politikus, stb.)

"Számtalan, többnyire átlagos, semmitmondó interjún vettem már részt, amitől igazából nem vár semmit az ember. Még azt sem, hogy visszaszóljanak. Na, nem mintha gyakran megtörténne e nemes cselekedet.

Ja, hogy mit gondolok a HR –ről, mint tevékenységről? Szerencsétlen rossznak tartom. Erről a területről a véleményem egy fikarcnyival sem jobb, mint az előttem nyilatkozóké.
Úgy 80 %-ban csak kínos perceket, meggondolatlanságot, következetlenséget, hozzá nem értést tapasztaltam. A fennmaradó 20 %-tól szíves elnézést kérek. Ez az írás, nem róluk szól.

Ja, hogy mit várnék a HR –től ? Hát kb. azt, amit az ember egy nyelvtanártól, ha órát vesz tőle: nálam mindenképpen legyen felkészültebb. Profizmust várok, hiszen az az ő asztala.

A megítéléskor, a kiválasztáskor, a munkám során tőlem is azt várják. Nem várom el, hogy érzelmeket vigyenek az interjúba, végül is ez üzlet: én kínálok valamit, a munkáltató vagy megveszi, vagy nem, de némi szubjektív megítélés (hiszen ezért a személyes interjú) és sportszerűség bizonyára más színezetet adna ennek a kényszerű helyzetnek.

Szomorúan olvasom a sok-sok rossz tapasztalatot, de tudjátok mit? Javaslom: dobjunk össze egy könyvre való esetet (valós cégnévvel mindennel együtt, hiszen mi is kiadjuk adatainkat az Isten tudja kiknek), garantáltan az aktuális év vezető  bestseller-e lenne. Kipostáznánk a történetekben szereplő cégeknek - okulásképp - s a kudarcok helyett inkább a jogdíjat söpörnénk be. És még jó lenne egy feketelistás honlap is, amelynek frissítése a sok-sok rossz tapasztalatnak köszönhetően biztosított lenne. Na? Hogyan tetszik az ötlet?

Mára tudomásul vettem, hogy a kiválasztási társasjátékban a pályázó az egér, a HR vagy munkáltató a macska. A gyakorlatban: az egér gyakran lényegesen képzettebb, kulturáltabb, felkészültebb, mint a macska. A jelentős színvonal különbség,  pedig ab ovo kizárja a korrekt játékot.

Az alábbi történetet (és a holnap, holnapután olvashatókat - a szerk.) csak kiemeltem a negatív élményeim közül. Ítéljétek meg Ti Magatok!

Első történet:

Ma már elutasítom a többkörös interjúkat (mindig van jobb, képzettebb, szexisebb…stb.) s az irreálisan magas elvárásoknak, nincs Isten, aki meg tudna felelni, de mazsolaként még boldog voltam, és igenis legyezgette a hiúságomat a túlélés reményében az, ha túljutottam minden egyes körön. 

Középvezetői pozíciót pályáztunk. Az utolsó körben ketten maradtunk egy pasi meg én.
Bementem az interjúztatóhoz Ropogtak a keresztkérdések, amelyek végén FIGYELEM ! megkérdezte az interjúztató pasi, hogy "Hölgyem önnek hány foga van?" Bizonyára kiült arcomra a döbbenet, de felvettem a kesztyűt. Golyóálló lettem. Miért is ne!? Egyszerűen kíváncsi voltam (most már tét nélkül), hogy meddig megy el. Gondoltam, azzal csak nem sértem meg (nem mintha érdekelt volna), ha ugyanolyan stílust képviselek, mint amilyen az övé. Kis türelmet kértem - és igen higgadtan elkezdtem a nyelvemmel megszámolni a fogaimat. Az olyan snassz, ha csak úgy kézzel nyúlkál az ember a saját szájába.
26 -ig jutottam, de volt még egy letört és egy gyökér is. Szerintem ez jó arány, de a végső sikerhez nem volt elegendő.
Persze nem hagytam annyiban, éltem azzal a jogommal, hogy én, mint pályázó kérdezhetek az interjún.  Elvégre nagyon nem mindegy, milyen közegben fogok dolgozni. És Önnek hány foga van? - tettem fel a kérdést. Mert, ha csak egyel is kevesebb, mint nekem, nem vagyok hajlandó ennél a cégnél dolgozni. Fogatlan emberekkel nem dolgozom. Tiszta sor,  miért tette fel az interjúztató e kérdést: a férfi nemű pályázó társamat választotta. Azóta is álmatlan éjszakákat okoz: tőle vajon mit kérdezhetett? Pl. azt, hogy hány heréje van?
De most komolyan! A végtelenségig visszaélt az időmmel, százféle idióta, véletlenül sem a munkakört célzó tesztet csináltatott velem úgy, hogy már tudta, nem fog felvenni. Nem lett volna tisztességesebb megmondani már az elején a nyilvánvalót? Ahhoz nem volt elég tökös? Pedig, ha a rosszat meg kell mondani, abban mi magyarok profik vagyunk. Nekünk a dicséret az, ami nem megy.
Miféle magatartás ez!? Óhatatlanul felmerült bennem a kérdés? Vajon HR-es abból lesz, akinek valami genetikai gixer van a személyiségében? Miért volt szükség erre az önmagát és a cégét is megalázó magatartásra? Rólam nem is beszélve."

folyt. köv. holnap

olvasnivaló hétvégére

2009.11.06. 21:57

Alapvetően nem szeretem az ilyen "10 legjobb dolog a...." vagy "a 8 legfontosabb ismertetőjele..." esetleg "12 tipp, hogyan..." stb. kinyilatkoztatásokat, ez a cikk mégis ilyesmi, a 6 legfontosabb tulajdonságot szedi össze, amire vágynak a munkáltatók. Egyet is értek vele, kiegészítve, hogy pl. a profittermelés eléggé sommás így, számos egyéb tulajdonság szükséges hozzá, hogy ezt tulajdonságként valakire ráaggassuk. Nem beszélve arról, hogy igen kevés cégnél mérik pl. egy könyvelő teljesítményét ebből  a szempontból. 
Állásinterjún pedig, ha valaki tényleg rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, igyekezzen konkrét példákkal a mondandójába szőni. Az, hogy csak úgy felsoroljuk ezeket, nem sokat érnek, bárki állíthatja magáról, hogy jó problémamegoldó. Érdemes felkészülni, hogy egy értelmesebb interjúztató nem elégszik meg ennyivel, konkrét esetet fog kérni egy-egy tulajdonság valós meglétének ellenőrzésére, vagy feldob egy elméleti kérdést, szituációt, ahol a várható viselkedésedre kíváncsi.
http://hvg.hu/karrier/20091103_karrier_tanacs_vallalat_munkaaado.aspx

Ha netán valaki Kanadába menne dolgozni:
http://www.hrportal.hu/hr/kanada-az-elheto-munkahelyek-orszaga-20091104.html

 

olvasnivaló hétvégére

2009.10.31. 15:00

Kutatás diszkrimináció témában. Mondjuk eléggé megkérdőjelezi a kutatás relevanciáját, hogy "A telefonos egyeztetés után személyes találkozóra leginkább a nem roma nőket (61 százalék) és a roma nőket (62 százalék) hívták, visszahívást vagy önéletrajzot pedig leginkább a 45 év feletti nőktől (33 százalék), illetve a roma férfiaktól (32 százalék) kértek a munkáltatók." Ezt én nem tudom hová tenni...
http://hvg.hu/karrier/20091028_kozepkoru_ferfiak_munkavallalas.aspx

A kutatás teljes eredménye:
http://www.neki.hu/attachments/399_069_osszefoglalo_massag_kutatas.pdf

Gyerünk csajok, vásároljatok :)
http://hvg.hu/gazdasag/20091027_nok_fogyasztas_foglalkoztatas_valsag.aspx

Pályakövetési felmérés. Leginkább az elhelyezkedési nehézségekkel küzdő (tucatszak, büfészak, piacképtelen szak) végzettek tanulnának tovább itthon, vagy külföldön.
http://eduline.hu/tovabbtanulas/20091019_diplomas_palyakovetes.aspx

 

Az elektronikai gyártók kedvező eredményekről számolnak be, ami Magyarországnak is jó - hazánk az autóipar mellett az elektronika szegmenséből is számos gyártónak ad otthont, gondoljunk csak a Samsung-ra, Philips-re és a számos bérgyártó cégre: Flextronics, Jabil, Sanmina, Elcoteq, Foxconn. A bérgyártók közül mondjuk a Sanmina és az Elcoteq tömeges elbocsátásokon van túl (nem lepődnék meg, ha az Elcoteq felvásárlási célponttá válna), de a Flextronics-nál bíztató jelek vannak és a Jabil-hoz is jött új projekt.

Ha valaki nem tudná, az elektronikai bérgyártók elsővonalbeli gyártóknak (érthetőbben márkáknak) végeznek bérgyártást, szerződéses gyártást, szolgáltatást, ami lehet egy termék "0-ról" való legyártása és logisztikája a legkissebb dióda beültetésétől kezdve a kézikönyvvel történő becsomagolásig és kiszállításig, vagy csak sima összeszerelés, netán egy-egy szerelési művelet elvégzése, vagy javítási tevékenység. Munkavállalók terén ők vevők a betanított munkástól kezdve az elektronikai ismeretekkel rendelkező technikusokon keresztül a diplomás, nyelveket jól vagy kevésbé jól beszélő fehérgalléros munkavállalókra. Amilyen gyorsan építenek le a változó volumenű megrendelések miatt, olyan gyorsan vesznek fel új embereket is - ez a változást, a bizonytalanságot és a mobilitást nem kedvelő magyar munkavállalóknak persze nem tetszik. A bizonytalanságot persze senki sem kedveli, a másik kettővel pedig együtt kellene élni, a mai világ erről szól.

Mivel képzetlen (iskolázatlan, több éve tartósan munkanélküli, a munkaerőpiacról leszakadt) munkaerő is találhat náluk állást, ezért fontos lenne ennek a szektornak a támogatása. Hiszen a legnagyobb munkaerő felesleg a képzetlenek közül kerül ki, míg számos helyen a képzett, nyelvet beszélő műszaki szakemberekből meg hiány van, ellenben ezeket a beruházásokat bőkezűen támogatják, a képzés viszont nem tud lépést tartani a megváltozott igényekkel.

Természetesen a középtávú érdek nem az, hogy a magyar primitív összeszerelési műveleteket lásson csak el, de rövidtávon a képzetlenek számára a betanított munka a megoldás, hogy legyen munkájuk, legyen jövedelmük, a gyermekeiket tudják taníttatni és majd legyen nyugdíjuk. Ezzel megteremtenénk az esélyét, hogy a tartós munkanélküliség ne termelődjön újra a következő generációban.

Október 28-29 BME Állásbörze. Bár most is van kint olyan cég, ahol egyébként létszámstop van, a kiállítók számának alakulásán is jól látható sajnos, hogy a munkaerőpiacon még hónapokig nem lesz érezhető fellendülés:

Kiállító cégek száma:

2008. ősz: 167 db
2009. tavasz: 141 db
2009. ősz: 102 db

De ha állást nem is találunk, ez az önkritikus videó megmutatja, miért "érdemes" mégis kimenni :)

https://www.youtube.com/watch?v=JKheBDqHBv0

illetve:

https://www.youtube.com/watch?v=Dd_No3oXsMs&NR

A cukorkamérgezés és tollkészlet feltöltése után pedig gondolom mindenki el tudja képzelni, hogy a papír alapú jelentkezési lapok százaival mi történik.....

Tanulmányi szerződés témában még nem volt post, így olvassátok érdeklődéssel e két konkrét példát is tartalmazó írást:

A Munka Törvénykönyve 13. § (2) bekezdése szerint, amennyiben a támogatásban részesülő tanulmányait nem megfelelő eredménnyel folytatja, nem lép a szerződés szerinti időpontban a munkáltatónál munkába, illetőleg a meghatározott időtartamot nem tölti le, vagy egyéb lényeges szerződésszegést követ el, a munkáltató követelheti a ténylegesen nyújtott támogatásnak megfelelő összeg megtérítését.

1. esettanulmány

A BH2008. 226 számon (BH = Bírósági Határozat) megjelent döntés alapján a munkavállaló nem teljesítette határidőben a vállalt kötelezettségét, ezért a kapott támogatást vissza kellett fizetnie.

A munkavállaló már főiskolai tanulmányokat folytatott, amikor a munkáltatónál elhelyezkedett és egyben tanulmányi szerződést kötött abban vállalva, hogy 2005. december 31-ig megszerzi diplomáját. Ez azonban - sikeres nyelvvizsga híján - a vállalt időpontig nem történt meg.

Így a munkáltató jogszerűen követelte vissza a tanulmányi költséget. Az ügynek további tanulsága, hogy a munkavállaló szerint a munkaadó szóban hozzájárult a tanulmányi szerződés feltételeinek az enyhítéséhez. Ez azonban nem került írásba foglalásra, így a bíróság jelentőséget nem tulajdoníthatott neki.

Az Mt. előzőekben említett 113. §-a azonban nem csak a dolgozóra, hanem a munkáltatóra is kötelezettségeket ró. Az (1) bekezdése értelmében, ha a munkáltató a támogatást nem biztosítja, vagy egyéb lényeges szerződésszegést követ el, a másik fél mentesül a szerződésből folyó kötelezettségei alól, és a szerződésszegésből eredő esetleges kárát érvényesítheti.

2. esettanulmány

A BH2009. 191 számon megjelent ügy konklúziója, hogy lényeges szerződésszegést követ el a munkáltató, ha a szorgalmi időszakban a munkavállaló számára nem biztosítja teljes körűen a kötelező iskolai foglalkozásokon való részvételt, és a szabadnapokat. Ez a munkavállalónak a tanulmányi szerződésben kikötött szankció alóli mentesülését eredményezi.

A történet lényege, hogy a tanulmányi szerződéssel rendelkező - levelező tagozaton egyetemi tanulmányokat folytató - munkavállaló 7 félév helyett csak 10 félév alatt tudta diplomáját megszerezni. A bíróság azonban megállapította, hogy ennek alapvetően az volt az oka, hogy a dolgozó munkaköri feladatai miatt nem tudott minden kötelező iskolai programon részt venni, illetve felkészülni a vizsgákra. Ebből adódóan önhibáján kívül hosszabbodott meg a tanulmányi idő. Ráadásul a tanulmányi szerződés egy pontja utalt arra, hogy nem mondható fel a tanulmányi szerződés, amennyiben a tanulmányi idő túllépése a dolgozó önhibáján kívüli okból történik. Ennek ellenkezőjét a munkáltató nem tudta bizonyítani.

Mindkét ügyben nagyon fontos szerepet játszott a tanulmányi szerződés tartalma.

A tanulmányi szerződéssel kapcsolatban felmerült vitát - kivéve a nappali tagozatos iskolai rendszerű képzésben való részvételre kötött szerződést - a munkaügyi jogviták eldöntésére vonatkozó szabályok szerint kell elbírálni.

Forrás: www.ugyvezeto.hu

"Szia Hhunter!

Ismét felmerült néhány kérdés...remélem, nem unod, hogy annyit kérdezek, dehát nem egyszerű manapság az álláskereső élete....

Mennyire érdemes a szokásostól kissé eltérő, figyelemfelkeltő motivációs levelet írni (már ha kérnek)? Vagy ezt csak a marketing/pr/reklám szakmákban díjazzák? (Olvastam valahol, hogy egy marketing állásra valaki egy filmplakát formátumú önéletrajzot küldött , a cégnek nagyon bejött és felvették.) Mondjuk ennyire nem extrém megoldásra gondolok, csak kicsit más legyen, mint a megszokott."
Jól gondolod, a normálistól eltérő motivációs levelet / pályázatot a túlnyomóan kreativitást igénylő munkaköröknél érdemes csak alkalmazni, vagy ha tudod, ki a hirdető / döntéshozó. Egy vaskalapos gazdasági vezetőnél nem biztos, hogy jól sül el egy ilyen pályázati anyag. Ugyanakkor a kreatív pályázat nem elég, ha mögötte az ember egy középszerű, átlag. Volt egy ilyen jelölt, mindenki el volt ájulva a pályázata ötletességétől, aztán a személyes interjú egy hatalmas csalódás volt, ráadásul kiderült, a pályázatot nem is egyedül találta ki...

"Emlékszem, régebben volt egy post, ahol a pályakezdők panaszkodtak, hogy nem találnak állást, mert mindenhová csak gyakorlattal rendelkezőket keresnek. Hát én meg sok pályakezdőket megcélzó állásba botlok bele, sőt gyanítom, hogy időnként azért nem keresnek meg a cégek, mert már 30+ évesen is idős vagyok?!
Egyébként miért keresnek egyes cégek kifejezetten pályakezdőket? A kevés fizetésért? Vagy csak a saját szájízük szerint akarnak nekik mindent betanítani és nem jó, ha kérdezget?"
Én úgy látom, hogy nincs sokkal több pályakezdő ajánlat. Gyakornokot azért keresnek, mert olcsó munkaerő, fél évig-1 évig ottmarad, aztán ha netán nagyon beválik, és van üresedés, akkor fel is veszik. Pályakezdőknek szánt Tehetség programokba/Trainee programokba beválogatják a pályakezdők krémjét. Normális munkaviszonyba pályakezdőt pedig akkor keresnek, ha a szervezet olyan, hogy van szükség és támogatás a fiatalításra/utánpótlás nevelésre. Ebben az esetben nyilván a formálhatóság és az alacsonyabb fizetés fő szempont, a tapasztalat hiánya nem annyira gond, mivel nem tűzoltásról, pótlásról van szó.

"Milyen iparágban díjazzák, ha valaki egyedibb, kissé kilóg a sorból, ne adj Isten, ötletekkel jön elő?"
marketing/pr/reklám, a tervezés-fejlesztés (legyen az szoftver/elektronika/gépészet) és természetesen a különböző folyamatfejlesztéssel, technológiafejlesztéssel foglalkozó területek

"Ahogy elnézem, egyre kevesebb az álláshirdetés - még kevesebb, mint a nyáron, a munkanélküli meg egyre több. Szerinted mikor fordulhat a helyzet jobbra? Mik a kilátások?"
Én legfeljebb egy kis mértékű csökkentést, leginkább stagnálást látok, ami szerintem jellemző lesz az elkövetkezendő fél évben, azaz legkorábban tavasszal várható nálunk a külpiacok javulásának köszönhetően egy exportvezérelt pozitív kimozdulás. Fellendülés nem lesz, hanem egy lassú visszarendeződés, és a munkanélküliség tavaszig kis mértékben növekedni fog még, szerintem.

"OFF topic - ez lehet, hogy egy kissé buta kérdés, de blogírással lehet valami pénzt keresni? Mármint a hirdetésekből? (Bocs, hogy ilyet kérdezek, dehát lassan valamit ki kell találjak, hogy folyamatos bevételhez jussak...)"
Biztos lehet :) ebben nem vagyok képben, asszem a hirdetési helyekkel te is gazdálkodhatsz részben, de erre családi költségvetést építeni szerintem nem érdemes.


Korunk mondása, hogy mindig van lejjebb. Erre gondoltam akkor is, amikor ezt a motivációs levelet olvastam:

"In my carrier decisive, my personality for parameter, my gusto and my hobby. In my approach the of the word most big 4 men, Enzo Ferrari, Ferdinand Porsche, Claudia Schiffer and Tivadar Puskás. This men give the most goot thinks the to humanity. Who alive, fiery man, this men attendance the auto-motor, beautiful girls, and technical and mi. In private life I attendance the very beautiful girls, my in craft and my in carrier the most capital the all technical, auto, telephone, computer..."

Csak az a gond, hogy a felhasználás ellenőrizetlen, teljesítménytől független, ad-hoc jellegű, és a pénz felhasználásából az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevő állampolgár nem lát semmit. Na igen, ez a hálapénz.


A legjobb az egészben, hogy a 300 Ft-os vizitdíj ellen sipákol a birka nép, de a "drága doktor úrnak" csusszantja az ezreseket egy-egy vizsgálat alkalmával. A 300 Ft-okból lehetne felújított váróterem, vagy egy új diagnosztikai berendezés, ami felezi a várólistát. A borítékból meg jacuzzi lesz a doktor úr legújabb luxusvillájában, vagy jobb esetben egy új ultrahang készülék a magánrendelőben, ahol 10-20e Ft-ot kasszíroz egy-egy betegen. Ez a legszebb: kifizetik a marhák a hálapénzt, amiből a doki fenntart egy magánrendelőt, ahol majd mások fizetnek a vizsgálatért. A még pofátlanabb orvos a kórházi gépparkot használja magánrendelés alatt. De lop itt mindenki: a betegek meg viszik a csaptelepet, a műtőskészletet, a wc papírt. Aki pedig nem fogad el hálapénzt, azt kiutálják a többiek.

Az orvosok keressenek tőlem átlagon felül, de ezt tegyék legálisan, és a javadalmazásuk legyen teljesítményfüggő. Elvárjuk, hogy javuljon az egészségügy helyzete, de pénzt csak illegálisan vagyunk hajlandóak beletenni?! Észre kéne venni, hogy a hálapénz zsákutca, ugyanolyan korrupció, ami ellen hőbörögsz nap mint nap, parkolás, közterület-felügyelet, önkormányzati ingatlanok, BKV, MÁV, stb. kapcsán. Szerintem.

BKV "hatékonyság"

2009.10.06. 08:30

Nemrég a Figyelő c. hetilap közölt egy összeállítást a BKV-ról, innen egy táblázatos összehasonlítás igencsak érdekes. A tömegközlekedésben dolgozók létszámát hasonlítja a lakossághoz, a hálózat hosszához, illetve ezekből az adatokból számít bizonyos mutatókat. A számok nem hazudnak. A fő kérdés, hogy a felesleg a szervezet központjában lógatja a lábát zsíros szerződéssel a zsebében, vagy túl sok a buszvezető, netán a karbantartáson dolgozók létszáma duzzadt fel? Sejtem, hogy a központban lehetne megtakarítani a legtöbbet.

Egy ismerősöm mesélte, hogy a beszerzés ragyogó eredményt ért el az egyik szolgáltatónál. Az eddig havi 20 millióért beszerzett szolgáltatást most már a feléért, havi 10 millióért nyújtja a beszállító. A gond csak az, hogy a szolgáltatás piaci értéke mindössze havi 300.000 Ft.

olvasnivaló hétvégére

2009.10.02. 17:27

Egy érdekes cikket ajánlok figyelmetekbe, mely körbenéz a világban, hol, milyen megoldások, próbálkozások vannak segély-munka témában. Érdemes lenne egy-egy ország példáján a szakpolitikusoknak (ha egyátalán van ilyen Mo-n) elgondolkodnia.
http://hvg.hu/hvgfriss/2009.39/200939_SEGELYoTLETEK_A_VILAGBAN_Sokaig_ellatnak.aspx

Kiből lesz állami vezető? Abból aki korábban is az volt, vagy aki állami cégnél kezdte a pályafutását. Az állami szektor tényleg ragadós: elvárások, következmények nélkül lehet teljesítményhiányos laza munkát végezni, ráadásul az uram-bátyám pozíciószerzés és a korrupció melegágya. Ki ne szeretné? Ha valaki mégis kitörne ebből (alig van ilyen), nem talál nyitott kapukra: az állami szférában eltunyult munkavállalókra nincs nagy igény.
http://hvg.hu/hvgfriss/2009.40/200940_ALLAMI_ToPMENEDZSEREK_KARRIERJE_Ragados_pal.aspx

Álláskeresés web2-es eszközökkel.
http://hvg.hu/Tudomany/20090923_allaskereses_munka_hirdetes_jobline_web.aspx

olvasnivaló hétvégére

2009.09.26. 21:46

A HR-eseknek felrótt leggyakoribb hibák gyűjteménye
http://www.hrportal.hu/hr/melyek-a-hr-es-legnagyobb-hibai-az-allaskeresok-szerint-20090921.html

Munkanélküli átképző program indul Nyugat-Dunántúlon, hiányszakmákba lehet beletanulni. Látható, hogy döntően "kétkezi" munkák, illetve olyan területek, aminek már nincs társadalmi presztizse. Pedig rájuk is szükség van, ha így megy tovább, az ország tele lesz felsőfokú végzettségű szakmátlan munkanélkülivel, de enyhe túlzással pl. nem lesz senki, aki megsüti a kenyeret.
http://hvg.hu/karrier/20090921_munkanelkuli_atkepzes_nyugat_dunantul.aspx

Ez aranyos:

"Egyéb információk: 3 gyönyörű gyermekem van, a 4. a férjem."
 


Ez ha igaz, akkor nem vicces, de talán mégse hagyjuk az önéletrajzban:

 

", de tényleg készültem rá, megírtam a bucsúleveleket és a végrendeletemet is
azt holnap leadom az ügyvédemnél
ÖNÉLETRAJZ
 
Személyi adatok:..."

  

Nyelvtudásnál a folyékony az "fluent", nem "fluid":

"Fluid spoken/written English"

 

olvasnivaló hétvégére

2009.09.18. 16:43

A heti post-hoz kapcsolódva ismét az öngyilkosságokról, a WHO több országban növekedést tapasztalt, mely nyilván a gazdasági válság egyik következménye.
http://hvg.hu/karrier/20090910_suly_munka_ongyilkossag.aspx

Leépítési, lecserélési, elbocsátási példatár - milyen megoldásokhoz folyamodnak a cégek?
http://www.hrportal.hu/hr/leepitesi-peldatar-munkaltatoknak-igy-ne-bocsassunk-el-20090914.html

Más. Egyik reggel fél szemmel láttam a TV2 reggeli, munkába készülődő embereknek, majd leginkább a kismamáknak és egyéb inaktív otthonülőknek szóló műsorában lévő szavazás eredményét. A kérdés az volt, hogy "Ön mennyi fizetést adna az állami vállalatok vezetőinek?" Ha jól emlékszem volt havi "3-5 millió", "1 millió" és "minimálbér". A jónép persze benyomta fizetős sms-sel 67%-osra a minimálbért. Ha vicc volt, akkor oké, ha nem, akkor az gáz. Mi lenne, ha egy, a portás fizetésével egyező vezető döntene a közfeladatot ellátó cég működési és stratégiai kérdéseiről? Nem a fizetéssel van baj, hanem azoknak a teljesítményével, akik kapják.

 

olvasnivaló hétvégére

2009.09.11. 16:05

Átképző tanfolyamok indulnak munkanélkülieknek (Bp és Pest megye)
http://www.hrportal.hu/c/atkepzo-tanfolyamok-munkanelkulieknek-20090904.html

Az önéletrajzokról megint, összeszedve, azoknak, akik nem olvasták korábbi bejegyzéseket
http://www.hrportal.hu/hr/nem-hunynak-szemet-a-hibas-oneletrajzok-felett-a-hr-esek-20090902.html

Az internet és a közösségi oldalak szerepe egyre inkább nő minden területen, így a toborzásban is, ami változások elé állítja a munkaerőpiac összes szereplőjét, legyen az munkaadó, munkakereső, állásportál, vagy munkaerő-közvetítő.
http://hvg.hu/karrier/20090909_toborzas_munkaero_hr.aspx

 

Foglalkoztatottság terén Magyarország igen gyenge mutatókkal büszkélkedhet. Az alacsony képzettségűek számára nincs munkalehetőség, a részmunkaidő, a munkakör megosztás jóval kevésbé elterjedt nálunk, mint külföldön, ebből fakadóan a gyermekes anyukák nagy része nem talál vissza a munkába. A nem piacképes végzettséggel rendelkező pályakezdők tömege kénytelen beérni középfokú végzettséget igénylő munkahellyel, kiszorítva több helyről a középfokú végzettséggel rendelkezőket. Ugyanakkor szakmunkára, technikusi munkakörökre viszont alacsony a kínálat. A nyelvtudás hiánya és gyenge színvonala minden korosztály elhelyezkedési esélyeit rontja. A többség pedig állást szeretne, nem munkát. A rugalmasság, a mobilitás, az alkalmazkodás a változáshoz, az objektivitás, valamint a nyitottság hiánycikk a magyar munkavállalók többségében.

A foglalkoztatás növelése több szempontból is kulcskérdés:

1. egészségbiztosítás és nyugdíj (elöregedő társadalomról beszélünk, azaz folyamatosan növekvő kiadás)
2. segélyezés
3. közszolgáltatások minőségének növelése, beruházás, fejlesztés
4. valamint a sokatmondó kulturális, társadalmi vetület: "a munka emel ki az állati sorból"

Minden egyes új foglalkoztatott növeli az ország költségvetésének bevételi oldalát, és csökkenti a kiadásit, ezáltal dupla haszon. Két dolgot kéne szerintem meglépni, amelynek úgy gondolom, van realitása:

1. alulképzettek (6-8 osztályos általános iskolai végzettség) bevonása a munkába
2. részmunkaidő, munkakör megosztás arányának növelése

1. esetén betanított munkáról beszélünk, amit azért nem hoznak az országba, mert nem éri meg. Ahhoz, hogy megérje, a minimálbérnek és ezáltal a bérterheknek kisebbnek kéne lennie. A minimálbér nem elég a megélhetéshez - ordítja a nép, és adjunk neki igazat. Ezért az állam, a korábban kifizetett segély egy részével támogatná tovább a munkába állt állampolgárt. A kiadási oldal csökkent, a bevételi oldalon pedig megjelent a járulékbevétel. A cég, aki munkát hoz ide, nem adókedvezménnyel járna jól, hanem az alacsonyabb bérköltséggel. Ha ez egyenleg pozitív, akkor már megérte a dolog, és akkor még beszéltünk a beszállítók által foglalkoztatottak utáni járulék és adóbevételekről, valamint a megnövekedett jövedelemnek köszönhetően a fogyasztás is növekedne, ami az ÁFA és a jövedéki adó bevételekben jelentkezik. A növekvő bevételek és csökkenő kiadások lehetővé tennék a jövedelemadó és pl. a benzin irreálisan magas jövedéki adójának csökkentését, valamint jutna pénz az öngondoskodás komolyabb támogatására, a vállalkozások terheinek csökkentésére, ami a gazdaság kifehérítése révén tovább javítana a költségvetés egyenlegén.

2. esetén lehetőséget adnánk azoknak, akik kiskorú gyermekük mellett szeretnének dolgozni, és a foglalkoztatási formába kódolt a rugalmasság ezt összehangolhatóvá tenné, továbbá a munkáltató sem aggódna, mert hiányzás esetén van "helyettes", szó lehet távmunkáról, műszakcseréről, ledolgozásról, stb. Támogatást a munkáltató kapna, viszont a segélyezés megszűnne, és szintén járulékbevétel keletkezik.

Az, ha valakinek nincs munkája, az úgy gondolom, hogy kudarcélményt jelent. Ha van munkahelye az embernek, az sem mindig jelent sikerélményt, de legalább a lehetőség megvan arra, hogy egy munkavállaló értéket teremtsen, teljesítményéért pénzt kapjon, amivel életfeltételein tud javítani. A tartós munkanélküliség pedig a szellemi és fizikai leépülés, a lecsúszás, lemaradás melegágya, így különösen fontos lenne ennek a megszüntetése.

Számos terület fejlesztése szükséges még persze ahhoz, hogy hosszútávon javuljon a magyar munkaerőpiac helyzete, pl. az oktatás fejlesztése, infrastruktúra fejlesztése, korrupció felszámolása. A korrupció, az állami pazarlás, a kisstílű de nagy pénzeket megmozgató politikusok játszmái, az adócsalás, a feketegazdaság iszonyatos pénzeket rejt el, aminek az árát a magas adóterhek révén kell megfizetnie a tisztán foglalkoztatott munkavállalóknak és a vállalkozásoknak.

Nem vagyok egy aktívan elemző közgazdász, csak nyitva tartom a szemem, és igyekszem logikusan gondolkodni. A fent vázolt elmélet csak elmélet, kíváncsi vagyok a demagógiát és a populista kirohanásokat mellőző véleményetekre, ti hogy látjátok ezt a kérdést?

először is OFF: "Szörp epe" olvasónk küldött egy linket kreatív CV-kről, érdemes megnézni, figyelembe véve, hogy kreatív CV általában olyan munkaköröknél talál kedvező fogadtatásra, ahol a kreativitás előny :) Íme a link: http://www.uniquescoop.com/2009/08/artistic-and-creative-resumes.html

és akkor ON:

Beosztás: "területi mörcs" aki tudja a megfejtést, kommenteljen :)

Nyelvtudás, kifogyhatatlan variációk:

"Angol - alig"

Végül egy jelöltnél is fontos az évjárat, nem csak a bornál?

"Magamról: az egyik legjobb évjáratból való vagyok"

Az előzmények itt olvashatók.

"Elolvastam a hozzászólásokat, úgy tűnik nem volt teljesen egyértelmű, amit írtam. (Az más kérdés, hogy nem mindenki olvasta el alaposan, de ezt úgyis tudjuk.)
Ez csak megerősítette bennem, hogy milyen sok félreértésnek alapot az a kép, ami a HR-esekről alakult ki - és ebben nem kis szerepe van annak is, hogy a HR-esek egy része tudatosan alakította így - miszerint a HR-es élet és halál ura, ő dönt arról, ki megy, ki marad, mennyiért és hogyan. Ezzel szemben a HR menedzser nemhogy nem döntéshozó, de a legtöbb helyen még csak nem is a menedzsment tagja, csak egyszerű munkaügyis végrehajtó funkciót lát el. Sajnos még ha egy multit nézünk sem változik nagyon a kép, inkább formálisan van jelen, mintsem aktív stratégiai döntéshozóként, tisztelet a kivételnek. Nem az USA-ban vagyunk. És ezt az emberek nem tudják, sokszor még cégen belül sem.
Az a baj, hogy a HRes szakma több sebtől vérzik: a gyenge színvonalú oktatás után (munkaügyet tanulnak kiegészítő nesze-semmi-fogmegjól-tárgyakkal) gyenge vállalati kultúrák következnek rossz beidegződésekkel fűszerezve, és ennek hatása tükröződik igazán az emberek hozzáállásán (hozzászólásain). Kis hazánkban a HR a sok nagyon sikeres ’selfmanagernek’ köszönhetően túlmisztifikálttá vált (mielőtt még megszületett volna; a szoci időkben a munkaügyis fontos ember volt, csókos és pártember… hullanak a csontvázak a szekrényből.)

Mindent összevetve, szerintem a HR-esnek valójában kettős a megítélése. Egyrészt csodálják és irigylik a ’hatalma’ miatt (a nagy döntéshozó, akitől mindenki fél), másrészt utálják, mert sokszor tényleg ostoba és alkalmatlan (önmagát rendkívül sikeresnek tartva). Emiatt van a közvélemény szemében billog azokon a kiváló szakembereken is, akik tényleg szeretik a szakmát (és nem a miért érdekel a HR? - szeretnék emberekkel foglalkozni – brr kategória).

Neked mi a véleményed erről? Hogy látja ezt egy fejvadász?"

Egyetértek veled, emellett én is úgy látom, hogy a HR-esek több, mint fele nem üti meg azt a szintet, hogy alkalmas legyen egy ilyen központi, döntéstámogatói munkakör ellátására. Alkalmatlan, mert nem empatikus, nem tud kommunikálni, istennek hiszi magát, nem korrekt, pontatlan, sokat hibázik, nem akarja/tudja megérteni a vállalat rajta kívül eső területeit. Volt olyan HR-es, akinek én magyaráztam el, hogy az az adott új pozíció a saját cégénél mit is takar. A HR alapvetően tanulható, de azok a személyes tulajdonságok, amitől jó lesz egy HR-es, azokat otthonról és a korábbi munkahelyeiről hozhatja az ember, vagy ha az első munkahelyén HR-es, akkor a vezetőn múlik még nagyon sok, de alapvetően a vezető is "hozott anyagból dolgozik".

olvasnivaló hétvégére

2009.08.16. 01:40

Ősszel újabb elbocsátási hullám? Sajnos úgy néz ki igen, van olyan megbízóm, ahol az elkövetkezendő napokban-hetekben osztják szét a borítékokat. A pénzpiacokon nagy az optimizmus, de a fogyasztás nem a régi, a hitel drága - nem kell annyit termelni.
http://hvg.hu/karrier/20090806_elbocsatas_leepites_munka_dolgozo.aspx

Európai diszkriminációs felmérés - "jól állunk".
http://hvg.hu/karrier/20090812_diszkriminacio_eu.aspx

Nemrég a Munkahelyi Terror blog-on volt egy post, ami kapcsán a kommentek között felmerült, hogy a munkáltatók megfizethetnék az interjúra érkező jelöltek utazási költségét. E kapcsán felvetettem egy elgondolkodtató kérdést, naívan arra számítva, hogy más is tovább tekint a puszta felvetésnél. 

Mindenesetre amire szerintem gondoltak páran, az az, hogy a regisztrált munkanélkülieknek van lehetősége a munkaügyi központon keresztül az utazási költségek megtérítésére. De ezt nem X Bank, Y Biztosító és a Kovács Pista Bt. fogja megfizetni, hanem a munkavállalók és munkáltatóktól beszedett adókból és járulékokból fenntartott központ. 

"Intenzív álláskeresés

Az a munkanélküli, vagy pályakezdô munkanélküli, aki a munkaügyi központtal való együttmûködés keretében maga is részt vesz a munkahely felkutatásában – és ezt igazolja – intenzív álláskeresés támogatásában részesülhet.

Az intenzív álláskeresés támogatását a foglalkoztatás elôsegítésérôl és a munkanélküliek ellátásáról szóló, többször módosított 1991. évi IV. tv. 14/A § és a foglalkoztatást elôsegítô támogatásokról, valamint a Munkaerô-piaci Alapból a foglalkoztatási válsághelyzetek kezelésére nyújtható támogatásokról szóló, többször módosított 6/1996. (VII. 16.) MüM rendelet 22-26. § szabályozza.

A támogatás annak a legalább három hónapja munkanélküliként nyilvántartott személynek (ideértve a pályakezdô munkanélkülit is) nyújtható, aki a munkaügyi központ kirendeltségével közösen kialakított együttmûködési terv szerint keres munkahelyet, és vesz igénybe álláskeresés elôsegítését célzó szolgáltatást.

Álláskeresést elôsegítô szolgáltatáson a munkaügyi központ kirendeltsége által nyújtott, illetve felajánlott munkaközvetítést, tanácsadást, továbbá álláskeresési módszerek átadását kell érteni.

Az intenzív álláskeresésben történô részvételrôl a munkanélküli és a munkaügyi központ kirendeltsége együttmûködési tervet készít.

Az együttmûködési tervnek tartalmaznia kell:
1. a munkanélküli intenzív álláskeresésében történô részvételének módját,
2. az intenzív álláskeresés keretében a munkanélküli által folytatandó tevékenységeket,
3. a 2. pontban meghatározott tevékenységekhez igénybe vehetô szolgáltatásokat,
4. továbbá azokat a munkáltatókat, amelyek felkereséséhez kapcsolódóan a munkanélküli a helyközi utazási költségek megtérítését kéri.

A támogatás formája, mértéke

Intenzív álláskeresés támogatásaként a munkanélküli részére megtéríthetô:
1. A munkahelyek felkereséséhez, a szolgáltatások igénybevételéhez kapcsolódó helyi tömegközlekedés költsége (ideértve az intenzív álláskeresés idôtartamára szóló bérletjegy biztosítását is),
2. A rövid idôtartamú (legfeljebb öt napig tartó) álláskeresési módszerek elsajátítását célzó szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódóan felmerült szállás és étkezési költség.

Az intenzív álláskeresés támogatásának egy álláskeresô részére nyújtott havi összege

1. az 1. pontban meghatározott támogatás esetében a munkanélküli járadék alsó határának harminc százalékát,
2. a 2. pontban meghatározott támogatás esetében a munkanélküli járadék alsó határának felét nem haladhatja meg.

Az intenzív álláskeresés támogatásáról a munkaügyi központ határozattal dönt.

A támogatás idôtartama

A támogatás a megítélésétôl számított egy éven belül nem haladhatja meg a három hónapot, melyet folyamatosan vagy megosztva, egy-egy hónapra is igénybe lehet venni.

A támogatás folyósítása

A támogatás folyósítása havonta, utólag történik. A kifizetés feltétele, hogy a munkanélküli a határozatban megjelölt kötelezettségeit teljesítse, továbbá az intenzív álláskeresés során felmerült költségeit igazolja."

Forrás: www.emfa.hu

olvasnivaló hétvégére

2009.08.08. 08:00

Megszűnő menedzseri állások - jobb előre felkészülni. A menedzserek csökkentésével, cseréjével nem elhanyagolható költségcsökkentés érhető el, ráadásul kiesésük egy jól működő, önjáró csapat esetén nem dönti romba a céget. Álláskeresésnél viszont azzal szembesülnek, hogy kevés a nyitott pozíció és nagy a verseny. A korábbi milliós fizetésre berendezkedett családi költségvetés viszont meginoghat, ha a távozás nem jár csinos végkielégítéssel, és ha nincs felhalmozott tartalék. Fennáll a veszélye, hogy alább kell adni, ami viszont a menedzsereknél elindíthat egy lefelé ívelő karrier utat, ahonnan kitörni nehéz. Nem kell őket sajnálni, de nekik sem könnyű.
http://nol.hu/gazdasag/20090804-nem_kifizetodo_a_hosszas_parkolas

Bíztató változások kezdődnek nyugaton? A hagyományos munkahelyi modellt leváltaná egy bizalmi alapon működő, nagyobb önállóságot és rugalmasságot adó, közösségi együttműködésen alapuló modell?
http://hvg.hu/kkv/20090804_munkahely_munka_munkaero_kiadas.aspx

A teljesítményértékelésbe enged betekintést ez az interjú, ha valaki nehezen tudja elképzelni, hogy is megy ez a vállalatoknál.
http://www.hrportal.hu/hr/karrierterv-epitheto-egy-jo-teljesitmeny-ertekelesre-20090805.html

Online elérhető több neves egyetem előadása.
http://www.eduline.hu/felsooktatas/20090730_legjobb_egyetemek_eloadasok_online.aspx

 

Egy ilyet inkább egy kedélyes interjún említsünk meg, ha adott a helyzet, "ne lőjük előre le a poént" a CV-ben :)

"Vetélkedőn nyert 1982-es moszkvai társasutazásom alatt (18 évesen) eladtam az egész csapat farmer, edzőcipő és Rubik kocka készletét. Természetesen csak üzletkötői szerepem volt. Pedig nem is tudtam oroszul."

Amikor a jelölt bérigénye változik, mint egy részvényárfolyam:

"2008. november: min. nettó 500.000 Ft Ft/hó"
"2009. március: a nettó bérigény már csak 260.000 Ft/hó"
"2009. június: a bérigény nettó 200.000 Ft/hó"
"2009. augusztus: nettó bérigény 315.000 Ft/hó"

Nyelvtudás rovat gyöngyszemei:

"Angol - számítógépes"

"Cím: Pajtás köz x. = Buddy public x."

A címet pont ezért nem kell lefordítani!

 

olvasnivaló hétvégére

2009.07.31. 13:50

Váratlan kérdések, amelyekre nehéz jól válaszolni, mivel a válasz értékelése szubjektív. Pl. a "milyen állat lennél" kérdésre ha kutyát mondasz egy macskabuzi HR-es libának... Fel lehetne tenni értelmes, a munkához kapcsolódó váratlan kérdéseket is, de ahhoz már gondolkodni kéne a kedves interjúztatónak, ami ritka.
http://hvg.hu/karrier/20090729_bizarr_varatlan_kerdes_allasinterju.aspx

A be nem jelentett munkavállaló esete a fizetés elmaradásával - a munkajogász válaszol:
http://adozona.hu/munkajog/20090724_munkaber_betegseg_szabadnap_munkajog.aspx

Üres állások számtalan munkakörben
http://www.hrportal.hu/hr/ures-allasok-szamtalan-munkakorben-20090727.html

Életszerű példa a munkaerő-kölcsözésről
http://www.hrportal.hu/hr/kinek-az-erdeke-a-munkaero-kolcsonzes-20090728.html

A. kérdezte, hogy "Szerinted melyik érdemesebb lehetőség, várni a megfelelő pozícióra vagy ugrani mindenre, amit legalább egy kicsit ismerek? Kérdezem azért, mert nemrég egy HR-es interjún nem voltunk egy síkon. A HR-es szerint az a szép és tisztelendő, ha a pályázó kitartó türelemmel vár a neki megfelelő pozícióra, akár hónapokat is. Én viszont azt mondtam, hogy persze, de ha anyagi megélhetés kerül szóba, akkor az ember óhatatlanul elkezdi alábbadni az elképzeléseit és egy idő után elvállal olyasmit, amit tűzoltásként végez minimális lojalitással és ugrik az első alkalommal. Erre ő azt válaszolta, hogy az nagyon csúnya viselkedés, mert az a munkaerő hetekig, hónapokig többletteher és végre amikor kezdene önálló lábra állni, akkor pattan meg. Szerinted? Blog szerint? Várni a "tökéletes állásra", vagy ugrani mindenre?"

Ez egy örök dilemma, nem hasznos persze ezt a munkaadó orrára kötni, de tény, hogy akinek hónapokig nincs állása, és kényszerhelyzetben van, alább adja. De mivel alább adni senki sem szeret, így amint lehet dobbant - kivéve, ha kellemesen csalódik az új helyben, és jól érzi magát, átértékeli a korábbi elvárásait, megéri neki ott maradni, esetleg még szintre is kerül idővel.

De nagy általánosságban tényleg az a jellemző, hogy aki sok egy adott pozícióra, arról azt feltételezik, hogy menni fog, vagy elégedetlen lesz. Ennek nyilván van is alapja, csak sajnos ez így egy nagyon nehezen feloldható ellentét, ahol mindkét oldal érvei érthetőek.

Aki megteheti, várjon a számára ideális pozícióra, de azt is megértem, hogy sokan ezt nem tehetik meg. Nagyobb okosságot nem tudok erre mondani, egyébként is aránytalan a magyar munkaerőpiac, ráadásul most kevés a nyitott pozíció és sokan vannak kényszerhelyzetben.

 

olvasnivaló hétvégére

2009.07.24. 16:46

Bár a "szülők egyesülete" (MSZOE) eltörölné, továbbra is szükséges lesz a diplomához legalább egy nyelvvizsga. Néhol kettő. És ez így is van jól. Így is katasztrófális a kikerülők többségének a nyelvtudása, mi lenne, ha még ez a kis kényszerítés sem lenne... Ilyenkor elgondolkodom, a "szülők egyesülete" mégis kinek az érdekeit nézi?
http://hvg.hu/karrier/20090721_okm_idegennyelv_tanulas.aspx

A hazudozás a munkahelyen, az üzleti életben teljesen mindennapos. A következő cikk ennek okait és következményeit kostólgatja.
http://www.hrportal.hu/hr/rombolja-a-munkateljesitmenyt-a-hazudozas-20090722.html

Egyre jobban terjednek az online toborzási felületek és alkalmazások, így a vállalatok lassan áttérnek a központi e-mail címre érkező több száz CV nyálazásáról a struktúrált formában bevitt adatok révén sokkal használhatóbb rendszerekre. Az álláskeresők online kitölthető regisztrációs lappal kerülnek kapcsolatba, adataikat tudják frissíteni, módosítani már nem csak a karrierportálok oldalain. A jelentkezői adatokat pedig így a HR-esek könnyebben át tudják tekinteni, és döntést tudnak hozni gyorsabban a továbbiakról. Bár az álláskeresőnek több idő, és nem szórhatja szét ezer helyre a CV-jét pár kattintással, idővel tapasztalni fogja, hogy ahol van ilyen rendszer, ott időben kap visszajelzést, és akár nyomon is tudja követni jelentkezésének státuszát.
http://www.hrportal.hu/hr/uj-trend-a-toborzasban-palyazatok-sajat-weboldalon-20090715.html

 

"Kedves Fej Vadász!

Ha vállalod, hogy anonim módon közlöd ezt a kérést (persze csak ha
érdemesnek tartod erre), akkor megosztanám veled, hogy még miért nem
bölcs dolog valótlanságot állítani akár a CVben, akár a különböző
interjúkon.

Szerény személyem egy multi magyarországi irodájában dolgozik, IT
területen. Cégünknek megvan az a rossz szokása, hogy a leendő kollégákat a
leendő kollégák interjúztatják. Ez időnként elég idegborzoló, például
amikor kőműves jön java programozónak. Ilyenkor merül föl bennem a kérdés,
hogy miért?

Aki idejön, az a következőkkel kerül szembe:

- harcedzett HR szakemberekkel
- szakmájukhoz értő kockákkal
- akik ráadásul szóba is állnak egymással.

Mindezeken felül a cég még kényes is arra, hogy minden pozícióban okos
emberek legyenek.

Ezek után, ha az illető az egymás utáni interjúkon mást mond, az kiderül,
amikor egyeztetünk az interjúk után. Ez különösen akkor szép, amikor a
"standard" interjúkérdésekre felkészül. Mert a leendő kollégák nem ismerik
a standard interjúkérdéseket, ezért mást fognak kérdezni.

Ha valótlanságot állít az önéletrajzában, az is hamar kiderül, mert a HR
ügyel arra, hogy az interjúztatók értsenek azokhoz a betűszavakhoz, amik
szerepelnek az önéletrajzban. Nincs annál kínosabb, amikor valaki nem
tudja elmagyarázni, miről szólt az a projekt, aminek "részese volt".

Kedves álláskeresők, ne tegyétek! Minden szakmai interjún eljutunk a
jelölt tudásának a végére. Ha ez az önéletrajzzal jó egyezést mutat, akkor
egy teljesen természetes dolog. Ha az önéletrajz többet állított, akkor
kínos a jelöltnek és kínszenvedés a kérdezőknek.

Őrizzük meg egymás megbecsülését és józan eszét!

Eddig lett volna a panaszkodás. Azt megkérdezném, hogy hogyan fordulhat
elő, hogy a HR cég nyilvánvalóan alkalmatlan embert küld el interjúra?
Személyes kalandom egy vízvezetékszerelő volt, akit unixadminnak küldtek.
Az illető valamikor régen volt AIX nevű rendszereken igen alacsony
beosztásban, de az utolsó 5-10 évben vízszűrőket szerelt és tartott
karban. És a fejvadászcég elküldte adminnak. Ennyire buták? Vagy a falra
hánynak egy csomó borsót, és nézik, mi tapad meg? "

A CV csalók sajnos nem mindenhol találkoznak felkészült HR-esekkel és szakmába mélyedő interjúztatókkal, de az tény, hogy előbb-utóbb megütheti mindenki a bokáját. Számos pirulós belezavarodást láttam már én is, vagy csak csendben kiderül a valótlan információ. Mindkét esetben a jelölt az adott cégnél elvágja magát, és ha egy közvetítő cégről van szó, a CV csalás ténye bekerül az adatbázisba, így a jövőben az esélytelenek nyugalmával pályázgathat az illető, és külön folder-t nyithat az elutasítóleveleknek.

A kérdéseidre a válasz: igen, sajnos vannak ennyire buta személyzeti "tanácsadók" és/vagy azért küldenek jelöltet, mert ciki lenne beismerni, hogy nem találnak senkit. Az ilyen cég nem szolgáltat, ennyi erővel egy hirdetést is feladhatnátok, le kell cserélni. A munkaerő-közvetítő és fejvadász cégek között is megvannak a kóklerek, jót tenne egy tisztulás a piacnak, várhatóan a válság megteszi ebben a szektorban is a magáét, és csak az arra érdemes cégek maradnak fenn.

olvasnivaló hétvégére

2009.07.18. 15:04

Túl sok értelmes cikk nem látott napvilágot a héten, így csak egy hír és munkajogi okoskodás jut a hétvégére.

A hét egészségügyi témájához kapcsolódva
http://www.ugyvezeto.hu/cikk/64623/tobb-mint-4200-szakdolgozo-hianyzik-az-egeszsegugyben

Munkajogász válaszol: keresetkiegészítés, túlóra több műszak esetén és nyugdíj külföldi bérmunka esetén
http://adozona.hu/munkajog/20090713_munka_keresetkiegeszites_3muszak_nyugdij_.aspx

olvasnivaló hétvégére

2009.07.11. 08:02

A roma munkavállalók esélyeiről. Mint a cikkben szereplő "akiknek sikerült" példa mutatja, a többségnek a közszféra, illetve civil szervezetek jelenthetik a kiemelkedés lehetőségét, a versenyszférában egyelőre én még nem láttam pozitív példát romák foglalkoztatására, csak fizikai területen, szalag mellett.
http://www.hrportal.hu/index.phtml?page=article&id=78290

Ismét egy cikk a romák kapcsán, nem munka, de egy olyan kezdeményezés, amely elgondolkodtató és példaértékű. Ami számomra ebből a legfontosabb, hogy a gyerekeken keresztül lehetne elérni bármilyen változást a romakérdés tekintetében.
http://www.fn.hu/kultura/20090707/mit_latnak_budapestbol_ciganygyerekek

Élet az elbocsátás után, illetve a "motivációs levél fontossága" - mint már írtam korábban, a motivációs levél túl van misztifikálva - ahová kérik (egyre ritkább) persze küldjünk, és ne egy netről leszedett sablon legyen, de a valóságban el sem olvassák, nincs rá idő. Így a cikk ide vonatkozó részét negligáljátok.
http://www.hrportal.hu/c/a-motivacios-level-megirasanak-fortelyai-20090706.html

"Hogyan alakul a toborzó cégek jelenlegi piaci helyzete?" kérdést tették fel egy elég ismeretlen, a piacon nem túl jelentős szereppel bíró cég képviselőjének. Ennek köszönhetően a piacról alkotott kép kissé pontatlan, de a cikk általános megállapításai helytállóak. Ami pontatlan, az az, hogy a visszaesés simán 50% nem 30, illetve egyátalán nem igaz, hogy "A nyitott pozíciók száma nem lett kevesebb". Nos, jóval kevesebb nyitott pozíció van, egyrészt a válságnak köszönhetően, másrészt annak, hogy gyakorlatilag megszünt a cégek közötti vándorlás jobb fizetését, jobb főnökért, kevesebb utazásért, stb. Mindenki kivár.
http://hvg.hu/karrier/20090615_fejvadasz_toborzas_allaspiac_karrier.aspx

Ha van kedvetek jelölni a blog-ot a Goldenblog megmérettetésen a "Tanácsadó blogok" kategóriában és zsűriznétek is, itt megtehetitek: www.goldenblog.hu -> Nevezés

Most pedig ismét elhibázott megoldások a CV-kből:

"Családi állapot: unmarried"

Ez pedig tényleg releváns, kár lett volna kihagyni:

"Egyéb készségek és kompetenciák: Prána beavatás 1. szint"

Nyelvtudás terén újabb konkrét kategóriák:

"Angol:   szóban: szerény                  
            írásban: jobb"

A korábbi sztori itt érhető el.

"A korábbi sztori ott ért véget, hogy 2007 elején a cégnél maradtam vezetô állásban, ez 2007 végére fokozódott, 2008 januárjától a teljes gyárvezetést megkaptam, mikor máskor érjen ilyen szerencse, mint amikor elkezdôdik a vásárlóink haldoklása, és ezzel a mi lassulásunk is. Az új tulajdonos (ld. elôzô levél) év végére úgy dönt, a teljes üzemet bezárja, a gépeket eladja, a helyüket sóval hinti be. Hivatalos indoklás szerint profiltisztítás, ez is megérne egy posztot, csak nem ide illik.

A gyárbezárás úgy zajlott, hogy az anyavállalatunk egy másik cégéhez átvettek minden munkavállalót, elhelyezték ôket ott, velem egyetemben. Azután, hogy egy teljes gyárat vezettem, 2009 januárjától kaptam egy íróasztalt, és egy halom exceltáblát, amit töltögetni kellett. Se beosztottak, se felelôsség, se dohányzó iroda. Irodai munkakörben megtanulhattam mit jelent a napi nyolc órám értékesítése, a jelenlétemért fizettek meg, naponta 4-5 óra munkát tudtam összegereblyézni, a munkám értéke (saját megítélésem szerint) meg sem közelítette az árát (gyk. fizetésemet), unalom, jópofizás, agyhalál.

A korábbi gyáram gépeinek közben vevôt kerestek, rajtam keresztül persze, messzeföldön én vagyok az egyetlen a cégnél, aki az üzemeltetést vállalni tudta, a gépet ismerte. Két vevô jelentkezett, az egyik kereskedô, komolytalan, a másik viszont korábbi vásárlónk, használjuk röviden a vertikális ingegráció varázsszavát. Folytak a tárgyalások, nyelvi és hozzáértési korlátok miatt 99%-ban rajtam keresztül, a vevô már a második beszélgetés után kijelentette, hogy a gépet velem együtt szeretné megvenni, amire én igent mondtam. Isten malmai lassan ôrölnek, ez februárban volt, május elejére jutottunk oda, hogy konkrét ajánlatot adott, mélyen áron alul persze (800,000 eur helyett 200,000 eur). Felhívtam rá a figyelmét, amire azt mondta, van máshonnan is ajánlata, ennyit ér neki, viszont engem akkor is szívesen alkalmazna, ha a gépet nem is veszi meg.

Május elején a cég észbekapott, és a béremet csökkentette 30%-kkal, különféle érthetô okokból, azonban ez nekem megadta a lökést: május közepén már kint is voltam a vevônél, állásinterjún., szabadságomból. Mindkét témát érintettük, tehát mind az én megvásárlásomat, mind a gyár megvásárlását. Én áramban nem sikerült megegyezni, a gyár árát 25%-kkal feltornáztam, amit másnap már ígéretesnek mondott az ügyvezetésünk. A tárgyalások folytak tovább, június közepén hivatalos kiküldetésben jártam a vevônél, mérnöki részletek egyeztetésére, amikoris (hivatalos minôségem ellenére) újabb bért ajánlott, némi kiegészítéssel, illetve elmondta, hogy a tárgyalásokat azért húzza ennyire, mert szeretné, ha részt vennék a folyamatban az ô oldalukon.

Egy nap gondolkodási idô után az állást elfogadtam, felmondtam és július elsején kezdek az új helyemen.

Hogy a statisztikákat javítsam, mindehhez 0 önéletrajzom küldtem 0 helyre, 1 válasszal, HR-est nem is láttam. Az igazságnak az is része, hogy április végén körülnéztem a magyar piacon is, 3 önélerajzot küldtem el, három telefonhívás, 0 interjú."

A levélírónak szerencséje van nyilván, mert egy hasznos tudással rendelkező, értékes jelölt, akire lecsapott egy másik vállalat, korábbi ügyfele. A tanulság talán annyi lehet mindenki számára, hogy a kimagasló teljesítménynek meglehet az eredménye, ha cégen belül nem értékelik eléggé, akkor cégen kívülről jöhet egy lehetőség, egy megkeresés.

olvasnivaló hétvégére

2009.07.04. 10:00

IBM munkaerőpiaci tanulmány, következtetések
http://www.hrportal.hu/index.phtml?page=article&id=78181

A diákmunka szabályrendszere
http://www.hrportal.hu/hr/furge-diak-osszeallitotta-a-diakmunkasok-12-pontjat-20090630.html

 

Az egyik Cafeteria szolgáltató korrekt összefoglalója segít, hogy mindenki tisztán lásson pl. "kapunk hideget-meleget?" kérdésben, illetve segít abban, hogy ne nekem kelljen összeszedni minden infot ezzel kapcsolatban :)

A Magyar Köztársaság Parlamentje 2009. június 29-én szavazott e témában, és döntésük eredményeképpen a béren kívüli juttatások rendszerében nagymértékű változások következnek be 2010. január 1-jétől. 

Fontos, hogy a változások nem érintik a 2009-es adóévet, tehát az idei évben a béren kívüli juttatások rendszere változatlan marad, továbbra is adómentességet élvez:
- MELEGÉTEL utalvány: 12 000 Ft / fő / hó
- HIDEG étkezési utalvány: 6 000 Ft / fő / hó
- AJÁNDÉK utalvány: 2009-ben 3 alkalommal 7 150 Ft /fő
- ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS utalvány: 21 450 Ft / gyermek
- INTERNET utalvány: korlátlan mértékben adómentes
- KULTÚRA utalvány: 71 500 Ft /fő
 
A törvényalkotók három kategóriába sorolják 2010-től a béren kívüli juttatások elemeit.

1. A kedvezményes adózású körben 25 %-os adóteher hárul a következő elemekre:
- MELEGÉTEL utalvány
- ISKOLAKEZDÉSI utalvány és iskolarendszerű képzés díja
- Helyi közlekedési bérlet
- Üdülési csekk
- Pénztári befizetések (önkéntes nyugdíjpénztár és önkéntes egészségpénztár)

2010-ben az alábbi értékhatárokig adóznak kedvezményesen a Cafeteria elemek:
- MELEGÉTEL utalvány: havi 18 ezer Ft
- ISKOLAKEZDÉSI utalvány: éves szinten a minimálbér 30 %-a / gyermek
- Helyi közlekedési bérlet: közlekedési társaság tarifája szerint
- Üdülési csekk: éves szinten a minimálbér összegéig
- Önkéntes nyugdíjpénztár: havonta a minimálbér 50 %-a
- Önkéntes egészségpénztár: havonta a minimálbér 30 %-a

Az Üdülési csekk felhasználási jogköreit az üdülési és művelődési szolgáltatások igénybevételére redukálják.

2. 2010-ben is adómentes marad az INTERNET utalvány, melyet a felhasználók továbbra is az internet szolgáltatás havi- és forgalmi, illetve az internet-hozzáférés létesítésének díjára vehetnek igénybe.
 
3. A normál adózású körben 95,6 %-os adóteher hárul többek között az alábbi Cafeteria elemekre:

- HIDEG étkezési utalvány
- AJÁNDÉK utalvány
- KULTÚRA utalvány

A normál adózású elemek esetében 2010-ben megszűnnek a korábban érvényes értékhatárok, így azok korlátlan mértékben adhatók a megfelelő mértékű adó megfizetése mellett.
 
Mennyit spórolhat a munkáltató az új rendszerrel?


A béren kívüli juttatások rendszerében a munkáltató éves szinten 31 %-nyi költséget takarít meg a bér jellegű kifizetéssel szemben.

Havi bruttó 180 ezer Ft-os kereset mellett, amennyiben a dolgozó havi 18 ezer forintnyi kedvezményes adózású béren kívüli juttatásban részesül (például MELEGÉTEL utalvány), akkor éves szinten 216 ezer Ft-nyi juttatást kap, mely összesen 270 ezer Ft-ba kerül a munkáltatónak (a kedvezményes, 25 %-os adózással számolva).

Amennyiben úgy dönt a munkáltató, hogy ugyanezen mértékű juttatást beépíti a dolgozó bérébe - SZJA-val és TB járulékkal terhelten - mindösszesen 393.015 Ft lesz a munkáltató összes bér jellegű költsége.

 
 
Mennyivel jár jobban a dolgozó?
 
A kedvezményes adózású béren kívüli juttatások rendszerében a dolgozó több mint 31 %-kal magasabb összegű juttatásban részesül a bérben történő kifizetéshez képest.
Ha például a munkáltató 2009-ben havi 12 ezer forintnyi béren kívüli juttatást ad a dolgozónak, az éves szinten 144 ezer Ft-os költséget jelent.

Amennyiben 2010-ben is megtartja a munkáltató éves szinten a 144 ezer Ft-os dolgozói juttatást, akkor a kedvezményes adózású béren kívüli juttatás esetében a dolgozó 115.200 Ft-os juttatásban részesül.

Abban az esetben, ha ezt a 144 ezer Ft-os költséget a dolgozó bérébe építené be a munkáltató, akkor éves szinten 79.143 Ft-ot kapna meg (bruttó 180 000 Ft-os bérszinttel számolva).

Amennyiben a dolgozó bére bruttó 250 ezer Ft felett van, akkor fizetése eléri azt a szintet, ahol már a normál adózású béren kívüli juttatások is kedvezményesebbek, mint a bérben történő kifizetések.

A fenti példák is jól szemléltetik, hogy a béren kívüli juttatások elemeinek megadóztatásával továbbra is kedvezőbb ezt a juttatási formát alkalmazni, mint bérben kifizetni az erre szánt összeget.
süti beállítások módosítása